Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Kako se moliti?
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
Ingwë
Posted: Aug 9 2008, 10:01 PM 935577 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kmice i rolade od jaja...:)

Group: Members
Member No.: 497

Ne znam baš jeli ovo prikladan topic za ono što ću pitat, ali eto: Kako se molite i kako se treba uopće moliti?
Mislim u Bibliji na jednom mjestu piše da se tijekom molitve "sam Duh zauzima za nas neizrecivim uzdasima" kao i to da da Bog zna želje našeg srca i prije nego li mu ih uputimo. Ali pitam se koliko je uopće moguće zanemariti taj "trgovački" odnos između čovjeka i Boga, na način da se neki vjernici uglavnom mole (pa i ja) najviše kad im nešto treba. Dobro, razumijem da ljudi u stanju molitve lakše "introspektivno" (da se stručno izrazim rofl.gif )sagledaju sebe i osvjeste si grijehe, no što onda kad je u pitanju nešto uistinu važno, kako se onda postaviti?
Shvaćam da je post malo zbrkan, ali budući da je to tako , zato i pišem doh.gif

Gomil
Posted: Aug 12 2008, 04:21 PM 936401 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 12

Najjednostavnije, u molitvi pricam s njim kao s osobom. Nekada mu pricam sto mi se dogadja, nekad postavljam pitanja, nekad trazim nesto za sebe (rijedje materijalne stvari, cesce snagu i mudrost da se nosim s odredjenom okolnosti). Cesto ga trazim da mi se objavi i da mi pokaze svoje dubine. Nekada ispovijedam grijehe i pustam mu da mi pronice srce. Nekada zastupam druge i molim za ljude koje znam, nekada molim za Hrvatsku i stanje duhovnosti u Hrvatskoj. Nekada molim za Crkvu (i lokalnu zajednicu a i cjelokupni skup vjerujucih u Hrvatskoj).

Sadrzaj molitve moze biti razni.

Bog svakako jest Bog no on je prije svega Otac. I kao sto malo dijete moze razgovarati s Ocem o cemu god hoce, tako je isto i s nama. smilie.gif

...

I u tom smislu nije krivo imati i trgovacki odnos s Bogom. Bog zeli da mu dodjemo sa svim nasim potrebama. Nije to krivo.

Glede trgovine vjerujem da je to faza i to faza koju svi prolazimo.

Iz iskustva mogu reci da sto dublje poznajes Boga to ti se fokus molitve mijenja. Ne zelim vrijedjati nikoga no sto ga dublje poznajes sve je manje trgovine s Bogom. Tesko je to opisati. Bude i trenutak kada samo zuris i divis mu se i zabezeknuto promatras njegovu slavu.

Cesto puta pocnes moliti pa stanes i razmisljas i razmisljas i odjednom shvatis da je prosao sat ili dva. Bog potakne promisljanja i izlije duha otkrivenja te objavi svoje dubine srcu. Bude obostrana komunikacija.

Poslanica Efezanima 6:18 - Svakovrsnom se molitvom i prosnjom u svakoj prigodi u Duhu molite.

Poslanica Filipljanima 4:6 - Ne budite zabrinuti ni za sto, nego u svemu - molitvom i prosnjom, sa zahvaljivanjem - ocitujte svoje molbe Bogu.

Ingwë
Posted: Aug 12 2008, 04:58 PM 936417 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Razumijem smilie.gif i shvaćaš što želiš reći sa poznavanjem i fokusom molitve.
No taj pojam obostrane komunikacije mi uglavnom i predstavlja problem, kao i zahtjev za očitovanjem Njegove volje. Npr.Stisne te (da se slikovito izrazim biggrin.gif ) neka okolnost, pun si dvojbi, ne znaš što ćeš..i onda moliš za nešto krajnje humano i lišeno bilo kojih loših primisli. E sad, jeli Duh Sveti dovoljan da se malo nespretno izrazim-da bi se došlo do prave odluke?Logično je i traženje odgovora u promjenjivim društvenim okolnostima i svemu što se događa oko tebe naravno , no koliko se može pouzdati u to da su neke sitnice koji nalikuju izrazu očitovanja Njegove volje-upravo to?

Pitanja su možda malo intimna, a ne tražim od nikoga da mi se ispovijeda, pa može i na PM, jer me zbilja zanima.

Edited by Ingwë - Aug 12 2008, 05:06 PM

Aislinn
Posted: Aug 12 2008, 05:11 PM 936420 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

balrogov fitoterapeut

Member No.: 1816

da li sam dobro razumjela pitanje: zanima te kad nešto moliš, do koje se mjere možeš pouzdati da je "odgovor odozgora" upravo to ili je odraz tvojih želja?

Ingwë
Posted: Aug 12 2008, 05:16 PM 936423 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ehm, ja sam malo razdužio blush.gif , ali u principu može se svesti i na to pitanje yes.gif Jer kad čovjek nešto želi uvijek si je sklon malčice iskriviti stvarnu sliku da bi mu bolje pasala.

Aislinn
Posted: Aug 12 2008, 05:23 PM 936425 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

balrogov fitoterapeut

Member No.: 1816

da, to sam i mislila da si pitao. jer je uvijek problem sa tom subjektivnom stranom - kako u stvari odrediti da je odgovor ono što trebamo činiti a ne ono što želimo činiti bonk.gif

najčešći je razlika u osjećaju ispravnosti neke odluke iako mi se baš i ne sviđaju njene reperkusije ono, ja bi vrlo rado postupila drugačije, i bilo bi mi baš fino da se dogodi to drugačije, ali nešto unutar mene govori da to nije ok i da bi trebalo poći drugim putem...

ne znam, kao ono kad sve ide glatko, imaš osjećaj da nešto nije u redu, ako me razumiješ (too gooood to be true... no.gif )

nisam baš verbalno fluentna danas.. a i tema je komplicirana za objasnit riječima jer se većinom svodi na: "znaš ono kad" i "osjećaš da" .. što baš i nisu neke činjenice već osobni dojmovi različiti za svakog pojedinca conf44.gif

Gomil
Posted: Aug 12 2008, 06:50 PM 936472 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 12

@Ingwe,

Pitanja su ti stvarno dobra. booyah.gif

Moram ti priznati da sam se osobno itekako nafulavao u zivotu upravo mjesajuci Bozju volju i zelje.

Izvorno pitanje, ako sam ispravno shvatio, je bilo kako se molimo i sto je ispravno.

...

Pitanje tumacenja odgovora je nesto drugo.

Duh Sveti je svakako kljuc. Cesto puta mi se dogodi da molim i odgovor bude bas suprotan onome sto zelim. Danas dublje poznajem Boga i rjetko mi se dogadja da mjesam njegovu volju i svoje zelje.

Kao prvo i osnovno, On nece izlaziti iz okvira Pisma. U to sam se uvjerio nebrojeno puta. Rekao sam kako je poznavanje Boga nesto sto osobu cini zrelijom.

Navest cu ti primjer kako mi je Bog jednom govorio iako nije bila rijec o prethodnoj molitvi:

Jedna starica me je vise puta pozivala da ju posjetim (danas je pokojna) i meni se nikako nije dalo. Kimnuo bih glavom, nasmjesio se i nastavio. Jednostavno nisam znao sto bih ja razgovarao s njom. Imala je preko 80 godina. Nakon par poziva osjetio sam lagani nemir u nutrini (prvi signal). Sve sam cesce razmisljao o njoj i bez da sam ja razumski poznavao stih odjednom mi u sjecanje dodje tekst koji sam nekad tko zna kad procitao Jak 1:27 - Bogoljubnost cista i neokaljana jest: zauzimati se za sirote i udovice u njihovoj nevolji. Bozja volja jest misliti na udovice (sto je ta starica bila) i misliti na njih. Zahvalio sam se Bogu da me je sjetio teksta i podsjetio me na svoju volju i otisao sam k njoj. Istog trena mir se vratio u moje srce.

Mir je pokazatelj uskladjenosti sa Duhom Svetim. Ja nisam znao zasto imam nemir, samo sam nekako osjecao da to nije u redu.

Dakle, Duh i Pismo uvijek idu ruku pod ruku. U tom smislu poznavanje pisma je od velike pomoci svakako.

Ivan 14:26 - Branitelj - Duh Sveti, koga ce Otac poslati u moje ime, poucavat ce vas o svemu i dozivati vam u pamet sve sto vam ja rekoh.

Duh Sveti bude kao mentor koji te vodi kroz Pismo.

Ukoliko si slabiji poznavatelj Pisma i imas dilemu dobro se je konzultirati sa starijim u vjeri koji puno bolje poznaje pismo pa onda sa tim stati pred Boga i osluskivati volju Duha jer i covjek moze fulati u savjetima.

Uskladjenost sa Bozjom voljom uvijek prati:

Poslanica Galacanima 5:22-23 - Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodusnost, usluznost, dobrota, vjernost, blagost, uzdrzljivost.

...

I stoga nadalje, isto tako Duh je taj koji ispituje srce i motive. Kada si mladji u vjeri neke stvari se "progledavaju kroz prste" kao maloj djeci i Otac sa smjeskom na to gleda. Neke stvari nam jednostavno ne da a neke cak i da kako bi naucili i sazrjeli. Sa sazrijevanjem se kriterij poostruje. Dodje trenutak kada u molitvi Bog ispituje stav.

Jakovljeva poslanica 4:2-3 - ... Nemate jer ne istete. Istete, a ne primate jer rdjavo istete: da u pohotama svojim potratite.

Rastom u vjeri, vjernik razumije Ocevo srce i prestaje moliti krivo znajuci da nece biti uslisan.

Vrhunac kriterija je ljubav. Cista nehinjena ljubav. Dodje tocka u kojoj vjernik spoznaje i razumije da je samo cista ljubav kao motiv ono sto se mjeri (1 Kor 13).

Ingwë
Posted: Aug 12 2008, 07:19 PM 936478 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Dobro je, ipak mi je jasnije yes.gif thanks booyah.gif

7 replies since Aug 9 2008, 10:01 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic

Back to Pitanja...

[ Script Execution time: 0.1114 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]