|
arien |
Posted: May 5 2006, 12:56 AM 531985 |
|
|
aurë entuluva
Group: Members
Member No.: 155
|
nja, moj prvi post u religijama no dobro, moj prvi ozbiljniji i duzi post u religijama (nda, bilo je i vrijeme, nakon toliko vremena ) nadam se da sam pogodila topic
hm... ne znam zasto se nikad nisam niti izjasnila ovdje, no dobro Ada me tjera da postam, pa idem harati Boardom
i zasto u religijama nitko nikad ne koristi smajlije? to me uvijek plasilo
no dobro...
jesam li vjernik? ne iako sam prije par godina mislila da jesam.
nedavno je netko na Boardu (vise se ne sjecam tko) postao genijalno pitanje: vjerujete li Bogu ili u Boga? I onda sam shvatila kako postoji ogromna razlika. Mozda i mogu vjerovati da postoji Nesto - Pokretac svijeta, energija ili kakogod. Ali ne mogu vjerovati Tome.
sto se tice krscanstva... ne znam srednji vijek mi je totalno upropastio dozivljaj Crkve kao neceg pozitivnog... kao zajednice.
u osnovnoj smo ucili one citate: ljubi Gospodina Boga svoga, vise nego sve drugo na ovome svijetu. Vjerojatno sam nesto fulala, izgleda mi malo chudno, ali smisao ostaje isti. Uglavnom <- TO mi je nesto neshvatljivo. Kad sam imala 4 godine uvijek bi me pitali: koga volis najvise? A ja bih rekla: mamu i tatu. I dvije seke To jos uvijek ne mogu shvatiti. Kako je moguce voljeti nekoga za koga pretpostavljas da postoji jer su ti tako rekli, vise od obitelji, prijatelja, osoba koje znas citav zivot?
//vec vidim kako cete sad povuci paralelu - kad si malen najvise volis roditelje. Hm, Bog je isto roditelj, zar ne? no, nije toliko blizak. Nije prisutan. Ne pruza odgovore na stalna pitanja zasto je nebo plavo, a sunce zuto. Ne tjesi vas kada ste nesretni. Moze li vas nasmijati? Cini li vas sretnim? Pazi li na vas dok prelazite cestu? Nemam sliku Boga kao roditelja, samo nekog nedefiniranog i dalekog Stvoritelja.
sto sam ono htjela reci?
da nisam vjernik
vjerujem... hm, ne znam... vjerujem u ljude. Vjerujem u zakone koji nisu strogo odredjeni kao 10 pravila i sad se ti toga lijepo drzi... vjerujem u sivo (objasnjenje iz Questa: "(...) Ali znas da to nije istina, usprkos tome. Bas zato sto se nikome ne da uloziti malo truda da nekoga SHVATI, dogadjaju se sranja, dogadjaju se podjele na crno i bijelo. A zapravo ni jedno ni drugo ne postoji. Postoje samo bezbrojne nijanse sivog. Onoliko nijansi koliko postoji osoba na svijetu. Ni Morgoth nije crn, on je samo malo tamniji od ostalih, kao sto ni Varda nije bijela, svjetlija je. A najbolje od svega je to sto za nikoga njegova nijansa nije stalna, mijenja se kroz zivot kako se covjek mijenja i razvija...) zao mi je sto ovdje pokusavam prosvercati lotr evo, evo... pokusat cu i sa manje smajlija...
daklem, gdje sam stala? da... vjerujem... vjerujem u to da je svacija istina Ona Prava istina. Krscani idu u raj, Budisti pronalaze srecu, Indijanci put u vjecna lovista, Grci idu u Had, a vilenjaci u Mandos. Hamm odlazi u neciji zeludac evo, evo, nema smajlija
the point is...
...
there is no point
eh da, i sto se tice onih gore_spomenutih zakona ne znam svaka osoba je posebna i ima drugaciji pogled na svijet i drugacija iskustva. Nekome "dobro" ne predstavlja istu stvar kao drugoj osobi, koja smatra da je to "lose". Nemam pojma uopce sto sam sad rekla, no dobro... nadam se da nitko nece izvlaciti i odgovarati na svaku recenicu jer stvarno ne znam kako napisati ono sto zelim... kasno je i nemam pojma kako sam se nasla u religijama
no dobro... da se vratim na temu
razlicita vjerovanja me vise fasciniraju nego privlace k sebi. Sve je to super i lijepo, ali jednostavno nemam neku preveliku zelju vjerovati... hmm... bilo kojem bogu od Alaha do Zeusa.
nemojte me rascetvoriti i pojesti ovdje Anduril je kriv (ooo, da Ada, ovaj put stvarno jesi...) i Val je kriv (eto ti Balroze, sad me spasavaj ovdje )
ekipi iz religija sto jos ima snage odgovarati na pitanja
a ja cu sad neprimjetno nestati... |
|
antocjo |
Posted: May 5 2006, 09:21 AM 532214 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
Napokon Suncice da i tebe vidim ovdje
Vjeruj mi da sam si i ja postavljao takva pitanja, i svaki ih ozbiljniji vjernik si ih treba postaviti i naci odgovore na njih
ali krenimo redom, pokusat cu da bude sto krace...
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | i zasto u religijama nitko nikad ne koristi smajlije? to me uvijek plasilo |
hm, ali nije bas tako, ja ih cesto koristim... recimo u ovom zadnjem duzem postu (a mozda bi ti bio zanimljiv jer spominjem i kako su se dnekle razvijala moja razmisljanja o Bogu)
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | sto se tice krscanstva... ne znam srednji vijek mi je totalno upropastio dozivljaj Crkve kao neceg pozitivnog... kao zajednice. |
i sam Isus je govorio da ce ljudi koji govore da sluze Bogu ciniti uzasne stvari, jer to su ljudi, a ljudi su na svasta sposobni. Mnogo toga sto je RKC radila nema nikakve veze sa krscanstvom (na zalost, u nekim stvarima je i danas to istina )... Ako zelis donijeti posteniji sud o krscanstvu prosudjujuci po utjecaju na drustvo, onda sagledaj i sve dobro sto je iz njega proiusteklo kao sto su briga za slabe, bolnice, otvaranje sveucilista, ljudska prava proistekla iz krscanskog morala prema kojem su svi jednaki pred Bogom....
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | To jos uvijek ne mogu shvatiti. Kako je moguce voljeti nekoga za koga pretpostavljas da postoji jer su ti tako rekli, vise od obitelji, prijatelja, osoba koje znas citav zivot?
//vec vidim kako cete sad povuci paralelu - kad si malen najvise volis roditelje. Hm, Bog je isto roditelj, zar ne? no, nije toliko blizak. Nije prisutan. Ne pruza odgovore na stalna pitanja zasto je nebo plavo, a sunce zuto. Ne tjesi vas kada ste nesretni. Moze li vas nasmijati? Cini li vas sretnim? Pazi li na vas dok prelazite cestu? Nemam sliku Boga kao roditelja, samo nekog nedefiniranog i dalekog Stvoritelja. |
sve se to mijenja kad Boga osobno iskusis, kad osjetis njegovu blizinu, brigu, utjehu... nesto sto ti niti koje ljudsko bice sa najboljom namjerom ne moze pruziti. Tada Bog postaje ziv tebi osobno i nije vise vazno sto ti je tko prije o njemu govorio i kakvu sliku o njemu imas... Isus je prije smrti rekao ucenicima da ih nece ostaviti kao sirocad vec da ce od Oca poslati Duha Svetog, koji se cesto naziva kao Tjesitelj i Branitelj... sam Bog koji je sada po Isusu Kristu blizu - nije daleki Stvoritelj nego: A buduci da ste sinovi, odasla Bog u srca vasa Duha Sina svoga koji klice: "Abba! Oce!" (Gal 4:6) - u stvari pravilniji prijevod te aramejske rijeci Abba je tata, a ne otac... (a cini mi se da je i Tolkien bio njome inspiriran za vilenjacki Ada )
Ako imas volje preporucam ti jedno odlicno predavanje o Bozjoj milosti. Mozes ga skinuti sa soulsavera (ako ti ne radi link, onda ides na gore desno na Free, pa MP3 i predzadnje predavanje - slika sa vocem , ma u stvari evo ti i direktni link na mp3)
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | vjerujem... hm, ne znam... vjerujem u ljude. Vjerujem u zakone koji nisu strogo odredjeni kao 10 pravila i sad se ti toga lijepo drzi... |
malo neinformiranosti... znas li da krscanin nije vise pod Zakonom, nego pod miloscu... vise nije obvezan obdrzavati 'kruti' zakon jer on zarobljava. Krscanin je u Kristu slobodan od zakona. Zato jer poznaje Boga i ima Duha Svetog, on u njemu proizvodi htjenje i djelovanje, jer je Bog vec u Starom zavjetu obecao da ce nam u novom savezu svoje zakone upisati u srce a ne na kamene ploce...
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | vjerujem u sivo... |
razumijem i slazem se da je u ovom svijetu mnogo sivog, ali 'Bog je svijetlo i u njemu nema tame nikakve'
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | zao mi je sto ovdje pokusavam prosvercati lotr evo, evo... |
ne moras se ispricavati... i ja to cesto radim..
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | daklem, gdje sam stala? da... vjerujem... vjerujem u to da je svacija istina Ona Prava istina. Krscani idu u raj, Budisti pronalaze srecu, Indijanci put u vjecna lovista, Grci idu u Had, a vilenjaci u Mandos. Hamm odlazi u neciji zeludac |
ali to je malo kontradiktorno.. nije li... kako mozes vjerovati da nema raja i u isto vrijeme vjerovati da krscani idu u raj?
U stvari da, sto tocno vjerujes za ono poslije smrti?
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | eh da, i sto se tice onih gore_spomenutih zakona ne znam svaka osoba je posebna i ima drugaciji pogled na svijet i drugacija iskustva. |
da ne duljim evo jednog posta gdje je odlomak iz knjige C.S. Lewisa... svakako ti preporucam da si skines cijelu knjigu i probas procitati - vjeruj mi da ces u njoj naci mnoge odgovore
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | Val je kriv (eto ti Balroze, sad me spasavaj ovdje ) |
od cega da te spasava...?
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | ekipi iz religija sto jos ima snage odgovarati na pitanja |
za tebe uvijek... |
|
arien |
Posted: May 6 2006, 01:06 AM 532693 |
|
|
aurë entuluva
|
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | hm, ali nije bas tako, ja ih cesto koristim... recimo u ovom zadnjem duzem postu (a mozda bi ti bio zanimljiv jer spominjem i kako su se dnekle razvijala moja razmisljanja o Bogu) |
aha, procitala sam taj post vec prije jednim djelom mi je i on bio inspiracija da dodjem u ovaj dio foruma, bas je onako... blizak, ako znas na sto mislim nije samo ozbiljna filozofija i bas sam se iznenadila (doduse, nisam imala vremena, procitala sam samo dio o bratu i poslu, tek sam sad dosla do kraja )
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | i sam Isus je govorio da ce ljudi koji govore da sluze Bogu ciniti uzasne stvari, jer to su ljudi, a ljudi su na svasta sposobni. Mnogo toga sto je RKC radila nema nikakve veze sa krscanstvom (na zalost, u nekim stvarima je i danas to istina )... Ako zelis donijeti posteniji sud o krscanstvu prosudjujuci po utjecaju na drustvo, onda sagledaj i sve dobro sto je iz njega proiusteklo kao sto su briga za slabe, bolnice, otvaranje sveucilista, ljudska prava proistekla iz krscanskog morala prema kojem su svi jednaki pred Bogom.... |
istina, ne bi bilo fer da ne priznam i dobre stvari ali opet, prije sam imala (i jos uvijek imam) dojam da bi Crkva trebala biti savrsena po defaultu. Ako nista drugo, barem najblize savrsenosti koliko je to moguce. Da se objasnim: evo, to je upravo ono iz Lewisove knjige (hvala kapetane na linku kasnije se jos osvrnem na taj dio). Jednostavno, slusajuci savjest, zakone, cineci ono sto mislimo da je ispravno... sumnjam da su mnogi pape, biskupi i svecenici zbilja VJEROVALI da cine dobro. Ako je tako, nemam nista protiv njih, dokle god oni sami ne shvacaju da su u krivu No da... Mislim da sam nedavno (dobro, prije kojih godinu-dvije) gledala dokumentarac o Rimskom Carstvu (u razdoblju od pocetka nove ere, pa do kraja njegova postojanja). I tamo me odusevio prikaz krscanstva... ljudi su ostavljali svu imovinu i odlazili u pustinje, bas su ono... trudili se da "zive po vjeri" na nacin na koji ju shvacaju, ako to mogu tako nazvati. Bas ono... jedinstvo i ljubav Svarno sam ostala na tom djelu. No onda je slijedila razocaravajuca recenica, nesto tipa: "sve dalje, krscanstvo je pocelo razlikovati od svojih korjena...". Ne sjecam se bas najbolje, ali spomenut je srednji vijek, i pape Klement V i Bonifacije VIII. I tako je dokumentarac dramaticno zavrsio. No da, opet odlazim off... Je li netko vec pisao o tome kako je krscanstvo izgledalo u svojim pocetcima i razlike prije/danas? mogu dobiti link, sad me bas zanima kad sam se sjetila toga...
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | sve se to mijenja kad Boga osobno iskusis, kad osjetis njegovu blizinu, brigu, utjehu... nesto sto ti niti koje ljudsko bice sa najboljom namjerom ne moze pruziti. Tada Bog postaje ziv tebi osobno i nije vise vazno sto ti je tko prije o njemu govorio i kakvu sliku o njemu imas... Isus je prije smrti rekao ucenicima da ih nece ostaviti kao sirocad vec da ce od Oca poslati Duha Svetog, koji se cesto naziva kao Tjesitelj i Branitelj... sam Bog koji je sada po Isusu Kristu blizu - nije daleki Stvoritelj nego: A buduci da ste sinovi, odasla Bog u srca vasa Duha Sina svoga koji klice: "Abba! Oce! (Gal 4:6) - u stvari pravilniji prijevod te aramejske rijeci Abba je tata, a ne otac... (a cini mi se da je i Tolkien bio njome inspiriran za vilenjacki Ada ) |
Tjesitelj i Branitelj? nisam cula za to. Zanimljivo... Ali ne znam, meni je sve to nekako daleko i hladno. Vise onako... prepusteni ste sami sebi, radite sto mislite da je dobro i onda cemo vam suditi i baciti vas u raj/pakao/cistiliste da tamo provedete vjecnost kao kaznu/nagradu za sva djela za nekoliko godina provedenih na zemlji. Cini mi se malo... zapravo, previse hladno.
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | malo neinformiranosti... znas li da krscanin nije vise pod Zakonom, nego pod miloscu... vise nije obvezan obdrzavati 'kruti' zakon jer on zarobljava. Krscanin je u Kristu slobodan od zakona. Zato jer poznaje Boga i ima Duha Svetog, on u njemu proizvodi htjenje i djelovanje, jer je Bog vec u Starom zavjetu obecao da ce nam u novom savezu svoje zakone upisati u srce a ne na kamene ploce... |
ovo ne razumijem Duh Sveti proizvodi htjenje i djelovanje? savjest, ili?
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | razumijem i slazem se da je u ovom svijetu mnogo sivog, ali 'Bog je svijetlo i u njemu nema tame nikakve' |
i cala calta huinesse?
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | ali to je malo kontradiktorno.. nije li... kako mozes vjerovati da nema raja i u isto vrijeme vjerovati da krscani idu u raj?
U stvari da, sto tocno vjerujes za ono poslije smrti? |
joj recimo to ovako (rekao bi balrog)
ne znam... ja si to objasnjavam ovako nekako svjetova postoji koliko je ljudi. I jos vise, ako racunamo sve one koji su zivjeli u razdoblju do sada Svatko ima svoj svijet (pa cak i oni gore spomenuti evil svecenici ). A ti svjetovi se razlikuju na temelju, hm... okoline koja je utjecala na njih, iskustva koja su sami stekli... dobro, mozda ce biti lakse ako to nazovem "pogled na svijet", ali meni je drazi naziv "svjetovi". Zvuci malo ozbiljnije
pa zasto ne bi mogla to vjerovati? ti ides u raj jer je to najbolje mjesto za tebe, ali nekomu drugome tvoj raj ne bi... hm odgovarao kao broj cipela koji nosis jednostavno, ne mozes se prilagoditi toliko da se mozes uklopiti u neciji svijet i prihvatiti ga kao svoj. bas se sjecam da je LG postavila pitanje u religijama na temu kako svatko zamislja raj. Ne znam vise kako su isli odgovori, ali hocu reci... svatko ima drugacije vidjenje raja. bar mislim
evo, meni tvoj raj nekako ne odgovara uzasavam se vjecnosti
kako istovremeno mogu vjerovati u raj i da ga nema? pa, zapravo, i nije toliko tesko tebi postoji i on je definitivno stvaran ali nekome drugom je stvarnost da poslije zivota plovi na oblacima, sto ce se vjerojatno dogoditi
ono sto religiju cini stvarnom/istinitom/postojecom su ljudi bar si ja to tako objasnjavam
a nakon smrti... hm... razmisljajuci o tome sam zakljucila da je jednostavno previse vjerovanja da mogu sama vidjeti koje je Ono Pravo trenutno ne vjerujem u nista mislim dobro, mozda neko maglovito mjesto, koje zapravo i nije mjesto, nego jednostavno prisustvo ljudi koje volis
zapravo, mogu reci sto ne vjerujem ili, sto se nadam da nije istina reinkarnacija to me plasi vise od... ne znam, zapravo, mislim da mi je to jedan od najvecih strahova neprestano ponavljanje, iznova, i iznova, mukotrpno ucenje gresaka... strasno jedan zivot mi je i previse, hvala na pitanju
a "vjecnost" nisam nikad shvacala... kako Bog moze postojati od uvijek? ne mogu si to predociti
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | da ne duljim evo jednog posta gdje je odlomak iz knjige C.S. Lewisa... svakako ti preporucam da si skines cijelu knjigu i probas procitati - vjeruj mi da ces u njoj naci mnoge odgovore |
zahvaljujem, skinuto prvo poglavlje procitano, ostala cu kasnije nadam se
QUOTE (antocjo @ Dec 21 2005, 05:10 PM) | Ako ne vjerujemo u ispravno ponašanje, zašto se tako žurno ispričavamo zbog naše nepristojnosti? Činjenica je da toliko vjerujemo u ispravne postupke, taj nas zakon toliko pritiska, da jednostavno ne možemo podnijeti pomisao da ga se ne pridržavamo, te stoga odgovornost prebacujemo na drugoga. |
zanimljivo
QUOTE (antocjo @ May 5 2006, 09:20 AM) | od cega da te spasava...? |
od pisanja ovakvih dugackih postova vec vidim kako sam se zakacila, a nisam jos ni pocela aktivno sudjelovati u raspravama
***komentari na predavanje*** [uzela sam si sad 45 minuta da to preslusam ]
djed mraz ne postoji? orfej i sirene
kako dobro totalno zakon, nije onako dooosadno i daaaaleko kao propovjedi na misi, gdje se uvijekminimalno tri puta spomene stanje u drzavi, politika i sl.
samo, moze pitanje? tko to prica? mislim, koliko cesto se uopce odrzavaju predavanja, i s kojim ciljem i sve...? nisam upucena
"ako dodjemo jako blizu bogu, nas zivot nece biti ugodan"
hm...
- uzivanje / odricanje -
ovo mi uopce nije jasno mislim, jasno mi je, ali... mislila sam da je svrha da nemas hm... nista
chudno ok, upravo imam dva razlicita pojma krscanstva evo, ovo sam napisala nakon sto sam odslusala predavanje i gledam svoj pocetak posta... ono vezano za pocetke krscanstva
chudno bas te navodi na razmisljanje
"svaki dan mozes dozivjeti stvari u kojima mozes uzivati"
njaaah, kod onog djela s vocem sam se jedva oduprijela da ne odem van vidjeti sta raste i cega uopce ima Jagodeeee! genijalno
"prijatelji su utopija"
hvala na literaturi, kapetane za Lewisovu knjigu cu se potruditi, imam jos dosta stvari koje bi htjela procitati prije, pa... procitam najkasnije kad skola zavrsi
hvala na strpljenju |
|
antocjo |
Posted: May 6 2006, 11:41 PM 533366 |
|
|
|
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | ali opet, prije sam imala (i jos uvijek imam) dojam da bi Crkva trebala biti savrsena po defaultu. Ako nista drugo, barem najblize savrsenosti koliko je to moguce. |
Crkva ce tek na nebu biti savrsena, na svadbi Jagnjecevoj koju iscekuje kao Kristova zarucnica Ali ipak moras razlikovati institucioniziranu crkvu od onoga sto Biblija naziva Crkvom koje je dio svaki nanovorodjeni vjernik kome je Isus Spasitelj i Gospodin. I sto god da je netko u inst. crkvi nema mu to nikakve vrijedosti ako nije dio crkve u duhu. Cak i Isus kaze da oni koji izgledaju prvi da ce biti posljednji ili jos gore za mnoge koji cine mocna djela 'u Njegovo ime' da ce im reci da odlaze od lica njegova
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | No onda je slijedila razocaravajuca recenica, nesto tipa: "sve dalje, krscanstvo je pocelo razlikovati od svojih korjena...". |
Opet problem gledanja krscanstva kroz dominantnu institucioniziranu crkvu, jer kroz povijest su uvijek postojale crkve koje su se drzale novozavjetnog uzora crkve... A cesto su bili proganjani od one prve... A osim toga Bog je cak i u toj crkvi slao reformatore, poput Franje Asiskog, Martina Luthera i ostalih reformatora koji su vracali na korjene...
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | Je li netko vec pisao o tome kako je krscanstvo izgledalo u svojim pocetcima i razlike prije/danas? mogu dobiti link, sad me bas zanima kad sam se sjetila toga... |
sad se vec ponavljam, ali danasnje krscanstvo nije samo ono sto mozes vidjeti u RKC. I danas postoje mnoge nezavisne crkve/zajednice kojima je Psimo jedini kriterij za vjerski zivot. A u vezi RKC, ne mogu ti sad dati neki link, ali okvirno je to otislo 'na kvasinu' kad je Konstatin proglasio krscanstvo drzavnom religijom te naglim prilivom vjernika iz interesa (jer sada krscani vise nisu proganjani nego je to bilo pozeljno biti). A uz to su novi 'vjernici' dovukli svoja poganska vjerovanja kojih se nisu htjeli odreci i obukli ih u krscansko ruho. Osim toga - sprega crkve i drzave...
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | Tjesitelj i Branitelj? nisam cula za to. Zanimljivo... Ali ne znam, meni je sve to nekako daleko i hladno. Vise onako... prepusteni ste sami sebi, radite sto mislite da je dobro i onda cemo vam suditi i baciti vas u raj/pakao/cistiliste da tamo provedete vjecnost kao kaznu/nagradu za sva djela za nekoliko godina provedenih na zemlji. Cini mi se malo... zapravo, previse hladno. |
Upravo si opisala princip karme u kome nema mjesta za Bozju milost. Vidim da si kasnije slusala ono predavanje, upravo o Bozjoj nezasluzenoj milosti, pa ti je mozda jasnije. Uglavnom, nitko nece biti u raju/paklu jer je nesto cinio. Bog nam je iskazao toliku ljubav i milost da nas dovede pred sebe svetog i pravednog tako sto je njegov Sin platio kaznu koju mi nismo mogli. Strast kojom zudi za nama je tada Bog jasno ocitovao i danas ju ocituje.
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | o ne razumijem Duh Sveti proizvodi htjenje i djelovanje? savjest, ili? |
da, sad kad citam, nisam bio bas najjasniji
Recimo to ovako ono da je sad Bozji zakon zapisan u srcu vjernika ne znaci da ga zna napamet (sto bi englezi rekli - 'by heart') i da ga ne mora citati... nego da on sada ima novo srce koje je u skladu za Bozjim zakonom i uziva u njemu.. i ako ga vrsi to nije zbog zapovjedi nego iz gusta znajuci da ga ne vrsi da bi se spasio nego ga vrsi jer je spasen (opet jednostavna igra rijeci; kao vjera u Boga ili vjera Bogu). A Bog je taj koji po Duhu Svetom osposobljava vjernika za takav zivot...
Ta miloscu ste spaseni - po vjeri! I to ne po sebi! Bozji je to dar! Ne po djelima, da se ne bi tko hvastao. Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima zivimo. (Efezanima 2:8-10)
hm u vezi razlike SZ i NZ mozda ce ti biti zanimljiv i ovaj post
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | bas se sjecam da je LG postavila pitanje u religijama na temu kako svatko zamislja raj. Ne znam vise kako su isli odgovori, ali hocu reci... svatko ima drugacije vidjenje raja. |
da, ali to ga ne cini nestvarnim ili neistinitim ili podloznim nasim predodzbama... eno, nedavno su otkrili planet do sada najbliskiji Zemlji bar velicinom. I ja mogu imati jednu predodzbu o tome kakav je to planet i kako bi bilo da sam tamo, ti pak mozes imati potpuno drugciju predodzbu, ali to nikako ne utjece na to kako TAMO ZAISTA JEST.
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | evo, meni tvoj raj nekako ne odgovara uzasavam se vjecnosti |
ne odgovara ti jer ne poznajes njegova Kralja. Ako ga jednom uistinu upoznas razumijet ces jako lako zasto tamo zelim biti cijelu vjecnost... Mozes li zamisliti nesto sto je x puta (x - jako veliki broj, tezi k beskonacno) ljepse, radosnije, uzbudljivije, spokojnije... od bilo cega najboljega sto si do sada iskusila..? i u kome je Kralj koji je polozio svoj zivot za tebe i sada je tvoj prijatelj
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | a "vjecnost" nisam nikad shvacala... kako Bog moze postojati od uvijek? ne mogu si to predociti |
ne mogu ni ja... ali evo i nasi nam fizicari kazu da im vjerujemo na rijec da je vrijeme tek pocelo teci nakon Velikog praska - sto jos govori da je Bog iznad kategorija prostora i vremena..
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | kako dobro totalno zakon, nije onako dooosadno i daaaaleko kao propovjedi na misi, gdje se uvijekminimalno tri puta spomene stanje u drzavi, politika i sl. |
zato ni mi nemamo politiku na boardu.. ... drago mi je da ti se svidilo
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | samo, moze pitanje? tko to prica? mislim, koliko cesto se uopce odrzavaju predavanja, i s kojim ciljem i sve...? nisam upucena |
pa, propovjednik se zove Karlo. Cini mi se da je po struci kipar Inace, je starjesina u jednoj crkvi u Zagrebu (nije iz zaje ) Uglavnom, par sestrinskih crkvi (prosteklih iz jedne koja je pocela prije 10-ak godina na Borongaju) znaju se po ljeti okupljati na Savi i uzivati u zajednistvu s Bogom i medjusobno kroz Bozju Rijec, molitvu, pjesme slavljenja... Ono sto je cinila i prva crkva: Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajednistvu, lomljenju kruha i molitvama. (Djela 2:42) (inace, ako te zanima zivot prve crkve, procitaj Djela apostolska, ako imas bar novi zavjet ).. naravno svi su dobrodosli na susrete, pa sam i ja bio nekoliko puta..
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | "ako dodjemo jako blizu bogu, nas zivot nece biti ugodan" |
o, to nije rekao da je istina - to je rekao da neki ljudi cesto imaju takve zamisli u glavi... znaci, ako dodjem Bogu (a zna se kako je Bog 'zahtjevan' ) onda ce od mene traziti da se lisim svojih gusta a zauzvrat cu dobiti progone, neshvacanje, i osakaceni zivot.
I upravo cijela propovjed (da je ipak ne zovem predavanjem) govori koliko to nije istina. Isus je dosao da imamo zivot u izobilju
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | "- uzivanje / odricanje -" ovo mi uopce nije jasno mislim, jasno mi je, ali... mislila sam da je svrha da nemas hm... nista |
nisam bas siguran na sto tocno mislis pod tim? na kakvo odricanje?
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | Jagodeeee! genijalno |
a sto nije... jooooooooj...
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | hvala na strpljenju |
kakvom strpljenju?
gust mi je sa tobom o ovome pricati, i ako mogu pomoci da da dobijes odgovre na neka pitanja koja ti nadolaze |
|
arien |
Posted: May 7 2006, 02:43 AM 533455 |
|
|
aurë entuluva
|
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | Upravo si opisala princip karme u kome nema mjesta za Bozju milost. Vidim da si kasnije slusala ono predavanje, upravo o Bozjoj nezasluzenoj milosti, pa ti je mozda jasnije. Uglavnom, nitko nece biti u raju/paklu jer je nesto cinio. Bog nam je iskazao toliku ljubav i milost da nas dovede pred sebe svetog i pravednog tako sto je njegov Sin platio kaznu koju mi nismo mogli. Strast kojom zudi za nama je tada Bog jasno ocitovao i danas ju ocituje. |
znaci, zbog Isusa vise prakticki ne postoji pakao? Svi koji traze milost dobit ce je?
dadada, idem te gnjaviti sad malo s time, o tome smo pricali na vjeronauku i nikad mi nije bilo jasno
znaci, koliko god covjek grijesio, Bog mu na kraju iskazuje nezasluzenu milost i sve zavrsava happy endom? Boldala sam ovo zato sto... ne cini se u redu zlo ostaje zlo... A sto je s onima koji se na kraju ne pokaju za grijehe? Da li i oni dobivaju tu milost? Sad mi se sve pomijesalo...
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | Recimo to ovako ono da je sad Bozji zakon zapisan u srcu vjernika ne znaci da ga zna napamet (sto bi englezi rekli - 'by heart') i da ga ne mora citati... nego da on sada ima novo srce koje je u skladu za Bozjim zakonom i uziva u njemu.. i ako ga vrsi to nije zbog zapovjedi nego iz gusta znajuci da ga ne vrsi da bi se spasio nego ga vrsi jer je spasen (opet jednostavna igra rijeci; kao vjera u Boga ili vjera Bogu). A Bog je taj koji po Duhu Svetom osposobljava vjernika za takav zivot... |
dobro, djelomicno mi je jasnije, ali opet me zanima odgovor na proslo pitanje... sto je s onima koji ne vrse zakon a vec su spaseni? i ako Duh Sveti osposobljava vjernika za zivot... cija je onda krivica ako to "osposobljavanje" ode u drugom smjeru? ako ne znam... covjek postane masovni ubojica (ne znam zasto sam uzela taj primjer ). On je isto prosao kroz osposobljavanje za zivot po zakonu? I tko je kriv za to sto je on postao takav? Bog zato jer ga je takvim stvorio? Okolina? Ili to uopce nema veze s Bogom?
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | hm u vezi razlike SZ i NZ mozda ce ti biti zanimljiv i ovaj post |
procitala
dobra usporedba s vojnicima
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | da, ali to ga ne cini nestvarnim ili neistinitim ili podloznim nasim predodzbama... eno, nedavno su otkrili planet do sada najbliskiji Zemlji bar velicinom. I ja mogu imati jednu predodzbu o tome kakav je to planet i kako bi bilo da sam tamo, ti pak mozes imati potpuno drugciju predodzbu, ali to nikako ne utjece na to kako TAMO ZAISTA JEST. |
istina ali opet, mi tijekom zivota necemo saznati kako je tamo... a mislim da i konacan izgled planeta ne bi bio presudan za nas zivot na zemlji tvoje poimanje planeta ti odredjuje kako ces zivjeti, moje kako cu ja zivjeti... ali konacni izgled zapravo uopce nije vazan
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | ne odgovara ti jer ne poznajes njegova Kralja. Ako ga jednom uistinu upoznas razumijet ces jako lako zasto tamo zelim biti cijelu vjecnost... Mozes li zamisliti nesto sto je x puta (x - jako veliki broj, tezi k beskonacno) ljepse, radosnije, uzbudljivije, spokojnije... od bilo cega najboljega sto si do sada iskusila..? |
ne mogu zamisliti
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | Inace, je starjesina u jednoj crkvi u Zagrebu (nije iz zaje ) |
starjesina? nesto kao funkcija svecenika, ili?
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | o, to nije rekao da je istina - to je rekao da neki ljudi cesto imaju takve zamisli u glavi... znaci, ako dodjem Bogu (a zna se kako je Bog 'zahtjevan' ) onda ce od mene traziti da se lisim svojih gusta a zauzvrat cu dobiti progone, neshvacanje, i osakaceni zivot.
|
ok, jasno mi je
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | nisam bas siguran na sto tocno mislis pod tim? na kakvo odricanje? |
pa... odricanje... dobro, nisam se mozda najbolje izrazila... ali uglavnom, zivot u pustinji i takve stvari (dobro, ovo su ekstremi, ali ipak to ostaje to ). Franjo Asiski on je bio iz bogate obitelji i odbacio sve kako bi mogao propovijedati? ili je to bio Loyola?
QUOTE (antocjo @ May 7 2006, 12:40 AM) | kakvom strpljenju?
gust mi je sa tobom o ovome pricati, i ako mogu pomoci da da dobijes odgovre na neka pitanja koja ti nadolaze |
nda, ali kad mi odgovoris na jedno, pojavi se pet novih pitanja |
|
antocjo |
Posted: May 8 2006, 01:08 PM 534563 |
|
|
|
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | znaci, zbog Isusa vise prakticki ne postoji pakao? Svi koji traze milost dobit ce je?
znaci, koliko god covjek grijesio, Bog mu na kraju iskazuje nezasluzenu milost i sve zavrsava happy endom? Boldala sam ovo zato sto... ne cini se u redu zlo ostaje zlo... A sto je s onima koji se na kraju ne pokaju za grijehe? Da li i oni dobivaju tu milost? |
kao sto sam prije pisao spasenje je dar, a dar je besplatan - inace ne bi bio dar. Isto tako milost je nezasluzena inace ne bi bila milost nego zasluga. Spasenje ne mozemo NICIM zasluziti. Nema tako dobrog djela kojeg mozemo napraviti ili zivjeti da bi po njemu zasluzili Bozje spasenje. Kao sto pise, Zakon je dan samo za pravilnu spoznaju grijeha, kao ogledalo Bozje svetosti po kome se mozemo ravnati gdje smo. Nesto kao termometar (koji pokazuje kolika je temperatura) ali nikako nije termostat (kojim mozemo mijenjati temperaturu)
Dakle, Zakon sluzi samo da vidimo koliko smo zaista daleko od Bozjeg standarda i kako ga nikako ne mozemo dostici. I pokazuje nam nasu gresnost i nedostojnost prebivanja u njegovu svjetlu (gdje nema nikakve tame )... Ali Bog je providio i termostat - za one koji to zele. Koji shvacaju da ne mogu opstati pred svetim Bozjim licem i koji mu ne mogu dati nikakvo dobro djelo da bi ga umilostivili nego dodju pred njega kao prosjak koji nema sto ponuditi vec traze milost. Koji prihvacaju Bozju pravednu presudu za grijeh u njihovu zivotu - smrt na krizu (jer to je Bozje misljenje o nasim 'velikim' i 'malim' grijesima). I koji prihvaca iskaz Bozje nezasluzene milosti da je Isus platio tu kaznu i da on sam tome ne moze nikako pridonijeti, te da se sada Isusova pravednost i svetost uracunavaju njemu.
I kad netko jednom tako dodje pred Boga dobiva novi (Kristov) zivot od Boga... Radja se u Bozju obitelj i dobiva Duha Svetog koji dalje nastavlja svoje djelo u njemu - do Dana Kristova
Onaj tko to ne zeli - Bog ga na to ne moze natjerati... to su oni koji misle da im ta Bozja milost nije potrebna ili sam Bog im nije potreban... ili misle da im Isusova zamjenska zrtva nije potrebna jer oni nisu tako veliki gresnici i vec ce sa par dobrih djela nadoknaditi taj mali minus. Ludost Kao da ti dodje bogati stric iz Australije i kupi ti Ferrari i pokloniti ga jer te voli, a ti mu dodjes sa 10 kuna i das mu da se razumije da mu nisi nista duzan i da si taj auto sam zaradio.
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | sto je s onima koji ne vrse zakon a vec su spaseni? |
ponekad je pitanje jesu li zaista spaseni.. ono sto sam gore opisao se desava u srcu (u duhu) i mi ljudi nemamo uvid u ljudsko srce kako ga Bog ima i koji tocno zna da li je netko njegov ili nije. Mnogi ljudi se nazivaju krscani i ne samo da su to po tradiciji nego znaju biblijske istine, znaju krscanski 'zargon', znaju se pobozno moliti, jer su okruzeni krscanima ili su rodjeni u takvoj obitelji, ali se nikada nisu nanovorodili u Bozju obitelj.
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | a mislim da i konacan izgled planeta ne bi bio presudan za nas zivot na zemlji tvoje poimanje planeta ti odredjuje kako ces zivjeti, moje kako cu ja zivjeti... ali konacni izgled zapravo uopce nije vazan |
mislim da smo malo odlutali od pocetne i problemtike (u stvari sto je bilo sporno oko raja? ). Ovu usporedbu sam koristio samo da pokazem da neka stvarnost nije nikako uvjetovana nasim subjektivnim predodzbama. Bog ipak vjernike ohrabruje da imaju perspektivu prema vjecnosti a ne 70-80 godina
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | ne mogu zamisliti |
a mozes li naslutiti da ako je Bog izvor svega dobra ima puno vise jos za iskusiti od svega dobra kojeg si do sada iskusila?
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | starjesina? nesto kao funkcija svecenika, ili? |
hm, u Novom zavjetu ces viditi da crkve nemaju hijerarhiju... svaka crkva je imala starjesine (ne jednog, nego obicno vise) koji su bili nadglednici i odgovorni za nju. Npr, ovo kaze Pavao starjesinama crkve u Efezu: "Pazite na sebe i na sve stado u kojem vas Duh Sveti postavi nadglednicima, da pasete Crkvu Bozju koju stece krvlju svojom." (Djela 20:28)
Ali to nije sve. U Novom zavjetu nema podjele vjernika na kler i laike. Svaki vjernik je ud tijela Kristova koji je Crkva:
Razliciti su dari, a isti Duh; i razlicite sluzbe, a isti Gospodin; i razlicita djelovanja, a isti Bog koji cini sve u svima. A svakomu se daje ocitovanje Duha na opcu korist.... Doista, kao sto je tijelo jedno te ima mnogo udova, a svi udovi tijela iako mnogi, jedno su tijelo - tako i Krist. (1.Korincanima 12:4-7.12)
On i "dade" jedne za apostole, druge za proroke, jedne opet za evandjeliste, a druge za pastire i ucitelje da opremi svete za djelo sluzenja, za izgradjivanje Tijela Kristova dok svi ne prispijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Bozjega, do covjeka savrsena, do mjere uzrasta punine Kristove: (Efezanima 4:11-13)
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | pa... odricanje... dobro, nisam se mozda najbolje izrazila... ali uglavnom, zivot u pustinji i takve stvari (dobro, ovo su ekstremi, ali ipak to ostaje to ) |
vidis, to je opet krivo tumacenje/percepcija... Vjernici se ne bi trebali povlaciti iz svijeta u zidove samostana ili pustinje... Krist ih nije na to pozvao! On ih salje u svijet kao sto kaze da budu "svjetlo svijetu" svjetlo koje rasvijetljuje tamu i raskrinkava djela tame, te svjetlo koje usmjerava prema pravom Svjetlu: i "sol zemlje" koje vraca pravi okus obljutavljenoj radosti zivota i proizvodi zedj za 'izvorom zive vode'.
QUOTE (arien @ May 7 2006, 02:43 AM) | nda, ali kad mi odgovoris na jedno, pojavi se pet novih pitanja |
na pocetku je uvijek tako |
|
flowers |
Posted: May 11 2006, 04:23 PM 536582 |
|
|
waiting for Aslan
Group: Hosts
Member No.: 442
|
Ahoj Suncice-the-guitar-player-ica
Evo pa da i ja bacim koju misao...
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | Ali ne znam, meni je sve to nekako daleko i hladno. Vise onako... Cini mi se malo... zapravo, previse hladno.
|
Hm. Imas pravo: ono sto je daleko, to je i hladno. Jer ono sto je daleko, to nam je strano i nepoznato i imamo neki strah prema tome pa nam je zato i hladno. Ali kad se tome priblizavas sve vise vidis da to nije nuzno tako. Odnosno da vrijedi i obratno: ono sto je blizu je i toplo
Zamisli ovu situaciju: tvoja prijateljica ti je rekla za neku djevojku, koju ti ne poznajes, da je zlocesta i pokvarena i da je najbolje ne imati posla s njom jer ona je grozna. I ti to povjerujes, a nikad nisi ni pricala s njom. Onda se dogodi da se nekim slucajem ti i ta djevojka nadete zajedno i pricate i provodite vrijeme zajedno, upoznajete se. I ti shvatis da je ta djevojka zapravo najbolja osoba koju si ikad upoznala.
Tako je i s Bogom. Kad mu se priblizis, razgovaras s njim i upoznas ga, shvatis da je On u stvari najbolja osoba koju si ikada susrela I onda ti vise nitko ne mora nista pricati o Njemu, jer ti si ga osobno upoznala.
QUOTE (arien @ May 5 2006, 01:56 AM) | i zasto u religijama nitko nikad ne koristi smajlije? to me uvijek plasilo |
Imas pravo. Vijest o Isusovoj ljubavi prema nama je radosna vijest i zato bismo trebali vise koristiti smajlije.
QUOTE (arien @ May 6 2006, 02:05 AM) | bas se sjecam da je LG postavila pitanje u religijama na temu kako svatko zamislja raj. Ne znam vise kako su isli odgovori, ali hocu reci... svatko ima drugacije vidjenje raja. |
Kad pogledas antocjov profil, tamo su rijeci jedne pjesme, zove se "I can only imagine" (usput pjevamo ju i u zaji) i govori o tome da stvarno mozemo samo zamisljati kako ce biti u Nebu jer "Što oko nije vidjelo i uho nije čulo, što u srce čovječje nije ušlo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube." Jedna sestra iz zaje je jednom rekla da si ona zamislja da ce na Nebu biti cokolade. (he, he)
|
|
|