|
Epic_fail |
Posted: Nov 1 2010, 09:36 PM 1023721 |
|
|
Still in the Shadow
Group: Members
Member No.: 1994
|
Pozdrav svima evo novi sam na forumu i stranici i zanima me par stvari. Da se razumijemo ne pokušavam isprovocirati svađu jer mi to nije ni na kraj pameti, pokušavam samo razumijeti vrlo različite od sebe...
Točnije, došao sam na stranicu zato jer ste mi danas ubacili onaj letak u poštanski sandučić koji se zove "Bog-line, vez@ s Bogom". Čim sam otvorio prvu stranicu, onako, lijepim pisanim slovima piše: "Lijepo što želiš čitati Bibliju. To je super odluka! Želimo ti dobre misli pri čitanju! Tvoj soulsaver-tim. "
Iskreno, u prvi tren prasnuo sam u smijeh... Meni je to bilo isto kao da u pošti nađem letak od Konzuma i na prvoj strani letka piše: " Hvala što ste kupili onaj novi puding na 4. strani ponude, možete nastaviti čitati dalje." Mislim da je takvo skretanje pažnje vrlo jadno i mislim da Biblija nebi trebala imati nikakvu promociju i nametati se nekome na nos kao ni ostala sveta pisma.
U Predgovoru "knjižice" ima naslov: "Kakva je knjiga Biblija?" Sada cu prepisati, odnosno citirati daj dio predgovora:
"Biblija nije obična knjiga. Ona si uzima za pravo tvrditi da je Božja riječ. No to, naravno, može izjaviti svatko. Brojni su znanstvenici potvrdili da je Biblija istinita. O vjerodostojnosti Biblije govori ponešto: stotine proročanstava ostvarilo se navlas. A pred nekoliko godina otkriveni su stari spisi koji dokazuju da su ti tekstovi skoro sto posto istovjerni onima u današnjoj Bibliji. Jesi li ikada pokušao sastaviti priču zajedno sa svojim prijateljima, bez prethodnog dogovora? To nikada ne uspijeva! Ali većem broju različitih ljudi uspjelo je u razdoblju od oko 1400 godina napisati biblijske tekstove, a da ne izgube crvenu nit. To je zapanjujuće! Iza toga može stajati samo Bog. "
E sada ovako:
1. Piše: "Brojni su znanstvenici potvrdili da je Biblija istinita " Moje pitanje je: Koji su to brojni znanstvenici koji bi riskirali svoj "znanstveni" ugled podupirući mit star preko 1400 godina bez ikakvih fizičkih dokaza. Jer napominjem: 1. Bog nikada nije ostavio ijedan fizički dokaz za vjerovanje u njegovo postojanje. 2. Niti jedno od isusovih "čuda" također nije ostavilo niti jedan fizički dokaz da je bilo izvedeno. 3. Bog se nikada nije obratio modernom čovjeku, kao npr. da je preuzeo sve televizijske stanice i obratio se racionalnom porukom ljudima.( Idem u krajnost s ovim, no znate na što mislim). 4. Uskrsnuli Isus se više nikada nije prikazao nikome. 5. Kada bi analizirali molitve statistički ne bi pronašli dokaz da Bog "odgovara" na njih. 6. Biblija koju moderni čovjek ima vjerovatno je pogrešna i veća je mogućnost da je djelo primitivnog čovjeka nego Boga samog. 7. Velika i nevjerojatna zvijerstva poput Holokausta dogodila su se bez ikakvog odgovora od Boga. Itd.....
2. Piše: "O vjerodostojnosti Biblije govori ponešto: stotine proročanstava ostvarilo se navlas." Moje pitanje: Ovime što ste napisali smatrate li Bibliju nekakvom knjigom proročanstava? Ako je tako zašto se smatra da je npr. Nostradamus bio u krivu i da su njegova proročanstava izvučena iz konteksta i ako bi društvo prihvatilo barem jedno od njegovih brojnih proročanstava bi li se i on smatrao nekakvom "Mesijom" ? Stotine proročanstava? Navedite mi 10 koja su se dogodila u zadnjih 100 godina.
3. Piše: "A pred nekoliko godina otkriveni su stari spisi koji dokazuju da su ti tekstovi skoro sto posto istovjetni onima u današnjoj Bibliji." Moje pitanje: Što da nisu otkriveni ti "spisi" , bi li i dalje slijepo vjerovali u Bibliju ili vam je to učvrstilo vjeru? Ako je, onda znači da ste imali sumnje u vjeru i dalje objašnjavati bi bilo suludo jer bi demantirali sami sebe...
Kakvi su to spisi? Piše li u njima da je Biblija istinita ili se pojavljuju nove teze? Što da je npr. u tim novootkrivenim spisima pisalo nešto drugo nego u Bibliji, bi li preuzeli ta nova tumačenja ili bi ostali vjerni starima?
Piše da su SKORO sto posto istovjetni.. Jeli to znači da postoji sumnja u Bibliju i ono što je napisano u njoj ili se pronađu podudarnosti i kaže se to je to mi smo svoje dokazali ostalo nije istina jer nema sličnosti u Bibliji?
4. Piše: " Iza toga može stajati samo Bog." Mislim da ovo na kraju stoji samo zato ako bi netko pokušao dokazati drugačije, vaš odgovor bi bio: "Bog se nema potrebe dokazivati on je uz nas svaki dio života" U tom slučaju ja bih to okrenuo i rekao: Ateizam nema potrebe za dokazivanjem, jer kako ćemo dokazati nešto što nepostoji.
Nadam se pokojem odgovoru ili komentaru... Opet kažem, ne želim pokrenuti svađu, poštujem svačije uvjerenje i od njega očekujem isto u mojem slučaju..Pozdrav |
|
antocjo |
Posted: Nov 2 2010, 10:32 PM 1023723 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
QUOTE (Epic_fail @ Nov 1 2010, 09:36 PM) | Pozdrav svima evo novi sam na forumu i stranici |
Pozdrav i tebi, i dobrodošao
QUOTE (Epic_fail @ Nov 1 2010, 09:36 PM) | Iskreno, u prvi tren prasnuo sam u smijeh... Meni je to bilo isto kao da u pošti nađem letak od Konzuma i na prvoj strani letka piše: " Hvala što ste kupili onaj novi puding na 4. strani ponude, možete nastaviti čitati dalje." |
što jest, jest: smiješno je
a, što da ti kažem? Iskreno, tu knjižicu je radio jedan Njemac koji živi u Hrvatskoj i ne poznaje baš hrvatski mentalitet. Takav "marketing" možda prolazi u Njemačkoj, ali mi smo ipak malo sofisticiraniji
No bez obzira na predgovor, mislim da je knjižica jako dobra za onoga koga ta tematika zanima (pa onda za takvoga i predgovor ima smisla), pogotovo što se tiče zadnjeg dijela koji je namijenjen za samo proučavanje biblijskog teksta.
QUOTE (Epic_fail @ Nov 1 2010, 09:36 PM) | E sada ovako: |
nažalost, danas mi je radni dan iznosio 13h, tako da ti ne mogu dati odgovore na sva tvoja pitanja... a i pitanje je bi li bilo pametno da ti ih dam na sve jer bi se onda rasprava mogla pretvoriti na kilometarske reply-ove i samim time razvodniti
Zato ti za početak preporučam neke starije topice, pa možeš tamo neke stvari pročitati i možda naći odgovore... i onda izdvojiti 2-3 pitanja za prvu rundu na koje zaista želiš odgovore... Može?
Evo, onda spomenutih linkova na topice (nisu predugački):
Autentičnost i povjesnost Biblije Ispunjena biblijska proročanstva Kanon i apokrifna "evanđelja"
QUOTE (Epic_fail @ Nov 1 2010, 09:36 PM) | Nadam se pokojem odgovoru ili komentaru... Opet kažem, ne želim pokrenuti svađu, poštujem svačije uvjerenje i od njega očekujem isto u mojem slučaju..Pozdrav |
Tvoj avatar baš i ne komunicira da "poštuješ svačije uvjerenje" No, za kvalitetnu raspravu u kojoj se uvažava sugovornik uvijek se nađe vremena. |
|
Dior Aranel Eluchil |
Posted: Nov 2 2010, 10:33 PM 1023724 |
|
|
Uz velikoga covjeka cesto dolaze i velike greske.
Member No.: 747
|
Ne vjerujem da cu ti uspiti dati odgovore na sve. Barem ne odmah. S vremenom sam kratak, ali imam volje i zelje na pretek. Ja shvacam da ljudima sastrane vjera izgleda smjesno, da vjernik sve cesce u drustvu ispada smjesan, ali to je breme, to je kriz koji mi nosimo, i od kojeg se ne odvajamo.
Trazis dokaze.
"Mir vama! Kao što mene posla Otac, i ja saljem vas."(Iv 20,19-31)
"Mir vama!" - "Pruzi prst svoj ovamo: evo mojih ruku!
Pruzi ruku svoju i stavi je u moj bok te ne budi vise nevjernik, vec vjernik!"...
Toma se vise pouzdavao u svoja iskustva, nego u Gospodinove rijeci.
Mnogi danas traze "znakove s neba" zato jer ne vjeruju jednom izrecenoj "Bozjoj rijeci koja ce ostati i onda kada produ nebo i zemlja".
Trebamo se pitati: vjerujemo li Bogu, njegovim rijecima, ili sebi i svojim iskustvima?
"Gospodin moj i Bog moj!" Rijeci divljenja, kajanja, radosti i klanjanja.
"Jer me vidis, vjerujes. Blago onima koji ce vjerovati, a da nisu vidjeli!"
Ne vidjeti, a vjerovati znaci ne oslanjati se na svoje osobno iskustvo, nego iskljucivo na rijec Bozju.
Ako vjerujem da mi Bog sve okrece na dobro, nece mi biti tesko povjerovati i onda kada mi se cini daje sve, pa i Bog, protiv mene.
Nije vazno razumijem li to ili ne. Dijete vjeruje ocu.
Molit cu Gospodina da mi se objavi, da mi kaze makar rijeci prijekora, ali rijeci koje ce me uvjeriti daje On ziv, prisutan u meni, da On i u meni pobjeduje sve zlo.
Danas ako si znastvenik, ti moras se odluciti kojoj struji ces se pridruziti, hoces biti na strani krecionista, ili modernih evolucionista.
Znanost kada govorimo o vjeri ne znaci "znanje", "istinu", "cinjenice", kako mi to mislimo, nego vise je to danas "novac", "materijalizam",
Samo mogucnost da se spomene rijec Stvoritelj u znastvenoj raspravi vas gura na rub tog drustva, bivate izbaceni, jer to je vec dugo vremena zabranjena rijec.
Danas je moderno biti ateist, znati darwina napamet, svakome vjerniku spocitavati njegove, bez imalo volje i razumijevanja za drugu stranu te medalje zvane zivot.
mnogi ljudi kroz povijest su bili vjernici, mnogi su bili protiv darwinistickog pogleda na stvaranje, bez obzira sto u tom pogledu ima dosta tocnosti. (nevesti cu
samo neke: Kelvin, Ray, Pascal, Newton, Kepler, Faraday, Maxwell, ... i mnogi drugi). No vidim skrenuo sam s teme. Da se vratim na dokazivanje, jer
ti to ocekujes, a to nije lako, nije tako bas jednostavno.
Kada obicni vjernik govori o dokazu tocnosti Biblije (znaci ja, i takvi kao ja) onda govorimo o nekoliko vrsta dokaza. Prvi i osnovni po mom
misljenju je vjerski, i taj dolazi iz mira kojeg ja nalazim u Bibliji, u zajednici s Bogom. Biblija predviđa buducnost, i to u obliku prorocanstava.
Ako si citao stari zavjet koji je napisan izmedu 1450 godine prije krista i 430. Tijekom tog vremena mnoga predvidanja su zabiljezena u Bibliji,
pa i do dolaska spasitelja, otkupitelja nasih grijeha. Jer godinama prije nego je Isus se pojavio, napisano je da ce doci, da ce cinit cuda,
da ce na kraju biti izdan, razapet, te treci dan da ce uskrsnuti. Isusa su vidjeli nakon uskrsnuca, mogu ti za to naci dijelove iz Biblije.
Nadalje za dokaz mozemo uzeti i predvidanje unistenja odredenih gradova, drzava. Kao sto se govori u ezekielu 25:13... Naravno za to imamo i povjesne dokaze. Da je Biblija tocna,
i napisana od Boga mozemo vidjeti i u nekim stvarimo koje su tamo napisane a nisu mogle bit shvatljive tadasnjim ljudima. Kao sto je to da se zvijezde razlikuju jedne od drugih. (koricanima 15:41)
DA ne govorimo o crikulaciju atmosfere, dinamiki fluida, nuklearna energija i jos mnogim stvarima koje su u prolazu kroz bibliju spomenute. Mnogo toga sto tadasnji
covjek tesko da je mogao znati, jer takve stvari su 1000 godina poslje otkrivene i objasnjene. Za dokaz se mogu uzeti i ljudi koju su zivjeli i pisali u Kristovo vrijeme,
pa i povjesnicari tipa poznatog Flavius Josephus, ili Kornelije Tacit, ili mnogi drugi...
Tesko da mogu vjerovati da ce ti ovo sto sam napisao biti dosta, ili dovoljno vjerodostojno. Znam nabacano je samo, bez neke teskog reda. Sorry malo sam kratak s vremenom pa pisem, onako kako mi dode, kako se sjetim.
onako kako bi u stvarnosti u zaru rasprave pokusao nekome dati neke natuknice, sto da trazi, kako da trazi, kako da pokusa naci put vjere. Vjere u Boga koji ti prije svega kaze da ljubis,
da volis, da oprastas. Najvece vrline su one koje dolaze spontano, jednostavno i iz srca, potaknute cistom dobrotom, zeljom da u konacnici budemo blizi Bogu, budemo bolji ljudi.
|
|
antocjo |
Posted: Nov 2 2010, 11:04 PM 1023726 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
QUOTE (Dior Aranel Eluchil @ Nov 2 2010, 10:33 PM) | Trebamo se pitati: vjerujemo li Bogu, njegovim rijecima, ili sebi i svojim iskustvima? ...
Kada obicni vjernik govori o dokazu tocnosti Biblije (znaci ja, i takvi kao ja) onda govorimo o nekoliko vrsta dokaza. Prvi i osnovni po mom misljenju je vjerski, i taj dolazi iz mira kojeg ja nalazim u Bibliji, u zajednici s Bogom. |
hm, Eluchil, malo si sad tu uskačeš u usta - jer za Epica je tvoj vjerski dokaz također samo iskustveni dokaz...
mislim da njemu treba malo objektivnija vrsta dokaza, na tragu drugog tvog djela posta |
|
Narsil |
Posted: Nov 5 2010, 12:34 PM 1023727 |
|
|
Shield Bearer
Member No.: 1991
|
Antocjo, epic ima uvrjedljiv avatar... |
|
Dior Aranel Eluchil |
Posted: Nov 9 2010, 09:49 PM 1023728 |
|
|
|
QUOTE (Narsil @ Nov 5 2010, 12:34 PM) | Antocjo, epic ima uvrjedljiv avatar... |
svakako, no taj avatar je jednim dijelom prikaz danasnjih vjernika. Precesto bacamo vjeru, micemo se od nje, te ju prisvajamo samo kada nam je tesko. Ponasamo se prema Bogu, kao prema smecu. Jako zalosno |
|
Narsil |
Posted: Nov 14 2010, 09:37 AM 1023729 |
|
|
Shield Bearer
Member No.: 1991
|
Da, ali epic ne misli na odnos danasnjih krščana
btw Epic me podsjeca na Sholkiya |
|
Dior Aranel Eluchil |
Posted: Nov 19 2010, 01:28 PM 1023730 |
|
|
|
nigdje nije naznacio sto misli i sto zeli postici s tim avatarom. Nemoj misliti da ga branim, samo dajem jednu drugu sliku. Precesto mi, a i ja sam, djelujemo poput konjaaa kojima se vid upregne u jednom smjeru, i to samo naprijed. Precesto smo slijepi za sve oko nas, i ne vidimo sto cinimo. Danas kada je lako osudivati druge jer su drugaciji, kada smo svjedoci da je tesko biti unikatan, jer ta nasa vlastita unikatnost nas moze kostati zivota, danas mi osudujemo sve one koji nisu prilagodeni, koji odstupaju od necega sto mi kao jedinka, kao pojedinac smatramo ispravnima. To ne znaci da na kraju svega to sto mi mislimo nije tocno, nego samo da mi svoje vlastito JA stavljamo iznad tudeg JA. Dajemo si pravo da sudimo drugima, i ne dozvoljavamo da drugi grijese, a opet ne vidimo sebe. ne vidimo vlastite mane, vlastite greske. Kao guske u magli srljamo, trcimo u smjeru osudivanja, vrijedanja i ne razumijevanja.
Jako se rijetko zaustavimo i zapitamo sto je nekoga dovelo do necega, tko je one mladice gurnio preko ponora da su postali pijanice, da ne mogu zamisliti izlazak bez hektolitara alkohola i neke dobre tucnjave? tko je nase navijace, bbb, ili torcidase naterao da se ponasaju kao hrpa maloumnika zbog kojih obitelj ne moze zajednicki otici na neku utakmicu voljenog kluba? tko je natjerao onu tamo neku djevoju da se ponasa kao najveca drolja? tko? tko?
Vidis, mi smo se danas otudili od onog sto se zove obitelj, od onog sto nas vjera uci. Rijetko oprastamo, rijetko iskazujemo ljubav. Lakse nam je osudivati, sumnjati, napadati... Zasto bi probali razumijeti, zasto bi imali vremena za razumijavanja, kad je to teze, kad je to za nas bolnije?
Ovo nije napad na tebe, niti ikoga. Vise je revolt mene samoga na okolinu, jer nije prvi put da drugaciji budu napadnuti, da oni koji su unikatni, jedinstveni budu osudeni. Danas je to vec postala norma i pravilo, a ne izuzetak kao nekada. Umjesto da velicamo razlike, mi trcimo prema toma da svi budemo jednako kao da smo iz nekog stroja ispali.
Danas nije lako biti vjernik, nije lako biti unikatan, nije lako biti poseban, niti drugaciji, i svakako sve to ima svoju cijenu, ali na kraju dana, kada samo tisina para vas sluh, mozemo biti zadovoljni s sobom. Jer smo dovoljno drugacijij, jer smo dovoljnu "ludi" da budemo unikatni i posebni. Ja sam uvijek bio drugaciji od drugih, i imah problema zbog toga, ali jednako tako uvijek sam mogao naci vlastiti mir nakraju dana.
avatar epica je uvredljiv, je drugaciji, ali pustimo covjeka, pustimo tu osobu da se prvo oslobodi i da kaze sto zeli reci, pa tek onda osudimo ga po tome sto cini. Ne srljajmo s osudama.
imati razumijavanja danas je nateze, ali svakako se isplati.
ps. pokusaj ovo sagledati iz vise kutova, kako bi se ti osjecao da netko tebe napadne a nije te saslusao? |
|
Dior Aranel Eluchil |
Posted: Dec 22 2010, 09:30 PM 1023748 |
|
|
|
Ovi posljednji dani su jedni od onih u kojima je lako biti vjernik. Barem se tako cini na prvi pogled. Mislim ljudi su blizi, vise se trude, daju veci dio sebe kako bi pomogli svima oko sebe, obitelji se bolje slazu, sve na tren postaje idilicno.Steta sto to netraje duze. No je li to zapravo sve tako. Ovo vrijeme s druge strane obiluje rastrosnoscu, jednim ritualom (misa, ispovjed, pokajanje, [mnogi to cine samo radi reda]) u koji ljudi ulaze bez razmisljanja, bez volje da stvarno to osjete (znacenje Isusa za svakoga od nas, znacenje njegovog rodenja, zivota), te samo idu na naki nacin laksim putem.(trenutacno laksim, no dugorocno po vjernika svakako tezim putem, putem koji nosi puno boli) Jesmo li bolje, losiji ili isti tokom ovih dana u usporedbi s danima tokom godine? Je li se jednako trudimo? Ili na tren dozivimo ono trenutacno svjetlo, onu trenutacno iskru, da bi se opet ponovo ugasili kao nedoreceni talent. Misljenja? |
|
|