|
antocjo |
Posted: Dec 22 2004, 11:24 AM 177101 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
QUOTE (antocjo @ Dec 14 2004, 01:41 PM) | Mnogima sam u raspravama svracao na to ali je bilo uglavnom ignorirano i nitko mi nije dao zadovoljavajuci odgovor. Evo, procitaj ovaj Gomilov post u Pasiji (malo doli je i moj mali komentar). |
Vidim da mi opet nitko nije dao neki konkretni odgovor... sholky jesi procitao? (Val, isto? )
QUOTE (Steve @ Dec 21 2004, 05:52 PM) | QUOTE (antocjo @ Dec 21 2004, 04:15 PM) | To je prorocanstvo o Isusu napisano 700 g.pr.K (cak i svicima iz Qumrana je taj dio Izaijine knjige a dokazano je da ti svici datiraju prije Krista) koje se u potpunosti ispunilo u osobi i zivotu Isusa iz Nazareta. Zanimljivo je (i potvrdjuje tvoju tezu) da to poglavlje danasnji Zidovi preskacu u svom redovnom citanju....  |
jel mozes navesti podatak koliko je tocno tih prorocanstava dano i koliko je od njih ispunjeno? jer mogu i ja dati 200 prorocanstava i barem ce se 5 od njih ispunit. |
Kao prvo znaj jednu stvar: Bog jako drzi do svoje rijeci... i odvratni su mu lazni proroci: "Podignut ću im proroka između njihove braće, kao što si ti (Mojsije). Stavit ću svoje riječi u njegova usta da im kaže sve što mu zapovjedim. A ne bude li tko poslušao mojih riječi što ih prorok bude govorio u moje ime, taj će odgovarati preda mnom. (usput jos jedno prorocanstvo o Isusu) A prorok koji bi se usuđivao govoriti što u moje ime što ja ne budem zapovjedio da govori i koji bi govorio u ime drugih bogova, takav prorok neka se pogubi.' Možda ćeš reći u svome srcu: 'Kako ćemo raspoznati riječ koju Jahve nije izrekao?' Kad prorok govori u ime Jahve pa to ne bude i riječ se ne ispuni, onda je to riječ koje Jahve nije kazao. U drskosti je taj prorok govorio. Nemoj od njega strahovati." (Ponovljeni zakon 18)
a sto se tice tvojih pitanja... ima jedan odlican site Who Is Jesus?... Ima dosta materijala i ako iskreno imas zedj za istinom ovdje je mozes uvelike utaziti.
Evo samo linkovi na prorocanstva koja su se bila i do detalja se ispunila u Isusu: Preview, His Coming Fortold, Messianic Prophecies Fulfilled in Jesus
Sva su ta prorocanstva bila sa razlogom i kad Isus govori da pastir ulazi na vrata, upravo misli i na ta prorocanstva... Zaista, zaista, kažem vam: tko god u ovčinjak ne ulazi na vrata, nego negdje drugdje preskače, kradljivac je i razbojnik. A tko na vrata ulazi, pastir je ovaca. Tome vratar otvara i ovce slušaju njegov glas. (Ivan 10) |
 |
antocjo |
Posted: Dec 22 2004, 03:44 PM 177226 |

|
|

|
U medjuvremenu evo jos jedna Biblijska tema, tesko objasnjiva ako ju je pisao samo covjek...
Daniel je bio u suzanj kralja Nabukodonozora u Babilonu. Ima je viziju buducnosti koju mu je dao andjeo poslan od Boga...
(24) "Sedamdeset je sedmica određeno tvom narodu i tvom svetom gradu da se dokrajči opačina, da se stavi pečat grijehu, da se zadovolji za bezakonje, da se uvede vječna pravednost, da se stavi pečat viđenju i prorocima, da se pomaže Sveti nad svetima. (25) Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme. (26) A poslije šezdeset i dvije sedmice bit će Pomazanik pogubljen, ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja." (Daniel 9)
Sedmice - radi se o godisnjim sedmicama tj. periodu od 7 godina.
(25) Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.
Taj dekret je izdao kralj Artakserkso:
"Mjeseca Nisana, dvadesete godine kraljevanja Artakserksova... kralj me upita: "Što, dakle, želiš?" Zazvah Boga nebeskoga i odgovorih kralju: "Ako je kralju po volji i ako ti je mio sluga tvoj, pusti me da odem u Judeju, u grad grobova mojih otaca, da ga obnovim." Kralj me upita pred kraljicom, koja je sjedila kraj njega: "Koliko bi trajao tvoj put? Kada ćeš se vratiti?" Pošto sam utvrdio vrijeme koje je odgovaralo kralju, pusti me da odem... I dođoh tako k upraviteljima s onu stranu Rijeke i dadoh im kraljeva pisma. (Nehemija 2)
Mjeseca Nisana, dvadesete godine kraljevanja Artakserksova... - 20. godina kraljevanja Artakserksa je 445 BC. Prvi dan mjeseca Nisana je 14.03. Dakle, moze se reci da je to bilo okvirno dana 14.03. 445 BC.
(25) Znaj i razumij: Od časa kad izađe riječ 'Neka se vrate i neka opet sagrade Jeruzalem' pa do Kneza Pomazanika: sedam sedmica, a onda šezdeset i dvije sedmice, i bit će opet sagrađeni trg i opkop, i to u teško vrijeme.
7 + 62 = 69 godisnjih sedmica = 69 * 7 = 483 godina
No godine su tada brojale 360 dana -> = 483 * 360 = 173880 dana
a to je 173880 / 365,242 = 476 obicnih godina (+25 dana) i dovodi nas u pocetak travnja 32. godine po Kristu (0-te godine nema) (neki dobivaju 33. god. jer racunaju da se Artakserkso zakraljio 464 a ne 465 BC)
Znamo da se Isus najvjerojatnije rodio koju godinu prije n.e. Svoju javnu sluzbu je zapoceo kad mu je bilo oko 30 godina: "Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina." (Luka 3:23), i ta je sluzba trajala 3 i pol godine. Sto se uvelike slaze sa tim da je Isus bio razapet u travnju 32 (33) godine.
(26) A poslije šezdeset i dvije sedmice bit će Pomazanik pogubljen, ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja."
Vec tada Daniel govori da ce Mesija biti pogubljen, ali ne za sebe.
Narod jednog kneza koji će doći razorit će Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i određena pustošenja."
Jeruzalem (Grad) i Hram (Svetiste) su razorili Rimljani 70 AD.
Kako je moguce da je Daniel mogao proreci gotovo pa u dan tocno kad ce Mesija biti pogubljen i to 500-ak godina prije nego se to dogodilo...?
ps: da se ne bi netko zaletio i zakljucio da je to neka namjestaljka, ponavljam - to su Zidovski spisi, onih koji su Isusa i razapeli i ne priznaju ga za Mesiju. Upravo njihovo Sveto Pismo svjedecio i u ovom slucaju da je Isus taj Mesija. |
 |
antocjo |
Posted: Feb 23 2005, 11:56 AM 223285 |

|
|

|
Nego da nadopunim nesto o cemu sam pisao ovdje o Danielovu prorocanstvu, kad je prije 500.god gotovo u dan prorekao Isusovo razapinjanje... Na kraju je prorekao i unistenje Hrama i Jeruzalema koje ce biti poslije smrti Mesije.
QUOTE (antocjo @ Dec 22 2004, 03:44 PM) | (26) A poslije šezdeset i dvije sedmice bit ce Pomazanik pogubljen, ali ne za sebe. Narod jednog kneza koji ce doci razorit ce Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i odredjena pustošenja."
Vec tada Daniel govori da ce Mesija biti pogubljen, ali ne za sebe.
Narod jednog kneza koji ce doci razorit ce Grad i Svetište: svršetak im je u propasti, a do svršetka rat i odredjena pustošenja."
Jeruzalem (Grad) i Hram (Svetiste) su razorili Rimljani 70 AD.
|
O tome dogadjaju i sam Isus govori oko 40 godina prije nego se to desilo...
Kad je izlazio iz Hrama, rekne mu jedan od njegovih ucenika: "Ucitelju, gledaj! Kakva li kamenja, kakvih li zdanja!" Isus mu odvrati: "Vidis li ta velicanstvena zdanja? Ne, nece se ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen." (Marko 13:1-2)
Zanimljivo je kako se to Isusovo prorocanstvo ispunilo tako da doslovno nije ostao kamen na kamenu.
70 god. je bila zadnja Zidovska pobuna protiv Rimljana koja je ugasena u krvi... Oko milion Zidova je ubijeno a vecina ostatka rasijana po svijetu. Bio je to pocetak Zidovske Dijaspore. Naroda koji je odrzao 2000 godina svoj identitet bez domovine U stvari sad sam se sjetio jos jednog Isusova prorocanstva koje se odnosi na sam Jeruzalem.
Kad se priblizi i ugleda grad, zaplaka nad njim govoreci: "O kad bi i ti u ovaj dan spoznao što je za tvoj mir! Ali sada je sakriveno tvojim ocima. Doci ce dani na tebe kad ce te neprijatelji tvoji opkoliti opkopom, okruzit ce te i pritijesniti odasvud. Smrskat ce o zemlju tebe i djecu tvoju u tebi. I nece ostaviti u tebi ni kamena na kamenu zbog toga što nisi upoznao casa svoga pohodjenja." (Luka 19:41-44)
Opsada grada je trajala od travnja 70g. pod zapovjednikom Titom (Titus). 10 kolovoza, 70 g. Hram je bio zapaljen (po zidovskom kalendaru, na isti dan kad je su i prvi Hram unistili Babilonci 586 BC). Posto je Hram bio pun zlata, i mnogo namjestaja pozlaceno, u toj vatri zlato se rastopilo i uslo u utore izmedju kamenja Hrama. Da bi se domogli zlata koje se sada ohladilo, Rimljanji su razvaljivali kamen po kamen.
Tako da se Isusovo prorocanstvo doslovno ispunilo da nece ostati kamen na kamenu... |
 |
antocjo |
Posted: Mar 25 2005, 01:05 PM 244711 |

|
|

|
Mislim da je pravo vrijeme da onaj Gomilov post iz Pasije quotam u ovaj topic...
QUOTE (Gomil @ Apr 7 2004, 11:10 AM) | Scene su zaista potresne. Da li je moralo doci do toga?
Na pocetku filma je citiran prorok Izaija, 700 godina prije Krista. Njegovi spisi su nadjeni medju svicima s Mrtvoga mora i znanost je potvrdila da datiraju prije Krista.
Stavit cu cijeli jedna veci dio. Do pojedinosti je nevjerojatno vidljivo sve ono sto se je dogodilo 700 godina kasnije.
Knjiga Proroka Izaije 52:13 - 53:12
Gle, uspjet ce Sluga moj, podignut ce se, uzvisit' i proslaviti!
Kao sto se mnogi uzasnuse vidjevsi ga - tako mu je lice bilo neljudski iznakazeno te oblicjem vise nije nalicio na covjeka -
tako ce on mnoge zadiviti narode i kraljevi ce pred njim usta stisnuti videc' ono o cemu im nitko nije govorio, shvacajuc' ono o cemu nikad culi nisu: "Tko da povjeruje u ono sto nam je objavljeno, kome se otkri ruka Jahvina?"
Izrastao je pred njim poput izdanka, poput korijena iz zemlje sasusene. Ne bijase na njem ljepote ni sjaja da bismo se u nj zagledali, ni ljupkosti da bi nam se svidio. Prezren bjese, odbacen od ljudi, covjek boli, vican patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bjese, odvrgnut.
A on je nase bolesti ponio, nase je boli na se uzeo, dok smo mi drzali da ga Bog bije i ponizava. Za nase grijehe probodose njega, za opacine nase njega satrijese. Na njega pade kazna - radi naseg mira, njegove nas rane iscijelise.
Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju. Zlostavljahu ga, a on pustase, i nije otvorio usta svojih. K'o jagnje na klanje odvedose ga; k'o ovca, nijema pred onima sto je strizu, nije otvorio usta svojih. Silom ga se i sudom rijesise; tko se brine za njegovu sudbinu? Da, iz zemlje zivih uklonise njega, za grijehe naroda njegova nasmrt ga izbise.
Ukop mu odredise među zlocincima, a grob njegov bi s bogatima, premda nije pocinio nepravde nit' su mu usta lazi izustila.
Al' se Jahvi svidje da ga pritisne bolima. Zrtvuje li zivot svoj za naknadnicu, vidjet ce potomstvo, produzit' sebi dane i Jahvina će se volja po njemu ispuniti.
Zbog patnje duse svoje vidjet ce svjetlost i nasititi se spoznajom njezinom. Sluga moj pravedni opravdat ce mnoge i krivicu njihovu na sebe uzeti. Zato cu mu mnostvo dati u bastinu i s mogucnicima plijen ce dijeliti, jer sam se ponudio na smrt i medju zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zlocince.
|
|
 |
antocjo |
Posted: Mar 25 2005, 01:07 PM 244712 |

|
|

|
Evo da se nastavim na zadnji post... jos jedno od najdetaljnejeg opisa Isusove smrti u Starom zavjetu. Psalam 22 je napisao kralj David (ciji je Isus nasljednik po tjelu) cijelo tisucljece prije nego se to desilo. Usporedno sam napisao i kratki navod ispunjenog prorocanstava u Novom zavjetu, a o svakom tom bi se moglo na siroko pisati..
Preporucam da se prije procita sam psalam na lijevoj strani, pa tek onda ispunjenje u novom zavjetu.
Inace, ovo je jedan od dragocjenih (a koji nije) psalam jer nam daje tako dobar uvid u to kako se Isus osjecao dok je isao na kriz...
PSALAM 22 (Stari Zavjet, ~1000 god.pr.n.e.)
1 Zborovodji. Po napjevu "Košuta u zoru". Psalam. Davidov. | Ispunjenje prorocanstva (Novi Zavjet, ~32 god.n.e.) | 2 Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? Daleko si od ridanja moga.
3 Bože moj, vicem danju, al'ne odvracaš; nocu vapijem i nema mi pocinka.
4 A ipak, ti u Svetištu prebivaš, Nado Izraelova!
5 U tebe se ocevi naši uzdaše, uzdaše se, i ti ih izbavi;
6 k tebi su vikali i spasavali se, u tebe se uzdali, i postidjeli se nisu.
7 A ja, crv sam, a ne covjek, ruglo ljudi i naroda prezir. | 2 O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eli, Eli, lema sabahtani?" To ce reci: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?" (Matej 27:46) | 8 Koji me vode, podruguju se meni, razvlace usne, mašu glavom:
9 "U Jahvu se on uzda, neka ga sad izbavi, neka ga spasi ako mu omilje!"
10 Iz krila majcina ti si me izveo, mir mi dao na grudima majke. | 8 A prolaznici su ga pogrdjivali mašuci glavama: "Ti koji razvaljuješ Hram i za tri ga dana sagradiš, spasi sam sebe! Ako si Sin Božji, sidji s križa!" 9 Slicno i glavari svecenicki s pismoznancima i starješinama, rugajuci se, govorahu: "Druge je spasio, sebe ne može spasiti! Kralj je Izraelov! Neka sada sidje s križa pa cemo povjerovati u nj! Uzdao se u Boga! Neka ga sad izbavi ako mu omilje! Ta govorio je: 'Sin sam Božji!'" (Matej 27:39-43) | 11 Tebi sam predan iz materine utrobe, od krila majcina ti si Bog moj. | 11No andjeo joj rece: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, zacet ceš i roditi sina i nadjenut ceš mu ime Isus. On ce biti velik i zvat ce se Sin Svevišnjega. (Luka 1:30-32) | 12 Ne udaljuj se od mene, blizu je nevolja, a nikog nema da mi pomogne.
13 Opkoliše me junci mnogobrojni, bašanski bikovi okružiše mene.
14 Ždrijela svoja razvaljuju na me k'o lav koji plijen kida i rice. | 12 Tada ga svi ucenici ostave i pobjegnu. (Matej 26:56) | 15 Kao voda razlih se, sve mi se kosti rasuše; srce mi posta poput voska, topi se u grudima mojim. | 15 ...nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah potece krv i voda. (Ivan 19:34) I povede sa sobom Petra, Jakova i Ivana. Spopade ga užas i tjeskoba pa im rece: "Duša mi je nasmrt žalosna!" (Marko 14:33-34) | 16 Grlo je moje kao crijep suho, i moj se jezik uz nepce slijepi: u prah smrtni bacio si mene. | 16 Nakon toga, kako je Isus znao da je sve dovršeno, da bi se ispunilo Pismo, rece: "Žedan sam." (Ivan 19:28) | 17 Opkolio me copor pasa, rulje me zlocinacke okružile. Probodoše mi ruke i noge, | 17 I kada dodjoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega. (Luka 23:33) On im odvrati: "Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg cavala i ne stavim svoj prst u mjesto cavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, necu vjerovati." (Ivan 20:25) | 18 sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me. | 18 Stajao je ondje narod i promatrao... (Luka 23:35) | 19 Haljine moje dijele medju sobom i kocku bacaju za odjecu moju.
20 Ali ti, o Jahve, daleko mi ne budi; snago moja, pohiti mi u pomoc!
21 Dušu moju istrgni macu, iz šapa pasjih život moj.
22 Spasi me iz ralja lavljih i jadnu mi dušu od rogova bivoljih! | 19 Vojnici pak, pošto razapeše Isusa, uzeše njegove haljine i razdijeliše ih na cetiri dijela - svakom vojniku po dio. A uzeše i donju haljinu, koja bijaše nešivena, otkana u komadu odozgor dodolje. Rekoše zato medju sobom: "Ne derimo je, nego bacimo za nju kocku pa komu dopane." (Ivan 19:23-24) | 23 A sada, braci cu svojoj naviještat' ime tvoje, hvalit cu te usred zbora.
24 "Koji se bojite Jahve, hvalite njega! Svi od roda Jakovljeva, slavite njega! Svi potomci Izraelovi, njega se bojte!
25 Jer nije prezreo ni zaboravio muku jadnika, i nije sakrio lice svoje od njega; kad ga je zazvao, on ga je cuo."
26 Zato cu te hvaliti u zboru veliku, pred vjernicima tvojim izvršit' zavjete.
27 Siromasi ce jesti i nasitit ce se, hvalit ce Jahvu koji traže njega: nek' živi srce vaše dovijeka! | 23 Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treci dan po Pismima; ukaza se Kefi, zatim dvanaestorici. Potom se ukaza braci, kojih bijaše više od pet stotina zajedno; vecina ih još i sada živi, a neki usnuše. Zatim se ukaza Jakovu, onda svim apostolima. Najposlije, kao nedonošcetu, ukaza se i meni. (1. Korincanima 15:3-8) | 28 Spomenut ce se i Jahvi se vratit' svi krajevi zemlje; pred njim ce nice pasti sve obitelji pogana.
29 Jer Jahvino je kraljevstvo, on je vladar pucima.
30 Njemu ce se jedinom klanjati svi koji snivaju u zemlji, pred njim se sagnuti svi koji u prah silaze. I moja ce duša za njega živjeti,
31 njemu ce služiti potomstvo moje. O Gospodu ce se pripovijedat' 32 slijedecem koljenu, o njegovoj pravdi naviještati narodu buducem: "Ovo ucini Jahve!" | 28 Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Podjite dakle i ucinite mojim ucenicima sve narode * krsteci ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i uceci ih cuvati sve što sam vam zapovjedio!" "I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta." (Matej 28:18-20) * u velikoj mjeri se ispunilo
|
Jako su slicna prorocanstva ono gore iz Izaije i ovaj psalam... ponajvise sto se vec tada prilicno jasno govori o uskrsnucu... 
ps: malo ce nezgodno iz tablice biti quotati pa ako netko zeli nesto komentirati, bolje da koristi Copy/Paste..
Edited by antocjo - Mar 25 2005, 01:08 PM |
 |
Hannah |
Posted: Apr 6 2005, 09:30 PM 253144 |

|
|

Lady of Gondor

Group: Members
Member No.: 124

|
Tek sam sada u cjelosti procitala Hvala za ovaj post |
 |
antocjo |
Posted: Apr 8 2005, 09:23 AM 253982 |

|
|

|
QUOTE (Hannah @ Apr 6 2005, 10:29 PM) | Tek sam sada u cjelosti procitala Hvala za ovaj post  |
a vec sam mislio da nitko nije...
je da je malo zahtjevniji text ali se isplati malo nad njim promeditirati...
Ova dva mjesta gore kad sam citao su bila prva dva puta kad sam se rasplakao citajuci Bibliju ... a uz to je tako ocito bozansko nadahnuce tih rijeci.
No man could write that! (nor woman )
Edited by antocjo - Apr 8 2005, 10:23 AM |
 |
GIMLI |
Posted: Aug 4 2006, 10:24 AM 591814 |

|
|

handy with an axe

Group: Hosts
Member No.: 14

|
QUOTE (antocjo @ Dec 22 2004, 04:44 PM) | Kako je moguce da je Daniel mogao proreci gotovo pa u dan tocno kad ce Mesija biti pogubljen i to 500-ak godina prije nego se to dogodilo...? |
Danijel 9... fora je kako su neki znanstvenici tvrdili da je Danijel napisan mnogo kasnije jer prorocanstva u njemu su toliko tocna da su jedino mogli odbaciti ga nagađajuci da je napisan tek nakon događaja opisanih u proroštvima. Na žalost kriticara arheologija potvrđuje da je Danijel napisan mnogo prije nego što su proroštva napisana.
Eto i jednog koje se tice Mesije:
And after threescore and two weeks shall Messiah be cut off, but not for himself: and the people of the prince that shall come shall destroy the city and the sanctuary; and the end thereof shall be with a flood, and unto the end of the war desolations are determined.
Daniel 9:26
Krist je umro za tuđe grijehe, vidi Izaiju 53, nakon njegove smrti dolazi Tit i razara Hram. fora je u tome što je Isus rekao da će biti razoren tako da ni kamen na kamenu nece ostati što se i dogodilo. |
 |
|