Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < [1] 2 > ( Go to first unread post )
Autentičnost i povjesnost Biblije, je li nam Biblija dobro prenesena?
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
merry
Posted: May 5 2005, 03:22 PM 282173 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 7

da ostanem posteno:

ovdje moj prvi dio odgovor: arheolozki dokazi

Kada sumnjas da li je katolicka crkva promjenila Bibliju – onda se naravno trebas pitati:
kada bi se to trebalo desiti?
u sredjnom vijeku ili prije ili poslije?

stvar je u tome, da imas bez broj stare spiske od Novog zavjeta.
imas citave prijevode iz IV. i III. stoljeca - koji su identicne sa danasnjem tekstu, tako imas dokaze da nema promjene.

Ipak, jer mnogi ljudi to NE ZELE vjerovati, oni predloze da je tekst bio promjenjen u niceiskom koncilu, koja je bila u ranom IV. stoljecu (325 ps. Kr.).

ali ni to nije moguce: jer postoji otprilike 5000 papiri sa fragmentima Novog zavjeta koji su stariji od ovog koncila.
A uz to dolazi jos brojna pisma „crkvenih oceva” koji su citirali tekst Novog zavjeta. Iz sve ove citati mozes rekonstruirati cijeli Novi zavjet izuzev 11 stihova. U tabeli dole vidis koliko citati imas iz pojedinih knjiga Novog zavjeta. Lista nije ni potpuna.
Clemens iz Rima (95 ps. Krista) npr. je citirao iz knjige: Matej, Ivan, Luka, Djela, 1. Korincana, 1.& 2. Petrova, Hebrejima, Titu.
A Ignaz iz Antiochije (70 ps. Krista) iz knjige Matejs,Ivan,Djela, Rimljanima, 1.Korincanima, Efezanima, Filipljanima, Galacanima, Kolosanima, Jakovljeva, 1.&2. Solunjanima, 1.&2. Timoteja, 1. Petrova

Justin martir 133 n.Chr.
Evandjela 268 citati
Djela 10
Pavlove poslanice 4
katolicke poslanice 6
Otkivenje 3
total 330

Irenäus 170 n.Chr.
Evandjela 1038 citati
Djela 194
Pavlove poslanice 499
katolicke poslanice 23
Otkivenje 65
total 1819

Klemens 150- 212 n.Chr.
Evandjela 1017 citati
Djela 44
Pavlove poslanice 1127
katolicke poslanice 207
Otkivenje 11
total 2406

Origenes 185- 253 n.Chr.
Evandjela 9231 citati
Djela 349
Pavlove poslanice 7778
katolicke poslanice 399
Otkivenje 165
total 17922

Tertullian 160- 220 n.Chr.
Evandjela 3822 citati
Djela 502
Pavlove poslanice 2609
katolicke poslanice 120
Otkivenje 205
total 7258

Hippolytus170-235 n.Chr.
Evandjela 734 citati
Djela 42
Pavlove poslanice 387
katolicke poslanice 27
Otkivenje 188
total 1378

To su naucne cinjenice, i po tome je neposteno angry2.gif kada neko jos dan danas tvrdi da je katolicka crkva promjenila tekstove Novog zavjeta.
Novi zavjet je najbolji preneseni tekst antike, nijedna druga knjiga nema ni blizu toliko arheolozke potvrde. smile.gif

eureka.gif To je medju ostalom takodjer dokaz koliko je prvim krscanima bila vazna RIJEC. A ne osjecaje, slike ili neke tradicije.

Edited by merry - May 5 2005, 03:34 PM

antocjo
Posted: Jul 17 2005, 09:23 PM 345334 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

Malo zapodsjetnik... u ovo ljetno doba liseno rasprava... wink.gif

QUOTE (Boromir @ Jan 8 2005, 01:55 PM)
Dakle opće činjenice o Bibliji.  excl.gif

1.  Biblija (uz Homera) stoji na početku kao temelj kompletnog korpusa zapadnjačke književnosti i filozofije. Biblijska teologija je imala snagu da apsorbira Platonovu i Aristotelovu filozofiju bez da ošteti jednostavnost Evanđelja Isusa Krista.

2. Demokratski sustav države u kojem i muškarci i žene imaju jednaka prava podignut je na temelju biblijske tvrdnje da su muškarac i žena, bez obzira na plavu ili crvenu krv, obrazovanje, bogatsvo stvoreni na sliku Božju i da je Isus Krist umro za grijehe svih ljudi.
Kada vidiš da jedino društva koja su se razvijala pod Biblijskim autoriteom došla do tih spoznaja (toga nema u Hinduizmu, Islamu, poganskim mističnim religijama, Konfucionizmu, grčkoj filozofiji itd...) onda možeš vidjeti koliko je Biblija dragocijena knjiga i koliko joj dugujemo.   huh.gif

3. Najsnažniji umovi koje je izrodilo čovječanstvo prigrlili su Bibliju kao Božju riječ koja objavljuje istinu o Bogu, čovjeku i svemiru (Newton, Pascal, Einstein, Augustin, Luther...) i recimo npr. nama bliskog Francisa Colinsa koji je na čelu tima genetičara koji su prije nekoliko godina isčitali ljudski genom... eureka.gif

4. Ja osobno sam profesor povijesti i hrvatske kulture. Na svom fakultetu sam za vrijeme studiranja održao desetak seminara gdje sam biblijskim tekstovima analizirao politička, kulturološka, sociološka i književna pitanja pred studentima i profesorima - nitko od njih mi se nijednom nije narugao iako se nisu uvijek slagali sa mnom (a često se jesu yes.gif ).  Od kada čitam Bibliju s uvjerenjem da je ona Božja istinita riječ, moje akademske sposobnosti su se uvečale a razumijevanje ljudi i društva izoštrilo. smile.gif

Da ovim Boromirovim izjavama još pridružim neke iz knjige "Temeljne istine kršćanstva" (Jean Gibson):

Znak istine:

1. Oni što su tvrdili za se da su nadahnuti, posjedovali su najviši moralni i duhovni karakter. Tko bi mogao optužiti Mojsija, apostola Pavla, Izaiju ili pak samog Gospodina Isusa da su ljudi sumljiva karaktera, morala ili naravi?

2. Biblija posjeduje snažno, jedinstveno učenje usprkos činjenici da ju je tijekom 1500 godina pisalo oko 40 ljudi. Kako bismo drugačije mogli objasniti to jedinstvo?

3. Mnoštvo povijesnih tvrdnji u Bibliji pobudilo je mnoge na traženje arheoloških dokaza za istinitost njenih navoda. Postoji velika podrška biblijskim tvrdnjama koje se odnose na povijesne događaje i osobe.

4. Knjiga je izdržala u svom širenju i utjecaju na svijet kao najvažnija knjiga ikada napisana. Iako je bila napadana daleko više no bilo koja druga knjiga, preživjela je mnoge pokušaje da se uništi svaki njezin primjerak. Koja je druga knjiga pretrpjela tolike kritike i godinu za godinom ostala najprodavanija.

5. Ona čak i danas posjeduje preobražavalačku snagu u mijenjanju života. Kriminalci, jednako kao otmjeni ljudi, taknuti su i izmjenjeni njenom porukom. Milijunima je pružila nadu, utjehu i ohrabrenje u njihovim najtežim trenucima. Koja je druga knjiga promijenila tolike živote na bolje?

6. Ispunile su se stotine potankih proročanstava. Gdje drugdje nalazimo proročki zapis koji je 100% točan u potankosti?

Boromir
Posted: Nov 8 2005, 11:10 AM 416317 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ranger of the North

Member No.: 48

QUOTE (sholky @ Nov 8 2005, 11:20 AM)

Da ponovim: koliko imamo pisanih dokaza o onom sto pise u Bibliji iz drugih izvora?
Npr. za sva Isusova cuda, koliko imamo pisanih dokaza o njima osim onog so su pisali apostoli, tj. kako ja mogu znat da apostoli nisu jednostavno pola toga izmislili?

Ne izrazavam sumnju u autenticnost Biblijskih tekstova, ne kazem da oni stvarno nisu 2000 godina stari, samo zelim dokaz da nisu izmisljeni conf44.gif

Povjesnost Isusa iz Nazareta i njegova nasilna smrt je povjesno prihvaćena činjenca jer zadovoljava mnogostrukost nezavisnih izvora koji govore o tome. Dvoji se oko njegovih čudesa i njegovog uskrsnuća, ne zato što ne zadovoljava kriterije povijesne znanosti, nego zato jer su to jedinstveni događaji koji nemaju sličnih referencija u ljudskoj povijesti da bi se mogla izvesti znanstvena sinteza o njima.

Van biblijski i ne kršćanski spomen na Isusa iz Nazareta znanog kao Krist, nalazimo u analima židovskog povjesničara Josipa Flavija "Židovske starine" (dovršeno 93. n.K.) - iako je neki vatreni kršćanin kasnije još nadodao poneku lijepu riječ, nedvojbena fililoška činjenica je da je Josip potvrdio da je Isus iz Nazareta od nekih smatran Kristom (Spasiteljem), osuđen i pogubljen od strane Sinedrija (židovskog religijskog vjeća) i rimskih vlasti.

Rimski povjesničar Tacit 115, g.n.K. piše o Neronovom progonu kršćana 64. g. i potom objašnjava podrijetlo kršćana. On kaže da su kršćani rezultat Judejskog praznovjerja koje je potaknula smrt "Christusa" kojeg je pogubio Poncije Pilat. Kristovu smrt prezentira kao u to vrijme lako provjerljivu činjenicu.

Potom slijede Svetonije i Plinije mlađi ali nemam sada vremena i o njima pisati jer bih još morao provjeriti neke detalje...

No treba reći još i ovo - izvješća apostola nemaju klasične simptome urotničkih spisa. Iako imaju mnogo sličnosti i jedinstvenu temu, u nekim detaljima se problematično razilaze - urotnici ne ostavljaju takve "rupe" u svojim "dokumentima".
Također Evanđelja zapravo potkopavaju karakter i vještinu apostola prikazujući ih vrlo ljudski, vrlo samouvjerene, vrlo impulsivne i vlro pogrešne iako voljene od Krista. Urotnici obično impliciraju željene rezultate na suproten način.
Apostoli navode neke vrlo zbunjujuće izjave o samom Kristu, npr. Njegov usklik "Oče moj, zašto si me ostavio" - do danas kršćani lome zube što točno to znači - onaj koji bi želio koristiti takav mit za svoje osobne koristi najčešće ne postavlja takve zamke za svoj željeni plijen.
U novozavjetnim crkvama apostoli su konstanto osporavani (posebno Pavao) i u poslanicama koje pišu često se moraju pozivati na razne svjedoke koji su još živi i dostupni a koji su posvjedočili Kristovo uskrsnuće. Ako netko zamišlja novozavjetne kršćane kao naivnu telad koja "amenira" što god im se kaže taj nema pojma o povjesnoj slici. Mnogo kritičkih argumenata i uvjerljivih čuda je bilo potrebno da se ovakvi skeptici pretvore u pronositelje Evanđelja.
Tako da dokumenti Novog Zavjeta ostaju vrlo uvjerljivi i korisni i za povjesna istraživanja a koliko više za samu kršćansku vjeru. smile.gif

antocjo
Posted: Nov 8 2005, 02:22 PM 416387 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Boromir @ Nov 8 2005, 11:09 AM)
Također Evanđelja zapravo potkopavaju karakter i vještinu apostola prikazujući ih vrlo ljudski, vrlo samouvjerene, vrlo impulsivne i vlro pogrešne iako voljene od Krista. Urotnici obično impliciraju željene rezultate na suprotan način.

Meni je i zbog toga Novi zavjet jako uvjerljiv i realan... U evandjeljima vidis zbuljene apostole, priproste ribare... Kad Petar odvraca Isusa da ne ide na kriz, Isus mu kaze: "Odlazi od mene Sotono, jer tvoje misli nisu Bozje..." (Matej 16:23) Zar bi glavni urotnik u cjeloj obmani ostavio takve rijeci... bonk.gif

Ili kad ga Pavao otvoreno ukori pred svima jer se postidio sto je jeo za istim stolom sa poganima... Pa onda vidimo i Pavla i Barnabu kako su se jednom gadno posvadjali... Na jednom mjestu u evandjelima stoji da apostoli nisu mogli osloboditi jednog obsjednutog... Kasnije im Isus objasnjava uzrok, ali zar bi se namjerno tako sami diskreditirali...

I sam Petar pred kraj zivota pise:

Ta nismo vam navijestili snagu i Dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeci izmudrene price, nego kao ocevici njegova velicanstva. wow.gif (2. Petrova 1:16)

eto sholky, nadam se da se neces sad uhvatiti neke sitnice iz Boromirova (ili ovog) posta i, kao sto to cesto biva, nju napuhati a ostalo zanemariti. Covjek se lijepo potrudio, pa bi bilo fer i sve sto je napisao pozorno prouciti - ako te zaista zanima to pitanje... rolleyes.gif

Čovjek-Dinosaur-Zmaj
Posted: Nov 8 2005, 07:33 PM 416544 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Unregistered

Tražeć protu dokaze vašim tvrdnjama da je Bibilija autentična i da nije mijenjana, izgubio sam sat vremena,nailazeć na razne profesore povijesti koji govore o gomilama vjerodostojnih transkripata koji navodno svjedoče starosti i ne mogu objasnit „povijesnu činjenicu“ isusovog uskrsnuća (praznog groba)...Dakle,kao racionalno biće,ne mogu odbaciti te tvrdnje. dry.gif

S tim na umu,moj improvizirani ateizam/agnosticizam se njiše na klimavim nogama.No jedva čekam kad ću vidjet neke ljude koji su udaljeni stotinama kilometara u ovom trenutku,pa da ih nagovorim na rasprave o religiji i intenzivnije proučavanje povijesti biblije, kao i samog njenog sadržaja...Smatram da je bitno to dobro proučit,jer je dosta mlaćenja prazne slame yes.gif

Mogu reć da sam trenutno u stanju čistoće.U smislu da sam odbacio svoja ne/vjerovanja i cinizam u potpunosti,ali nisam prihvatio ni kršćanstvo,i zaputit ću se u sovjevrsnu potragu za ispravnim saznanjima kopajuć po svim dostupnim izvorima,u nadi da ću doć do odgovora koji su prihvatljivi razumu...Treba izvagat sve teze,provjerit podatke,vlastitim razmišljanjem propitat smisao svega toga...Za što brže i učinkovitije stjecanje znanja,trebat će mi vjerovatno par tisuća kuna.
lukavi.gif

jer ne vjerujem da će me isus snać,osvjetilit me u tamnoj noći,sam od sebe...takve nagle "procese buđenja" smatram auto sugestijama koje se pojavljuju zbog određenih okolnosti, i mjenjaju kemiju u mozgu,i čak tjelesno utječu na čovjeka.

Amaru Esai
Posted: Nov 22 2005, 07:33 PM 427205 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Mesožder

Group: Members
Member No.: 480

moguće je sve što tvrdite.
ja sam uvijek pokušavala svaku knjigu koja nije zasnovana na nekim povjesnim činjenicama(a tu uključujem i Bibliju,Kur'an etc.) gledati na neki umjetnički način.možda je LaVey napisao dotičnu knjigu kao osvrt na zapadnu kulturu tj.na pad moralnih vrijednosti modernoga doba?

Boromir
Posted: Nov 22 2005, 11:24 PM 427417 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ranger of the North

QUOTE (blind_arwen @ Nov 22 2005, 08:33 PM)
moguće je sve što tvrdite.
ja sam uvijek pokušavala svaku knjigu koja nije zasnovana na nekim povjesnim činjenicama(a tu uključujem i Bibliju,Kur'an etc.) gledati na neki umjetnički način.možda je LaVey napisao dotičnu knjigu kao osvrt na zapadnu kulturu tj.na pad moralnih vrijednosti modernoga doba?

Bok blind arwen! smile.gif

Pisci Biblije (ima ih preko 40) najčešće pišu o stvarima, događajima, itd. kojima su osobno bili svjedoci ili koju su provjeravali unakrsnim ispitivanjem (npr. Evanđelist Luka).
Na bilo kojem sudu danas bi takva svjedočanstva bila priznata kao prvoklasna izvješća i prihvaćeno bona fide kao povjesne činjenice. Ako želimo kritički pristupati Bibliji onda moramo prije svega ustvrditi koja je mogućnost prijevare, pogreške, mitologizacije, ili nešto slično od strane pisaca.
Da sada ne rastežem sa izlaganjem, u ovoj fazi kritičkog istraživanja Biblije (koje je pomalo zamrlo nakon dva svjetska rata) nema uvjerljivih indikacija da se radi o luđacima, zanesenjacima, urotnicima ili nešto slično.
Pisci Biblije se pokazuju kao istinoljubivi i bogobojazni svjedoci koji pišu, kako apostol Ivan kaže: "Što smo čuli, što smo svojim očima vidjeli, što smo promatrali i što su naše ruke opipale - to svjedočimo i nvješćujemo i vama..." (1.Ivanova 1:1-3)
Dakle biblijski spisi imaju karakter povjesnih dokumenata. yes.gif

Što se LaVeya tiče, njega ne zanima prvenstvno moralna kritika zapadnog društva (Biblja i sama posve dobro raspoznaje lažni moral konfekcijskih kršćana). LaVey je zapravo okultist i mistik. Osnovao je svoju Sotonsku crkvu gdje štuje Sotonu sa svojim sljedbenicima i uvjek je na rubu zakona u svojim ceremonijskim obredima.
Prije nekoliko godina se u Zagrebu registrirala vjerska zajednica Sotonista te su tom prilikom vođe intervjuirani u novinama. Jedna od aktivnosti svoje zajednice koju su naveli jest molitva Sotoni da razbije misionarske brakove u Hrvatskoj.
Sve to indicira da se ne radi o pukoj "šok terapiji" za licemjerne zapadnjake već da postoji duhovna pozadina oprečna Isusu Kristu koja pokreče ovakva okupljanja. sad.gif

Amaru Esai
Posted: Nov 23 2005, 06:39 PM 427988 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Mesožder

No opet trebaš imati na umu da je upitna vjerodostojnost Biblije kao povijesnog dokumenta.Zna se da su Židovi skloni metafori/alegoriji kako bi na simboličan način akcentirali neku etičku pojavu.(ne dovodim u pitanje postojanje određenih biblijskih likova,ali neke nadnaravne pojave ipak ostaju neistinite za mene skeptika) rolleyes.gif

tainani
Posted: Nov 24 2005, 09:34 AM 428221 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Petitioner to the Council

Member No.: 326

Kada postoji neshto duboko za izrechi rijechi su bijedno neadekvatne.Ideologija koja vas uchi da vjerujete da grijeh ne postoji i da dusha nije povezana sa grijehon (a tu spada i sotonizam scared.gif )je vrlo opasna. To je nachin zaboravljanja nechijeg grjeshnog stanja.To ne vodi k istrebljenju grijeha vech k zaboravljanju grijeha.A zaboravljanje grijeha je gore nego postojanje grijeha.Mozhete li vidjeti svoje grijehe?Dobro je biti svjestan grijeha.Ali biti nesposobni da ih vidite,biti neupuchen u njih je shtetno,jer kada su grijesi vidjeni oni nas tjeraju,bockaju nas da se transformiramo.Svjesnost o grijehu dovodi do promjene,a puna svesnost o grijehu dovodi do trenutne transformacije.Grijeh nije neprijatelj-suochite se s njim,neznanje je gore...za njega nema lijeka...za grijeh ima smile.gif
Ako ne vidimo neprijatelja ne znachi da on ne postoji.Obrnuto,on postaje josh opasniji.Sa zatvorenim ochima biti chete laksha zhrtva.U prisutnosti neprijatelja moramo otvoriti ochi josh shire,poshto je znznje o neprijatelju u nashem interesu.Neznanje nam mozhe samo shtetiti.

antocjo
Posted: Nov 24 2005, 11:16 AM 428327 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (blind_arwen @ Nov 23 2005, 06:38 PM)
No opet trebaš imati na umu da je upitna vjerodostojnost Biblije kao povijesnog dokumenta.

onda skokni malo u topic Biblija... recimo na ovaj post (prilicno trijezan i znanstveno provjerljiv), pa onda recimo ovaj Boromirov... a da jos ne pricam o ispunjenim prorocantvima (1, 2, 3) i jos... veliki.gif

ako imas koji komentar, stavi ga u onaj topic wink.gif

Boromir
Posted: Nov 25 2005, 12:28 PM 429273 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ranger of the North

QUOTE (blind_arwen @ Nov 23 2005, 07:38 PM)
No opet trebaš imati na umu da je upitna vjerodostojnost Biblije kao povijesnog dokumenta.Zna se da su Židovi skloni metafori/alegoriji kako bi na simboličan način akcentirali neku etičku pojavu.(ne dovodim u pitanje postojanje određenih biblijskih likova,ali neke nadnaravne pojave ipak ostaju neistinite za mene skeptika) rolleyes.gif

Ono što je od Biblije vrlo pošteno (i u odnosu na svete spise druguh religija jedinstveno) da ona (Biblija) dozvoljava da je se provjerava na taj način, tj. ne skriva se u metaforiku i simbolizam pod pritiskom kritike.
To znači da daje jasne referencije na povjesna imena, mjesta i događaje koji se mogu provjeriti arheologijom i povjesnim istraživanjima. Za sada ove znanosti potvrđuju Bibliju i u posljednjih 50-ak godina je akademska zajednica revolucionirala svoj prisup biblijskoj povjesti. Npr. egiptolozi će pri rekonstrukciji točnih imena nekih faraona ili okolnih vladara sada davati prednost bilijskoj verziji nad svojim dosadašnjim pretpostavkama.
Ako ćemo reći da je vrijednost Biblije kao povjesnog dokumenta "upitna" onda to ne možemo reći u negativnom smislu "navjerojatnije nije", nego "još uvjek se njezina povjesna vrijednost otkriva" i za sada se čini da je Biblija vjerojatno "the real McCoy"!
Ako je tako pedantna u ovim provjerljivim činjenicama, nije li razborito da joj više vjerujemo nego ne kada govori o nadnaravnim stvarima (koje ne predstavlja kao nešto uobičajeno - metaforički - nego upravo kao događaje "koje ne bi vjerovali da ih nisu vidjeli")? huh.gif

Židovska biblijska retorika svakako ima metaforičkog izričaja: "Jahvina desnica je bila nad nama!" - to je jasna metafora u glavi pisca a ne njegova tvrdnja da Bog ima desnu ruku kojom prčka po zemlji.
No kada piše da se Crveno more otvorilo i da su zbog tog od čuđenja svoj izraelskoj zajednici ispale vilice, onda je prilično jasno da nam Mojsije piše o stvarnoj razdiobi mora pred očima Izraela i njegovih neprijatelja. yes.gif

Skepticizam je dobar dok je iskren. To znači preispitivanje temelja i opravdanosti svake tvrdnje. Ako je tvrdnja zadovoljavajuće stabilnosti onda bi iskreni skeptik po tom pitanju trebao zadovoljiti svoja pitanja i prestati biti skeptičan spram dotičnoj tvrdnji. Nadam se da si ti takva vrsta skeptika blind arwen. smile.gif
Druga vrsta "skeptika" jesu ljudi koji traže razloge da odbacuju sve one tvrdnje koje im se ne sviđaju. Oni tada ne mare za stupanj opravdanosti neke tvrdnje nego mahnito traže i zadovoljavaju se najluđim prigovorima kako bi se izvukli od odgovornosti s prividom intelektualnog poštenja. Držim da takvi "skeptici" nisu vrijedni mog vremena. dry.gif

Amaru Esai
Posted: Nov 25 2005, 01:52 PM 429295 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Mesožder

ja sam onaj dobar skeptik wink.gif
neznam,mi smo na vjeronauku uvijek učili da je sve temeljeno na simbolizmu, ali mi se uvijek činilo da svaki vjeroučitelj ima svoju spiku (recimo svom sadašnjem vjeroučitelju sam morala objašnjavati da Eva nije doslovno Adamovo rebro... biggrin.gif ) tako da ne smijemo sve shvaćati predoslovno.čitati između redaka,... rolleyes.gif

antocjo
Posted: May 11 2006, 01:33 PM 536433 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kolega na poslu imao rodjendan pa mu za poklon kupili knjigu Zecharia Sitchin - Izgubljena kraljevstva.

Uzmem ju da ju malo prolistam i naletim na ovaj dio:

In the third year of the reign on the 15 th Capac, Titu Yupanqui Pachacuti II, when “good customs were forgotten and people were given to all manner of vice”, “there was no dawn for twenty hours” (sunrise was delayed for twenty hours). This was known also as The Day of Darkness and may have been the motivation for the two great pyramids of Teotihuacan being raised to their monumental sizes.

Legende u obje Amreike (juznoj u Andama, i sjevernoj - Meksiko) govore o danu kada zore nije bilo u periodu jednog dana. Hladnoca se spustila na zemlju i ljudi su bili u velikom strahu... scared.gif Nije se moglo raditi o pomrcini jer ona ne traje toliko i to je bio poznat fenomen americkim Indijancima. Sunce jednostavno za to vrijeme nije izaslo. unsure.gif

Ako je to istina, onda je to bio globalni dogadjaj. huh.gif Kao sto postoje iste price u Andama i Meksiku - da Sunce nije izaslo, znacilo bi da na drugom kraju svijeta Sunce nije zaslo. eureka.gif

A o takvom jedinstvenom dogadjaju citamo u Bibliji, kad su Izraelci zauzimali kanaansku zemlju:

Onoga dana kada Jahve predade Amorejce sinovima Izraelovim, obrati se Josua Jahvi i povice pred Izraelcima: "Stani, sunce, iznad Gibeona, i mjesece, iznad dola Ajalona!" I stade sunce i zaustavi se mjesec sve dok se nije narod osvetio neprijateljima svojim. Ne pise li to u knjizi Pravednika? I stade sunce nasred neba i nije se nagnulo k zapadu gotovo cio dan. Nije bilo takva dana ni prije ni poslije da bi se Jahve odazvao glasu covjecjem. (Josua 10:12-14)

Pise da je sunce stalo nasred neba, sto bi moglo biti oko podneva kada postize najvecu visinu. Vremenska razlika Izrela i Perua je 7h sto znaci da je u Andama tada bilo 5h ujutro - prije zore (u Meksiku su bila 4h ujutro).

Ove dvije neovisne price se savrseno poklapaju takodjer i po opisu trajanja tog dogadjaja. Americke legende govore o 20h a Bibliji pise 'gotovo cio dan'.

Takodjer se slazu po datiranju tog dogadjaja. Osvajanje Kanaana pod Jusuom i vladavina Titua Yupanquia Pachacutija II se datiraju otprilike u 13. ili 14. stoljecu pr.n.e.

Koliko god nevjerojatno zvucalo ovo je jedinstveni dogadjaj u obje price: Nije bilo takva dana ni prije ni poslije da bi se Jahve odazvao glasu covjecjem.

zanimljivo... wow.gif

Edited by antocjo - May 11 2006, 02:46 PM

Gomil
Posted: May 11 2006, 01:55 PM 536435 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Member No.: 12

wow.gif

Ostadoh frapiran ali doslovno.

Ice.Lady
Posted: Jun 28 2006, 09:39 AM 570734 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Even now, I can see you opening the door...

Member No.: 481

Idemo, VRLO ukratko (jer mi se ne da biggrin.gif). Biblija... zasto se u Bibliji spominje egipatsko ropstvo? Je l' se ono ikad dogodilo? Ne.

Zasto se u Bibliji spominje, cini mi se, da je Abraham, koji je zivio 1500 ili vise, pr. Kr., jahao na devi? Deva je udomacena 1000. Zasto Izraelci placaju metalnim novcicima tipa 1500 isto (fakat se ne sjecam tocno u kojoj prigodi), a prvi pronadjeni novcici su iz 700. pr. Kr.?

Zasto nema dokaza o Isusu van gospela? Tu i tamo neki povjesnicar ga spomene, ali spomene jos hrpu drugih Isusa, ili spomene one lakovjerne krscane koji su se na to navukli. Nikad njega, nikad direktno, nikad da je on bio neka velika faca. A, mind you, jaaaaako puno religija ima mitologiju slicnu Isusu (Heraklo je, npr, jedan, gotovo identicni). To je bila stvar slucajnosti ondasnjeg doba da se, eto, Isus prosirio, i danas je jedna velika masovna halucinacija, nazalost.

Kontradikcija u kontradikciji u kontradikciji (mind you, ona knjigica gdje se Lucifer prvi put spominje u originalu nema veze s tim, vec se zna da je rimski prevodioc (once again, ne znam ime, i potrazit cu ako bas moram) promijenio pol toga (i dodao Lucifera, ali i promijenio najbitniju stvar - prorocanstvo o mesiji, tako da izgleda kao da je to stvarno Isus), a to je samo jedan od cestih primjera), i ja ne vjerujem da neka osoba, skolovana, sto je najbolje, danas moze sjesti, citati tu knjigu, vjerovati tim pricama (koje su pune rupa, i tako je PREOCITO da su preuvelicavane pricice) i, sto je najsmjesnije, bazirati svoj zivot na njoj.

Inace, da, znanost jest ljudska tvorevina, uz jednu bitnu razliku - vrlo je promjenjiva. Sto dokaz kaze, tako se mijenja. Biblija je jedna, ona stoji takva i svaka promjena se kaznjava (prije je bilo lomacom, al' eto, danas smo malo... civiliziraniji).

21 replies since May 5 2005, 03:22 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < [1] 2 >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0186 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]