|
antocjo |
Posted: Jun 27 2005, 11:47 AM 329960 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
Nesto sto sam citao prekjucer...
Kad je Isus sišao s gore, pohrli za njim silan svijet. I gle, pristupi neki gubavac, pokloni mu se do zemlje i reče: "Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti." Isus pruži ruku i dotakne ga se govoreći: "Hoću, očisti se!" I odmah se očisti od gube....
Kad uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: "Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama." Kaže mu: "Ja ću doći izliječiti ga." Odgovori satnik: "Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i ozdravit će sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: 'Idi!' - i ode, drugomu: 'Dođi!' - i dođe, a sluzi svomu: 'Učini to' - i učini." Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: "Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere.... I reče Isus satniku: "Idi, neka ti bude kako si vjerovao!" I ozdravi sluga u taj čas. (Matej 8)
Stotnik je Isusa odusevio svojom vjerom. I to ne Zidov nego Rimljanin - poganin. Kao onaj koji ima vlast i koji je pod vlascu jako je dobro razumio kakvu vlast Isus ima. Dovoljno je da kaze rijec i bude.
... S druge strane... gubavci su u ono doba bili izopcenii iz zajednica, bili su necisti i kad bi vidjeli nekoga da im se priblizava morali bi iza glasa vikati "NECIST! NECIST!" Jer tko kod bi ih se dotakao postao bi necist.. ali i tko bi im htio dotaknuti poluraspadnuto tijelo koje je bilo masa sluzi, sukrvice i uzasno je smrdjelo...
Takav covjek dolazi Isusu i trazi ga da ga ozdravi... a Isus kojem je dovoljno da kaze rijec i ovaj da ozdravi, pruza ruku i dotice ga se... Htio je iskazati najdublje suosjecanje i razumijevanje tom gubavcu da ga se morao dotaknuti... Dopustimo mu da i nas dotakne...
Ovakve sitnice koje toliko otkrivaju, odusevljavaju me kod Isusa jer je van svih kalupa i normi... Ocekivalo bi se da gubacu kaze da se ocisti a da dotakne onog slugu da ozdravi... Isto kao sto u Ivanu 3, teologu Nikodemu ni pet ni set nego u glavu "Moras se nanovo roditi", a u Ivanu 4 sa bludnicom raspravlja o teoloskim pitanjima. A za ocekivati bi bilo suprotno da sa Nikodemom prica o teologiji a Samarijanki kaze da se mora nanovo roditi... kao sto bi sigurno neki od nas postupili. Ali, Isus... nitko nije kao On |
|
tainani |
Posted: Jun 27 2005, 12:57 PM 330008 |
|
|
Petitioner to the Council
Group: Members
Member No.: 326
|
Potpuno iste stvari su i mene odusevile kod Isusa! Jedamput sam i ja tako razmisljala o gubavcu kojeg Isus dotice i o tome kako se ovaj raspada i smrdi i kako vidim u sebi odbojnost jer nazalost ja u npr. tramvaju ne mogu stajati kraj osobe koja smrdi i sl..jednom sam nagonski zagrlila jednu stariju zenu ali imala je takav miris da mi je pozlilo i tak...,a Isus..a onda mi je Po Duhu dosla spoznaja da Bog ne gleda ko covjek na van nego unutra na srce i da ja iznutra imam gubu i smrdim i da sam ja taj gubavac kojeg je Isus dotaknuo Slava Mu i hvala |
|
antocjo |
Posted: Apr 27 2007, 03:59 PM 730409 |
|
|
|
Evo nesto sto sam i ja jutros citao
Prolaznici su ga pogrdjivali masuci glavama: "Ej, ti, koji razvaljujes Hram i sagradis ga za tri dana, spasi sam sebe, sidji s kriza!" Slicno i glavari svecenicki s pismoznancima rugajuci se govorahu jedni drugima: "Druge je spasio, sebe ne moze spasiti! Krist, kralj Izraelov! Neka sad sidje s kriza da vidimo i povjerujemo!" (Marko 15:29-32)
Takve dokaze ljudi hoce. I bi li zaista vjerovali da je sisao sa kriza? To ne bi bila vjera to bi bio uzas...
Mnogo puta se i ovdje culo zahtjeva ili dokaza u takvom duhu...
I meni je zanimljivo kako Isus na krizu u tom trenutku jos uvijek apleira na njihovo srce i da srcem povjeruju u njega:
A o sestoj uri tama nasta po svoj zemlji - sve do ure devete. O devetoj uri povika Isus iza glasa: "Eloi, Eloi lama sabahtani?" To znaci: "Boze moj, Boze moj, zasto si me ostavio?" (Marko 15:33-34)
Ovo nama na prvu mozda ne izgleda da im Isus u stvari zeli po zadnji put posvjedociti da je on zaista Mesija... No, te rijeci su ti isti svecenici i pismoznanci znali jako dobro iz Starog zavjeta - Psalam 22 - u stvari pjesmarice, mozda su nedavno na nekom sastanku u sinagogi pjevali taj isti psalam koji govori tocno sto ce se zbiti sa Mesijom:
Evo nekoliko stihova:
2 Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio? Daleko si od ridanja moga. 7 A ja, crv sam, a ne covjek, ruglo ljudi i naroda prezir. 8 Koji me vode, podruguju se meni, razvlace usne, mašu glavom: 9 "U Jahvu se on uzda, neka ga sad izbavi, neka ga spasi ako mu omilje!" 13 Opkoliše me junci mnogobrojni, bašanski bikovi okružiše mene. 14 Ždrijela svoja razvaljuju na me k'o lav koji plijen kida i rice. 16 Grlo je moje kao crijep suho, i moj se jezik uz nepce slijepi: u prah smrtni bacio si mene. 17 Opkolio me copor pasa, rulje me zlocinacke okružile. Probodoše mi ruke i noge, 18 sve kosti svoje prebrojiti mogu, a oni me gledaju i zure na me.
Sad se zamisljam u kozi tih svecenika i pismoznanaca kad su se sjetili te pjesme Jesu li razumijeli? Jesu li i tada ostali tvrdokorna srca i odbili razumijeti i prihvatiti?
Ili su bili medju onima koji su kad je bilo ocito ali vec kasno lupali u prsa
"Bijase vec oko seste ure kad nasta tama po svoj zemlji - sve do ure devete, jer sunce pomrca, a hramska se zavjesa razdrije po sredini. I povika Isus iza glasa: 'Oce, u ruke tvoje predajem duh svoj!' To rekavsi, izdahnu. Kad satnik vidje sto se zbiva, stane slaviti Boga: 'Zbilja, covjek ovaj bijase pravednik!' I kad je sav svijet koji se zgrnuo na taj prizor vidio što se zbiva, vraćao se bijući se u prsa." (Luka 23:44-48)
ps: Ovdje je detaljnije razradjen cijeli psalam i prorocanstva u njemu koja su se ispunila... |
|
Isak |
Posted: Jun 21 2007, 01:35 PM 759790 |
|
|
Gospel man…
Member No.: 1060
|
Sada sam malo razmišljao...
Zanimljivo je kako je Otac nebeski, kronološki prije nego što je bilo što učinio, Isusu saopćio: " Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!" Mt 3, 17
Svo svoje poslanje, sve što je učinio i prošao, Isus je proveo u tom dubokom saznanju o bezuvjetnom Božjem blagoslovu!
I te onda, kronološki poslije, Isus moli..."Oče, proslavi ime svoje! Uto dođe glas s neba: Proslavio sam i opet ću proslaviti!" Iv 12, 28
Želio bih da znate da Bog tako i svakog od nas prije svega bezuvjetno ljubi i blagoslivlja i da je On taj koji se želi proslaviti kroz naše živote! |
|
antocjo |
Posted: Jun 22 2007, 06:40 PM 760345 |
|
|
|
QUOTE (Isak @ Jun 21 2007, 02:35 PM) | Sada sam malo razmišljao...
Zanimljivo je kako je Otac nebeski, kronološki prije nego što je bilo što učinio, Isusu saopćio: " Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!" Mt 3, 17 |
Nevjerojatno, i ja sam jucer razmisljao o tom istom stihu
Evo da iznesem sto je meni Bog kroz to govorio. Slicno kao i ti primjetio sam da mu je to Otac rekao prije njegove javne sluzbe, prije nego je drzao i jednu propovjed, izveo ijedno cudo, ozdravio ikoga... I (ponovno) vidim koliko Bog malo gleda na nasu vanjsku izvedbu, ono sto je obicno veliko u ljudskim ocima...
No Bog gleda u srce, ono sto je u skrovitosti... No nije bas istina da do tog trebnutka Isus nije nista ucinio. I Bog je vidio kakav je bio Isusov skrovit zivot a ne onaj javan i on je bio odusevljen time ... U Bibliji nemamo mnogo zapisa o tome djelu Isusova zivota ali ipak imamo dovoljno da nesto zakljucimo.
Nazalost, mnogi misle da je Isus nosio svoj kriz samo zadnji dan svoga zivota... Da je to istina onda Isus ne bi nikada nama rekao da svaki dan uzmemo svoj kriz i da ga slijedimo jer Isus, kao i pravi 'kapetan', ne moze traziti od nas ono sto i on sam nije prosao. Moze nam reci "Slijedi me!" Ta na to ste pozvani jer i Krist je trpio za vas i ostavio vam primjer da idete stopama njegovim. (1 Petrova 2:21)
Zbog toga je Isus nama rekao da uzmemo kriz svaki dan jer ga je i on uzeo svaki dan. Jos od svoje mladosti! A to nije bio teski kriz od drva nego unutarnji kriz kad je umirao sebi i svojoj ljudskoj volji govorio ne i govorio Ocevoj volji da. Kad se iako je bio savrsen, pokorio nesavrsenim roditeljima, autoritetu koji je Bog postavio iznad njega. I on im se bespogovorno pokorio... U svojoj obitelji (moze se naslutiti i prije svoje javne sluzbe) je dozivio nerazumijevanje, ismijavanje, patnju... Isus sam je morao proci kroz mnogo slamanja u tih 30 god.
Mnogi znamo za Izaijino prorocanstvo o Mesiji da ce ga roditi djevica, no tamo u sljedecem stihu jos nesto pise:
Zato, sam ce vam Gospodin dati znak: Evo, zacet ce djevica i roditi sina i nadjenut ce mu ime Emanuel! Vrhnjem i medom on ce se hraniti dok ne nauci odbacivat' zlo i birati dobro. (Izaija 7:14-15)
Nekome tko ne razumije da je Isus na zemlji bio 100% covjek (uz to sto je i 100% Bog) ce mozda ovi stihovi zvucati cak bogohulno.. da je Isus morao nauciti odbacivati zlo i nauciti birati dobro (to ipak ne znaci da je u procesu ucenja ikada sgrijesio ). Kao Bog to nije morao ali posto je bio ucenjen covjekom jednakim nama morao je. I meni je to ohrabrenje da znam da je istu skolu u koju sam se ja upisao i sam Isus prosao i da mi kaze "slijedi me"
I kad je nakon trideset godina kusanja u vlastitu domu da bude poslusan roditeljima, da ljubi svoju nesavrsenu bracu i sestre da svojim rukama zaradjuje svoj kruh i kruh svoje obitelji (kad je Josip umro), i da pravedno obavlja svoj posao, bez utaje poreza... dolazi da stupi u javnu sluzbu kad se krstio Bog je posvjedocio za njega da mu je omilio ne samo radi toga jer mu je Sin nego i zivotom vjere (a bez vjere nemoguce mu je ugoditi Heb 11:6) koji je demonstrirao. Napokon se nasao covjek na zemlji koji je mogao demostrirati kako je Bog zamislio da covjek zivi. Nijekajuci svoju volju, uzimao je svoj kriz svaki dan, podlazuci se nesavrsenim autoritetima od Boga, punih 30 godina.
I cini mi se da moze biti problem kad revni mladi krscani shvate Isusove rijeci "Slijedi me!" da se misli samo na ono kako je Isus zivio zadnjih 3,5 god svoka zivota... Morali bi najprije slijediti Isusa u onome kako je On zivio prvih 30 god. A to je put kusnje i slamanja svoje sebicnosti, buntovnosti, nestrpljivosti... i ucenja osluskivanja Ocevog glasa... Zanimljivo mi je i to kako je Isus u to doba mogao gledati kako su ljudi oko njega u potrebi da cuju Bozju istinu koja oslobadja a on im ju nije dao. Ne, Isus nije bio vodjen potrebom u svijetu - nije isao ciniti 'nesto' za Boga. Ne, On je cekao da mu Otac kaze "Sada idi i sada cini moju savrsenu volju" |
|
Isak |
Posted: Jun 22 2007, 09:42 PM 760475 |
|
|
Gospel man…
Member No.: 1060
|
QUOTE (antocjo @ Jun 22 2007, 06:39 PM) | No Bog gleda u srce, ono sto je u skrovitosti...
I kad je nakon trideset godina kusanja u vlastitu domu da bude poslusan roditeljima, da ljubi svoju nesavrsenu bracu i sestre da svojim rukama zaradjuje svoj kruh i kruh svoje obitelji (kad je Josip umro), i da pravedno obavlja svoj posao, bez utaje poreza... dolazi da stupi u javnu sluzbu kad se krstio Bog je posvjedocio za njega da mu je omilio ne samo radi toga jer mu je Sin nego i zivotom vjere (a bez vjere nemoguce mu je ugoditi Heb 11:6) koji je demonstrirao.
|
Kad već govorimo o nutrini...
Evo ja ne mislim da je Otac, kad je Isus to sve učinio što si nabrojao, onda rekao: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni, u kome mi je sva milina", među ostalim zbog njegove poslušnosti, kušnji, slamanja, djela ili čega sve ne, a ne samo zato što mu je Sin. Već da je Isus sve to učinio zato što On jest bezuvjetno Ljubljeni Sin od vječnosti, to je njegova istinska nutrina i narav... |
|
antocjo |
Posted: Jun 22 2007, 09:56 PM 760495 |
|
|
|
QUOTE (Isak @ Jun 22 2007, 10:41 PM) | Evo ja ne mislim da je Otac, kad je Isus to sve učinio što si nabrojao, onda rekao: "Ovo je Sin moj, Ljubljeni, u kome mi je sva milina", među ostalim zbog njegove poslušnosti, kušnji, slamanja, djela ili čega sve ne, a ne samo zato što mu je Sin. |
Slazem se da je to mogao reci i samo zato sto mu je sin, ali sigurno mu je bio ugodan Isusov zivot do tada koji je proveo u skrovitosti...
A to da i nas zivot i nase djelovanje razgali Ocevu ljubav prema nama se vidi i u ovim Isusovim rijecima: Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. (Ivan 10:17)
o tome sam imao i jednu paralelu sa lotr-om
I kako razumijem Ocevo srce kad mu sva nutrina klice zbog nas: Sine moj, kad ti je mudro srce, i ja se od srca veselim; i kliče sva nutrina moja kad ti usne govore što je pravo. (Izreke 23:15-16) |
|
flowers |
Posted: Jun 27 2007, 10:06 PM 762984 |
|
|
waiting for Aslan
Group: Hosts
Member No.: 442
|
QUOTE (antocjo @ Jun 24 2007, 11:42 PM) | Nemamo, naime, nekoga velikog svecenika koji ne bi mogao susosjecati sa nasim slabostima, nego jednoga koji je iskusan u svemu (kao i mi) , samo sto nije sagrijesio (Hebrejima 4:15)
Nase borbe nisu nase okolnosti nego nase kusnje! Ista kusnja moze doci u razlicitim okolnostima.
Primjer: okolnost onog loseg oca: kusnja je da budes buntovan prema autoritetu. No tu je kusnju i Isus imao. Pa ipak, bio je poslusan svojim nesavrsenim roditeljima. Isto tako nije se suprostavljao autoritetu kojega je Pilat ima nad njim jer mu je, kako je i sam Isus rekao, dana odozgo.
Ili drugi primjer: okolnost zene teska karaktera - kusnja je nestrpljivost, ljutnja... No Isus je u odnosu sa mnogim ljudima, prije svega ucenicima bio kusan da zbog njihova karaktera bude nestrpljiv ili ljut na njih...
Kusnje su iste, iako su okolnosti drukcije |
Bas sam i ja o tome razmisljala neki dan.
Sjetila sam se tog stiha i najprije sam mislila: Isus nije bio zena, pa onda ne zna kako je meni, pa onda ni ja to ne mogu.
Ali onda sam dosla do tog zakljucka: da je princip zapravo isti, samo je druga koza. (grubo receno)
Naravno da mi je najlakse reci: mene nitko ne razumije, jer mi nitko na tu recenicu ne moze nista reci. To mi je najlakse opravdanje. Ali to nije istina.
Isus me najbolje razumije, ali me i drugi - moji bliznji cesto puta dobro mogu razumijeti. I to me stvarno ohrabruje. Ako je mogao Isus, mogu i ja |
|
darth vader |
Posted: Feb 8 2008, 12:06 PM 865581 |
|
|
°Jedi Master°
Member No.: 1735
|
E sad teško je pitanje, ko je ISUS ali znam da, je uskrsnuo ipak on je božji sin. A sad ko je on, to i mene zanima??? Iskreno receno, ja . |
|
antocjo |
Posted: Feb 8 2008, 02:36 PM 865676 |
|
|
|
QUOTE (darth vader @ Feb 8 2008, 12:06 PM) | A sad ko je on, to i mene zanima??? Iskreno receno, ja . |
Ja samo zelim reci da sam odusevljen Isusom
Ispricavam se na duzem postu ali srce mi je puno i ne mogu izdrzati.
Htio bi pisati o dvijema Isusovim karakternim osobinama - za koje je jedino izricito rekao da se ucimo od njega. Ucite se od mene jer sam ponizna i krotka srca. (Matej 11:29)
Radi se o Isusovoj poniznosti i krotkosti...
No, za razumijeti Isusovu poniznost potrebno je malo raci o njegovoj slavi.
Bozju slavu mozemo vidjeti u njegovoj moci stvaranja cijelog svemira... Milijarde galaktika i u njima milijarde zvijezda.. A opet i kad idemo u mikrosvemir do atoma, elektrona.. Zaista je Bog velik, mocan i slavan.
No, evendjelist Ivan pise: I Rijec tijelom postade i nastani se medju nama i vidjesmo slavu njegovu - slavu koju ima kao Jedinorodjenac od Oca - pun milosti i istine. (Ivan 1:14)
Bozja slava nam se ocitovala u puno vecoj mjeri time sto se Isus ponizio i dosao u ovaj nas pali svijet, nego to sto je stvorio cijeli svemir. Veliki kralj Slave je dosao i boravio medju nama u tijelu kakvo i mi imamo. Nije dosao niti u kakvoj slavi ovoga svijeta nego u poniznosti cineci sebe jednim od nas u svakom obliku.
Grijeh je dosao kroz ponos, pocevsi od Lucifera, pa Adama koji je sagrijesio i bio inficiran sa sotoninim ponosom i tu infekciju ponosa/oholosti su naslijedili svi ljudi.
Zbog toga spasenje je moralo doci suprotnim putem - kroz poniznost.
Pad je dosao tako sto se stvoreno bice uzvisilo i pobunilo protiv Stvoritelja - spasenje je doslo tako da se vjecan Bog ponizio i postao sluga do smrti. Pad je dosao tako sto je covjek pokidao konpce ljubavi (Hosea 11) da bude slobodan i ide svojim putima - spasenje je doslo tako da je Bog dozvolio da Njega ljudi vezu i da ide tamo kud ga oni vode.
Samim time sto je napustio vjecnu slavu i lisio se svih 'pogodnosti' toga da je Bog pokazatelj je Isusove poniznosti. Cak i da je dosao na Zemlju kao najveci kralj kojeg je svijet ikada imao i to bi bilo ponizenje za Njega. No nije dosao niti kao kralj! Dosao je kao sluga.
Isus je jedina osoba rodjena na ovom svijetu koji je mogao birati obitelj u kojoj ce se roditi? Nitko od nas nije imao takav izbor.
I koju je to obitelj Isus izabrao? Nepoznatu obitelj tesara iz mjesta Nazaret. Iz grada za koji su ljudi govorili da nista dobroga ne moze iz njega izici (Iv 1:46).
Mogao je birati i mjesto gdje ce se roditi. Mogao se roditi u palaci sa najboljim babicama. No on je izabrao stalicu i bio polozen u jaslice iz kojih su zivotinje jele.
Josip i Marija su bili toliko siromasni da nisu mogli za njega prinijeti janje za zrtvu kako je propisivao Mojsijev zakon vec su prinijeli samo dva goluba (Lk 2:22-24) sto je bila prihvatljiva zrtva samo za iznimno siromasnu obitelj (Lev 12:8)
U svome rodoslovlju ima prostitutke, preljubnice, poganku moapkinju - a Moab je plod incesta Lotove kceri. (Matej 1)
Na sebe je uzeo sramotu da drugi sapucu o tome kako mu je majka zacela na sumnjiv nacin i da je kopile.
Kad ovako sagledam stvari, stvarno se zapitam zasto je tako izabrao? Ja sigurno ne bih.
I onda vidim. Htio se poistovjetiti sa svakim covjekom i postao je najmanjim od najmanjih da bi im svima mogao biti sluga.
Kao covjek postao je nitko i nista da bi mu Otac bio sve. Isus se kao covjek smatrao kao nitko pred svojim Ocem. I zbog toga se Oceva slava manifestirala kroz njega u svoj punini. Isus nato odvrati: "Zaista, zaista, kazem vam: Sin ne moze sam od sebe ciniti nista, doli sto vidi da cini Otac; sto on cini, to jednako i Sin cini. (Ivan 5:19)
Isus je 30 godina bio pokoran svojim roditeljima jer je to bila Oceva volja. Josip i Marija su bili nesavrseni pa ipak Isus koji je bio savrsen im je bio u potpunosti poslusan. Koliko mozemo nauciti od Isusa da se pokoravamo nesavrsenim autoritetima koje nam je sam Bog dao.
Nikada nije trazio niti je mario za slavom od ljudi. Kad su ga htjeli zakraljiti on je otisao od njih. Ivan 6:15 Kad bi nekoga izlijecio ili ucinio neko cudo bilo mu je vazno da nitko ne zna za to jer nije zelio da ga znaju po tome, jer su njegova cuda bila djela suosjecanja prema onima koji su u potrebi a ne da zadivi mase. Cak kad je uskrisio Jairovu kcer jasno je zabranio da govore drugima o tome. Mk 5:43.
Isus se blisko druzio sa onima najprezrenijima u drustvu. Carinicima, bludnicima, gubavcima... I iako je bio bezgresan i savrsen nikome od njih gresnika nije bilo neugodno u njegovom drustvu. I to je jedan znak ponizne osobe: da se ljudi ne osjecaju osudjeno u njegovo drustvu. Ne zato je ta osoba cini iste grijehe kao i oni vec jer je ponizna.
Na posljednjoj veceri kao sluga sviju oprao je noge ucenicima. Imali su tu unajmljenu sobu ali nisu unajmili i slugu ciji je posao bio da opere gostima noge. Dok su ucenici razmisljali tko je najveci nitko se nije ponudio za taj prljavi posao... Isus se nije samo zelio prikazati ponoznim vec je obavio prljavi posao koji se morao obaviti.
Isus se ponizio sam time sto je dosao sa Neba na Zemlju, ali tu nije stao ... stalno je sve vise isao dolje... postao je sluga svima.. i na kraju je dao svoj zivot za sve. I sada na zemlji djeluju samo dva duha. Jedan je duh ovoga svijeta potekao od Lucifer koji nadahnjuje ljude da se uzdizu, da idu gore; a drugi je Kristov Duh koji vodi ljude da se ponize kao i njihov Gospodin.
Isus je krivo optuzen, nepravedno osudjen, ismijavan, premlacen... a ipak je to sve sutke podnio i nije se borio niti trazio osvetu. Isus nije uzimao sud u svoje ruke (Iv 8:15) vec je sav sud prepustio Ocu.
Koliko je ponizenje bilo umrijeti tada najsramornijom smrti... U filmovima obicno vidimo da ima krpice oko pasa, no Isus je na krizu bio potpuno gol.
I kao sto je pad u Edenu poceo sa drvetom i nakon pada Bog je odjenuo Adama i Evu i pokrio njihovu sramotu. Spasenje je doslo tako da su ljudi svukli Boga i razapeli ga na drvo.
Smrt na krizu je bila najokrutnija u ono doba i Rimljani su je prakticirali samo na nerimljanima. A bila je rezervirana samo za najgore razbojnike i ubojice.
I Isus je odabrao ici toliko dolje - da bude smatran za najgorega od nagorih medju ljudima.
Zasto se toliko ponizio? Zasto je isao toliko dolje?
Da bi podignuo nekoga tko je pao moras se spustiti toliko nisko gdje je netko pao.
I to je Isus ucinio. Ponizio se do kraja, isao je do samog dna da spasi one koji su na dnu. A to se simbolicno moze i vidjeti i na primjeru razbojnika na krizu do Isusa koji je bio spasen.
Vjerujem da je isao kroz toliko ponizenje i nevolje da bi i nas mogao bolje razumijeti da bi mogao sa nama suosjecati (kao onaj koji je u svemu iskusan). I nitko sada nema pravo reci: "Ne znas ti Boze kako je meni." Zna vrlo dobro.
Sve je ovo napisano u sazetijem obliku u ovim rijecima:
Neka u vama bude isto misljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Bozji, nije se kao plijena drzao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe "oplijeni" uzevsi lik sluge, postavsi ljudima slican; oblicjem covjeku nalik, ponizi sam sebe, poslusan do smrti, smrti na krizu. (Filipljanima 2:5-8)
No, tu prici nije kraj...
Moglo bi se reci da Bog ima univerzalni zakon u ophodjenju sa ljudima i on glasi:
svaki koji se uzvisuje, bit ce ponizen, a koji se ponizuje, bit ce uzvisen. (Luka 14:11)
I Bog je pravedan i tako se odnosio i sa covjekom Isusom - u nastavku u Filipljanima dalje stoji:
Zato (jer se ponizio) Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. svaki ce jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" - na slavu Boga Oca. (Filipljanima 2:9-11)
Od tuda i moja nedavna promjena profila
Stvarno, ne poznam nikog kao sto je Isus i u ovih 10 godina hoda sa njim stalno me sve vise fascinira i sve ga vise volim I zelim ga slijediti na ovome putu uceci se od njega imati ponizno i krotko srce - ono sto je Bogu dragocjeno |
|
Gomil |
Posted: Feb 11 2008, 01:27 PM 866694 |
|
|
Steward of Gondor
Group: Hosts
Member No.: 12
|
Antocjo,
Hvala sto si ovo podjelio. Osjetio sam doticaj Bozji. |
|
antocjo |
Posted: Apr 14 2008, 08:56 PM 891809 |
|
|
|
Opet nikako da uhvatim vremena da se i ovdje malo aktiviram Vec neko vrijeme razmisljam da bi trebao napisati nesto o jednom aspektu Isusova zivota, odnosno o njegovom stavu prema necemu sto je ljudima inace jako privlacno.
Radi se o cudima ili biblijskim rjecnikom tocnije receno znamenjima.
Kakvu ulogu ona imaju u Isusovom zivotu, kakav je Isusov stav prema njima i kako ih je korsitio?
Nama ljudima ona su jako privlacna iz vise razloga. Jedan je da se radi o cisto neuobicajenim stvarima koje nas na neki nacin uzbudjuju ili bar zabavljaju. Oni koji smjeraju prema duhovnom cesto u njima traze duhovno iskustvo i potvrdu ili cak i temelj svojih uvjerenja. Cak i je i nedavno netko rekao da kad bi vidio nedvojbeno cudo da bi vjerovao. Znaci vjera bi bila utemeljena na cudu. Nazalost, oni koji zele manipulirati ljudima ce sa tim ciljem i izvoditi cuda (prevare ili cak stvarna), da uvjere ljude u nesto i obicno da bi od toga imali korist.
(Mala digresija, oni koji su spremni povjerovati samo na cuda su velikoj opasnosti da budu zavedeni i obmanuti. To je i svjedocanstvo Biblije za posljednja vremena, da ce mnogi biti zaneseni i odusevljeni Antikristom (Otkrivenje 13:3) jer ce izvoditi mnoga cudesa (Otk 13:13) i rijesavati mnoge svjetske probleme; moguce da ce cudesno nahraniti vise ljudi i od Isusa)
U tom smislu da su cuda odnosno znamenja jako dojmljiva i poticajna za covjeka dobro bi bilo vidjeti kako je to Isus cinio. Citirat cu dio iz knjige: Philip Yancey - "Isus kakvog nisam poznavao":
"Istina, Isus je cinio cuda - tridesetak, ovisno o tome kako ih brojite - ali evandjelja im ne pridaju neku veliku vaznost. Isus je cesto zahtjevao od onih koji su vidjeli cudo da o tome nikome ne govore. Neka cuda, kao sto su Preobrazenje ili uskrisivanje dvanaestogodisnje djevojcice, dopustio je da vide samo njegovi najblizi ucenici, uz strogi nalog da o tome ne govore. Premda nikad nije odbio nekoga tko je molio tjelesno zdravlje, uvijek je odbio zahtjeve za demonstracijom da zapanji mnostvo i zadivi znacajne ljude. Isus je vrlo rano shvatio da uzbudjenje koje izazivaju cuda ne prerasta u vjeru koja mijenja zivot."
Ovo je stvarno istina... Skoro pa uvijek kad bi Isus nekoga ozdravio ili izveo neko cudo rekao bi ljudima da nikome ne govore o tome Ne, nije htio biti po tome poznat niti je tražio niti mario za slavom od ljudi. Kad bi nekoga izlijecio ili ucinio neko cudo bilo mu je vazno da nitko ne zna za to jer nije zelio da ga znaju po tome, i skoro nikada nije sa njima htio potvrditi istinitost toga da je on zaista Sin Bozji. Ne, njegova cuda su bila motivirana necim sto oni koji su trazili od njega cudesa da bi povjerovali obicno nisu imali. Suosjecanje. Njegova cuda su bila djela suosjecanja prema onima koji su u potrebi a ne da zadivi mase. Njegovo suosjecanje ga je primoravalo da razotkrije svoju bozansku narav, koju je zaogrnuo i sakrio sa covjecnoscu.
Ni u jednom dogadjaju cuda nisu "rusila" ljude i tako ih natjerala da vjeruju lisavajuci ih slobode da se kao slobodni odluce za njega.
Kad je cudesno nahranio 5000 ljudi, oni su u njemu prepoznali Mesiju i onoga koji moze rijesiti zdravstvena i socijalna pitanja njihova drustva (i btw; vjerujem da bi i mnogi danas ga hejeli u takvoj ulozi). Htjeli su ga odmah i zakraljiti. "Vow" , napokon ih je uspio uvjeriti, sad ce napokon doci Bozje Kraljevstvo... No, Isus ne misli tako: Kad su ljudi vidjeli znamenje sto ga Isus ucini, rekose: "Ovo je uistinu Prorok koji ima doci na svijet!" Kad Isus spozna da kane doci, pograbiti ga i zakraljiti, povuce se ponovno u goru, posve sam. (Ivan 6:14-15)
Ima jedno mjesto koje jos razotkriva Isusove motive.
Dok je boravio u Jeruzalemu o blagdanu Pashe, mnogi povjerovase u njegovo ime promatrajuci znamenja koja je cinio. No sam se Isus njima nije povjeravao jer ih je sve dobro poznavao i nije trebalo da mu tko daje svjedocanstvo o covjeku: ta sam je dobro znao što je u covjeku. (Ivan 2:24-26)
Isus nije trazio vjeru uma koja, kako je nedavno Boromir pisao, ima odaziv reciprocan demonstraciji sile dokaza. Isus se takvim ljudima nece povjeravati jer ne trazi takvu vjeru nego povjerenje. Povjerenje i predanje kao sto ga imaju jedno za drugo muz i zena koji nisu prvrzeni jedno drugome jer imaju od toga korist, ne zbog toga sto ta osoba ima, sto moze za tebe uciniti... nego zbog toga sto ta osoba jest. A ono sto Isus zaista jest milijarde puta nadsijava to da je usput i onaj koji moze ozdraviti covjeka i ima vlast nad stvorenjem.
I ja kad sam prije 9 godina krenuo za Isusom imao sam sturu sliku o njemu. Vidio sam onoga koji ima vlast nad svime i onoga u cijim sam rukama siguran. Sad samo mogu reci da ga volim vise od svega. Sad tek pocinjem bolje razumijevati i Pavla kad za Kolosane moli: "...da po vjeri Krist prebiva u srcima vasim te u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni mognete shvatiti sa svima svetima koja je tu Duzina i Sirina i Visina i Dubina te spoznati nadspoznatljivu ljubav Kristovu da se ispunite do sve Punine Bozje." (Kolosanima 3:17-19)
Isus |
|
sholky |
Posted: Apr 15 2008, 08:40 AM 891953 |
|
|
Member No.: 98
|
QUOTE (antocjo @ Apr 14 2008, 09:55 PM) | Nazalost, oni koji zele manipulirati ljudima ce sa tim ciljem i izvoditi cuda (prevare ili cak stvarna), da uvjere ljude u nesto i obicno da bi od toga imali korist.
|
Erm, imas mozda primjer stvarnih cuda?
(ako pod cudima podrazumijevamo krsenje experimentalno dovoljno dokazanih zakona fizike, u laboratorijski kontroliranim uvjetima)
Za ostatak posta |
|
Drunken Amber |
Posted: Apr 15 2008, 04:57 PM 892114 |
|
|
I cry for you...
Member No.: 415
|
QUOTE (sholky @ Apr 15 2008, 08:40 AM) | Za ostatak posta |
Copy that!
Zbog takvog tvog stava o Isusu() nemogu shvatit zašto podržavaš onaj "intervju" sa Isusom.() |
|
antocjo |
Posted: Apr 20 2008, 04:02 PM 893583 |
|
|
|
QUOTE (sholky @ Apr 15 2008, 09:40 AM) | Erm, imas mozda primjer stvarnih cuda? |
Nekako sa znao da Tann nece odoliti pisati o cudima vec kad ih zazivas
no ja bih radije kad bi pricali u ovom topicu o nekom drugom Isusovom aspektu, jer kao sto sam gore pokazao Isus nije toliko mario za cuda kao sto su nama toliko privlacna i zato niti ne pretrazujem po internetu cega sve ima. I nekako ne zelim se uopce fascinirati takvim stvarima u smislu da bi ona bila potvrda bozanskoga jer ne moraju jer niti nije svaka nadnaravna manifestacija od Boga.
Iako ne zelim da se u ovom topicu raspravlja o cudima, cini mi se da moram jos malo reci o toj temi. Pisao sam ono koliko su ljudima cuda jako privlacna a koliko ih je Isus izbjegavao raditi da ne vjeruju zbog njih vec ih je radio iz potrebe i suosjecanja prema onima koji su patili.
U SZ ima upozorenje da se ne ide za cudima nego da ih se preispituje u dosadasnjoj Bozjoj objavi:
Ako se u tvojoj sredini pojavi kakav prorok ili covjek sa snovidjenjima pa ti iznese kakvo znamenje ili cudo; i to se znamenje ili cudo o kojem ti je govorio ispuni i onda ti on rekne: 'Podjimo sad za drugim bogovima kojih dosad ne poznajes i njima iskazujmo stovanje', nemoj slusati rijeci toga proroka ni sne toga sanjaca: ta to vas iskusava Jahve, Bog vas; hoce da dozna ljubite li zbilja Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim i svom dusom svojom. (Ponovljeni zakon 13:2-4)
I Biblija jasno govori da ce Antikrist ciniti mnoga cudesa i zavesti ne mnoge, nego 99,9%. (Otkrivenje 13)
Takodjer, cudesa mogu cak biti ucinjena u Isusovo ime ali da su sami cudotvorci od Boga odbaceni:
Mnogi ce me u onaj dan pitati: 'Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime djavle izgonili, u tvoje ime mnoga cudesa cinili?' Tada cu im kazati: 'Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'" (Matej 7:22-23)
Tako da me ne fasciniraju ljudi po darovima Duha Svetog koje imaju. To nije nikakvo mjerilo niti vjerodostojnosti njihovih rijeci niti da su Bogu ugodni. Postoji jedan drugi kriterij. A to nisu darovi Duha Svetog vec plodovi Duha Svetog:
Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodusnost, usluznost, dobrota, vjernost, blagost, uzdrzljivost. Protiv tih nema zakona. (Galacanima 5:22-23)
Ovo su za Boga veca cuda od onih gore. I jos pise da protiv ovih nema zakona a protiv onih gore ocito ima kad ih Isus na kraju odbacuje. Rijecima ljudi koji imaju ove plodove Duha cu davati puno vise na tezini i spremnije ih prihvatiti nego one koji iscijeljuju ljude i cine cudesa a nemaju ove plodove Duha. (Naravno, imanje darova i plodova ne iskljucuje jedno drugo, samo govorim sto je vaznije) Nazalost, primjetio sam opcenito da su ljudi spremniji vise slusati ljude koji imaju neki dar ili talent; (npr. na boardu sam primjetio da se jako cijeni inteligencija) nego koji imaju Bozji karakter. To jos vuce korjene iz Edena kada su se ljudi odlucili za spoznaju dobra i zla a ne za izvor zivota
Nazalost, i sada je medju mladima popularno imati misticna iskustva koja na kraju vode u propast...
Dobra mi je usporedba iz filma Bruce Almighty, kad mu Bog kaze da je cudo dijeljenja Crvenog mora samo trik, no pravo cudo je kad tinejdzer u narko miljeu se ne drogira nego zavrsi skolu. Ja se radije divim takvim cudima nego onim 'fantasticnim'. Radije se divim cudu kad Bog covjeka koji je bio na dnu podize u covjeka koji je sada blagoslov mnogima. Osobi koja je zarobljena i sada je slobodna i donosi drugima slobodu... Osobi koja je mrzila druge a sada ima ljubav, osobi koja je imala strah i strpnju a sada ima mir u svojim izazovima... Osobi kojoj gledano ocima svijeta ne cvijetaju ruze a ima radost zivota...
QUOTE (sholky @ Apr 15 2008, 09:40 AM) | Za ostatak posta |
konkretno, je li ti sto pomoglo da ne zudis za cudima pa da iz njih onda imas 'vjeru'?
ps: sholky, ipak da ti udovoljim zelju dat cu ti neke linkove koje necu komentirati: jedan davniji post (googlaj, pa ces naci izvor) i ovaj primjer, imas i video (sa desne strane imas linkove na part 2-4) |
|
|