Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (4) < 1 2 3 [4] > ( Go to first unread post )
Kanon i apokrifna "evanđelja"
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
antocjo
Posted: Aug 10 2010, 03:45 PM 1023604 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

Ovu sam raspravu o Judinom evanđelju ipak prebacio u stariji topic wink.gif

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 3 2010, 03:07 PM)
Ako, bar ja tako smatram, Judino evanđelje nebi puno utjecalo na vjeru.

Hm huh.gif
Kako ne bi utjecalo na vjeru kada Judino evađelje povlači za sobom ovo što sama kažeš dalje:
QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 4 2010, 05:59 PM)
U Judinom evanđelju Juda nije prikazan kao izdajnik niti je on to bio u tom evanđalju.

To znači da po pitanju Jude, ostala četiri evanđelja govore laž.
Je li to moguće - da su autori četiri evanđelja - Matej, Marko, Luka i Ivan, lagali u vezi Jude? Da je primio 30 srebrnika, da ga je izdao u Getzemanskom vrtu, da se na kraju objesio?
Ili čak ako se njima on "učinio" da izdaje Isusa (ne znajući da je on u dogovoru sa Isusom), zar bi Bog dopustio da oni napišu neistinu u Njegovu nadahnutu Riječ? huh.gif
Koliko se onda možemo pouzdati u ostale stvari koje su tamo napisane?

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 4 2010, 06:02 PM)
Bog nije stvoritelj Neba i Zemlje, nego je duhovna snaga koja leži u svakom čovjeku koju možemo spoznati jedino dubokom vjerom i pravim naukom.

Nije li ovo izravno u suprotnosti ne samo sa 4 evađelja nego sa cjelom Biblijom? huh.gif "U početku stvori Bog..."

Cithien, mislim da je iz ovih par zapažanja jasno da Evanđelje po "Judi", nije u skladu sa Božjim otkrivenjem u Bibliji.
Trebaš najprije znati da Judino evanđelje nije napisao Juda. Nego gnostički mistici (ala današnji new-ageri) koji su se volili kititi tuđim perjem i pod takvim perjem provlačili gnostičke ideje - koje su u principu u suprotnosti sa kršćanskima.
Osim, toga to "Judino" evanđelje je nastalo krajem 2st. dok su prva četiri nastala unutar 1. stoljeća.
Više, možeš pročitati u starijem postu
i na još dva linka:

http://www.carm.org/lost/gospel_of_judas.htm
http://www.godandscience.org/apologetics/g...spel_judas.html

klap.gif

Narsil
Posted: Aug 10 2010, 06:21 PM 1023609 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Group: Members
Member No.: 1991

hehe

i am right tongue.gif

or antocjo is right...

Nego zelim pitati.

Juda dali je on u paklu cistilistu ili cak u raju?

jer se pokajao?

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 10 2010, 09:36 PM 1023613 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Member No.: 1992

QUOTE (antocjo @ Aug 10 2010, 03:45 PM)

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 4 2010, 06:02 PM)
Bog nije stvoritelj Neba i Zemlje, nego je duhovna snaga koja leži u svakom čovjeku koju možemo spoznati jedino dubokom vjerom i pravim naukom.

Nije li ovo izravno u suprotnosti ne samo sa 4 evađelja nego sa cjelom Biblijom? huh.gif "U početku stvori Bog..."

Ono prije toga - shvacam ... biggrin.gif

Moraš procitati knjigu da bi razumio. Na osporava knjiga da je Bog stvorio zmelju i .... blahblah.gif blahblah.gif NEgo istice nešto važnije yes.gif

hug.gif

Narsil
Posted: Aug 10 2010, 10:01 PM 1023614 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

A to vaznije je ??

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 11 2010, 01:56 PM 1023618 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

QUOTE (Narsil @ Aug 10 2010, 10:01 PM)
A to vaznije je ??

Read the book! hah.gif

Narsil
Posted: Aug 11 2010, 01:57 PM 1023619 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

To je komotno moglo u Duhovni brblj...

Ja sam trazio odgovor a ne spam tongue.gif

antocjo
  Posted: Aug 13 2010, 12:36 PM 1023626 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 10 2010, 09:36 PM)
Moraš procitati knjigu da bi razumio. Na osporava knjiga da je Bog stvorio zmelju i .... blahblah.gif blahblah.gif

Nisam, čitao to "evanđelje" (inače, pogledao sam dokumentarac) ali ako Wiki kaže da to proizlazi iz njega, onda valjda ima nekog uporišta, a to je skroz u skladu sa gnostičkim učenjem conf44.gif

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 10 2010, 09:36 PM)
NEgo istice nešto važnije yes.gif

Nego, ako može par pitanja... div294.gif
Jesi ti pročitala to "evanđelje"? Zašto ti je tako primamljivo?
Što misliš da je u njemu dobro, a da nema u kananskim evanđeljima? huh.gif
Imali nešto u njemu što nije spojivo sa apostolskim naukom?

hug.gif

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 13 2010, 02:39 PM 1023628 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Ako se "evanđelje" odnosi na knjigu. Ma to je samo knjiga, ali vrlo lijepa.
Možda je malo gnosticka ali sadrži važnu poruku a to je da Bog nije kriv zlocu drugih ljudi, jer ljudi imaju slobodu... a za tlocu su si sami krivi.
I naravno da ne trebamo mrziti ljude ako naprave nešto , jer nikad ne znamo koja je njihova prica.

Procitala sam sleep.gif

Pa ne znam zašto mi je tako primamljiva. Al stvarno sam se osjecala super poslje nje. Jednostavno pocneš voliti sve ljude i još više voliti Boga.
Osjecaš se baš dobro, zadovoljno ... ne znam kako to opisati.
Al tako sam se osjecala.

Pa ne znam. To je samo jedna lijepa knjiga.

Pa možda nije spojivo to što baš i ne podržava Crkvu, podržava al ne baš onak da je potrebna.

Ali mislim da to nije najvažnije.

Ubiti se radi o tome da je ta djevojcica brutalno ubijena na jednom kampiranju. ali se zapravo vodi kao nestala.
Njezin otac ne može preboliti njenu smrt i mrzi sve i svakoga, te okrivljuje Boga ( kao što vecina ljudi to radi u teškim trenucima)
Onda dobija pismo od Boga i odlazi na mjesto gdje je nestala ta djevojcica (koliba) i tu mu se pojavi Bog i onda on zapravo bude u kao nekom raju , mal je teško za objasniti ) i onda se tu malo " svađa" s Bogom, i onda postepeno shvaca da ne treba mrziti itd ... tamo vidi i svoju kcer koja je na sigurnom...
Zapravo na kraju knjige te uopce više ne zanima tko ju je ubio ni zasto.
Prestaje mržnja.

Neznam, osjecala sam se ispunjeno kad sam ju procitala.
I shvatila sam kako je Bog krasan.

Mislim da ju ne treba secirati i tražiti nešto gnosticko u njoj, nego uzeti ono najbolje od nje.

A poruka mislim d aje je lijepa.

mal sam se raspisala
blush.gif

Narsil
Posted: Aug 13 2010, 08:41 PM 1023631 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

I dalje ako je gnosticka je gnosticka koliko god ti to ne zelis yes.gif

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 13 2010, 09:00 PM 1023632 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Ali to nije važno ovdje sleep.gif
Stvarno nije.

antocjo
Posted: Aug 13 2010, 09:52 PM 1023634 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Cithien Queen of Lórien @ Aug 13 2010, 02:39 PM)
Ako se "evanđelje" odnosi na knjigu. Ma to je samo knjiga, ali vrlo lijepa.

huh.gif ma ja cijelo vrijeme govorim o Judinom "evanđelju", a čini mi se da ti pričaš o Kolibi huh.gif

Dakle, Judino evanđelje je gnostičko i nespojivo sa kršćanskom vjerom, a Koliba je... hm... beletristika eureka.gif

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 13 2010, 09:53 PM 1023635 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Ajoj slap.gif

Cithien Queen of Lórien
Posted: Aug 13 2010, 09:54 PM 1023636 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Shield Bearer

Krivo smo se sporazumili rotfl.gif rotfl.gif

saruman
Posted: Aug 14 2010, 02:53 PM 1023642 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

kreč

Group: Hosts
Member No.: 130

Takve stvari se često događaju u životu. mellow.gif Nesporazumi. :drama:

58 replies since Jan 22 2006, 05:08 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (4) < 1 2 3 [4] >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0517 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]