|
Nessa |
Posted: Mar 6 2005, 08:36 PM 231856 |

|
|

See you soon, idiots.

Group: Members
Member No.: 341

|
Procitala sam knjigu i dobra je, mada se ja ne slazem sa svim misljenjima koje je autor naveo. Ali svatko ima pravo tumaciti Tolikiena po svojim mogucnostima i shvacanjima. Iskreno mislim da je Toliken sve sto je htio reci napisao u svojim knjigama, a mi njegovim tekstovima uvijek mozemo pridavati nekakvo znacenje, ali ponavljam autor je vec rekao sti je htio reci. ps. nemojte se ljutit ako sam nehotice ponovila necije misljenje. |
 |
Erchamion Naéwe |
Posted: Mar 6 2005, 11:24 PM 231937 |

|
|

Eat me!!!

Member No.: 316

|
QUOTE (Nessa Tasartir @ Mar 6 2005, 08:35 PM) | Procitala sam knjigu i dobra je, mada se ja ne slazem sa svim misljenjima koje je autor naveo. Ali svatko ima pravo tumaciti Tolikiena po svojim mogucnostima i shvacanjima. Iskreno mislim da je Toliken sve sto je htio reci napisao u svojim knjigama, a mi njegovim tekstovima uvijek mozemo pridavati nekakvo znacenje, ali ponavljam autor je vec rekao sti je htio reci. ps. nemojte se ljutit ako sam nehotice ponovila necije misljenje.  |
ma tko bi se ljutio |
 |
Valarauco ramainen |
Posted: Apr 2 2005, 09:46 PM 250747 |

|
|

kvantna fluktuacija

Member No.: 8

|
A gdje je Merry vec vise od dva mjeseca? |
 |
elrond |
Posted: Apr 3 2005, 10:06 AM 250973 |

|
|

Steward of Gondor

Member No.: 29

|
studijsko putovanje? |
 |
ZlicaOdOpaka |
Posted: Apr 16 2005, 06:36 AM 262757 |

|
|

Member No.: 334

|
Pročitah Poruke iz zemlje prstenova i ovaj topic . Ono što me posebno dojmilo jest dio o poniznosti. Asociralo me na starogrčki mit o Niobi. Mit o Niobi Nisam uspjela na netu naći inačicu mita koju sam zapamtila (ne pitajte me za izvor ). U njemu Nioba, kad joj ostanu samo jedan sin i kćer, kaže Leti da su sada jednake. Leta je Niobi htjela ostaviti to dvoje djece no nakon takvih riječi, Apolon i Artemida ubijaju i njih. Nekako povlačim paralelu između Boromira i Niobe, između njihovih oholosti .
Ne znam da li sam off topic ili cross topic i zapravo ne znam gdje bih postala . Čini mi se da je ta neoholost ili poniznost ono što nas privuče određenim knjigama, što nas učini "ovisnima". Nalazim ju u Vorkosiganu, svaki puta kad Miles kaže da je uprskao stvar.
p.s. Nisam baš sigurna koliko sam se suvislo izrazila . Help me . |
 |
Varda |
Posted: Apr 16 2005, 10:49 AM 262782 |

|
|

V a l i e

Member No.: 83

|
Ovo je bilo i vise nego suvislo! Cekaj samo dok se merry vrati! |
 |
Gilbhart |
Posted: Apr 17 2005, 09:21 PM 264736 |

|
|

Dagarnir Eru Langir.

Group: banned
Member No.: 324

|
napokon sam pročitao tu knjigu i ne sviđa mi se ni malo Pretjerana je i izludjela me doslovno Ja ne nalazim nikakve paralele sa krscanstvom vec samo s mitologijom |
 |
antocjo |
Posted: Apr 18 2005, 08:15 AM 265119 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
QUOTE (GILBHART @ Apr 17 2005, 10:20 PM) | napokon sam pročitao tu knjigu i ne sviđa mi se ni malo Pretjerana je i izludjela me doslovno |
zasto te izludila? Sto te smeta?
QUOTE (GILBHART @ Apr 17 2005, 10:20 PM) | Ja ne nalazim nikakve paralele sa krscanstvom |
meni su te paralele tako ocite, da ne kuzim kako ih ne vidis... mozda ne poznajes krscanstvo kakvo zaista jest? |
 |
Vilin-kamen |
Posted: Apr 18 2005, 09:26 AM 265157 |

|
|

A NEWT!!!

Member No.: 270

|
Meni je knjiga skroz lijepa i razumljivo napisana i paralele su lijepo istaknute i trebalo bi puno vremena da se smisli logičnija teorija. Paralele u većini stoje na mjestu i moram naglasiti- nijedno književno djelo nije potpuno originalno jer postoji teorija koja veli da je djelo jedinstveno jedino zato jer je u njega pisac unio sebe, a sve ostalo su spoznaje realne istine i misli. Merry, svaka čast na djelu! |
 |
merry |
Posted: Apr 19 2005, 07:48 AM 266171 |

|
|

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 7

|
QUOTE (Valarauco ramainen @ Apr 2 2005, 09:46 PM) | A gdje je Merry vec vise od dva mjeseca?  |
SORRY
ovdje moje izvinjenje:
prvo sam bio 5 tjedna na putovanje kroz Europe. Austrija, Svicarska, Spanija - jedva sam imao pristup NET -u, pa nisam imao ni moj login itd.
poslije sam trebao hitno otputovati u DRUGU MAGICNU zemlju NARNIA. Dobio sam zadak koji nije mogao cekati. Eh sad, kada si u jednoj magicnoj zemlji, tesko je - skoro nemoguce da na brzini "switches" u drugu. Tako da nisam mogao se vratiti u ME.
jos nisu moje zadace sve svrsene, ali nadam se da cu moci malo cescije navratiti u ME.
hvala na razumjevanje |
 |
merry |
Posted: Apr 19 2005, 07:56 AM 266173 |

|
|

Steward of Gondor

|
zlica - meni je to zanimljivo sto pises - sto se tice "on topic" mislim da moze proci.
ostalima: hvala za sve pohvale, objasnio sam vec u knjizi da nije sve sto sam pisao "tumacenje" vec "primjene" - jer tumaciti mozes malo toga, jer sam Tolkien je negirao "tumacenja"
jedino sto sam pokusavao naglasiti jest, da krscansku primjenu odgovara autoru (Tolkienu) jer je on naglasio da je LotR -iako NE alegorija - ipak krscansko (odnosno katolicko) djelo. tko to "nikako ne vidi" ne razumije Tolkiena |
 |
elrond |
Posted: Apr 20 2005, 09:55 AM 267722 |

|
|

Steward of Gondor

Member No.: 29

|
dobro nam došao merry nadam se da ćeš moći biti češće sa nama |
 |
merry |
Posted: Apr 20 2005, 06:09 PM 268301 |

|
|

Steward of Gondor

|
hvala za pozdrav elrond - nadam se i ja.... |
 |
Gilbhart |
Posted: Apr 22 2005, 04:18 PM 270357 |

|
|

Dagarnir Eru Langir.

Group: banned
Member No.: 324

|
QUOTE (GILBHART @ Apr 19 2005, 03:36 PM) | QUOTE (merry @ Apr 19 2005, 07:55 AM) | zlica - meni je to zanimljivo sto pises - sto se tice "on topic" mislim da moze proci.
jedino sto sam pokusavao naglasiti jest, da krscansku primjenu odgovara autoru (Tolkienu) jer je on naglasio da je LotR -iako NE alegorija - ipak krscansko (odnosno katolicko) djelo. tko to "nikako ne vidi" ne razumije Tolkiena  |
Ja razumijem Tolkiena  |
I tko is ti uostalom da meni govoriš da ne razumijem Tolkiena |
 |
merry |
Posted: Apr 23 2005, 06:51 AM 270696 |

|
|

Steward of Gondor

|
Gilbhart - ja sam merry ali to uopce nije vazno - rekao sam da onaj koji "ne moze vidjeti nekakve veze izmedju LotR i Tolkiena, ne razumije Tolkiena"
to ponavljam - i tvrdim, jer je sam Tolkien izjasnio da ima itekako veze jer sam Tolkien je bio ubjedjeni krscanin i mislio da sve sto radi treba raditi za slavu (krscanskog) Boga.
kada neko misli da knijga poruka nije bas dobra..... to je nesto sasvim drugo ova knjiga je slobodna krscanksa primjena, nista vise
ALI USKA POVEZANOST LotR SA KRSCANSTVOM - jednostavno je fakat tko to ne vidi, ne razumije Tolkiena jer on je bio - da li nam se svidja ili ne - ubjedjeni krscanin sa cijelom svojom dusom |
 |