|
balrog lady |
Posted: Oct 14 2008, 11:23 PM 959939 |

|
|

Petitioner to the Council

Group: Members
Member No.: 490

|
QUOTE (Aislinn @ Oct 14 2008, 09:18 PM) | @ balrog lady: a znaš na način da pročitaš negdje, točno? onda pročitaš negdje drugdje opozit toga. zar se ne zapitaš što je od toga dvoga točnije, ovo ili ono? zar ne tražiš odgovore na ono što te zanima? jer to traženje je razmišljanje.
|
ne uopce. zato sto nije vazno sto je tocnije. |
 |
Anamil |
Posted: Oct 15 2008, 09:15 AM 959972 |

|
|

Appaloosa

Member No.: 1801

|
QUOTE (antocjo @ Oct 14 2008, 03:58 PM) | Njega (Isusa) koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu. (2. Korinćanima 5:21)
|
Malo je teže na osnovi jednog stiha dati svoje razmišljanje, stoga je potrebno pročitati cijelu glavu poslanice, a onda se bazirati samo na taj stih. Tu se govori o samoj žrtvi Isusa za ljude. On je bez grijeha, ali je preuzeo ljudske grijehe na sebe, žrtvovao se , i ta njegova žrtva trebala bi biti put u Božje kraljevstvo. Naravno, ako se pravilno "zaodjenemo", tj. ako prihvatimo Krista i više dajemo u unutrašnjost duše, a manje u tijelo. Jer kada izgubimo sve tjelesno, onda nam ostaje ona duša koja ide na posljednji sud. Onako, ukratko, otprilike kako bi objasnila. |
 |
antocjo |
Posted: Oct 15 2008, 02:01 PM 960001 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
QUOTE (Anamil @ Oct 15 2008, 10:14 AM) | Naravno, ako se pravilno "zaodjenemo", tj. ako prihvatimo Krista i više dajemo u unutrašnjost duše, a manje u tijelo. Jer kada izgubimo sve tjelesno, onda nam ostaje ona duša koja ide na posljednji sud. Onako, ukratko, otprilike kako bi objasnila. |
malo mi ovo zvuči koplicirano 
Mislim da je jasno iz onih par extra stihova koje sam stavio da je pravednost ono ruho kojim dolazimo (ako se odazovemo pozivu) na svadbu.
Iz usporedbe se vidi da onaj jedan nije obukao ponudjeno svadbeno ruho koje je pripravio kralj (dakle to svadbeno ruho nema veze sa uzvanicima, kralj je sve pripremio, i oni ga nisu trebali pripremiti ili kupiti) nego je bio u svome ruhu.
Sto ce reci da taj jedan u nebesko kraljevstvo (o cemu je usporedba) nije htio uci tako da se zaodjene u Kristovu pravednost, nego u svoju... Tj. bio je odjeven samopravednoscu (ponavljam, ovu usporedbu je Isus uputio farizejima i religioznoj eliti onog vremena).
Naravno, sada mozemo razmisljati o razlozima zasto onaj jedan nije htio svuci svoju ruho (samopravednost) i obuci mu ponudjeno cisto kraljevsko svadbeno ruho (Kristova pravednost)?
@ balrog lady: Aislinn ti je dobro odgovorila ovo je topic za ono sto je i napisala.. Tvoja pitanja su vise za topic Biblija i ako zaista trazis odgovore na njih mozes procitati starije postove sto se tice jerodostojnosti Biblije i cinjenice da je vjerno prenesena do danas (tj. da nije bilo nikakavih krojenja): 1, 2, 3, 4. Ako imas jos kakvih pitanja to mozemo tamo |
 |
Anamil |
Posted: Oct 15 2008, 02:10 PM 960003 |

|
|

Appaloosa

Member No.: 1801

|
QUOTE (antocjo @ Oct 15 2008, 02:01 PM) | malo mi ovo zvuči koplicirano  |
Možda bolje da manje pišem kada sam u filozofskoj fazi, jer sve zamuljam, tako da na kraju ni sama ne znam što sam htjela reći |
 |
Ingwë |
Posted: Mar 6 2009, 05:07 PM 1006267 |

|
|

Kmice i rolade od jaja...:)

Member No.: 497

|
Ekhm...moj prvi post u ovom topicu..daklem :
Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onome tko nema oduzet će se i ono što ima. (MT, 13:12)
Komentirajte
Edited by Ingwë - Mar 6 2009, 05:09 PM |
 |
antocjo |
Posted: Mar 10 2009, 12:10 AM 1007175 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
QUOTE (Ingwë @ Mar 6 2009, 05:07 PM) | Ekhm...moj prvi post u ovom topicu..daklem :
Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onome tko nema oduzet će se i ono što ima. (MT, 13:12)
Komentirajte  |
Hm...
naizgled nelogično i možda čak nepravedno...
Nelogično: Kako to da se nekome tko nešto nema može uzeti išta? Nepravedno: Zašto nekome tko ima nešto malo, uzeti to malo?
U drugom prijevodu stoji da će mu se uzeti ono što misli da ima... što bi impliciralo da zapravo niti nema. Već da misli da ima npr. ima u svojim rukama sve konce svoga života - a u stvari ih nema. Ili da ovaj život koji mu je dan da ga posjeduje, ali u stvari nema ga u svojim rukama... I ako sa tim što mu je povjereno ne napravi ono što je ispravno i to što ima bit će mu oduzeto...
To je ovaj negativni primjer.
Prvi je pozitivan. A to je da onaj koji sada ima (život) da će mu biti nadodano još. Tj. onaj koji svoj život "troši" na prave stvari i znajući da ga u stvari nema, zadobit će život.
To me podjeća na ono što Isus kaže Petru:
Petar mu poče govoriti: "Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom." Reče Isus: "Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja - i u budućem vijeku život vječni. (Marko 10:28-30)
I kad kaže:
Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga. (Matej 10:39)
Ako je ovaj život povjeren mi od Stvoritelja vrijedan življenja, onda je vrijedan življenja za Njega koji je ne samo Stvoritelj i darovatelj ovog života, već je do krajnosti iskazao svoju ljubav prema meni koji sam zaslužio pravedni Božji sud i gnjev, a umakao sam mu jer je taj pravedni Božji sud i gnjev pao na samog začetnika Života. |
 |
Goran69 |
Posted: Jan 12 2012, 01:11 PM 1023831 |

|
|
Still in the Shadow
Member No.: 2010

|
QUOTE (antocjo @ Mar 10 2009, 12:10 AM) | QUOTE (Ingwë @ Mar 6 2009, 05:07 PM) | Ekhm...moj prvi post u ovom topicu..daklem :
Komentirajte  |
Hm...
naizgled nelogično i možda čak nepravedno...
Nelogično: Kako to da se nekome tko nešto nema može uzeti išta? Nepravedno: Zašto nekome tko ima nešto malo, uzeti to malo?
U drugom prijevodu stoji da će mu se uzeti ono što misli da ima... što bi impliciralo da zapravo niti nema. Već da misli da ima npr. ima u svojim rukama sve konce svoga života - a u stvari ih nema. Ili da ovaj život koji mu je dan da ga posjeduje, ali u stvari nema ga u svojim rukama... I ako sa tim što mu je povjereno ne napravi ono što je ispravno i to što ima bit će mu oduzeto...
To je ovaj negativni primjer.
Prvi je pozitivan. A to je da onaj koji sada ima (život) da će mu biti nadodano još. Tj. onaj koji svoj život "troši" na prave stvari i znajući da ga u stvari nema, zadobit će život.
To me podjeća na ono što Isus kaže Petru:
Petar mu poče govoriti: "Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom." Reče Isus: "Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja - i u budućem vijeku život vječni. (Marko 10:28-30)
I kad kaže:
Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga. (Matej 10:39)
Ako je ovaj život povjeren mi od Stvoritelja vrijedan življenja, onda je vrijedan življenja za Njega koji je ne samo Stvoritelj i darovatelj ovog života, već je do krajnosti iskazao svoju ljubav prema meni koji sam zaslužio pravedni Božji sud i gnjev, a umakao sam mu jer je taj pravedni Božji sud i gnjev pao na samog začetnika Života.  |
Jako mudro napisano... |
 |
|