|
Valarauco ramainen |
Posted: Apr 21 2009, 09:15 PM 1021455 |
|
|
kvantna fluktuacija
Group: Members
Member No.: 8
|
Dragi memberi.
Vec dosta dugo nismo imali neku bas pravu, ozbiljnu javnu obavijest, pa ce vas ovo malo iznenaditi, a mozda i zabrinuti. Neki od vas su vec nesto naculi, drugi nemaju pojma, pa pisemo ovo kao opcu obavijest za cjelokupno pucanstvo, da svi mozemo raspolagati s tocnim podacima i biti pripremljeni na promjene.
Pretpostavljam da svi znate da se Board nalazi na stranici soulsaver. hr-a koja je u vlasništvu Crkve radosne vijesti, te da je Board i nastao kao mali forum na kojem je zamisljeno da se komentira djelo Poruke iz zemlje prstenova. Vremenom je Board nadrastao te okvire, izrastao i pretvorio se u nesto sasvim drugo, ostavljajuci poveznice sa starom, osnovnom zamisli u obliku foruma Religije i Poruke iz zemlje prstenova. Dosta dugo je sve dobro funkcioniralo, evo vec je i sedma godina zapocela - a sedam godina je, znajuci kojoj brzinom forumi na netu se radjaju i umiru, nezamislivo dugacak zivotni vijek.
Mnogo toga smo prezivjeli i dozivjeli skupa, dobrih i losih dana na bacanje, i svi smo se razvili, izrasli i promijenili se ovdje, u ovom drustvu. Vecina na bolje, usudjujem se primijetiti.
Ali, stvari se mijenjaju. Moglo bi se reci da je cudno sto smo i do sada uspijevali ovo malo, zastarjelo mjesto odrzati zivim i funkcionalnim... cudo kojem se treba diviti.
Ali, stvari se mijenjaju. Zao mi je sto vam ovo moram reci, ali moraju se i ovdje promijeniti. Bez obzira koliko smo mi uspjeli stvoriti ovdje svoju malu izoliranu oazu sigurnu od zla i nevremena, uspjeli smo stvoriti Lorien. Kod nas vrijeme protice sporije, mirnije, sladje, zasticeni smo bili u svom vlastitom malom svijetu bez promjena, i starili smo polako.
Na zalost, svijet oko nas nije slijedio nase racunanje vremena. U vanjskom svijetu, stvari se odvijaju mnogo brze, promjene su cesce, ljudi ne stoje na jednom mjestu, sele se, odlaze, skacu i rade vece promjene. Vanjski svijet je ovoga puta utjecao i nas nacin zivota.
Stranica soulsaver.hr, na kojoj se nalazimo, vise ne moze podrzavati Board. Postali smo preveliki, preteski, gutamo previse konekcija, i njihovi planovi za razvoj i promjene zbog nas, ako ne stagniraju, onda barem ne napreduju onom brzinom kojom bi oni htjeli. Sest godina smo koristili njihovo gostoprimstvo, besplatno stanovali i rasli, i sada je to vrijeme doslo svom kraju.
I nama je doslo vrijeme za promjene. Board se mora odseliti sa Soulsavera.
Promjene UVIJEK unose nemir i strah u ljude, i to je normalno. Nikome nije svejedno, premda ima onih kojima ce biti duboko zao, i onih koji ce se ovome veseliti. Svejedno, kako god se osjecali, ovo je odvajanje koje ce neke stvari promijeniti i zato molim SVE VAS, sve membere Boarda, da budete uz nas i da nam pomognete u prijelaznom razdoblju koje uskoro slijedi.
Sada cu pokusati odgovoriti na najbitnije stvari, i pitanja za koja sam siguran da biste postavili:
1. Nova adresa Boarda bit ce http://www.hrtolkienboard.org, i na nju se selimo sljedeci utorak, sedam dana od danas, 28. 04. 2009. Board ce mozda morati biti zatvoren za postanje prije preseljenja, koliko dugo, to vam kasnije javimo. Ostale bitne detalje oko svega toga cemo stavljati u nove obavijesti. Provider je izabran nakon duge provjere svih ponuda na trzistu, i ovaj je izabran kao najpovoljniji zbog vise vaznih faktora, cijena je tu najmanji dio. Preseljenje nije bez opasnosti, ali prilicno smo sigurni da cemo moci pokrenuti Board kada ga prebacimo na novu destinaciju.
2. Promjene u izgledu i funkcioniranju: Board se seli bez foruma Religije i Poruke iz zemlje prstenova. Narnia takodjer ne ide s nama. Od preseljenja pa nadalje, bit ce prvenstveno Tolkienovski forum, sa popratnim topicima u forumima Drustveni zivot i Ostalo.
3. Antocju se, kao tehnickom adminu, na toj funkciji pridruzuju Seth i Meneldil.
4. Board se seli na server kod Plus hostinga koji je inace Pulska firma, a sam server je smjesten u Zagrebu i na njemu imamo 300 susjeda. Na serveru imamo dovoljno mjesta i tehnickih mogucnosti za sve potrebe Boarda u buducnosti (oko 1 GB prostora), stabilna su i pouzdana hosting tvrtka sa dosta dugim bivanjem u poslu i prihvatljivim cijenama. Nadalje, stranica je na toj domeni kojoj je, radi najmanje problema sa birokracijom i odrzavanjem gledano dugorocno, jer za .hr domene su stvari poprilicno zeznute i ako netko hoce detalje mogu ih navesti naknadno. I na kraju, cijena zakupa servera i sve sto uz to ide je 683.20 kn godisnje, ako treba i racun moze na uvid.
5. Gore navedenu cijenu cemo pokrivati po dogovoru, no o tome mozemo i kasnije. Mislim da ce najveci dio toga biti dobrovoljni prilozi membera, po volji. Oko toga se ne brinite, ima nas dovoljno zaposlenih, necemo orobiti kasice skolarcima.
6. Osim dva vidljiva foruma manje, na Boardu NECE BITI NIKAKVIH DRUGIH PROMJENA. Funkcioniranje ostaje potpuno isto, i izgled takodjer. Sva Pravila ostaju na snazi.
7. Zbog tehnicke osjetljivosti i privikavanja na nove uvjete, niti u doglednoj buducnosti se nece planirati niti izvrsavati nikakve promjene u strukturi ili nacinu funkcioniranja.
8. U sljedecem postu, Antocjo ce iznijeti par informacija o topicima i forumima koje ostavljamo za sobom.
9. Na stranici soulsaver.hr ce ostati link za board koji ce sve one koji se pozele vratiti nakon duljeg vremena, uputiti za nama i pokazati im gdje smo.
10. Zbog tehnickih posebnosti i zahtjevnosti nismo uzimali u obzir mogucnost spajanja Boarda sa Portalom ili Udrugom - zakljucili smo da je bolje da sve tri strane Tolkien zajednice ostanu fizicki odvojene i time samostalne, ali spojene linkovima, zajednickim ciljem i istim ljudima. Odredjena razina samostalnosti je prijeko potrebna za uspjesno vodjenje, pogotovo novim adminima na kojima ce biti veci dio zahtjevnog posla.
11. Kad dodjete na Board nakon preseljenja, zateci cete sve topice, svoje pmove i sve postove koje ste ostavili prije, nista se nece brisati i kretati ispocetka.
Zao mi je sto ste sve ove podatke dobili u obliku sturih brojki i popisa, ali tako mi se cinilo najpreglednije, a i moze se najlakse nadopunjavati. Vazno je naglasiti jednu stvar: a to je, da ovo nije NOVI Hr Tolkien Board, ovo je stari, isti, malo manji, ali tocno onaj na kojem se i sada nalazite dok ovo citate... samo sto je smjesten na drugom serveru. Nekima od vas ce promjene tesko pasti, neki ce biti indiferentni, neki mozda i zauvijek odu zbog tko zna cega... sve je to normalno i razumljivo. Nista neobicno. Ali vecina ce ostati, a ovo mjesto cine bas oni, ljudi i ostali. Vi. Mi.
I vi ste ono bitno sto moze pomoci i olaksati cijelu ovu zbrku, stres i posao. Moram vas zamoliti nekoliko stvari: Nemojte prigovarati. Nemojte upadati sa: ja bih to bolje. Nemojte stavljati sulude prijedloge koji se ionako nece uvaziti. Nemojte cendrati da to ne zelite... nitko od nas to nije zelio. Nemojte otezavati onima kojima ce ovo tesko pasti. Nemojte likovati i nemojte galamiti. Nemojte se svadjati oko toga je li ovo bolje, losije, isto i zasto.
Jednostavno dodjite i pocnite postati, kao da nicega nije bilo. To je najbolji nacin da se ovo krizno razdoblje prodje bez muke i jos veceg stresa. Za sve nas. Pokusajmo zajedno uzivati u onome sto je, a ne u onome sto bi moglo biti - to je jedini recept za uspijeh u bilo cemu, pa tako i u ovome.
Ako ovo uspijemo progurati bez krize, frke, svadja, prepucavanja i nepotrebne panike, onda cu moci reci da smo uz to sto smo se ovdje super zabavljali, jos nesto i naucili.
Aragorn : This Board does not belong to one man, but to all. Let us together rebuild this Board that we may share in the days of peace.
hvala Vam. |
|
antocjo |
Posted: Apr 21 2009, 09:16 PM 1021459 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
Dragi memberi, this is your captain speaking...
Val je napisao opširnu najavu i objašnjenje selidbe jezgre Tolkien boarda na novo mjesto. Moja je namjera možda još malo pojasniti razloge, smisao i cilj selidbe.
Istina, jedan od razloga je tehničke prirode (konekcija kojima se pomlate forum i aplikacija na soulsaver home page-u). Drugi je, i važniji, taj da je to najsretnija opcija za razvoj i religijske i Tolkien tematike koje su silom prilika ovdje u simbiozi evo već punih 6 godina.
A ta ipak čudna simbioza nedvojbeno ima i svojih mana... Činjenica jest da je mnogim novim memberima koji ovdje dođu iz Tolkien pozadine čudno što tu rade religije, kao i onima koji dođu zbog vjerskih tema čudno što tu radi Tolkien. Sjećam se prigovora još iz starih dana na to koliko je Tolkienovaca u početku svratilo na board i zbog miksa sa religijama se nisu zadržali. I mislim da će se razdvajanjem dobiti i na mogućnosti razvoja i napretka u kvaliteti i jedne i druge teme a da se pri tom međusobno "ne gaze po prstima".
Što se tiče, foruma na soulsaver-u. On će za početak uz postojeći Religijski forum imati nešto tipa "o Soulsaver boardu"... Nakon nekog vremena će doći do određene reorganizacije; ovisno o tome koliko će i kakve će biti rasprave nakon preseljenje. Ideja je da sam forum bude podrška solsaver sajtu na način da bi se na forumu mogli komentirati članci objavljeni na njemu. Moguće je, i da se u kasnijoj reorganizaciji cijeli religijski forum arhivira i krene od nule. U svakom slučaju, svi vi koji ste sada registrirani na board i nakon preseljenja Tolkien dijela ćete moći i dalje sudjelovati u religijskim raspravama
Za kraj mislim da mogu reći u ime nas svih sa soulsaver-a da smo sretni što smo mogli sudjelovati u stvaranju ovoga mjesta tj. prvog Tolkien boarda na hrvatskom jeziku, i doprinijeli tome da se stavi na noge. I nada nam je da će se ovaj board i dalje razvijati i rasti (bez obzira što većina nas na njemu više neće biti (toliko) aktivna jer se mnogo toga u našim životim promjenilo u zadnjih 6 godina. Nove obveze, prioriteti...) Nadamo se da će i board dalje biti mjesto drukčije od ostalih internet foruma i da će Tolkienovo djelo još mnoge fascinirati i nadhnjivati, osobito sa duhovnim istinama utkanima u njega.
|
|
antocjo |
Posted: Apr 21 2009, 09:43 PM 1021499 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
QUOTE (taira @ Apr 21 2009, 10:29 PM) | hoće li maratoni i dalje biti na istom mjestu s obzirom na preseljenje Boarda na drugu domenu? |
Maratoni ce se odrzavati na istom mjestu, nesto rjedje nego inace, ali tome nije razlog samo preseljenje board nego i preinake same Zaje
preselio iz maratona ovdje |
|
Seth |
Posted: Apr 22 2009, 12:28 PM 1021681 |
|
|
When in doubt, set something on fire.
Member No.: 557
|
QUOTE (Maeglin Faelivrin @ Apr 22 2009, 01:20 PM) | Jedino,bilo bi fora da se malo izgled boarda osvjezi.Sta vi mislite? |
To se nece raditi jer bi zahtijevalo potpuno drugu tehnicku stranu i reorganizaciju apsolutno svega, te nema veze sa seljenjem uopce. Kao sto je receno, sve ostaje isto, mijenja se samo stvar sa dva podforuma i ime stranice. Nista drugo se sada nece mijenjati, kao da nije nista ni bilo, tako planiramo nastaviti dalje ako mozemo |
|
saruman |
Posted: Apr 22 2009, 12:43 PM 1021687 |
|
|
kreč
Group: Hosts
Member No.: 130
|
Mislim da je izgled Boarda najmanje važna stvar.
Obzirom da se forum temelji na knjizi, koja je uvijek bazirana na mašti, a ne kičavim slikicama. |
|
klukus |
Posted: Apr 22 2009, 04:31 PM 1021740 |
|
|
Still in the Shadow
Member No.: 1628
|
Hvala soulserveru i Crkvi radosne vijesti, na ustupljenom prostoru za virtualno druženje ljubitelja Tolkiena i fantazije... majstorima preseljenja želim što manje problema i na radost svih nas, uspješno okončanje selidbe |
|
Dur Rin |
Posted: Apr 22 2009, 04:43 PM 1021742 |
|
|
Petitioner to the Council
Member No.: 1944
|
Mnogo srece u preseljenju zelim. Nadam se da ce sve proteci bez vecih problema i zastoja. |
|
Voronwe |
Posted: Apr 22 2009, 05:18 PM 1021746 |
|
|
Member No.: 858
|
Ali to više neće biti isto Umrijet će nam dobar duh boarda |
|
Seth |
Posted: Apr 22 2009, 05:35 PM 1021748 |
|
|
When in doubt, set something on fire.
Member No.: 557
|
Board cine ljudi i njegov duh ide za njima i sa njima, gdje idemo mi, ide i Board. Promjena adrese je u toj cijeloj stvari zbilja minoran cin jer ljudi ne idu nikuda, a time ni Board. Board ne bi bio Board da nije svih nas i zato mislim da ce sa duhom Boarda ostati sve u najboljem redu, stovise, ne sumnjam da hoce. Promjene su teske, no ponekad nuzne, bile dobre ili lose. Ono sto je bitno je da ljudi na Boardu ostaju isti i svi ce uvijek biti dobrodosli imao on jedan, dva podforuma manje ili ne.
Board se osamostaljuje, raste Iako odrastati jest tuzno |
|
imladris |
Posted: Apr 22 2009, 05:43 PM 1021751 |
|
|
Frigga
Member No.: 633
|
Ali, ne kužim zašto bi ikome bilo tužno što se selimo? Ako će sve ostat isto, osim domene, pa onda nećemo ni skužit Osobno mi je teže vidit kad se topici brišu nego ovo |
|
Galadriel Artanis |
Posted: Apr 22 2009, 05:55 PM 1021752 |
|
|
Lady of Light
Member No.: 190
|
Dakle, došao je i taj trenutak - preseljenje
Hvala našim pokretačima i dugogodišnjim srdačnim domaćinima Soulsaveru
Bili ste dobar i nadasve strpljiv domaćin - od srca vam hvala za sve ove godine
(preneseno iz Brblja jer sam jučer mislila da se ovdje ne smije komentirati) |
|
Nimwen |
Posted: Apr 22 2009, 06:03 PM 1021754 |
|
|
eggs !
Member No.: 786
|
I don't like this zar ste sve ovo dogovorili bez da ste pitali membere? ako je tako nije fer. nije me bilo tjedan dana pa ne znam. Ali ne voli m što se pola foruma briše |
|
Galadriel Artanis |
Posted: Apr 22 2009, 06:05 PM 1021758 |
|
|
Lady of Light
Member No.: 190
|
Pa ustvari, nema se što nas ni pitati - to nije naš server niti smo išta plaćali
Samo njihovom dobrom voljom smo tu bili - sad im treba prostor i admini su našli novi za nas
Budimo zahvalni |
|
Meneldil |
Posted: Apr 22 2009, 06:58 PM 1021769 |
|
|
Perfection
Member No.: 261
|
QUOTE (Nimwen @ Apr 22 2009, 07:03 PM) | I don't like this zar ste sve ovo dogovorili bez da ste pitali membere? ako je tako nije fer. nije me bilo tjedan dana pa ne znam. Ali ne voli m što se pola foruma briše |
Stvar je u tome što se tu baš i nema puno toga dogovarati. Jednostavno je došlo do toga da nas stari server više ne može podržavati, dakle preseljenje je nužno I svakako se ne briše "pola foruma", već podforum o religijama samo ostaju na logičnom mjestu.
Za samo preseljenje se ne morate brinuti Sve što će se dogoditi je da će nas dočekati isti stari Board... istina, s malo manje onih lijepih Tolkien-znakića, ali svejedno |
|
Silmoshan |
Posted: Apr 22 2009, 07:30 PM 1021779 |
|
|
Rider of the Mark
Member No.: 65
|
Stvarno ne znam koja je frka vezana uz to... jedna manja skriptica može posve sakriti preseljenje kao da i ne postoji.
Ako sam dobro shvatila Religije ostaju na Soulsaveru a sve ostalo seli na privatan hosting, s time da sam Portal održava link na forum...
Forum može zadržati baš sve, ako se dodaju 2 skripte koje će religije povezati sa ostatkom foruma i ostatak foruma sa religijama. Vjerujem da ti postovi u bazi imaju svoje oznake, link na to bi pozivao programčić koji bi sam preusmjerio browser na pripadnu adresu, malo bi se zaobišao DNS i adio Mare... Ne vidim u čemu je tu problem.
Nije da mi smeta. Ako baš želim baciti pogled na religije mogu otići i do soulsavera... Meni je sve ok.
Sretno sa preseljenjem. |
|
|