|
Anuviel |
Posted: Sep 30 2005, 06:54 PM 391598 |

|
|

Daughter of Fëanor Curufinwë, High King of Noldor

Group: Members
Member No.: 15

|
QUOTE (mablung @ Sep 30 2005, 05:42 PM) | bravo anuviel svi smo imali slična iskustva ali to nas je samo ojačalo,i možda odvelo tolkienu-i njegovim djelima zar ne?
|
thanks
ne vjerujem da me je to odvelo tolkienu, ali da me ojacalo, to sigurno ...tolkien mi se jednostavno morao dogodit...buduci da odmalena vjerrujem u vile, vilenjake i ostala mitoloska bica...sjecam se koliko sam obozavala knjigu Bijeli jelen...dok su drugi igrali igrice po vani ja sam radije zamisljala sebe u ulozi guscarice Anke, kako se budim u brlogu bijelog jelena...samo ja nikad ne bih napustila taj brlog
al sad sam offtopic |
 |
flowers |
Posted: Oct 3 2005, 08:22 AM 392613 |

|
|

waiting for Aslan

Group: Hosts
Member No.: 442

|
Strah koji nije od Boga je strašna stvar, to mogu posvjedočiti iz iskustva. Kad sam bila u srednjoj školi imala sam fakat problema sa strahom. Užasno sam se bojala sutrašnjice, što će mi donijeti novi dan u školi. Naša gimnazija je bila (i kako čujem još uvijek jest) škola koja te duševno ubijala. Trebao si se toliko namučiti i oznojiti da bi postao uspješan (čitaj dobio dobre ocjene) - što je meni trebalo, da bih mogla upisati fax i dobiti studentski dom (u protivnom bih teško mogla studirati). Zbog te neizvjesnosti sam počela imati problema sa spavanjem: cijelu noć ne bih spavala, ali fakat cijelu noć jer me bilo strah što će biti sutra. Onda se dogodilo jednom da 3 noći zaredom nisam apsolutno nimalo spavala i pobojala sam se za svoj život. Počela sam se bojati da će me biti strah (strah na kvadrat). Koma. Mislila sam da je sa mnom gotovo. Kupila sam nekakve tablete i nije pomoglo. Otišla kod liječnika, poslali su me psihologu.. To mi je bio vrhunac. Znala sam da mi nitko drugi ne može pomoći osim Boga i da me samo On može toga osloboditi. I tako je i bilo: jedne večeri, kad sam legla tata je došao do mene i rekao: "Moli se Bogu da ti pomogne." Nije da nisam prije molila Boga da mi pomogne, ali mi se čini da nisam na ispravan način molila, tj. da nisam molila sa vjerom.
Hvala Ti, Gospodine, što si me oslobodio tog straha 
P.S. i Bog mi je pokazao da se ne trebam toliko mučiti u školi (sad na faxu), da ja samo trebam dati svoj mali dio, i prepustiti se njegovoj providnosti, jer On će se pobrinuti za one koji su Njegovi- Slava Mu! |
 |
Evenstar |
Posted: Oct 3 2005, 01:36 PM 392891 |

|
|

:In Contact:

Member No.: 121

|
QUOTE (flowers @ Oct 3 2005, 08:21 AM) | Strah koji nije od Boga je strašna stvar, to mogu posvjedočiti iz iskustva. |
Na stranu neke stvari koje sam procitala, najvise me zanima u biti sto je to 'Strah od Boga' o kojem govoris u svom postu? |
 |
antocjo |
Posted: Oct 3 2005, 04:15 PM 393142 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
QUOTE (flowers @ Oct 3 2005, 09:21 AM) | P.S. i Bog mi je pokazao da se ne trebam toliko mučiti u školi (sad na faxu), da ja samo trebam dati svoj mali dio, i prepustiti se njegovoj providnosti, jer On će se pobrinuti za one koji su Njegovi- Slava Mu!  |
bas to - Slava mu
od slicnih sam strahova i ja bio oslobodjen jer kad upoznas istinu i u novom svjetlu vidis neke stvari bude ti cak i smijesno od cega si prije strahovao..
Istina uistinu oslobadja...
ps: Eve danas nisam uspio, obecajem sutra malo o strahu Bozjem  gibam |
 |
freya |
Posted: Oct 4 2005, 09:47 AM 393546 |

|
|

no title today

Member No.: 361

|
QUOTE (antocjo @ Oct 3 2005, 04:14 PM) | danas nisam uspio, obecajem sutra malo o strahu Bozjem 
|
Jedva čekam taj post jer i ja zapravo nisam sigurna je li ono što o tome mislim i kako doživljavam strah od Boga točno
Za mene je strah od Boga u stvari strah od toga da ću ga na neki način uvrijediti, da ću počiniti grijeh, jer grijeh je uvreda njemu.....
Ne strah od njega samoga jer sam njegovo dijete koje on voli i zašto bih ga se morala bojati u onom smislu straha...... pa neće mi nauditi ni na koji način...... |
 |
antocjo |
Posted: Oct 4 2005, 03:45 PM 393973 |

|
|

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

|
Dakle o strahu Gospodnjem...
Strah je jedna od emocija koja sama po sebi ne moze biti ni dobra ni losa. Kad tu emociju osjetimo na nama je kako cemo reagirati. Naravno mozemo dobro ili lose.
Opcenito, strah je obicno zbog neznanja, od necega nepoznatog, iz neizvjesnosti..
Na duhovnom polju iz takvog straha je nastala vecina poganskih religija. Kad se u hirovima prirodnih pojava prepoznavao gnjev bogova. Iz straha ljudi su ih pokusavali udovoljiti i stisati njihov gnjev. Taj strah je bio iz neznanja i na krivi nacin se reagiralo na njega.
S druge strane Biblija govori da se trebamo bojati Boga. Ali taj strah je na skroz drugom temelju. On proizlazi upravo iz poznavanja Boga... Sto vise upoznajemo Boga to imamo vece strahopostovanje prema njemu Jer on je taaaakoooooooo veelllllllliiikkkkk taaaakoooooooo svet taaaakoooooooo pravedan taaaakoooooooo velikodusan taaaakoooooooo milostiv silan u moci i slavi da nam staje pamet... blijedo usporedba je kad razmisljamo koliki je svemir. Mozda cak i imamo neku predodzbu o njegovoj velicini, ali kad se upustimo u razmisljanje koliki je... mozak zablinka
Tko da te se ne boji, Gospodine, tko da ne slavi ime tvoje! Ti si jedini svet! I zato svi ce narodi doci i klanjati se pred tobom jer se ocitovahu pravedna djela tvoja!" (Otkrivenje 15:4)
Pred njegovom velicinom razumijemo da smo tek dasak i da svaki udisaj koji napravimo je nista do milost...
I samo mala digresija: tome Bogu, velikom i silnom, mozemo sa povjerenjem pristupiti po Isusu Kristu ("jer se ocitovahu pravedna djela njegova")
E sad, taj strah, je li poput onog straha na kakav obicno pomislimo. Najbolje je pogledati kakve plodove donosi 
- Pocetak mudrosti strah Gospodnji! (Psalam 111:10) - Strah Gospodnji mržnja je na zlo. Oholost, samodostatnost, put zloće i usta puna laži - to ja mrzim. (Izreke 8:13) - Pouzdan je tvoj vijek: mudrost i znanje spasonosno su blago - a strah Gospodnji njegovo bogatstvo. (Izaija 33:6) - U strahu je Gospodnjem veliko pouzdanje i njegovim je sinovima utočište. Strah Gospodnji izvor je života: on izbavlja od zamke smrti. (Izreke 14:26-27) - Strah Gospodnji daje život, i tko se njime ispuni, zlo ga ne pohodi. (Izreke 19:23)
mudrost, bogatstvo, veliko pouzdanje i utociste ( odmah se vidi da se ne radi o strahu kako ga obicno dozivljavamo), izvor zivota...
A kako to da donosi takve plodove...?
Onaj tko je prozet strahom Gospodnjim, slusa sto On govori, um su mu i odluke pod utjecajem Bozje prosudbe (pise da je on Savjetnik divni ). On ima pravi uvid u nase zivote i moze nas savjetovati na pravi nacin. I kad razumno pogledamo ne stoji bez veze da je strah Gospodnji pocetak mudrosti, jer zar nije upravo mudro pouzdati se u njegovu prosudbu Nadalje, kad krenemo negdje krivo a da cak i nismo toga svijesni mozemo se kroz taj strah pouzdati u Njega da ce nas na neki nacin upozoriti da idemo krivim putem bilo da dobijemo po prstima ili nam zatvori neka vrata.
Strah Bozji nas moze i motivirati da "hodimo po vjeri a ne po gledanju" (2.Kor 5:7). jer kad nam kaze da ucinimo nesto 'ludo' i 'opasno' ili da ne napravimo nesto sto bi bilo 'normalno' ako ne iz ljubavi onda iz straha smo spremni riskirati i pouzdati se u Njegovu rijec.
Taj strah/straohopostovanje mogu biti potaknuti samim poznavanjem Boga a uz to i ono sto je freya pisala nasom zeljom da ga ne povrijedimo. A osim toga on nas i odgaja kao djecu i ponekad dopusta da i osjetimo posljedice nekog grijeha na nasoj kozi da bi bolje razumijeli. (Hebrejima 12)
Do prije odredjena vremena cak i u drustvu su se mogle cuti izjave tipa: "On se Boga boji, njemu vjerujem." Tako da je bogobojaznost jedna od vrlina Svi heroji vjere u Bibliji su bili bogobojazni muskarci i zene... Cak i Isus koji je sam Bog:
Isklijat će mladica iz panja Jišajeva, izdanak će izbit' iz njegova korijena. Na njemu će duh Jahvin počivat', duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg. Prodahnut će ga strah Gospodnji: neće suditi po viđenju, presuđivati po čuvenju, već po pravdi će sudit' ubogima i sud prav izricat' bijednima na zemlji. (Izaija 11)
Ovdje je opisan kao onaj koji vlada u strahu Bozjem i upravo je strah Bozji nuzan preduvjet za vladanje/upravljanje (ili bi bar trebao biti):
"Tko vlada ljudima pravedno, i tko vlada u strahu Božjemu, taj je kao jutarnja svjetlost kad ograne sunce, jutro bez oblaka, na kojem se svjetluca zemaljska trava poslije kiše. (2.Samuelova 23:3-4) "Sada, dakle, neka bude Jahvin strah nad vama; pazite i savjesno radite, jer u Jahve, Boga našega, nema nepravde ni osobne pristranosti, niti on prima mita." (2.Ljetepisa 19:7)
Blago zemlji u cijoj vladi sjede bogobojazni ljudi...
Ova je rasprava zapocela sa izrekom: Strah covjeku postavlja zamku, a tko se uzda u Jahvu, nalazi okrilje. (Izreke 29:25)
strah o kojem je ovdje rijec je patoloski strah, tjeskobna briga sto ce biti sutra (Bog kaze da se pouzdamo u njegovu providnost), strah od ljudi (Isus kaze da se njih nemamo sto bojati)... Ali preduvjet da bi se rijesili svih tih strahova je upravo da imamo zdravi strah Gospodnji koji izgoni sve druge strahove
Ne zovite urotom sve što narod ovaj urotom zove; ne bojte se čega se on boji i nemajte straha. Jahve nad Vojskama - on jedini nek' vam svet bude; jedino se njega bojte, strah od njega nek' vas prožme." (Izaija 8:12-13)
I neka sad svatko u ovom svijetlu sagleda svoje strahove i preispita se jesi li dobri ili losi. I ako su losi, u koje je zamke upao i kako ih strah Gospodnji moze izagnati 
"K Jahvi su svagda oči moje upravljene, jer mi nogu izvlači iz zamke." (Psalam 25:15)
Uči me, Jahve, svojemu putu da hodim vjeran tebi, usmjeri srce moje da se boji imena tvojega!" (Psalam 86:11) |
 |
Hannah |
Posted: Oct 4 2005, 04:03 PM 393979 |

|
|

Lady of Gondor

Member No.: 124

|
QUOTE (antocjo @ Oct 4 2005, 04:44 PM) | Jer on je taaaakoooooooo veelllllllliiikkkkk taaaakoooooooo svet taaaakoooooooo pravedan taaaakoooooooo velikodusan taaaakoooooooo milostiv silan u moci i slavi da nam staje pamet... : |
upravo tako |
 |
tainani |
Posted: Nov 24 2005, 11:39 AM 428348 |

|
|

Petitioner to the Council

Member No.: 326

|
Ja san dugo imala krivu predodzbu o strahu gospodnjen..rezultat toga su bili napadaji panike i skrivanje grijeha od sebe u glupavoj iluziji da cu nekako zavarati i Boga(shto tadane bi priznala javno ni da me kolju )U medjuvremenu sam shvatila da se sama ne mogu promijeniti a da se religiozne kvalitete mogu takodjer nositi,kao religiozna odjecha Nauchila san npr. da ako pokushas pobjechi od pohlepe(pozhude i sl.),pozhuda neche prestati postojati,ona che imati drugi oblik.A veliki je problem da che u tom drugon obliku biti jacha nego ikada-i sigurnija jer che biti nevidljiva.Pored toga pojavljuje se i zabluda o nepostojanju pohlepe...to me dovelo do tochke da sam nauchila da je strah od Boga,dobar jer prestajesh lagati sebe i skida ti pauchinu s ochiju,prestajesh se boriti s svojim maskama i shvachash da je mijenjanje ponashanja beskorisno.Vjerujem da je Bogu mrsko gledati nas kako sami sebe lazhemo i da sa strahom Gospodnjim to laganje prestaje.Sotona je otac lazhi i kad lazh pukne..mi se oslobadjamo Hm,nisam sigurna jel sam bila jasna |
 |
tainani |
Posted: Nov 24 2005, 11:48 AM 428357 |

|
|

Petitioner to the Council

Member No.: 326

|
Chovjek ne mozhe uchi u kraljevstvo istine dok ima lazhne zamisli o sebi i dok traje zabluda da je lichnost koja igra uloge stvarno biche.Prije nego upoznamo Boga moramo smanjiti do pepela zamishljenu lichnost s kojom smo se prekrili.Ova maska varke ne dozvoljava nam da zhivimo stvarne zhivote,ona nam ne dozvoljava da se uzdignemo iznad umjetnih zhivota koje gumimo.Oni koji zhele hodati stazom zhivota moraju se probuditi iz lazhnih snova u kojima zhive/ Mislim da je to i znachenje one:"probudi se ti shto spavash i zasvjetlit che ti Krist!" I mislim sa je zbog toga strah Gospodnji dobar. |
 |
|