Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < 1 [2] > ( Go to first unread post )
Biblija - šovinstička knjiga?, s obzirom na položaj žene
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
antocjo
Posted: Dec 15 2006, 01:24 PM 656599 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

QUOTE (Vex @ Dec 14 2006, 11:27 PM)
Zar to ne radite i vi kad citirate Bibliju? conf44.gif

Onda stavi sve ovo navedeno u pravi kontekst, da te vidim  lukavi.gif

pa kad ja navodim neki citat iz Biblije kao prvo postoje reference pa koga zanima moze sam provjeriti kontekst yes.gif - na mnogima sa onog site-a toga nema... A ako te neki pojedinacni zanima mozes sam provjeriti kontekst...

drugo, kad citiram nesto zaista pazim da je to u kontekst, ako nije a mislim da se moze primjeniti u nekoj situaciji (jer je npr neka parabola) obicno to i naglasim yes.gif

U prijašenjim postovima neke od onih stvari su vec bile raspravljane i dana su neka objasnjenja... Bas me zanima jesi li ih procitao - ako nisi onda si poprilicne nefer da trazis od mene da ti sve one stavim u kontekst dry.gif

Al evo da ti samo dam primjer selektivne istine... Mislim da merry spominje tamo kako je na site-u (u kontekstu podredjenosti zene) predstavljeno samo prokletvo Eve a nije Adama... Tako se tamo spocitava kako je u proroku Hosei njegova kcer dobila ime Nemila. A pogledaj cijeli kontekst... kako je nazvan sljedeci sin? I kako nakraju Bog oslovljava Izraela?

(6)I ona opet zače i rodi kćer. I reče mu Jahve: "Nadjeni joj ime Nemila, jer mi odsad neće biti mila kuća Izraelova, od nje ću se povući; (7) a omiljet će mi kuća Judina, spasit ću je Jahvom, Bogom njihovim, a neću je spasiti lukom, mačem ni kopljem, ni konjima ni konjanicima." (8) Kad odoji Nemilu, zače opet i rodi sina. (9) I reče Jahve: "Nadjeni mu ime Ne-narod-moj, jer više niste narod moj i ja vama nisam više Onaj koji jest." #2"A djece Izraelove bit će brojem k'o pijeska u moru što se izmjerit' ne može ni izbrojit'. Umjesto da im govore: 'Vi niste moj narod,' zvat će ih: 'Sinovi Boga živoga.' (2) Ujedinit će se sinovi Judini i sinovi Izraelovi, postavit će sebi jednoga glavara i otići će iz zemlje; jer velik će biti dan jizreelski. (3) Recite braći svojoj: 'Narode moj,' sestrama svojim: 'Mila.' (Hosea 1&2)

I jos jedan hint u vezi nekih spocitavanja na neke djelove sz zakona: neki teze razumljivi odlomci se obicno svode na to kao da danas kaze Bog da svaki automobil mora proci eko-test smilie.gif . I onda taj zakon procita netko nakon par stotina godina i pocne prigovarati kakav je to Bog koji je ohrabrivao koristenje automobila koji zagadjuju okolis eureka.gif

Eto, ne bih vise tome posvecivao paznje osim ako imas nesto sto si sam procitao u Bibliji i zaista te muci jer ne mozes bas razumijeti... wink.gif

till then bye.gif

Vex
Posted: Dec 15 2006, 01:29 PM 656602 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Rain Elf

Group: Members
Member No.: 144

QUOTE (antocjo @ Dec 15 2006, 02:23 PM)
Bas me zanima jesi li ih procitao - ako nisi onda si poprilicne nefer da trazis od mene da ti sve one stavim u kontekst dry.gif

Imas pravo, ispricavam se - to apsolutno nije bilo fer od mene. Opet se guram gdje mi nije mjesto, i gdje apsolutno nista necu postici.

My apologies.

sindenis
Posted: Dec 20 2007, 03:35 PM 836288 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

odrasli pilich

Member No.: 1587

U cijeloj Bibliji drukcije se odnosi prema zhenama, a drukcije prema muskarcima. A zasto? Jer su Bibliju pisali muskarci. I ne svidja mi se to. Takve me stvari ljute. dry.gif

Drunken Amber
Posted: Dec 20 2007, 03:41 PM 836293 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

I cry for you...

Member No.: 415

QUOTE (sindenis @ Dec 20 2007, 03:34 PM)
U cijeloj Bibliji drukcije se odnosi prema zhenama, a drukcije prema muskarcima. A zasto? Jer su Bibliju pisali muskarci. I ne svidja mi se to. Takve me stvari ljute. dry.gif

Trebam i dalje komentirati?

Biblija je pisana u patrijahalnom društvu koje je žene smaralo nižom vrstom...

odnos prava žene i muškarca u bibliji je dovoljan dokaz...

sindenis
Posted: Dec 20 2007, 04:12 PM 836304 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

odrasli pilich

Stvarno ponekad imam volje citat Bibliju i zanimaju me mnoge stvari, ali kad naidjem na takve i slicne stvari, uzasno se nazivciram i odustanem. To je jednostavno nepravda, a nepravdu ne podnosim. wink.gif

antocjo
Posted: Dec 20 2007, 04:28 PM 836316 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (sindenis @ Dec 20 2007, 03:34 PM)

hm, u cijeloj Bibliji... huh.gif

istina je ono sto je rekao Drunken, da je Biblija nastala u patrijahalnom drustvu, stovise sovinistickom... ali je upravo isla kontra tog sovinistickog drustva uzdigla zenu...

Koliki je samo bio udraca tome drustvu kada je skroz na pocetku u Edenu receno da ce Mesija koji ce poraziti (zmiju) Sotonu biti od zenina sjemena - ne od muskoga...

I kada taj Mesija porazi sotonu i uskrsne od mrtvih - prvi svjedoci te velicanstvene pobjede su zene i njima je receno da to jave nevjernim i preplasenim apostolima. Da su evandjelisti bili podlozni tom sovinistickom drustvu ne bi nikada napisali takvu sramotu za sebe...

I mnogu su jos primjeri.. kao onaj razgovor isusa i Samarijanke (Ivan 4)

a takav utjecaj je imala Biblija na svako drustvo u kome ju se za ozbiljno shvacalo. Svjedocanstvo povijesti je da su se zene oslobodile tlacenja i prijezira i dobile pravo glasa upravo u (protestantskim) zemljama u kojima je Biblija i drzana za Rijec Bozju a u kojoj stoji pisano:

Uistinu, svi ste sinovi Bozji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista krsteni, Kristom se zaodjenuste. Nema vise: Zidov - Grk! Nema vise: rob - slobodnjak! Nema vise: musko - zensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! (Poslanica Galacanima 3:26-28)

QUOTE (sindenis @ Dec 20 2007, 04:12 PM)
Stvarno ponekad imam volje citat Bibliju i zanimaju me mnoge stvari, ali kad naidjem na takve i slicne stvari, uzasno se nazivciram i odustanem. To je jednostavno nepravda, a nepravdu ne podnosim.  wink.gif

steta je da te mozda krivo shvacene neke stvari odbiju od stvari koje te zanimaju... pa hajde kad naidjes na neki primjer stavi ovdje pa mozemo trijezne glave pogledati klap.gif

Biblija jasno kaze da su muskarac i zene razliciti stvoreni i da imaju razlicite uloge ali da su jendakopravni pred Bogom yes.gif

Beren Erchamion
Posted: Dec 20 2007, 04:32 PM 836317 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ai aniron undomiel...

Member No.: 1066

Evo, čovjek je objasnio. biggrin.gif

sindenis
Posted: Dec 20 2007, 04:38 PM 836320 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

odrasli pilich

Zao mi je, ali meni se objasnjenje samo djelomicno svidja wink.gif
Priznajem kao istinu sve sto je antocjo napisao, ali opet se isto tako mogu navesti i mnogi primjeri u kojima je zhena tek drugorazredno bice. Stvar je vremena i drustava koje interpretira Bibliju.
Jer ako uzmemo da se Bibija nije mijenjala, zasto su onda zhene sve do sada bile potlacene? puzzled.gif

antocjo
Posted: Dec 20 2007, 04:45 PM 836326 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (sindenis @ Dec 20 2007, 04:37 PM)
Jer ako uzmemo da se Bibija nije mijenjala, zasto su onda zhene sve do sada bile potlacene? puzzled.gif

zato sto je za sire drustvene promjene potrebno vrijeme... wink.gif

a onih koji su korz to vrijeme Bibliju citali i zaista zivjeli je bilo jako malo...

Isak
Posted: Dec 20 2007, 09:38 PM 836452 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Gospel man…

Member No.: 1060

QUOTE (antocjo @ Dec 20 2007, 04:27 PM)
istina je ono sto je rekao Drunken, da je Biblija nastala u patrijahalnom drustvu, stovise sovinistickom... ali je upravo isla kontra tog sovinistickog drustva uzdigla zenu...

A da ne govorimo o vjernosti i karakteru jedne Rute (knjiga o Ruti); ili Esterinoj hrabrosti (Estera), kojima su posvecene cijele bibilijske knjige.
I o Mariji majci Isusovoj i njezinoj vjernosti, cistoci i patnji; ili o Lidiji koja je bila prva osoba u Europi koja je prihvatila Krista (Dj 16); ili Priscila pionirka Crkve (Dj 18); Ili djakonisa Feba (Rim 16).

I promotrite Isusovo objasnjenje vezano za brak i odredbe iz Ponovljenog zakona. Ponovno cu ga ispisati:

On odgovori: "Zar niste čitali: Stvoritelj od početka muško i žensko stvori ih i reče: Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo? Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja." Kažu mu: "Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" Odgovori im: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - pa se oženi drugom, čini preljub."

Edited by Isak - Dec 20 2007, 09:38 PM

antica89
Posted: Feb 13 2012, 03:48 PM 1023846 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Still in the Shadow

Member No.: 2014

QUOTE (Boromir @ Dec 21 2004, 11:41 AM)
Tako da predlažem i kršćanima i agnosticima u ovoj raspravi da istinitost Biblije provjere u topicima "Isusova i Solomonova mdrost" gdje njene tvrdnje možemo provjeriti na vlastitoj koži a da krenemo na tvrdu hranu tek kada ozbiljno ogladnimo. booyah.gif

Slozio bi se sa vama!!! Ljepo je to osjetiti na svojoj kozi..

25 replies since Dec 15 2004, 05:51 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < 1 [2] >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0188 ]   [ 8 queries used ]   [ GZIP Enabled ]