Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < 1 [2] > ( Go to first unread post )
Autentičnost i povjesnost Biblije, je li nam Biblija dobro prenesena?
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
antocjo
  Posted: Jun 28 2006, 01:19 PM 571061 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

Prebacujem ovdje ovu raspravu:

QUOTE (Ice.Lady @ Jun 28 2006, 10:38 AM)
Zasto se u Bibliji spominje, cini mi se, da je Abraham, koji je zivio 1500 ili vise, pr. Kr., jahao na devi? Deva je udomacena 1000. Zasto Izraelci placaju metalnim novcicima tipa 1500 isto (fakat se ne sjecam tocno u kojoj prigodi), a prvi pronadjeni novcici su iz 700. pr. Kr.?

Hm, nisam jos cuo za takav prigovor. Ali zasto nesto potuno diskvalificirati kao cinjenicu ako je zapisano samo u Bibliji i arhrologija (jos) nije potvrdila...

Imas ne mali broj slucajeva kada je upravo arheologija naknadno potvrdila nesto sto je do tada bilo nezamislivo a bilo je u Bibliji od prije... Necu trositi previse rijeci, evo sto je o tome vec pisano:

iz ovog posta

QUOTE (Boromir @ Mar 27 2006, 03:32 PM)
Radi se o tome da su židovi bili na razini bakrenog doba a narodi Aškelona, Ekrona i Gaze na razini željeznog doba. To je inače kuriozitet za koji se dugo smatralo da je kasnija interpolacija u biblijski tekst jer u dotično vrijeme ovi narodi nisu ušli u željezno doba. Danas je arheologija potvrdila da je njihov stupanj razvoja u skladu s biblijskim izvještajem i Biblija se vraća iz područja mita u područje povijesti.

Dalje, npr. Asirski kralj Sargon je prije bio poznat SAMO iz Biblije (U godini kad je vrhovni vojskovodja, koga bijase poslao Sargon, kralj asirski, dosao u Asdod, napao ga i zauzeo... Izaija 20:1) i dugo je taj izvjestaj bio kritiziran (na nacin kako ti sada kritiziras) i onda su arheolozi izkopali rusevine Sargonove velicanstvene palace u Khorsabadu ukljucujuci mnoge zapise o njegovoj vladavini... (klik)

iz ovog posta

QUOTE (Boromir @ Nov 25 2005, 01:27 PM)
Ono što je od Biblije vrlo pošteno (i u odnosu na svete spise druguh religija jedinstveno) da ona (Biblija) dozvoljava da je se provjerava na taj način, tj. ne skriva se u metaforiku i simbolizam pod pritiskom kritike.
To znači da daje jasne referencije na povjesna imena, mjesta i događaje koji se mogu provjeriti arheologijom i povjesnim istraživanjima. Za sada ove znanosti potvrđuju Bibliju i u posljednjih 50-ak godina je akademska zajednica revolucionirala svoj prisup biblijskoj povjesti. Npr. egiptolozi će pri rekonstrukciji točnih imena nekih faraona ili okolnih vladara sada davati prednost biblijskoj verziji nad svojim dosadašnjim pretpostavkama.
Ako ćemo reći da je vrijednost Biblije kao povjesnog dokumenta "upitna" onda to ne možemo reći u negativnom smislu "navjerojatnije nije", nego "još uvjek se njezina povjesna vrijednost otkriva" i za sada se čini da je Biblija vjerojatno "the real McCoy"!

inace, arheologija potvrdjuje i propast Sodome i Gomore

tako da danas arheolozi cesto imaju Bibliju u rukama i traze arheoloske lokalitete eureka.gif

Zasto nema dokaza o Isusu van gospela? Tu i tamo neki povjesnicar ga spomene, ali spomene jos hrpu drugih Isusa, ili spomene one lakovjerne krscane koji su se na to navukli. Nikad njega, nikad direktno, nikad da je on bio neka velika faca. A, mind you, jaaaaako puno religija ima mitologiju slicnu Isusu (Heraklo je, npr, jedan, gotovo identicni). To je bila stvar slucajnosti ondasnjeg doba da se, eto, Isus prosirio, i danas je jedna velika masovna halucinacija, nazalost.

evo nekih opce prihvacenih cinjenica u vezi Isusa.

Kontradikcija u kontradikciji u kontradikciji (mind you, ona knjigica gdje se Lucifer prvi put spominje u originalu nema veze s tim, vec se zna da je rimski prevodioc (once again, ne znam ime, i potrazit cu ako bas moram) promijenio pol toga (i dodao Lucifera, ali i promijenio najbitniju stvar - prorocanstvo o mesiji, tako da izgleda kao da je to stvarno Isus), a to je samo jedan od cestih primjera).

Na koju tocno knjigu mislis? huh.gif

A u ono prvom postu u kojem sam ciljao na bozansko nadahnuce Biblije upravo sam i ciljao na ispunjena prorocantva o Mesiji. A njih nije nitko mogao namjestiti, jer znas, to je u SZ koji je zidovski (i pogledaj kako to dan danas pise kod njih), a oni sigurno ne bi namjestali prorocanstva da pasu Isusu. Slazemo se?

Dakle, imajuci to na umu, jako bi volio tvoj komentar na tako precizno i detaljno ispunjena prorocanstva o Mesiji u osobi i zivotu Isusa Krista, ako je, kako ti kazes, Biblija samo ljudska tvorevina.

Da ti pomognem evo tih prorocanstava: (1, 2, 3) i jos... veliki.gif (kao npr. konkretno je prorceno o Isusu gdje ce biti rodjen i kako, gdje ce zivjeti, kakvu ce sluzbu imati, da ce ga prijatelj izdati, za koliko novaca ce biti izdan i sto ce se sa tim novcem uciniti, kad ce umrijeti (gotovo u dan), nacin na koji ce umrijeti, da ce bacati kocku za njegove haljine, da ce uskrsnuti i uzaci ponovo na nebo....)

i ja ne vjerujem da neka osoba, skolovana, sto je najbolje, danas moze sjesti, citati tu knjigu, vjerovati tim pricama (koje su pune rupa, i tako je PREOCITO da su preuvelicavane pricice) i, sto je najsmjesnije, bazirati svoj zivot na njoj.

da, upravo je to cudno. Ili je ta osoba karakterno slaba (da ne koristim neke druge izraze) pa zatvara oci pred tim preocitim rupama ili mozda ima odgovore koje ti (za sada) nemas. Opet se vracam na preocito ispunjena prorocanstva i koji je tvoj odgovor na to? Mozda ih jos nisi ozbiljnije (nutrlano) promotrila pa mozda i nemas izgradjeni stav o njima conf44.gif Nije da iznudjujem odgovor (za Vala tongue.gif ) vise poticaj da i ti prisipitas to sto znas o Bibiliji (iz kojih god bilo izvora). A ako imas odgovor, jako bi ga volio cuti.. hug.gif

Meni je Biblija dragocjena jer mi Bog govori kroz nju i ne bi vjerovala koliko mi je upravo zadnjih dana aktualno za moju situaciju u zivotu govorio... Cak, kad sam zanemario ono sto bi danas citao, sutradan bi opet dobio potvrdu istoga... Dakle, to je moje iskustvo koje nazalost ti tesko mozes razumjeti, a govorim da si uzmes k srcu tu informaciju pa mozda ti jednom bude od koristi wink.gif

Ingwë
Posted: Jun 30 2006, 01:45 PM 572508 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kmice i rolade od jaja...:)

Group: Members
Member No.: 497

QUOTE (Ice.Lady @ Jun 28 2006, 09:38 AM)
Idemo, VRLO ukratko (jer mi se ne da biggrin.gif). Biblija... zasto se u Bibliji spominje egipatsko ropstvo? Je l' se ono ikad dogodilo? Ne.

Zasto nema dokaza o Isusu van gospela? Tu i tamo neki povjesnicar ga spomene, ali spomene jos hrpu drugih Isusa, ili spomene one lakovjerne krscane koji su se na to navukli. Nikad njega, nikad direktno, nikad da je on bio neka velika faca. A, mind you, jaaaaako puno religija ima mitologiju slicnu Isusu (Heraklo je, npr, jedan, gotovo identicni). To je bila stvar slucajnosti ondasnjeg doba da se, eto, Isus prosirio, i danas je jedna velika masovna halucinacija, nazalost.

Mali ispravak bouncing.gif
egipatsko suzanjstvo je itekako povijesno i arheološki potvrđeno.
Prve podatke o tome nalazimo već u 13.st.pr.kr u periodu vladanja Ramzesa III iz 20. egipatske dinastije.
Iz tog doba se datira jedna stekla iz njegovog pogrebnog hrama s natpisom Jissrael, u kontekstu naroda koje je ovaj pokorio.
Dragocjen uvid u to razdoblje daju nam i pronađene pločice sa imenima robova koji su naravno na prozivci bili svaki dan, a među njima se isto tako spominje i izraelski kralj jošua ili jošija.

Što se tiče Isusa on je spomenut u bezbrojnim spisima iz tog doba, međutim kamen spoticanja oko priznavanja Isusa Krista kao povijesne osobe nije bila njegova osoba, nego osoba rimskog prokuratora Poncija Pilata koji je bio namjesnik provincije, a njegovo ime i postojanje nije bilo arheološki potvrđeno.
Sve do 70-ih godina prošlog stoljeće prilikom iskapanja rimskog vodovoda u Cezareji, gdje je pronađena ploča s imenom najzaslužnijeg za njegovu obnovu- Poncija Pilata.

Otprilike nekako u isto to vrijeme otkrivena je jedna grobnica čovjeka koji je preminuo u 60 i nekoj.
Stanje njegovih zglobova i kostiju ukazuju na to da je tokom života patio od teškog oblika reumatoidnog artritisa.
Na očnim dupljama su mu bili položeni novčići sa likom cara Heroda.
Kad su arheolozi podigli pogled vidjeli su natpis na stropu: KHA-IFA, na osnovi kojeg se priličnom sigurnošću može pretpostaviti da je pripadala velikom svećeniku Kajfi.

Biblijska arheologija je po ovom pitanju jako bogata, a povijesnu i arheološku pozadinu postojanja Isusa Krista, kao i egipatskog sužanjstva, davno je potvrdila wink.gif

edit: izbacen nepotrebni dio velikog quote-a

Edited by antocjo - Jun 30 2006, 03:12 PM

Ice.Lady
Posted: Jul 2 2006, 10:34 AM 573795 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Even now, I can see you opening the door...

Member No.: 481

Ha?

OK, linkovi, citati, izvori, sve to, bacaj ovdje, molim lijepo.

Jer, koliko god ja trazila, takvo nesto ne mogu pronaci.

Ali neke ispravke - Ramzes III - 12.st, poznat kao zadnji veliki kralj.

Veza s Izraelcima? Apsolutno nikakva.

No, ajde da si se zabunio, pa mislis na Ramzesa II, koji i je vladao 13.st. (ali opet, on pripada devetnaestoj, a ne dvadesetoj dinastiji), i borio se s Hititima, s kojima je na kraju sklopio mirovni sporazum. Toliko o tom silnom egipatskom ropstvu, masovnom unistenju i tko zna cemu. Par bitki i odjednom mir.

A sto se Isusa tice, koji su to spisi? Ja bih htjela, da kad tako lijepo navodis kako ih ima mnogo, da mi ih onda lijepo i nabrojis.

Isto kao i izvore onih gornjih, ocito laznih, informacija.

Hvala.

Ingwë
Posted: Jul 2 2006, 04:55 PM 574324 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kmice i rolade od jaja...:)

Member No.: 497

Pardonirajte moi Ice lady, ali sa poviješću starog vijeka sam jako dobro upoznat.

Vrlo dobro sam upoznat i sa činjenicom da je Ramzes II nakon bitke kod Kadeša na srebrnim pločama utanačio sporazum s Muwatalijem, Khatusilijevim bratom s kojim je ratovao prije.

Što se tiče pitanja kronologije, savjetujem ti da pročitaš(ako želiš naravno) par jako kvalitetnih knjiga o toj temi, koje su standardna literatura za svakog studenta povijesti, ili one koji se vole petljat po tome:
-Petar Lisičar:Egipat i stari istok

-otokar Keršovani:Velika ilustrirana povijest svijeta, svetal II i III

Po tom pitanju je napisan sijaset kvalitetnih knjiga koje je gotovo nemoguće zaobići tako da čisto sumnjam da si uzela vremena pa to prošla.

jer sve (lažne) hah.gif informacije preuzete su iz tih knjiga.

Eh da skoro zaboravih. pitanje postojanja povijesnog Napoleona je također potvrđeno, ali vjerojatno je fikcija jer se trenutno ne mogu sjetiti ni jednog izvora na tu temu rotfl.gif

A sad bez zafrkancije. Isus je gle čuda spomenut u Bibliji kao priznatom vrelu povijesnih podataka(ne izmišljam) i u Talmudu( ne izmišljam) kao i kod još nekih izvora koji se spominju u kontekstu citiranja izvora kod nekih gore navedenih knjiga.

Način tvojih tobožnjih argumentacija po tko zna koji put odaje, opet ću reći samo elementarna nepoznavanja dotičnih tema...ali to je isključivo tvoj problem. booyah.gif

antocjo
Posted: Jul 14 2006, 09:40 AM 582267 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

U kronicnom nedostatku vremena ne uspijevam pratiti rasprave a pogotovo sudjelovati u njima sad.gif

Sinoc sam napisao neke stvari off-lajn, po sjecanju (jer mi je komp zastekao i obrisao cache od IE pa nisam mogao procitati na miru postove)...

Uglavnom, sto se same Biblije tice molio bih ozbiljnije sugovornike da svakako procitaju ovaj Gomilov post

QUOTE (Erchamion Naéwe @ Jul 13 2006, 02:39 PM)
QUOTE (Ingwë @ Jul 13 2006, 01:39 PM)

Npr. Postojanje biblijskog kralja Davida je potvrđeno, ali hoceš li ti u njega vjerovati kao u Božjeg izabranika to je druga stvar cool.gif

Pa to ja cijelo vrijeme i pricam eureka.gif

Ja ne vjerujem da je Biblija Bozja Rijec zato jer je prije svega povjesno utemeljenja... (Inace, jest i vise od svih drugih svetih spisa, ako te bas zanima nadjem ti linkove na prosle rasprave). Zasto ja vjerujem da je ona Bozja Rijec je zato sto je ziva i sto sam vidio koliko je ziva u mome zivotu kad ju dopustim. Kad vidim koliki utjcaj ima na ljude oko mene. Mnogi su bili rusevine od ljudi i onda su jednom zavapili Bogu i on ih je po svojoj Rijeci ucinio novima kako je i obecao... Protiv promjenjenih ljudskih zivota i snage Isusa Krista u njihovim zivotima nema argumenata. Zivotne price takvih ljudi su jako zanimljive i mozes procitati kratku knizicu sa par njih...

Takodjer Biblija je vrlo provjerljiva povjesno, nije pisana formom urote nego su protagonisti opisani vrlo realno sa svim slabostima ljudi ali velikog Boga koji je sa njima. O stvarimo koje opisuju govore kao o vrlo lako provjerljivim cinjenicama u ono doba. Inace, sada ujutro citam Lukino evandjelje pa vidi kako on pocinje: Kad vec mnogi poduzese sastaviti izvjesce o dogadjajima koji se ispunise medju nama - kako nam to predadose oni koji od pocetka bijahu ocevici i sluge Rijeci - posto sam sve, od pocetka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedocis o pouzdanosti svega u cemu si poucen. (Luka 1:1-4)

i ovo sto sam jutros citao: Petnaeste godine vladanja cara Tiberija, dok je upravitelj Judeje bio Poncije Pilat, tetrarh Galileje Herod, a njegov brat Filip tetrarh Itureje i zemlje trahonitidske, i Lizanije tetrarh Abilene, za velikog svecenika Ane i Kajfe, dodje rijec Bozja Ivanu, sinu Zaharijinu, u pustinji. (Luka 3:1-2)

Sa velikom otvorenoscu i sigurnoscu se pise o svemu.... jer istina nam je prijatelj wink.gif

antocjo
Posted: Aug 7 2006, 12:48 PM 592681 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

ovo cu ipak ovdje prebaciti...

QUOTE (Ice.Lady @ Aug 6 2006, 08:25 AM)
Ne stoji na cinjenicama samo zato jer ti po defaultu odbacujes postojanje Herakla kao povijesne osobe. Zasto? Zasto Isus ima to pravo a Heraklo ne? Po broju dokaza nisu daleko jedan od drugog.

pa evo usporedbe o Novog zavjeta (zapisa oi Isusu i ostalih povjesnih licnosti)

obratiti pzornost na podatak kolika je vremenska razlika izmedju najstarijeg rukopisa i njegovog originala i broj rukopisa koje danas posjedujemo... wink.gif

Manuscript Evidence for Ancient Writings

Author Written Earliest Copy Time Span # Mss.

Caesar 100-44 B.C. 900 A.D. 1,000 yrs 10
Plato 427-347 B.C. 900 A.D. 1,200 yrs 7
Thucydides 460-400 B.C. 900 A.D. 1,300 yrs 8
Tacitus 100 A.D. 1100 A.D. 1,000 yrs 20
Suetonius 75-160 A.D. 950 A.D. 800 yrs 8
Homer (Iliad) 900 B.C. 400 B.C. 500 yrs 643
New Testament 40-100 A.D. 125 A.D. 25-50 yrs 24,000

let the evidence speak for itself wink.gif

vise ovdje smilie.gif

antocjo
Posted: Dec 18 2007, 01:50 PM 835531 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Koga zanima: Cetiri razloga zasto uskrnuce Isusa Krista nije mit. wink.gif

21 replies since May 5 2005, 03:22 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < 1 [2] >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0116 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]