|
Boromir |
Posted: May 6 2005, 04:09 PM 283829 |
|
|
Ranger of the North
Group: Hosts
Member No.: 48
|
U novom topicu se nastavlja na ono dosad napisano, moja kratka replika Fedaykinu.
Dakle Fedaykin je napisao: "i dalje mislim da SZ nema veze s Bogom, hrpa ondasnjih bajki i uputa za ondasnje zidove i falsificirani dokazi koji opravdavaju njihovu okupaciju "obecane zemlje" i genocid, porobljavanje nad narodima koje su tamo zatekli."
Dobro, korektno je od tebe na naglasiš da je to tvoje mišljenje, ali ako ga ne želiš zadržati za sebe, mora ipak biti potkrepljeno boljim argumentima od općih utisaka. Prije svega, nikako ne možeš reći da je Stari Zavjet skup bajki - bajke, a to vrijedi i za mitologiju, imaju posve drugačije dramatičke strukture, teme i odnose autora prema njima. Pisci Starog zavjeta su posve uvjereni da je ono što pišu "Riječ Jahvina" poruka Jedinog Boga za Njegov narod. Oni su psihološki posve autentični u svojim iskazima.
Zatim, reći da je Stari Zavjet služio židovima kao "bianco ček" za njihova osvajanja je, bez ljutnje , nepoznavanje Starog zavjeta. Ne postoji drugi slućaj u povijesti civilizacije da bi neki narod pisao o svojoj povijesti i da bi sebe prikazao u toliko jadnoj i patetičnoj slici kako su Židovi često prikazani u Starom Zavjetu. Ti si na jednom mjestu i sam citirao Hošeu, želeći prikazati kako je Bog okrutan prema ljudima... znaš li da je Hošea ova strašna upozorenja prenosio upravo Židovima? Povijesno gledano Bog je učinio baš ono što im je i zaprijetio, nema naroda koji je pokazao povjesnu patnju (ali i žilavost ) kao Židovi. Ovaj jedinstveni položaj u povijesti je posve u skladu sa Savezom kojeg su kao narod sklopili sa Bogom (pročitati: Ponovljeni Zakon 29:15-30:10)
Fedaykine, spominjao si i nekakva falsificiranja Starozavjetnih tekstova, Volio bih čuti i neke dokaze, makar i sekundarne, o falsificiranju jer ja takve do sada još nisam čuo. |
|
Fedaykin |
Posted: May 6 2005, 04:13 PM 283834 |
|
|
Ossa numquam satis levantur.
Group: Members
Member No.: 368
|
samo ukratko jer zurim. ne trebam rec da je to moje osobno misljenje jer ako sam to ja izrekao onda to upravo je moje misljenje ne postoje ni dokazi tko je napisao bibliju i s kakvim motivima nisam ni rekao da je cijela biblija falsifikat, ali pisali su je mnogi autori, zar nije moguce da su dijelovim modificirani i mijenjani kroz povijest isto tak ne moraju ni svi djelovi opravdavat ono sto sam rekao --> mnogi autori, mnogi motivi za pisanje |
|
Boromir |
Posted: May 6 2005, 08:12 PM 283987 |
|
|
Ranger of the North
Member No.: 48
|
QUOTE (Fedaykin @ May 6 2005, 05:12 PM) | samo ukratko jer zurim. ne trebam rec da je to moje osobno misljenje jer ako sam to ja izrekao onda to upravo je moje misljenje ne postoje ni dokazi tko je napisao bibliju i s kakvim motivima nisam ni rekao da je cijela biblija falsifikat, ali pisali su je mnogi autori, zar nije moguce da su dijelovim modificirani i mijenjani kroz povijest isto tak ne moraju ni svi djelovi opravdavat ono sto sam rekao --> mnogi autori, mnogi motivi za pisanje |
Ej Fedaykine!
Pod tvojim "mišljenjem" sam mislio stavove koje obično zauzimamo temeljem općih utisaka, za razliku od uvjerenja koja imaju svoje čvrste razloge i na kraju znanja koje se temelji na provjerljivim činjenicama. Rekao sam da je korektno od tebe da kažeš da misliš "to i to" o Starom Zavjetu jer sam iz tvog posta vidio da ne barataš znanjem ili razrađenim uvjerenjem već mišljenjem. (...nadam se da ovo ne zvuči provokativno, ne želim se "bosti" s tobom već mi se čini da si osoba koja bi mogla, pod valjanim argumentima, promijeniti "mišljenje" )
Što se tiče autorstva Starozavjetnih knjiga i pitanja njihovog prenošenja do današnjeg dana (kod Novozavjetnih se to nešto drukčije utvrđuje) treba znati nešto Židovstvu. Židovski Judaizam je najpedantija religija po pitanju Svetih spisa. DOSLOVNO! Njihovo uvjerenje (koje djele s kršćanima) da je Bog "verbatum" nadahnuo Svete Spise, izrodilo je ništa manje nego ceremonialnim prepisivanjem svetih tekstova gdje se i najmanja pogreška izjednačavala s hulom. Zbog toga su nadzori prijepisa kao i bezbroj provjera bili zapravo dio vjerskog obreda. Do 1946. g mi smo raspolagali raspolagali Mazoretskim (hebrejskim) tekstovima Starog Zavjeta kojom se služe židovi, i Septuagintom grčkim prijevodom Staroga Zavjeta (koji inače potvrđuju jedan drugoga a nastali su na različitim mjestima u različito vrijeme i od posve nepovezanih prevoditelja). Kada su '46 otkriveni Kumranski spisi dobili smo i treći, neovisni izvor hebrejskih tekstova Starog Zavjeta, i znaš šta, potvrđuju autentičnost Starog Zavjeta do u detalje! Danas filologija ne ne podržava ofucane i potrošene prigovore površnih skeptika ala: "Biblija je mijenjana!" ili "Bibliju ste izokrenuli za svoje pohlepne ciljeve"
Ista pedantnost koja je danas DOKAZANO očuvala autentičnost Starog Zavjeta, je pažljivo provjeravala identitete onih koji su tvrdili da govore i pišu "Riječ Jahvinu". Pitanje Hebrejskog kanona (popisa svetih knjiga) je za židove gorljivo vjersko pitanje a ne samo akademsko, tako da su identiteti proroka morali imati ogromnu vjerodostojnost da bi ih Židovi prihvatili. Filološki argumenti idu u prilog da su Starozavjetni proroci govorili istinu o svom identitetu, židovska pedantnost daje visok stupanj ozbiljnosti redakcije svetih spisa, a ja sam se osobno presvjedočio sa je te knjige nadahnuo sam Bog koji mrzi laž i obmanu!
Što se tiče motiva pisanja raznih ljudskih autora Biblije, prije sudova tih motiva treba dobro isčitati što su pisali. Kada pogledaš u cjelini Stari Zavjet (a i Novi također) vidjet češ da su motivi pisanja lako prepoznatljivi i uvjerljivi. Iako pišu iz različitih neposrednih pobuda i potreba, svi oni zajedno pišu o jednom, neponovljivom, zapanjujućem Bogu - Stvoritelju koji je veći od svakoga od njih, koji je veči od svake ideje, koji je neuhvatljiv ikakvoj konačnoj racionalizaciji (kao i naš svemir ) a oslikan je iz mnoštva perspektiva ljudskih pisaca Biblije. |
|
Fedaykin |
Posted: May 7 2005, 05:28 AM 284249 |
|
|
|
okej okej, nije meni bio cilj diskreditirat bibliju, samo komentiram i trazim komentare ipak i dalje ne vjerujem da je biblija, SZ nadahnuta Bogom jer ne vidim nikakvog razloga da to vjerujem ako me Bog za to pozeli kazniti... i nije neki Bog sto se mene tice kraj diskusije, ja ovdje nikoga ne pokusavam u nesto uvjeriti a sigurno ni mene nitko nece u nista uvjeriti so whats the point |
|
freya |
Posted: Jun 28 2005, 11:37 AM 330642 |
|
|
no title today
Member No.: 361
|
Čitajući Novi Zavjet upoznala sam Isusa samilosnog, pravednog, suosjećajnog, punog ljubavi, nježnog, onoga tko oprašta, tko voli svoje neprijatelje, strpljivog, krotkog, pokornog.... I beskrajno sam ga zavoljela
Upoznavši ga takvoga, pomislila sam "Bog je takav, jer Isus je njegov sin i dolazi od njega". A onda sam počela čitati Stari Zavjet i otkrila (i) drugačijeg Boga: osvetoljubivog, ljutitog, često okrutnog, Boga koji utjeruje strah u ljude, netrpeljivog, strašnog.....
I pitam se zašto je starozavjetni Bog (premda, naravno, znam da je to isti Bog) toliko drugačiji od svega što nalazim u Isusovom životu i njegovim riječima
|
|
merry |
Posted: Jun 28 2005, 12:55 PM 330684 |
|
|
Steward of Gondor
Member No.: 7
|
QUOTE (freya @ Jun 28 2005, 11:37 AM) | Čitajući Novi Zavjet upoznala sam Isusa samilosnog, pravednog, suosjećajnog, punog ljubavi, nježnog, onoga tko oprašta, tko voli svoje neprijatelje, strpljivog, krotkog, pokornog.... I beskrajno sam ga zavoljela
Upoznavši ga takvoga, pomislila sam "Bog je takav, jer Isus je njegov sin i dolazi od njega". A onda sam počela čitati Stari Zavjet i otkrila (i) drugačijeg Boga: osvetoljubivog, ljutitog, često okrutnog, Boga koji utjeruje strah u ljude, netrpeljivog, strašnog.....
I pitam se zašto je starozavjetni Bog (premda, naravno, znam da je to isti Bog) toliko drugačiji od svega što nalazim u Isusovom životu i njegovim riječima |
mislim da je to samo prividan dojam
jer kada pazlijvo citas NZ vidjet ces da je Bog jos uvijek sudija - "strasno je upast u ruke zivoga Boga" je citat iz novog Zavjeta
ili misli na Otkrivenje u kojem citamo sud nad cijelom covjecanstvu, pa i pakao... u novom Zavjetu pise da Bog nije postedio svog vlastitog Sina
na krizu vidimo Bozji sud nad nasim grijesima
s druge strane vidis i u starom zavjetu milostivog Boga spasenje Rahaba i Giboenita, prastanje Davidu, ljubav prema neprijateljima (David prema Saulu) i na kraju je "ljubi bliznjega kao samog sebe" citat iz Starog zavjeta.
a o tome bismo mogli sada satima....
|
|
freya |
Posted: Jun 28 2005, 02:14 PM 330750 |
|
|
no title today
|
QUOTE (Gomil @ Jun 28 2005, 11:42 AM) | Razmisli da li su Bozje reakcije u Starom Zavjetu pravedne.
A onda nadalje razmisli gdje stojimo mi u cijeloj prici.
|
Ponekad mi čak i ne izgledaju pravednima, ali tko sam ja da o tome sudim!
Osim toga, kako sam maloprije napisala, pročitala sam samo mali dio Starog Zavjeta i većinu toga još ne znam.
A gdje stojimo mi u toj priči? Ne znam kako bih na to odgovorila. Možda naslućujem odgovor, a možda sam u krivu Pomozi mi! |
|
Gomil |
Posted: Jun 28 2005, 03:13 PM 330811 |
|
|
Steward of Gondor
Member No.: 12
|
Ne bi bilo lose da ispises dijelove u kojima mislis da je ucinjena nepravda.
...
Dakle, starozavjetno, naglasak je na Bozjoj svetosti. Bog je upravo takav kakav je opisan u Starom Zavjetu - beskompromisan u svetosti, univerzalno mjerilo, bez odstupanja. Ljudi puno stvari relativiziraju kako im trenutno to vise odgovara. Kod Boga nema toga. On jest. Cvrst, nepokolebljiv, postojan do kraja. Stijena.
Zamisli zivot bez da imamo mjerilo po kojem se mozemo ravnati. Zamisli zivot bez zakonitosti, zivot bez konstanti po kojima se ravnamo.
Uzmi za primjer samo gravitaciju. Ljudski organizam propada ukoliko nema gravitacije. No gravitacija je i nemilosrdna u svojoj egzistenciji. Ukoliko ju ne postivas i izadjes izvan okvira razumnoga moze te ubiti. Gravitacija jednostavno jest. Ona je konstanta, nepromjenjiva i daje smisao ali i ustrajna u postojanju. Gravitacija ne poznaje toleranciju propusta: osoba zakoraci u prazno na 10 katu, a ona odluci nestati kako se osoba ne bi razbila.
Bog ne poznaje toleranciju prema grijehu. On jest. Nerazumnost gresnog ponasanja uvijek nailazi na ustrajnost i postojanost Bozje svetosti. Spoj gresnosti i Boga, radja smrcu za osobu koja boravi u grijehu. Tu nema popustanja.
...
U Starom Zavjetu, plan spasenja jos nije niti priblizno kompletiran. On se zahuktava ali nije kompletiran. Bog je korak po korak vodio dogadjaje kako bi doveo do rodjenja onoga koji ima rijesiti sve. Isusa. Vecina ljudi Starog Zavjeta su u Isusovoj lozi. Iz toga se moze zakljuciti s kojom aktivnoscu Bog radi na rjesenju i vodi povjest.
Bez, zadovoljenja univerzalne pravednosti nema rjesenja. Ne postoji. Pravda, zahtjeva prolijevanje krvi.
Poslanica Hebrejima 9:22 - I gotovo se sve po zakonu cisti krvlju i bez prolijevanja krvi nema oprostenja.
Poruka Starog Zavjeta je ta da je pravda beskompromisna. Nema relativnosti, vec samo i jedino apsolutnost. Sto god tko mislio i smatrao, Bog jest. Upravo radi toga sto je covjek beskrajno promjenjiv, Bog i je zabranio covjeku odredjivati sto je dobro a sto lose (drvo spoznaje dobra i zla). Covjek naprosto nije dorastao tom zadatku. Covjek sve izvrce kako mu pase, ali ne i Bog. Kod njega je crno crno, a bijelo bijelo.
...
I tu dolazimo do nas. Svaki od nas je taj koji po pravdi zasluzuje sve to sto je opisano u Starom Zavjetu. I danas, grijeh spojen s univerzalnoscu Bozje svetosti i pravde koja je nepromjenjiva i beskompromisna radja smrcu. A to je nesto od cega zastane dah, i ako nista, a ono srce zatreperi.
Tada, covjek moze razumjeti koliku mu Bog ljubav iskazuje kroz Isusa. Tada Isusovo djelo na krizu zablista u citavom svom sjaju. Svaki od nas je prestupnik osudjen na smrt, a eto ipak se dogodilo nesto i mi smo pomilovani. Sto se dogodilo? Kriterij Bozjeg savrsenstva se nije smanjio. Ostao je isti, ali je svu strahotu pravednog gnjeva Ocevog podnio Isus. Nas je mimoislo radi ljubavi Bozje. Pogledaj samo kolikom ljubavlju nas Otac voli, dajuci najdragocjenije, svoga Sina koji je u svemu u skladu s Ocem. Bezgresan.
I time slika potaje kompletna.
...
Bog nije igracka. Bog je strasan. Nije lutkica ili jos gore glazbeni uredjaj koji svira kako mi zelimo. Bog je Alfa i Omega. I treba nam srce zatreperiti pred njim. Kada razumijemo koliko smo samo izgubljeni krseci odredbe svetosti koja izvire iz njega i kada srcem razumijemo tko je on u biti i tko smo mi, tada s ispravnim razumijevanjem mozemo pristupiti Isusu.
No Isus nije protuteza Ocu, Isus je jednak s Ocem. Isus nam je dosao pokazati kakav je Otac. Isus je i svet i pravedan i jednog dana ce ocitovati tu pravednost i to pravednost bez odstupanja. Svetost bez odstupanja. Razumijevanjem Bozje pravde i svetosti mozemo razumjeti koliku nam milost u biti iskazuje kroz Isusa i njegovu zrtvu. Bez Isusa, svi bi mi uistinu bili izgubljeni. Svaki udah koji imamo milost je jer nemamo pravo na njega. Kazna za grijeh je smrt bez pomilovanja i prava na pomilovanje.
I na kraju, kako ne ljubiti Isusa. No i jos vise, kako ne ljubiti Oca. |
|
freya |
Posted: Jun 29 2005, 08:44 AM 331238 |
|
|
no title today
|
Hvala ti, Gomil, na ovako iscrpnom objašnjenju Puno toga mi je postalo jasnije i mislim da to sad mogu razumjeti |
|
freya |
Posted: Aug 11 2005, 09:33 AM 363360 |
|
|
no title today
|
Opet pitanje vezano uz Stari zavjet..... Kako ga čitam već dosta dugo, a i još ću dosta dugo...... nailazim na mnoge stvari koje mi nisu jasne, koje me čude i nekako mi baš ne "sjedaju"
Jedana od njih je i užasno nasilje, krvoprolića, ubojstva, palenja, pljačkanja i razaranja, koja su zaredala nakon završetka Ponovljenog zakona, odnosno od početka Jošue.....
Ne mogu shvatiti zašto je Bog Izraelcima dozvolio sve to, odnosno, kako tamo piše, ne samo da im je dozvolio, nego ih i sam poticao na to i pomagao im
Ok, jasno mi je da su oni njegov izabrani narod, da im je obećao Kanaansku zemlju koja nije bila bez stanovnika, i da su je oni nekako morali osvojiti i tamo se naseliti.... Ali zar su svi ti ljudi istrijebljeni pri tome ipak morali biti istrijebljeni? To je ono što mi je malo pa.....neprihvatljivo.....zar uistinu u Božje ime?
Nisu poštovali Jahvu i služili mu, kao to je glavni razlog.... A što ako nisu bili u prilici saznati za njega i upoznati ga? A što sa svom onom malom djecom i dojenčadi koju su poubijali, jesu i oni bili neprijatelji Jahvini?
Voljela bih kad bi mi netko to mogao argumentirano obrazložiti. Mislim, zbilja argumentirano.... |
|
Fedaykin |
Posted: Aug 11 2005, 09:45 AM 363380 |
|
|
|
freya to sam ja spomenuo kad sam dosao ovdje ali su standardni branitelji Vjere zbili redove i ne bas argumentirano to nijekali dok nisam odustao |
|
GIMLI |
Posted: Aug 11 2005, 09:57 AM 363399 |
|
|
handy with an axe
Member No.: 14
|
Zdravo Freya, Stari zavjet je napisan s razlogom da se u njemu očituje pravednost, Izrael je trebao posluľiti kao primjer naroda koji ľivi pravednim ľivotom i upućuje druge na Boľje zakone. Kad čitamo Zakon koji je Izraelu dan u Starom zavjetu vidimo da je taj zakon pravedan. Za razliku od njih, narodi koji su ľivjeli u kanaanu sluľili su drugim bogovima u čije su ime ľrtvovali čak i svoju vlastitu djecu, npr. Molohova religija. Zanimljivo je da Biblija kaľe da je jedan od razloga ili moľda i jedini razlog Izraelskog prebivanja u Egiptu koje je trajalo čak 400 godina bio taj da se joą "nisu navrąila nedjela" ljudi naroda koji su ľivjeli u Kanaanu. Bog je čekao sve to vrijeme. Kad je sud doąao on je bio uistinu zastraąujuć, ali i pravedan. Moramo znati da Bog i ljudi ne gledaju jednako na smrt, Kod Boga je to prelazak u novi ľivot ili dolazak na sud, on svakodnevno prima u svoje naručje pobačenu djecu, one koji umru od gladi i bolesti. Sud nad tim narodima doąao je jer su uzmali u svoje ruke pravo nad smrću i sudom... Sud koji je doąao nad Izrael također je bio poslijedica njihovih zlih djela i zavrąili su u progonstvu na 70 godina... Uz pravednost Bog ima i drugo lice - milost. Ona nam se objavila kroz dolazak Isusa Krista koji je umro za sve narode Bog Starog i Bog Novog zavjeta su jedan te isti Bog. |
|
antocjo |
Posted: Aug 11 2005, 11:09 PM 364632 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
QUOTE (Fedaykin @ Aug 11 2005, 10:44 AM) | freya to sam ja spomenuo kad sam dosao ovdje ali su standardni branitelji Vjere zbili redove i ne bas argumentirano to nijekali dok nisam odustao |
nijekali... molim te osvjezi mi pamcenje! Ali stvarno... pozenjan bi bio i link na te rasprave...
a sto se tice teme...
Uistinu, medju ostalim "Bog je oganj koji prozdire" (Heb 12:29)... ali pravedni i sveti. Gimli je objasnio to. Bog je isti ali u razlicita doba razlicito se i ocitovao a i (mozda ce cudno zvucati) imao manevarskog prostora. Covjekovim padom svijet je pao pod Sotoninu vlast a i oni sami. I upravo ti ljudi uz ogormnu Bozju pomoc imaju zadatak uspostaviti stvari kako je Bog i zamislio u pocetku. Kao prvo da se odluce za njega i dadnu mu za pravo da ih koristi u tom cilju. Grijeh je taj koji daje za pravo neprijatelju i na neki nacin razvlascuje nas da smo sposobni sudjelovati u Bozjem planu: "Očisti li se dakle tko od toga, bit će posuda časna, posvećena, korisna Gospodaru, za svako dobro djelo prikladna." (2.Timoteju 2:21)
To je za uvod... Bog je izabrao Abrahama.. odnosno on je samim time sto mu je vjerovao da ce izvrsiti nesto nemoguce u ljudskim ocimo postao Bozjim sredstvom da konkretnije otpocne spasiteljsko djelo... Od njega su potekli Izak i Jakov, a od njegovih 12 sinova, 12 plemena Izraelskog naroda. Bozjeg izabranog naroda koji je trebao prosiriti spoznaju jednog pravog Boga u tamu, neznanje i ispraznost kojem je su bili izlozeni pogani jer sjecamo se Sotona je bog ovoga svijeta. I zanimljivo je kad procitamo sto i je Bog rekao prije nego su usli u obecanu Kanaansku zemlju:
(9) Kad uđeš u zemlju koju ti daje Jahve, Bog tvoj, nemoj se priučavati na odvratne čine onih naroda. (10) Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; (11) nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. (12) Jer tko god takvo što čini gadi se Jahvi; zbog takvih odvratnosti njih i goni ispred tebe Jahve, Bog tvoj. (13) Budi posve vjeran Jahvi, Bogu svome. (14) Narodi koje ćeš naskoro otjerati s posjeda slušaju vračare i gatare, ali tebi to Jahve, Bog tvoj, ne dopušta. (Ponovljeni zakon 18)
Prilicno vojnicka disciplina... a i vrijeme je rata, ali ne u prvom redu Izraelaca i Kanaanaca... nego onaj u duhovnoj sferi, koji se prelama preko ledja covjeka. Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. (Ef 6:12) I pogledaj koji su to cini koje su radili ti kanaanci... Vracanje, caranje, gatanje, prizivanje mrtvih... stvari koje se Bogu gade... Zasto? Jer upravo sluze kao ulazna vrata svim onim demonima da udju u nasu prostor i koriste ga za svoje ciljeve... Za uzvrat ljudi dobivaju 'znanje', 'mudrost'... polakomise se kao stari kraljevi koji su bez pitanja uzeli prstenove od Saurona, ne znajuci da samim time postaju njegove sluge A sto je najgore u ovo novo doba nove duhovnosti ljudi se vracaju na te 'korijene' ne shvacajuci prevrtljivost Prstena... mozda upravo kao sto je Gimli spominjao za kanaance: dok se "mjera zlodjela navrši".. (usp. Post 15:16)
Vratimo se na kanaance... Koji su silu imali u bozjem ratu Izraelci protiv tih demona koje su kanaanci ugostili... Izraelci, tada nikakvu.. jer ljudi tada nisu imali moc nad njima. Mogli su samo ono sto su i ucinili... zatvoriti im ulazna vrata - izvrsujuci harem nad kanaancima... Dolaskom Isusa situacija je promjenjena... On je imao vlast nad demonima i sto je najvaznije dolaskom na Zemlju proslijedio ju je onima koji su njegovi... Dozva dvanaestoricu svojih učenika i dade im vlast nad nečistim dusima (Matej 10:1) i sada krscanin nije pozvan na dizanje lomaca nad spiritistima i ostalima.. Ne, nije mu se boriti protiv krvi i mesa (kao sto su to cinili Izraelci) on ima drugo oruzje i na drugoj razini... Ono sto sam i prije citirao: "(10) Ubuduće jačajte se u Gospodinu i u silnoj snazi njegovoj. (11) Obucite svu opremu Božju da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. (12) Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima. (13) Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate." (Efezanima 6)
Sto se tice herema, znam, stradalo je i mnogo nevinih. Nevinih po ljudsku... ali ne zaboravimo da pred Bogom nitko nije nevin.. i njegova je milost da je itko od nas sada dise... No vjerujem da Bogu isto nije bilo svejedno da je itko od njih stradao... vjerujem da je iskreno tugovao zbog toga (usp. Jona 4:9-11). U ovom slucaju ocito nije bilo drugog puta... nije bas imao previse manevarskog prostora... Ponavljam Isusovim dolaskom stvari su se promijenile, kao sto ce se promjeniti i sa njegovim drugim dolaskom... Ali Bog je isti cijelo vrijeme... |
|
GIMLI |
Posted: Aug 12 2005, 07:40 AM 364734 |
|
|
handy with an axe
Member No.: 14
|
Nemojmo zaboraviti Rahabu, koja je izbjegla herem... Zastraąujuće je čitati ąto se dogodilo Jerihonu, ali moramo shvatiti da je Bog taj koji ima pravo uzeti ľivot, da su Izraelci "tek tako" iąli pustoąiti gradove zasigurno ne bi imali uspjeha. Zanimljiv je zapis o pomoru Egipatskih prvorođenaca. To je bila kazna za zlo koje su činili ubijajući Izraelsku muąku djecu pri rođenju... Gledamo li u danaąnje vrijeme, Bog dopuąta da se događaju prirodne katastrofe u kojima ginu tisuće ljudi. I to prolazi kroz Boľje ruke, a biće joą gorih stvari u doba Otkrivenja. Zanimljivo je da u Otkrivenju piąe da će ljudi, umjesto da se pokaju, huliti Boga zbog nesreća koje su ih zdesile. |
|
freya |
Posted: Aug 12 2005, 09:55 AM 364762 |
|
|
no title today
|
Hvala Gimli i antocjo na razjašnjenjima Sad mi je to ipak razumljivije, bez obzira na moj evntualni osobni stav prema tome, kao i prema svakom ubijanju..... Moj osobni stav i tako tu nije važan.... Važno je da to sad mogu RAZUMJETI..... |
|
|