Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (6) < 1 2 [3] 4 5 6 > ( Go to first unread post )
iz riznice Salomonove mudrosti, OBAVEZNO CITAJTE prvi post :exl:
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
merry
Posted: Dec 18 2004, 09:30 AM 172431 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 7

zasto? puzzled.gif

sholky
Posted: Dec 18 2004, 04:23 PM 172607 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Group: Members
Member No.: 98

QUOTE (merry @ Dec 18 2004, 10:29 AM)
zasto? puzzled.gif

Pa, ovo je malo kao suprotno svemu sto sam dosad mislio thud.gif

Da se ne osalnjam na vlastiti izbor? bonk.gif luuuud.gif

Ok, moj izbor je da sutra za rucak idem u menzu.
Ali u njega se ocito ne trebam uzdat conf44.gif
Jahve, sto bi trebao sutra za rucak napravit?
Sto, ne cujem teeee! luuuud.gif silly.gif

Valarauco ramainen
Posted: Dec 18 2004, 07:14 PM 172668 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

kvantna fluktuacija

Member No.: 8

...razbor, sholky....ne izbor.... rolleyes.gif

Ali smisao ostaje slican, pa je i moj komentar slican tvome. yes.gif

Merry, jesi li siguran da stavljas bas dobre citate? Mozda bi bilo lakse da potrazis neke koji su primjenjivi i u modernom svijetu, one koji mogu spojiti vjeru i danasnje doba?booyah.gif

Sto fali ovome, na primjer?

Tko poučava podrugljivca, prima pogrdu, i tko prekorava opakoga, prima ljagu.

Bas mi se prije koji dan dogodila slicna situacija na Boardu... dry.gif

sholky
Posted: Dec 19 2004, 02:12 AM 173028 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Member No.: 98

QUOTE (Valarauco ramainen @ Dec 18 2004, 08:13 PM)
...razbor, sholky....ne izbor.... rolleyes.gif

doh.gif

merry
Posted: Dec 19 2004, 01:56 PM 173317 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

bas mi je drago tvoje ucesce Val

mislim ovaj citat je primjenjiv - jer ima mislim da istina/mudrost nije staromodna ili moderna nego vjecna....

priznajem ova mudrost je ponovo "religiozne narave" dok ona koju si ti spomenuo ima vise opceniti karakter i moze je primjeniti svaki covjek sta god misli o Bogu i o svijetu.

stvar je u tome, da u ovome sto Salomon kaze je nekako srz vjere.
logicno je da Salomon ne misli da trebamo izkljuciti svog razuma kako je to jednom predlozio indijski guru Bagwahn "cipele i razum ostavljati vani"

ne salomon bas kaze da trebamo primiti znanje, da trebamo misliti, razmisliti, uciti i koristiti svog razuma.

ali ovdje on kaze da ima jos nesto vece od svog razuma, da on nije krajnja linija - i ja mislim da je to temeljna mudrost koja bi svaki covjek trebao primjeniti.

Edited by Valarauco ramainen - Dec 19 2004, 02:19 PM

antocjo
Posted: Dec 22 2004, 01:13 PM 177152 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

QUOTE (merry @ Dec 19 2004, 01:55 PM)
ali ovdje on kaze da ima jos nesto vece od svog razuma, da on nije krajnja linija - i ja mislim da je to temeljna mudrost koja bi svaki covjek trebao primjeniti.

Kroz zadnje dane upravo dozivljavam istinitost ove tvrdnje...

I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4:7)

merry
Posted: Jan 8 2005, 07:36 PM 189417 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

uff - konacno sam se vratio
bio sam duze off-line - modem se pokvario sad.gif

eto novi savjet od naseg Salomona:

Ne kori podsmjevaca, da te ne zamrzi; kori mudra, da te zavoli.
Izreke 9,8

saruman
Posted: Jan 8 2005, 08:19 PM 189488 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

kreč

Member No.: 130

QUOTE (merry @ Jan 8 2005, 08:35 PM)
Izreke 9,8

ja sam korio mnoge, ali me nakon toga nitko nije zavolio conf44.gif

AR-TAURWEN
Posted: Jan 21 2005, 01:01 PM 198791 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

I'm back!

Member No.: 268

ovo je tako super rečeno.mislim da sam uhvatila bit i baš asm sretna. blowkissplus.gif

Varda
Posted: Jan 21 2005, 03:19 PM 198886 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

V a l i e

Member No.: 83

QUOTE (saruman @ Jan 8 2005, 09:18 PM)
QUOTE (merry @ Jan 8 2005, 08:35 PM)
Izreke 9,8

ja sam korio mnoge, ali me nakon toga nitko nije zavolio conf44.gif

no.gif Dobro Sarumane zašto ti uvijek imaš tako malo povjerenja u vlastite vrijednosti. Wizzard..ideš mi na zifce sa tim. Jer.....ti nisi glup, nisi slijep, a ponajmanje nijem...Zar ne znaš...zar ne shvacas kolika je tvoja vrijednost ovdje. Pa čarobnjače necu ti svaki put poslati Yanyare da ti odviraju hvalospjev, jer su mi troškovi dobro debelo u crvenom!!!

I vezano uz jedno i drugo razmišljanje skromne Varde:
- obično osobe (iz vlastitog iskustva) ogrezle u lazi, prijevare, mutne poslove nikad ne dozvoljavaju da im se "soli pamet" jer znaju duboko u duši tko su i sto su. Takvi nikad ne prihvacaju nikakve savjete, a ponajmanje ukore. Kad se sretnem sa nekim takvim i ako se zakacimo pa kazem sto mislim, obično se nafrnje i kao što kaže mudri Solomon, radije se posvadjaju sa mnom i ne zele vise pricati (to je ono "zamrze") smatrajuci da potkopavam njihov autoritet i imidz! U slučajevima posla sa takvima nikad ni jedan ukor ne urodi plodom, vec obrnuto, pa se sad vise i ne zamaram s time.
Interesantno je da su uvijek u pitnju mladje osobe:exl: koje reagiraju ovako, jer sam kod starije generacije primjetila onaj drugi dio Solomonove izreke "kori mudra da te zavoli":
- naime kad se dogodi da ukorim nekoga starijeg, pa bila to i moja vlastita svekrva, obično ima nekoliko faza razmišljanja prije toga.
Jednostavan primjer iz života:
- dodje poštar sa pozivom za služenje vojnog roka i ona ne zeli uzeti poziv jer se treba na njega potpisati (povratnica)
- uzme odrezak za podizanje pošiljke na pošti i zaboravi reci čitav dogadjaj, jer ga je negdje zametnula
- drugi dan zovu iz obrane mene na posao i ja lagano p*****im
- dodjem doma pitam i ocitam bukvicu

I onda je raspon osjecaja otprilike ovakav :
ohmy.gif zabezeknutost zbog mog čitanja bukvice, jer ne mogu tako sa starijima
huh.gif zacudjenost sa onim što je čula u bukvici
sad.gif žalost jer sad imamo više poslova za obaviti (odlazak na poštu po pismo, zvanje obrane da obrazložimo nedolazak, benzin, vrijeme i sve to skupa što izaziva izlivanje novca iz kucne blagajne, na sto je ona posebno osjetljiva)
potom na kraju kad je razmislila mudro je zaključila da sam u pravu i da je to bio bas "bedast" potez.

tongue.gif Nemam pojma jedino da li me voli više ili manje!

Vilin-kamen
Posted: Jan 24 2005, 10:42 AM 200507 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

A NEWT!!!

Member No.: 270

QUOTE (Varda @ Jan 21 2005, 03:19 PM)

Jednostavan primjer iz života:
- dodje poštar sa pozivom za služenje vojnog roka i ona ne zeli uzeti poziv jer se treba na njega potpisati (povratnica)
- uzme odrezak za podizanje pošiljke na pošti i zaboravi reci čitav dogadjaj, jer ga je negdje zametnula
- drugi dan zovu iz obrane mene na posao i ja lagano p*****im
- dodjem doma pitam i ocitam bukvicu

I onda je raspon osjecaja otprilike ovakav :
ohmy.gif zabezeknutost zbog mog čitanja bukvice, jer ne mogu tako sa starijima
huh.gif zacudjenost sa onim što je čula u bukvici
sad.gif žalost jer sad imamo više poslova za obaviti (odlazak na poštu po pismo, zvanje obrane da obrazložimo nedolazak, benzin, vrijeme i sve to skupa što izaziva izlivanje novca iz kucne blagajne, na sto je ona posebno osjetljiva)
potom na kraju kad je razmislila mudro je zaključila da sam u pravu i da je to bio bas "bedast" potez.

tongue.gif Nemam pojma jedino da li me voli više ili manje!

Jaako zanimljivo,ali Varda,nisi nam postavila teoriju je li baka (pardon,svekrva) mudra osoba.Ako je onda je sve ovo jako zanimljivo,ako nije,funny post.Iako,ne zaboravimo poučnu stranu. biggrin.gif
Kada koriš mudre,trebaš imati u obziru da su spremni prihvatiti pozitivnu kritiku.Jer ima mnogo mudrih koji odbijaju kritiku jer znaju da je ono što znaju istina. hug.gif

Varda
Posted: Jan 24 2005, 11:01 AM 200521 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

V a l i e

Member No.: 83

yes.gif Je, jako je mudra žena! Nikad ne skače na prvu i dobro promisli prije nego što ce nesto reci. Hocu reci, tip osobe koja ce dobro odvagnuti rijeci. Ona zna jako puno, prošla je puno toga ali uvijek voli reci da jos nista ne zna. Vrlo mudro lukavi.gif ako mene pitas, jer netko njezinih godina misli da zna sve (vezano uz ono tvoje odbijanje kritike!!!) i ne zeli prihvatiti nista, doli slijediti svoj stav tipa hah.gif Balrogh: ja sam najpametniji, najljepsi, najbolji....

Ova izreka mi je potpuno jasna i primjenjiva u realnosti! yes.gif

antocjo
  Posted: May 20 2005, 02:26 PM 295303 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

evo kad nema merry-a:

Pred slomom se oholi srce covjecje, a pred slavom ide poniznost. (Izreke 18:12)

Edited by antocjo - May 20 2005, 03:25 PM

freya
Posted: May 23 2005, 09:56 AM 297364 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

Member No.: 361

Oholost čovjeka dovodi do sloma, a poniznost u slavu Božju! smile.gif

Mislim da bi to bilo značenje. unsure.gif

Edited by freya - May 23 2005, 09:56 AM

antocjo
  Posted: May 23 2005, 10:37 AM 297374 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (freya @ May 23 2005, 10:55 AM)
Oholost čovjeka dovodi do sloma, a poniznost u slavu Božju! smile.gif

Mislim da bi to bilo značenje. unsure.gif

da, u principu to je to booyah.gif

Bog se oholima protivi, a poniznima daruje milost. (1.Petrova 5:5)

Oholost ciji je jedan od plodova ponos je nesto sto je Bogu najodbojnije kod ljudi... Kad se gradimo necim velikim, pogotovo pred njim... pa ga jos prozivamo ili bi ga na optuzenicku klupu doh.gif

ali ima skrovitije oholosti u nama. Sve ono kad se divimo svojim sposobnostima, karakteru... mozda cak i podsvjesno.. a ne shvacjuci: "
Ta tko tebi daje prednost? Što imaš da nisi primio? Ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio? (1.Kor 4:7)

Pa onda i takve stavovi dovode do sloma, da bi shvatili da po sebi ne mozemo puno i to nas dovodi do poniznosti, da vidimo Bozju velicinu i moc i naucimo se oslanjali na njegovu milost, providnost i mudrost... A to se uistinu uci cijeli zivot... I onda Bog ponizne dovodi u svoju Slavu, ali ne samo to nego i njih same proslavi.. yes.gif (ali ne onako kako mi tezimo za tastom slavom)

Izbavit cu ga jer me ljubi, zakrilit ga jer poznaje ime moje. Zazvat ce me, a ja cu ga uslišiti, s njim cu biti u nevolji, spasit cu ga i proslaviti. Nasitit cu ga danima mnogim, pokazat' mu spasenje svoje." (Psalam 91:14-16)

82 replies since Nov 7 2004, 04:07 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (6) < 1 2 [3] 4 5 6 >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.2542 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]