|
sholky |
Posted: Dec 15 2004, 05:51 PM 170090 |

|
|

Group: Members
Member No.: 98

|
A u Bibliju sam prestao vjerovati kad je Elrond napisao one tri stranice citata iz Biblije gdje se govori da zene i muskarci nisu ravnopravni. Ni merry, ni antocjo, ni moj vjeroucitelj u skoli, ni svecenik u crkvi, nitko mi nije uspio dati neki smislen odgovor na to... |
 |
Steve |
Posted: Dec 16 2004, 01:56 AM 170742 |

|
|

Back in colour...

Member No.: 211

|
eto. a onda neki imaju obzira vadit neke druge stvari iz iste te knjige, a ovakve stvari ignorirati... sve mi se cini da je netolerancija prema zenama (koja je jos uvjek prisutna u nekim kulturama) bila posljedica upravo ovih stvari koje se mogu naci u "svetoj" knjizi.
ccc |
 |
Gomil |
Posted: Dec 16 2004, 10:01 AM 170860 |

|
|

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 12

|
QUOTE (Steve @ Dec 16 2004, 02:55 AM) | eto. a onda neki imaju obzira vadit neke druge stvari iz iste te knjige, a ovakve stvari ignorirati... sve mi se cini da je netolerancija prema zenama (koja je jos uvjek prisutna u nekim kulturama) bila posljedica upravo ovih stvari koje se mogu naci u "svetoj" knjizi.
ccc  |
Naveo bi te samo da promotris, u kojme djelu svijeta postoji ravnopravnost zena i muskaraca. Naravno onom koji ima bastinu Krscanstva. U ostalom stvari i dalje stoje dosta nepovoljno za zene.
...
Istina je sve sto pise u Bibliji. I cvrsto stoji sve sto je Bog napisao. No, uzimajuci stihove van konteksta cijele Biblije ima katastrofalan ucinak. Ispravno je postavljati pitanja i procjenjivati valjanost necega. No tumaciti bez razumjevanja je potpuno neispravno.
Kredibilitet Elrondovog posta je ravan nuli, jer uopce ne razumije Pismo. Ima pravo iznositi svoja misljenja pa cak i kritizirati, ali da bi imao kredibilitet naucavati i tumaciti pismo, moras se u nesto i razumjeti. Moras imati prakticno iskustvo, inace je to sve teoretiziranje ogorcenog srca.
Prva Solunjanima 1:4-6 - Svjesni smo, braco od Boga ljubljena, vaseg izabranja jer evandjelje nase nije k vama doslo samo u rijeci nego i u snazi, u Duhu Svetome i mnogostrukoj punini.
Rijec koja se ne ocituje djelatno u zivotu osobe ne vrijedi bas nista. To je samo teoretiziranje. Kada ne bih imao prakticno iskustvo moje rijeci ne bi vrijedile nista. Ali svjedocim da Rijec Bozja ima snagu i nije puka teorija.
I ne slucajno, se bas u ovom stihu spominje i Duh Sveti. Svako kako razumijevanje tako i tumacenje Pisma bez Duha Svetog osudjeno je na propast.
Ja bih dvaput razmislio prije nego sto bih ucinio nesto takvo.
...
A sada nesto malo tumacenja u svijetlu cijelog Pisma.
Knjiga postanka 3:16-19:
A zeni rece: "Trudnoci tvojoj muke cu umnozit, u mukama djecu ces radjati. Zudnja ce te muzu tjerati, a on ce gospodariti nad tobom."
A covjeku rece: "Jer si poslusao glas svoje zene te jeo sa stabla s kojega sam ti zabranio jesti rekavsi: S njega da nisi jeo! - evo: Zemlja neka je zbog tebe prokleta: s trudom ces se od nje hraniti svega vijeka svog! Radjat ce ti trnjem i korovom, a hranit ces se poljskim raslinjem. U znoju lica svoga kruh svoj ces jesti dokle se u zemlju ne vratis: tâ iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ces se i vratiti."
Tko moze reci da to nije tako? To je nasa stvarnost. Grijeh unosi prokletstvo u zivot. Zena je prokleta na jedan nacin, muskarac na drugi. To je ocito svuda oko nas. Gdje god upres svoj pogled to je tako.
Polozaj zene, prokletstvo je i kazna radi grijeha. Bog stoji iza toga i njegova Rijec jest istina. Mozete vidjeti tu istinitost oko sebe. Moze svako biti toliko lud da kao sudac upre svoj prst u Boga i kaze mu: "Ti si sovinist". Slobodno to moze uciniti, ali neka zna da ce jednog dana okolnosti izgledati malo drugacije i da ce gristi jezik za svaku takvu rijec.
I tko si ti koji ovo citas da bi sudio Boga? Tko? Ne prodje dan, a da ne ucinis nesto lose. Niti jedan dan. I tko si ti da bi sudio pravednog Boga? Ako nisi zadovoljan polozajem zene, samo pogledaj grijeh u svom zivotu i vidjet ces da si i sam uzrok tome.
Od kad se zna za covjeka, zena je imala podredjen i potlacen polozaj. A zasto?. Iskljucivo i samo radi toga jer ljudi vise ljube bunt i grijeh nego Boga. Zalosno.
...
Jedini koji je zene izbavio iz takve sramotne situacije u koju su se same svojim grijesima uvalile je Isus. Onaj kojem se spocitava sovinizam, dao je svoj zivot da bi poravnao stvari.
Poslanica Galacanima 3:28 - Nema vise: musko - zensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu!
U ovom stihu je vidljiv rezultat Isusovog zivota, ali jednako i to da je razlika uistinu i postojala do Krista.
...
Ja vam kazem drage pripadnice ljepsega spola, da nikada ne biste zivjele u drustvu u kojem vas se prihvaca ravnopravnima da Isus nije dao svoju krv za vas. Nikada. Isus je slomio prokletstvo u svom tijelu da bi vi bile slobodne.
Poslnica Glacanima 1:13-14 - Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavsi za nas prokletstvom - jer pisano je: Proklet je tko god visi na drvetu - da u Kristu Isusu na pogane dodje blagoslov Abrahamov: da Obecanje, Duha, primimo po vjeri.
Da li ste uopce svijesni tko je Isus i koliko vam znaci. Da nije bilo Isusa, nikada se ne bi dogodile promjene drustava. Sve bi bilo isto kao i do tada. Drustva u kojima Duh Sveti nikada nije puhao ili mu se drasticno otezava djelovanje i dalje se nalaze u takvom stanju.
Znajte da samo u Isusu mozete dozivjeti puninu ravnopravnosti. Zasto?
Prva Petrova poslanica 1:9-10 - A vi ste rod izabrani, kraljevsko svecenstvo, sveti puk, narod steceni da navijestate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu; vi, nekoc Ne-narod, a sada Narod Bozji; vi Ne-mili, a sada Mili.
Ovo je bastina svakog onog koji je u Kristu Isusu. Bivajuci u Kristu, postajete svete i slobodne od svakog prokletstva. Bivajuci u Kristu postajete princeze - kceri Kralja nad kraljevima. Bivajuci u Kristu postajete njegovo svecenstvo. Na isti nacin kao sto se Bog brinuo da prokletstvo dozivi svoju puninu, tako se brine da blagoslov dozivi svu puninu.
Jao onome koji bi digao ruku na kcer Bozju - bolje bi mu bilo da se nikada nije niti rodio. Jao onome tko potlaci zenu u Kristu samo zato sto je fizicki slabija - bolje bi mu bilo da se nikada nije rodio.
...
Znajte da je Isus svojom vlastitom krvi, ispravio ono sto smo mi sami zabrljali svojim grijesima. Mislim da zasluzuje zahvalnost.
Edited by Gomil - Dec 16 2004, 11:02 AM |
 |
Vilin-kamen |
Posted: Dec 16 2004, 02:08 PM 171033 |

|
|

A NEWT!!!

Member No.: 270

|
Apsolutno! |
 |
merry |
Posted: Dec 18 2004, 10:54 AM 172438 |

|
|

Steward of Gondor

Member No.: 7

|
eto sholky
jednom si rekao da ni vjeroucitelj nije vjerovao u Bibliju - pa poslije kazes da zbog njih si prestao vjerovati u Crkvu - na to kazem: krscanstvo bez vjerovanja da je Biblija Bozja rijec – je bezmisleno i nevjerodostojno ali nemoj suditi krscanstvo prema onima koji sami ne vjeruju u temlju
ja sam upoznao ljudi koji zbilja vjeruju da je Biblija Bozja rijec – pa njihovo ponasanje me je bas uvjerio da je to ispravna vjera
onda sto citiras u vezi elronodvog posta veliki dio je vec gomil odgovorio to cu jos jednom skratiti: 1. ne mozes osnovati svoju vjeru na neki post - ti bi trebao sve sto je elrond iznio provjeriti (ali to je mnooogo) 2. procijeni Bog Biblije prema Isusu. Jer Isus je rekao: tko je vidio mene, vidio je Oca Biblijski stav prema zenama mozes vidjeti u Isusovom ponasanju prema njima
naravno elrondov post je predugacak, i neke tekstove koji je citirao su veoma tesko protumaciti, tako da nije moguce mailom na sve to odgovoriti rado bih s tobom o tome pricao sat, dva sa Biblijom u ruci onda bih mogao mnogo objasniti (to bi bilo lijepo....)
ipak par stvari cu reci i nadam se da onda vidis da su stvari slozenije kako je to elrond (odnosno onaj od koga je on ucio) predstavio vec je gomil rekao da je on samo citirao proklestvo na zenu, ali nije citirao prokletstvo na muskarca (to je tipicni primjer selektivne istine, kojom manipuliras informaciju) eto jos vise od toga Biblija kaze da je ADAM kriv za sve, ne Eva (iz stihove koje je elrond citirao, je to sovinisticko drustvo pogresno protumacilo – jer im je tako odgovarao) 14Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagriješiše prekršajem sličnim kao Adam, 17Uistinu, ako grijehom jednoga smrt zakraljeva - po jednome, Rimljanima 5,14.17
vidis rijec je o Adamovog grijeha!
onda – i to je mozda jos znacajnija je Bog rekao da ce spasenje od vraga doci po zeni! Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu. Genesis 3,15 znaci nije tako, kako su srednovjekovni teolozi rekli, da je zena u paktu sa sotonom, nego obrnuto! njezin rod, ce ga pobjediti. Zar si jednom razmislio o tome, da cinjenicu da se Isus rodio od djevice je veoma ponizavajuci za osjecaj sovinistikog drustva, u kojem se proslavlja „muzevnost” preko svega? da bi Biblija bila ljudska rijec: Bog bi rekao: ali ti Adame, ti ces imati jakog sina koji ce jednog dana pobjetiti vrag. ali nije tako. zena je dobila ovaj cast.
vidis sada kako je elrond neizbalazirano izabrao svoje citate?
uz to je cesto pogresno (odnosno pogresno) protumacio, npr. navede 1. Korincanima 11 (zbilja tezak odlomak) kao dokaz da zena nije ravnopravna: Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog. Zar ne vidis da ovdje Pavla usporedi zena sa Kristom? On kaze njezin odnos prema muskarcu je kao Kristov ondnos prema Bogu. Isus je rekao: „Ja i Otac smo jedan.” On je rekao: „Vidjet cete me kako silazim s desne Boga.” (sto je ponovo znak za ravnopravnost) Biblija jasno poucava da je Isus pravi Bog. Onda ide taj tekst jos dalje sholky, ali to je elrond nije citirao (selektivna istina) 11Ipak, u Gospodinu - ni žena bez muža, ni muž bez žene! 12Jer kao što je žena od muža, tako je i muž po ženi; a sve je od Boga. zar to ne govori o ravnosti oba spola - zar time Biblija ne jasno poucava, da su oba spola ravni u bozjim ocima, no imaju razlicite uloge – kao sto Sin Bozji ima razlicita uloga od Boga Oca. stvorenje je Eve – je elrond potpuno pogresno protumcio nije Bog htio izbjegavati njezino stvorenje KAKVA GLUPOST!!!! nego htio je da Adam shvati da je ona mu zaista potrebno, da on ne moze biti sretan bez nje zato mu je pokazao sve zivotinje prije, da on shvati koliko je sam bez zene, i da ce je pun radosti i ljubavi prihvatiti, to vidis kada CITAS ovaj tekst sholky, tada je tako, da kada je Adam vidio prvi put zenu on je poceo od radosti pjevati i naces prvu poeziju u ljudske historije, prema Bibliji prva poezia je nastale zbog zene! a jos da kazem, u samom pocetku pise 27Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. 28I blagoslovi ih Bog i reče im: "Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u zraku i svim živim stvorovima što puze po zemlji!" To je temelj svega i pokazuje, oba spola su stvoreni po Bozjoj slici. Oba spola su dobili isti zadatak (da vladaju) i isti blagoslov. Postanak 1,27-28
sada nisam sve odgovorio, niti sam sve objasnio. ali, kada volis istinu barem mozes vidjeti da u elodnovom postu ne nalazis cijelovitu istinu nego u najboljoj ruci selektivnu (manipulirana) istina. ne zelim reci da je to elrond zlonamjerno ucinio, valjda je citao ove argumente negdje. Ali slika koja Bibija crta o spolima je puno slozenija. I samo gledaj ono sto je gomil rekao: jedina mjesta u ovom svijetu u kojem su zene oslobodjene od tlacanja muskarca, su mjesta u kojima je bila Biblija rasirena.
ah sholky toliko bi znao reci za ovu temu - da li znas da su prvi ljudi kojima se Sin Boziji nakon uskrsnuca objavio, da su to bile zene? da li znas da u pocetku evandjelja nadjes jednog nevjernog muskarca i jednu vjernu zenu....
ali dosta za danas, bojim se da neces razmisliti o svemu ovome jer je previse (a daleko nije sve) [/SIZE] |
 |
sholky |
Posted: Dec 20 2004, 03:33 PM 174641 |

|
|

|
QUOTE (Gomil @ Dec 16 2004, 11:00 AM) | Moze svako biti toliko lud da kao sudac upre svoj prst u Boga i kaze mu: "Ti si sovinist". Slobodno to moze uciniti, ali neka zna da ce jednog dana okolnosti izgledati malo drugacije i da ce gristi jezik za svaku takvu rijec.
|
Evo citam tvoj post i vidim ovo kao odgovor
A sad mi reci kako ovaj gore citat nije sovinizam?!
"Procijeni muskarca na 50 sekela u srebru, a zenu na 30"
Ako to nije sovinizam ne znam sto jest |
 |
Gomil |
Posted: Dec 20 2004, 08:09 PM 175174 |

|
|

Steward of Gondor

|
Procitaj ponovo ono sto sam napisao.
Ja cu ponoviti jednu misao. Polozaj zene prokletstvo je radi grijeha i posljedica grijeha.
U svijetlu cijele Biblije mozes vidjeti da je tek dolaskom Isusa nastupila promjena. O tome sam pisao. Do Isusa, posljedica grijeha je bila nepromjenjiva.
Na isti nacin kao sto ljudki rod vise nije mogao Bogu radi grijeha i Bog je vise puta naglasavao to i davao upute uvazavajuci novonastalo stanje. Na isti nacin kao sto je grijehom bolest usla u svijet i Bog je dao upute o tome kroz Stari Zavjet uvazavajuci novonastalo stanje. Na isti nacin ...
Na isti nacin je kroz Stari Zavjet davao upute koje govore o novonastalom stanju po pitanju zena. Ona koju si spomenuo jedna je od njih. Koliko god ti se cinila odvratnom i krajnje nazadnom za danasnje "moderno" drustvo, ona je pravedna kazna radi grijeha prve zene.
...
To je ono o cemu je ovdje rijec i sto je srz problema. Naravno, mozes zatvoriti svoje oci i parcijalno promatrati posljedicu ne promatrajuci uzrok i biti: srdit, ogorcen, gnjevan, ravnodusan, kritican ili ne znam ja sto. No cinjenica je da bi promatrao, tj. da promatras samo dio price.
No usprkos tome - postoji cjelina.
A cjelina je ovo:
Prva Petrova poslanica 1:18-19 - Ta znate da od svog ispraznog nacina zivota, sto vam ga oci namrijese, niste otkupljeni necim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane.
Reci mi gdje ovdje vidis usporedbu
muskarca od 20 do 60 godina starosti procijeni 50 sekela u srebru, a zensku procijeni 30 sekela.
Cijena je ista za sve: Dragocijena krv Krista, Jaganjca nevina i bez mane. Ne tri kapi za zenu, a pet za muskarca, vec zivot Isusa Krista i za jedne i za druge.
Otvori svoje oci i sagledaj cjelinu.
Jesam li ja kriv sto je Adam sagrijesio. Nisam, ali i u mom srcu ima grijeha na pretek. Da Adam nije pao u grijeh, ja jesam, pa tako Adamova kazna i onako ide mene.
Je li zena danas kriva sto je Eva sagrijesila. Nije, ali i u njenom srcu ima grijeha na pretek. Da Eva nije sagrijesila, ona je, pa tako Evina kazna i onako ide nju.
U Isusu se oslobadjamo te i takve kazne u konacnici. Neke stvari ce dozivjeti svoju obnovu na koncu vremena kada ce Bog obnoviti cijeli svemir, a odredjena obnova se dogadja odmah u Isusu. Rijec je naravno o duhovnoj promjeni. Zadnji protivnik koji ce biti porazen je smrt sama.
Jedna od promjena koja je ucinjena je i vidno podredjeni polozaj zene.
Eto toliko.
Edited by Gomil - Dec 20 2004, 09:11 PM |
 |
Evenstar |
Posted: Dec 21 2004, 08:15 AM 176539 |

|
|

:In Contact:

Member No.: 121

|
Ma da, to s prelaskom grija ni ja nisam mogla usvojiti... |
 |
Boromir |
Posted: Dec 21 2004, 11:41 AM 176560 |

|
|
Ranger of the North

Member No.: 48

|
...prelazak grijeha... možda promijena perspektive gledanja pomogne u razumijevanju onoga što Biblija pod time razumijeva.  Najjasnije učenje o izvornom grijehu (promašaju ) koji teče kroz čitav ljudski rod od Adama do nas imamo u poslanici Rimljnima:
"Prema tome, kao što po jednom čovjeku uđe grijeh u svijet a po grijehu smrt, tako smrt prijeđe na sve ljude jer svi sagriješiše." (Rim 5:12) Ova poslanica je namjenjena prvenstveno obraćenim kršćanima koji pokušavaju razumijeti zašto je ovako prekrasno stvoren Svijet od prekrasnog Stvoritelja kojeg su upoznali po Isusu Kristu, tako okrutno, nedosljedno i vrlo često tjeskobno mjesto. Također objašnjava samim kršćanima zašto se ponekad ponašaju tako u suprotnosti Božjem karakteru koji je po Svetom Duhu u njima. U Starom Zavjetu je taj izvorni grijeh - promašaj, vidljiv ali između redaka dok sam Isus Krist za vrijeme svoje javne službe u Izraelu nikada nije spominjao izvorni grijeh, on je uvijek suočavao pojedince s njihovim vlastitim promašajima i nudio sebe kao onog koji ih prihvaća i želi dati spokoj
Dakle, učenje o izvornom grijehu nije upućeno agnosticima ili ateistima, već vjernima koji se bore protiv samih sebe i okrutnosti Svijeta. Mislim da je u vašem slućaju vama servirana duhovna hrana za koju u ovom trenutku zapravo nemate apetita Prvi korak u kršćanski nauk stoga nije preko prihvaćanja općeg izvornog grijeha nego preko spoznaje MOG OSOBNOG GRIJEHA koji mi se tako zgadi i učini me gladnim za Spasiteljem, koji mi sigurno poput zore, daje radost i mir. Kada u nastavku svog praktičnog života u Kristovom naručju tjeskobno uvidim strašan raskorak između Svijeta i Boga, između mog i Kristovog karaktera, Bog mi kroz Bibliju za orijentaciju i snalaženje objašnjava otkuda i zašto sve to... to nije penicilin za uznemireni um nego orijentacija za borbu i daljnje razmišljanje.
Tako da predlažem i kršćanima i agnosticima u ovoj raspravi da istinitost Biblije provjere u topicima "Isusova i Solomonova mdrost" gdje njene tvrdnje možemo provjeriti na vlastitoj koži a da krenemo na tvrdu hranu tek kada ozbiljno ogladnimo. |
 |
merry |
Posted: Dec 21 2004, 01:16 PM 176598 |

|
|

Steward of Gondor

|
QUOTE (sholky @ Dec 20 2004, 01:36 PM) | QUOTE (sholky @ Dec 15 2004, 06:51 PM) | Jahve reèe Mojsiju: ... neka ti je mjerilo: muškarca od 20 do 60 godina starosti procijeni 50 šekela u srebru, a žensku procijeni 30 šekela.
|
Ok Merry objasni mi samo ovaj citat, zanemari sve ostalo...
Jer kad sam pitao vjeroucitelja o ovom postu, on se izvlacio na to "da su takvi bili odnosi u drustvu kad je pisana bibilija "
Ali ovaj citat pocinje sa "Jahve rece"
A ono sto pise dalje je ocito blago receno kretenizam.
Dakle postoje dva moguca zakljucka:
1) Bog ovo nije rekao. Dakle onaj tko je to napisao laze. Dakle pisac Biblije je lazljivac i samo mi je taj jedan maaaaaaali citat dovoljan da vise ne vjerujem u Bibliju...
2) Bog je to rekao. Ako je to tocno onda stvarno vise nemam sto komentirat  |
dobro sholky - ne ulazim u tvoj razgovor sa gomil, nemam ni vremena sve to procitati
kao prvo: ti si potpuno u pravu sto se tice tvoj odgovor vjeroucitelju stvarno on u pravu si, pise Jahve je to rekao.
drugo: i ja sam imao problem u pravo sa ovom stihom, jer zaista dobijes dojam, da ovdje vidimo da Bog kaze muskarac vise vrijedi od zene.
sada kako to objasniti? imam razlicite prijedloge
kao prvo, naravno trebamo uzeti cijelu sliku Bibliju, malo nesto sam u svom dugom postom pisao, onda vidimo, da ipak nije sve tako crno, i da Bozja rijec na mnogim mjestima uzvisuje zenu.
kao drugo: istina je, da je Biblija bila napisana u sovinistkom razdoblju (da ne kazem "drustvu" - jer su svi drustva svih kultura, tlacili zene) zato nadji cemo kako da kazem donekle kao neku nepravdu u Bibliji ( to je sada veoma opasno sto sam rekao :scary: ) to je sam Isus, (koji je tvrdio da je Rijec bozanska, a ne ljudska): on je naime slijedece rekao: Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja." 7Kažu mu: "Zašto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" 8Odgovori im: "Zbog tvrdoće srca vašega dopusti vam Mojsije otpustiti žene, ali od početka ne bijaše tako. 9A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu - osim zbog bludništva - pa se oženi drugom, čini preljub."
zbog tvrdoce srca - je Bog trebao dati neki zakoni koji zapravo ne odgovaraju Bozjem savrsenom standardu. Kako to? Bog je znao, da ce muskarci ostavljati svoje zene, zbog toga je naredio da im barem daju otpusno pismo, tako da barem imaju mogucnost da se ponovo udaje (tada je to skoro bilo jedini nacin da zena mogla prezivjeti). Sve to nije bila bozja volja, ali eto se trebao baviti sa ovom problemom.
ne znam da li shvatis poentu - ali iz Isusove rijeci mozemo zakljuciti, da u nekim zakonima Bog je naredio, kako da kazem, neki kompromis, zbog slabosti tadasnje drustvo. I na to trebamo obratiti paznju kada tumacimo Bibliju. Zato sholky: NIKADA NEMOJ NEVJEROVATI U BIBLIJU ZBOG JEDNOG STIHA. ako to cinis, samo je dokaz da svakako ne zelis vjerovati. jer ima puno stihova u bibliji, i jer ih ne znas ne razumijes ispravno taj stih.
kao trece: (i mozda je ovo najpraviljnjie...) da se trabelo manje platiti za otkup zene ne znaci da je manje vrijedna bila kao ljudsko bice jer stvar je bilo u tome, da se najmanje platio za djecu, najvise sa odrasli u snagu, pa onda malo manje za starije ljudi. hoce li time sada Bog reci, dijete je manje vrijedno kao odrasla osoba? ili stariji ljudi su manje vrijedni? ili eto kako ti pretpostavljas da je zena manje vrijdna? kada citas ostatak Bibliju vidis da Bog to nikako ne kazi, nego kaze: svako ljudsko ice je jednako vrijedno u bozjim ocima.
ali ovdje se radilo o odkup duse. i Bog je upotijebio sliku robove. u tadasnjom drustvu je bilo sasvim normalno da su neki ljudi bili robovi. sami izraelci su bili duge godine robovi u egiptu. Bog je rekao, zapravo svi vi, iako ste sada slobodni ljudi, zapravo ste robovi (grijeha, sotone i smrti) i treba vam otkupljenje, kao sto robu treba neku cijenu da se oslobodi. na robnom trzistu su cijene bili otprilike tako. po radnoj snazi. mlad rob vise je vrijedio od starog, muskog od zenskog. paralele je bila: vi ste robovi treba vam otkupljenje
zasto, onda je Bog pridrzavao razlicistosti u cjenima? predlozim zbog slijedeceg: 1. tako su ljudi najbolje shvatili paralelu sa svakodnevnom zivotu 2. tako je bilo i socialno, jer ipak su trebali platiti ovu cijenu, a novac su imali otprilike toliko koliko su imali radne snage. kada je neko imao mnoga djeca, a bi trebao platiti za svi njih cijenu odrasle osobe....  mozda bi se trebao zaduziti zene u tadasnjom drustvu su mogle manje zaraditi, zbog toga su trebale i manje platiti... itd.
eto vidis, mozemo doci do suprotne zakljucke kada malo duze razmislimo i uzmemo u obzir razlicite vasne faktore iz vremena u kojem je tekst bio napisan. 
Edited by merry - Dec 21 2004, 01:19 PM |
 |
merry |
Posted: Dec 21 2004, 01:18 PM 176599 |

|
|

Steward of Gondor

|
jos nesto sholky: vidis kakav dug odgovor, samo za jedan mali stih, a jos je odgovor na brzini....
zato uvijek kazem "don´t be so hasty" sa svojim odlucima i zakljuccima mogu te reci, postoji puno toga sto ne znamo....
dobro to kazem svima, svejdno da li vjerujemo u Bibliji ili ne..... |
 |
sholky |
Posted: Dec 21 2004, 01:24 PM 176602 |

|
|

|
Ovakvo objasnjenje vec mogu prihvatiti Merry Tnx
Ali jos uvijek ne mijenjam misljenje. Previse je toga tu... Previse takvih citata... I, jos uvijek mi ti citati lice na nesto sto je rekao covjek, a ne Bog |
 |
Vex |
Posted: Dec 14 2006, 11:28 PM 656402 |

|
|

Rain Elf

Member No.: 144

|
QUOTE (antocjo @ Dec 14 2006, 11:33 AM) | uglavnom, vecina se svodi na vadjenje stvari van konteksta (teksta i kulture) te prikazivanje selektivne istine  |
Zar to ne radite i vi kad citirate Bibliju? 
Onda stavi sve ovo navedeno u pravi kontekst, da te vidim |
 |
Evenstar |
Posted: Dec 15 2006, 09:42 AM 656520 |

|
|

:In Contact:

Member No.: 121

|
QUOTE (Vex @ Dec 14 2006, 11:27 PM) | QUOTE (antocjo @ Dec 14 2006, 11:33 AM) | uglavnom, vecina se svodi na vadjenje stvari van konteksta (teksta i kulture) te prikazivanje selektivne istine  |
Zar to ne radite i vi kad citirate Bibliju? 
Onda stavi sve ovo navedeno u pravi kontekst, da te vidim  |
Ne, stvari se proucavaju u skladu s kontekstom. A sto se zahtjeva tice, cini mi se da se svako malo nesto citira iz Biblije i tumaci |
 |
Gomil |
Posted: Dec 15 2006, 12:20 PM 656560 |

|
|

Steward of Gondor

|
Ne znam kako drugi no ja nekako nemam motivaciju razjasnjavati svaku pojedinu stavku koju je taj covjek Bruno postavio na svojim stranicama.
Ukoliko nema iskrenog interesa za Bogom, uzalud sva objasnjavanja.
Ukoliko je sve ono sto je on tamo naveo nekome razlog da ne vjeruje onda toj osobi i opet nemam sto reci. Kada covjek dodje sa svojom osobnom dilemom i iskreno propituje i sumnja, toj osobi ima smisla odgovarati i rado bih to ucinio i dao sve od sebe kako bi bio od pomoci. Nema niti jednog pitanja vjere koje i onako nisam i sam podvrgnuo kritici razuma.
Pitanje je samo jedno: "Jesam li iskren u svom pitanju, ili je u pitanju dokolicarenje?"
Zivot je ozbiljan i treba mu pristupiti ozbiljno. |
 |
|