Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < 1 [2] > ( Go to first unread post )
Isus poziva grešnike, a ne pravednike..?!, ... što to znači?
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
antocjo
Posted: May 25 2005, 12:00 PM 299153 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

QUOTE (Vilin-kamen @ May 25 2005, 12:56 PM)
Što za njega znači pravednik?

pa prije sam freyi odgovorio da misli na samopravedne... huh.gif

freya
Posted: May 25 2005, 12:05 PM 299160 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

Group: Members
Member No.: 361

QUOTE (antocjo @ May 25 2005, 11:58 AM)
ali Bog se oko svakoga trudi i ne prestaje ga dozivati... ponekad cak dovodi i kusnje i nevolje u neciji zivot samo da bi ga culi...

To i ja mislim, pa mi je zato i bilo malo čudno rolleyes.gif
Ali sad razumijem. eureka.gif

freya
Posted: May 27 2005, 09:39 AM 300804 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

Evo me tek sad smile.gif i primijećujem da diskusija u međuvremenu nije daleko odmakla, što mi je drago, jer mogu uletiti s još jednim pitanjem biggrin.gif

Zar nitko od svih onih ljudi što su prije Isusove pojave na svijetu, nije bio pravi pravednik? puzzled.gif
Mislim na proroke koji su naviještali njegov dolazak, na one koji su vjerovali i voljeli Boga i prije no što su bili u prilici upoznati njegova Sina, ljude koji su živjeli Zakon? unsure.gif

Malo mi je nevjerojatno da to nije mogao biti baš nitko prije Isusa?
A možda mi je nešto promaklo unsure.gif

Gomil
Posted: May 27 2005, 09:54 AM 300825 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Group: Hosts
Member No.: 12

Niti poslije Isusa. smile.gif

Pravedni smo samo po Bogu, ne po sebi. Znam da si mislila upravo na to.

Vjera u Mesiju koji ima doci i odnijeti grijehe cistila je i njih od grijeha.

Psalam 32:1-5 -

Blazen onaj kome je grijeh otpusten, kome je zlocin pokriven!

Blago covjeku kome Jahve ne ubraja krivnju i u cijemu duhu nema prijevare!

Presutjet' sam htio, al' kosti mi klonuse od neprestana jecanja.

Danju i nocu ruka me tvoja tistala, snaga mi se trosila k'o za ljetnih zega.

Tad grijeh svoj tebi priznah i krivnju svoju vise ne skrivah.

Rekoh: "Priznat cu Jahvi prijestup svoj", i ti si mi krivnju grijeha oprostio.

Psalam je Davidov (Stari Zavjet), za kojeg Rijec kaze da je bio prorok:

Djela Apostolka 1:16 - "Braco! Trebalo je da se ispuni Pismo sto ga na usta Davidova prorece Duh Sveti ...

I on sam priznaje sebe gresnikom pred licem Bozjim i sam kaze kako nije pravednik. Covjek u cijem duhu nema prevare (o kojem David govori) covjek je koji priznaje svoju gresnost i priznaje ju Bogu kao i David. Ne skriva gresnost. Opisuje ono sto mnogi dozivljavaju. Uvijek imamo nagon kao Adam i Eva pokriti svoju sramotu liscem, presutjeti. Ali ruka Bozja tisti u grudima kroz savjest. I tada plac i suze. Bez rasplakane duse duboko svjesne grijeha pred licem Bozjim pitanje je koliko je iskrenosti u nasim srcima. I tada pod osvjedocenjem grijeha, priznanje i Bog po Isusu Kristu oprasta. Haleluja.

I stoga David klice, blago covjeku kojem je tako, jer i sam je iskusio oprost i dozivio koliko je to blazenstvo. smile.gif

antocjo
Posted: May 27 2005, 09:58 AM 300829 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Gomil @ May 27 2005, 10:53 AM)
Bez rasplakane duse duboko svjesne grijeha pred licem Bozjim pitanje je koliko je iskrenosti u nasim srcima. I tada pod osvjedocenjem grijeha, priznanje i Bog po Isusu Kristu oprasta. Haleluja.

I stoga David klice, blago covjeku kojem je tako, jer i sam je iskusio oprost i dozivio koliko je to blazenstvo. smile.gif

klap.gif jumpy.gif hug.gif wub.gif

freya
Posted: May 27 2005, 10:31 AM 300859 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

QUOTE (Gomil @ May 27 2005, 09:53 AM)
Pravedni smo samo po Bogu, ne po sebi. Znam da si mislila upravo na to.

Da, na to sam mislila. I prekrasno je što je tako yes.gif

A onih par zadnjih rečenica iz tvog posta što ih je Antocjo citirao, taknule su me u srce i hvala ti na tome! hug.gif

merry
Posted: May 28 2005, 06:15 AM 301480 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Member No.: 7

QUOTE (freya @ May 27 2005, 09:38 AM)
Evo me tek sad smile.gif i primijećujem da diskusija u međuvremenu nije daleko odmakla, što mi je drago, jer mogu uletiti s još jednim pitanjem biggrin.gif

Zar nitko od svih onih ljudi što su prije Isusove pojave na svijetu, nije bio pravi pravednik? puzzled.gif
Mislim na proroke koji su naviještali njegov dolazak, na one koji su vjerovali i voljeli Boga i prije no što su bili u prilici upoznati njegova Sina, ljude koji su živjeli Zakon? unsure.gif

Malo mi je nevjerojatno da to nije mogao biti baš nitko prije Isusa?
A možda mi je nešto promaklo unsure.gif

wub.gif dugo nisam bio - i vidi kako ima dobra pitanja

pravednik - ponekad je Isus bio prilicno cool
kada su ga samopravedni ljudi napali i kritikovali da on jede s gresnicima

je rekao da nije dosao za pravednike, nego za gresnike.

naravno Fariseji koji su ga kritikovali su bili najveci gresnici (oni su na kraju ubili Sina Bozjega!) Ali Isus kaze, dobro posto ste vi pravednici ja ne rucam s vama nego sa ovima koji trebaju moju pomoc.

mislim sto nas zbuni je, da Isus i cijela biblija koristi rijeci cesto u razlicitom kontekstu.
jednom pravednik znaci posten covjek koji se trudi zivjeti po Bozjim zapovijedima
a jednom pravednik znaci - sveti i bezgresan covjek (a to jedino je bio Isus)

druga stvar: zakon Bozji bio tu -
da nam pokazuju Bozju pravednost
da nam pokazuje kako trebamo zivjeti
da nam pokazuje da zapravo ni najbolji medju nama nisu "pravedni"

cak pravedni ljudi poput Petra za dosli do spoznaja da su gresnici:
"Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine!"

Znaci tko se susrece sa Bozjem zakonom ili sa Isusom a pri tome jos uvijek misli da je pravedan i da moze opstati pred Bogom, on je samopravedan i za takve ljude Isus nije dosao.
Ali tko u svome srcu pravedno sudi priznat ce da je gresnik, da je bolestan i rado ce prihvatiti Spasitelja odnosno Lijecitalja Isusa. wub.gif

freya
Posted: May 29 2005, 11:03 AM 301641 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

QUOTE (merry @ May 28 2005, 06:14 AM)
mislim sto nas zbuni je, da Isus i cijela biblija koristi rijeci cesto u razlicitom kontekstu.
jednom  pravednik znaci   posten covjek koji se trudi zivjeti po Bozjim zapovijedima
a jednom pravednik znaci  - sveti i bezgresan covjek (a to jedino je bio Isus)

Da, to i mene zbunjuje unsure.gif
Ja pod "pravednik" mislim upravo na ove prve, na poštene ljude koji vjeruju u Boga i ljube ga i trude se živjeti po njegovim zakonima. yes.gif

Zato sam i postavila ono pitanje. smile.gif
A kako da znam kad se na što misli? puzzled.gif

merry
Posted: May 29 2005, 05:18 PM 301874 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Kontekst - kontekst odlucuje sve.

uvijek kada nas nesto zbuni u Bibliji trebamo paziti na kontekst. Naravno ponekad necemo odmah naci odgovor... blush.gif

freya
Posted: May 30 2005, 12:18 PM 302607 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

To znači da moramo prilično dobro poznavati Bibliju kako bismo uopće uočili te razlike unutar različitih konteksta smile.gif i kako bismo znali gdje pronaći odgovor. smile.gif
I mogli ga prepoznati.
Ja do tog stupnja nisam stigla pa zato pitanja koja postavljam možda mogu izgledati smiješna onima koji znaju daleko više od mene.
unsure.gif

antocjo
Posted: May 30 2005, 12:23 PM 302621 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (freya @ May 30 2005, 01:18 PM)
To znači da moramo prilično dobro poznavati Bibliju kako bismo uopće uočili te razlike unutar različitih konteksta  smile.gif i kako bismo znali gdje pronaći odgovor.  smile.gif  
I mogli ga prepoznati.
Ja do tog stupnja nisam stigla pa zato pitanja koja postavljam možda mogu izgledati smiješna onima koji znaju daleko više od mene.
unsure.gif

Da i ne wink.gif

kontekst nije tesko skuziti, i na sto se nesto odnosi.. samo treba patziti da se iz necega sitnog napuse slon koji prelazi okvire konteksta wink.gif

a i nemoj zanemariti da Duh Sveti (koji inace ima i titulu/ulogu Ucitelja) objavljuje istinu svakome koji cita Bozju Rijec i spreman ga je slusati wub.gif

Edited by antocjo - May 30 2005, 01:22 PM

merry
Posted: May 30 2005, 04:22 PM 302778 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

otprilike tako -ali istina je da trebamo biti revni u citanju nemozemo sve ispocetka dobro shvatiti (naravno najvaznije stvari su jasne).

zato pise: 2Kao novorođenčad žudite za duhovnim, nepatvorenim mlijekom da po njemu uzrastete za spasenje, 1.Petrova 2,2

8Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima. Josua 1,8

26 replies since May 25 2005, 08:16 AM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < 1 [2] >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0141 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]