|
antocjo |
Posted: Feb 7 2005, 10:53 AM 211233 |
|
|
By the blood of the Lamb is my life kept safe
Group: Admin
Member No.: 5
|
QUOTE (antocjo @ Jan 18 2005, 11:23 AM) | Mislim da je ovo pravi topic za staviti ovo... Neki su culi za Freda Colvina, vec sam ga spominjao prije. Neki su i preslusali njegovo predavanje Krscanska vjera - intelektualno samoubojstvo? a koji nisu mogu sada jer ovaj petak Fred je u Zagrebu i drzi predavanje na temu Covjek - stvoren za osoban odnos s Bogom |
Za one koji su propustili Fredovo predavanje, evo mali sazetak jednog dijela teksta koji se radio je iz drugog poglavlja knjige Postanka... Iznenadio sam se koliko mnogo govori i koliko je skriveno u samo tih par recenica... Ovo dalje ako je u 1.licu jednine, nisam ja nego Fred
Dakle, nastanak covjeka i smisao njegova zivota...
(7) Jahve, Bog, napravi covjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah zivota. Tako postane covjek ziva dusa.
Istina je da smo materijalna bica. Tako da je covjek jednostavno dio zemlje. Ali i vise je od materije jer je Bog u njega udahnuo dah zivota i postao je ziva dusa.
Sada slijedi serija dogadjaja koji su slijedili stvaranju covjeka.
(8) I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu, i u nj smjesti covjeka koga je napravio. (9) Tada Jahve, Bog, ucini te iz zemlje nikose svakovrsna stabla - pogledu zamamljiva a dobra za hranu - i stablo zivota, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla.
Tako, Bog je stvorio stabla u vrtu i bila su dobra za hranu. I djelomicno stvorenje postoji zbog toga. Jedenje Nije li to vazan dio zivota? Za neke je toliko vazan da se cijeli zivot vrti oko toga... Ali Bog nam je dao apetit; i jedenje - to je dio zivota.
Ali to nije sve od zivota. Jer stabla nisu bila samo dobra za hranu nego i 'pogledu zamamljiva'. Bila su lijepa I to govori dosta toga kako Bog zamislja zivot. Zivot se sastoji i od lijepih stvari. Ipak nekima su lijepe stvari toliko vazne da postaju najvaznije u zivotu. Kao sto mi je rekla jedna zena: "Moj muz me ne razumije. Imam tri puna ormara nicega za obuci." Ipak nije li prekrasna stvar uredjivati stan, vrt ili kada djevojka odvoji neko vrijeme da si uredi lice prije nego se pojavi u javnosti. I to je dio zivota, ne samo imati stvari za jesti nego i lijepe stvari. Bog nam je dao smisao za estetiku.
(10) Rijeka je izvirala iz Edena da bi natapala vrt; odatle se granala u cetiri kraka. (11) Prvom je ime Pison, a optjece svom zemljom havilskom, u kojoj ima zlata. (12) Zlato je te zemlje dobro, a ima ondje i bdelija i oniksa. (13) Drugoj je rijeci ime Gihon, a optjece svu zemlju Kus. (14) Treca je rijeka Tigris, a tece na istok od Asura; cetvrta je Eufrat.
Ovi nam stihovi daju ideju o tome cime su bili suoceni ljudi. Vrtom, rijekama i to rijekama koje nekamo vode. Na mjesta sa egzoticnim imenima. Zlato u ovoj zemlji i dobrima u drugoj. Zivis u vrtu u kome je prekrasno i otkrijes da te rijeke nekuda vode. Prilika za avanture, za ucenje. Kasnije vidimo da je Adam organizirao zoologiju dajuci imena svim tim zivotinjama (kreativnost). Sto nam to govori? Da zivot ima jos jedan aspekt - ucenje. Nadam se da ce moj 13-godisnji sin to ubrzo shvatiti. Zivot se sastoji od ucenja, postavljanja pitanja, pronalazaka odogovora... A opet neki ljudi misle da se zivot sastoji samo od ucenja. Postoje profesori koji se zanemaruju svoje obitelji, jedu jako malo, livadu pred kucom zacementiraju i oboje zeleno kako ne bi vise morali kositi travu, nemaju slika na zidovima jer zele UCITI i proucavati. Ok, je li zivot samo to? To je vazan dio zivota.. ali ima jos i dalje...
(15) Jahve, Bog, uzme covjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obradjuje i cuva.
Ovdje su zanimljive dvije rijeci. Obradjivati - kultivirati, koliko se moze dobiti ploda od voca. Druga rijec, trebao se brinuti i cuvati vrt. Zapazite tu prekrasnu ravnotezu. Ljudi su tek nedavno poceli shvacati kako je vazna ta ravnoteza. Ne samo iskoristavati prirodu nego i brinuti se o prirodi. Ne radi se samo o pretvaranju prekrasnog planeta u gomilu smeca.
Ali i to je dio zivota - rad. I mislim da najgora stvar u tome da ako su ljudi bez posla nije ta da nemaju novaca nego sama cinjenica da nemaju sto raditi. Bog je rad osmislio kao vazan aspekt zivota koji nam je ispunjavajuci i daje nam smisao.
Na osmrtnici jednog mog susjeda pisalo je: "Njegov rad je bio njegov zivot". To je strasno. Dobra bi bila da pise za traktor.
Vidite sto se desava. Bog nam daje prekrasne stvari a mi ih zloupotrebljavamo...
I onda... (18) I rece Jahve, Bog: "Nije dobro da covjek bude sam: nacinit cu mu pomoc kao sto je on."
Zivot se sastoji i od prijateljstva, zajednistva, partnestva kroz zivot. Ne muskarac i muskarac niti zena i zena. Nego muskarac i zena. I opcenito nije dobro ako covjek ostane sam.
I dosad izneseno je Bozji poredak pri stvarenju koji nam daju smisao i ispunjenje.
I zamislite tu sitauciju. Nalazite se u predivnom vrtu sa predivnim partnerom. Atmosferke prilike su idealne da vam ni odjeca nije potrebna. Nista nije zabranjeno i 360 stupnjeva oko sebe mozete uzivati zivot. I onda...
(16) Jahve, Bog, zapovjedi covjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, (17) ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusis, zacijelo ces umrijeti!"
Sto je zivot? Zivot je jelo i uzivanje u jelo. Zivot su lijepe stvari i uzivanje u ljepoti. Zivot je proces ucenja, stjecanje mudrosti, imanje ideja i komuniciranje ideja. Zivot je ljubav, smisleni odnosi. I na kraju zivot je stanje u kojem mozemo cuti komunikaciju sa Bogom. U prvom poglavlju se govori o Bozjoj kreativnoj rijeci. Bog je rekao i bilo je. A sada imamo nesto drugo, nesto sto se nadovezuke na to. Sada Bog govori i njegovo stvorenje razumije njegovi rijec. I njegova stvorenja mu mogu odgovoriti. I tako sada Bozje rijeci stvaraju odnos. I znate sto? To je cilj stvaranja!
Znate, poznajem djevojke (a i neke muskarce) koji misle ako se ne vjencaju da zivot jednostavno nece biti zivot. Zelim reci da je Bog vecinu nas stvorio da trebamo takav odnos za odredjeno ispunjenje. Ali zelim reci nesto drugo. Ako nemate odnos sa Bogom uskladjen sa njegovim Rijecima na kraju cete propustiti zivot. Jer kakvog ce smisla imati na kraju reci "Pojeo sam 4 tone sladoleda... ili ...imam vise imresionistickih slika nego ih je imao car Rusije ... ili imam vise cipela od zene filipinskog predsjednika... ili da sam drzao katedru fizike na Sveucilistu... ili da je moja zena bila tako lijepa da je bar 27 muskaraca slomilo vratove okrecuci se za njom." AIi ako promasite na onom zadnjem, promasili ste razlog za sve ovo...
Bog nas je stvorio da uzivamo u hrani i onda jedemo kao sto pas jede iz svoje zdjele.
Evo jedna prica za ilustraciju. Pozovete me na veceru. Otvorite Babic, posluzite slatatu i juhu. Ukusnu przenu ribu i nakon toga sira, grozdja, desert. Do sada je predivno, a onda dok jedem salatu i pijem Babic ti me pitas - Fred, kako cesto dolazis u Zagreb? - Ometas me dok uzivam u vinu. - Jesi ono rekao da si ozenjen? - Jos ribe... molim - Nisi li rekao da imas osmero djece? - Jos Babica! ...i ribe kad smo kod toga... i upali malo lijepe glazbe. Moze? Umoran sam od tvoga dosadnog glasa... - Ali pozvao sam te da se bolje upoznamo. - Da se upaznamo?!? ...To sto govoris mi je tako dosadno i ne mogu zamisliti da trosim vrijeme slusajuci sto ti imas za reci ...ili da ja tebi govorim...
Bilo bi to strasno, zar ne? Zasto ste mi dali Babic, ukljucili lijepu glazbu? Zasto ste taj dan potrosili dva sata cisteci wc, za svaki slucaj ako bi morao ici... Cak ste narezali cvijece iz vrta i stavili na stol?
Razumijete li moju pricu? Od kuda je nastala vasa predivna Jadranska obala? Cija su ideja te stotine otoka...? Sto bi bilo da nas je Bog stvorio sa apetitiom moga psa? A on bio pojeo bilo sto, i to dva puta.
Sve sto zelim reci je, kad razmisljate o zivotu, nasim potrebama, o stvarima kojima smatramo vaznim, o tome kako je zivot sazdan, kako dolazimo do ispunjenja... sve vodi do Boga. On nam zeli govoriti, zeli cuti sto imamo za reci. Zeli osobni odnos sa nama. I zbog toga: planine, mora, nasa djeca, apetit... Zbog toga je zivot tu.
Nije li to jedan proces. Bog raspne galaktike po svemiru. U razne supernakupine i lokalne grupe i u jednoj od galaktika je jedna prilicno obicna zvijezda koja se oko centra galaktike okrece za oko 300 miliona godina a oko nje je planeta koja se okrece oko zvijezde i zajedno sa njom oko centra galaktike. Taj komadic svemirske prasine na kojem zivimo... Ovo sve je jako velika scenografija .... samo jer je htio imati nas. Novi zavjet kaze da je Bog odabrao imati odnos sa nama u Isusu Kristu prije nego sto je stvorio svemir...
"...u njemu nas sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i bez mane pred njim; u ljubavi nas predodredi za posinstvo, za sebe, po Isusu Kristu, dobrohotnoscu svoje volje, na hvalu Slave svoje milosti. Njome nas zamilova u Ljubljenome. (Efezanima 1:4-6) |
|
Hannah |
Posted: Feb 7 2005, 11:21 AM 211246 |
|
|
Lady of Gondor
Group: Members
Member No.: 124
|
QUOTE (antocjo @ Feb 7 2005, 11:53 AM) | Sve sto zelim reci je, kad razmisljate o zivotu, nasim potrebama, o stvarima kojima smatramo vaznim, o tome kako je zivot sazdan, kako dolazimo do ispunjenja... sve vodi do Boga. On nam zeli govoriti, zeli cuti sto imamo za reci. Zeli osobni odnos sa nama. I zbog toga: planine, mora, nasa djeca, apetit... Zbog toga je zivot tu.
|
|
|
antocjo |
Posted: Feb 7 2005, 05:08 PM 211660 |
|
|
|
Meni je u ustvari najaznimljivije da je to sve napisano u malom tekstu od prije 3500 godina... Da je u njemu sakriven sami smisao covjekova postojanja... Od osnovnih potreba tijela (hrane), estetike, avanutrizma, ucenja, kreativnog razvijanja, prijateljstva i posebnog parterskog odnosa - obitelji. I na kraju vrhunac svega osoban sa Stvoriteljem... a ovo sve prije upravo vodi ka tome i razlog je za to...
Edited by antocjo - Feb 7 2005, 05:07 PM |
|
Steve |
Posted: Feb 7 2005, 06:10 PM 211674 |
|
|
Back in colour...
Member No.: 211
|
antocjo, to se zove citanje "onako kako meni pase"... ti ces to protumacit na svoj nacin, ja na svoj, sholky na svoj, varda na svoj (i svi ostali, da ih sad ne nabrajam ). ti ces u tom tekstu vidjet neko skrivenu (ili ne skrivenu) poruku, ja cu vidjet nesto drugo, itd...
my point? neznam tocno ali cini se da se stalno vrtimo u krug na nekom ringispilu. let's stop doing that al opet, najbolji nacin da se zaustavimo bi bio da ja nisam niti zavrtio ovaj ringispil. ali opet, O, daj okreni, taj ringispil u mojoj glavi To nezna nitko, samo ti Bez tebe drveni konjici tuzno plove |
|
antocjo |
Posted: Feb 8 2005, 11:23 AM 212120 |
|
|
|
QUOTE (Steve @ Feb 7 2005, 06:09 PM) | antocjo, to se zove citanje "onako kako meni pase"... ti ces to protumacit na svoj nacin, ja na svoj, sholky na svoj, varda na svoj (i svi ostali, da ih sad ne nabrajam ). ti ces u tom tekstu vidjet neko skrivenu (ili ne skrivenu) poruku, ja cu vidjet nesto drugo, itd... |
slazem se, djelomicno...
ali ipak, nije mi ovo bas namjestanje rezultata tipa kad znas sto zelis pa sve tome podredis jer kao prvo ovo tumacenje se slaze i sa kontekstom cijele knjige Postanka, pa Starog zavjeta i na kraju cijele Biblije... tako da bi vidio te skrivene stvari (ali kad sad bolje pogledam i ne izgledaju toliko skrivene) mozda te potakne nesto sto znas iz drugog dijela Pisma, a onda to novo sto otkrijes ti pomogne da bolje razumijes staro, pa ti se onda otkrije nesto trece i tako dalje i dalje... Treba samo kopati, traziti i naci ces...
a uostalom, kakvo je tvoje tumacenje gornjeg teksta?
ma, kuzim ja tebe Steve, imas dobar osjecaj za balans - da kuca nije veca od temelja ali kazem u ovom slucaju temelj je ipak malo veci nego ti se cini |
|
antocjo |
Posted: Dec 13 2005, 03:42 PM 442069 |
|
|
|
Preporučam jedno predavanje (Milost.mp3) ... Jedan dio onoga sto je u predavanju je to da Bog zeli da mi uzivamo zivot... Isus kaze da je dosao da "imamo zivot u izobilju" ali u istoj recenici kaze "Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi" (Ivan 10:10)... Bog zeli da uzivamo zivot ali netko drugi dolazi samo da nam ukrade od te punine sto Bog za nas ima.
Bog je stvorio savrseno Edenski vrt - sto znaci Vrt Uzivanja - Bog je zelio da oni tamo uzivaju. I kazao im je "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi..." Ali dolazi onaj kradljivac i daje novu interpretaciju Bozjih rijeci i pita Evu: "Zar vam je Bog rekao da ne smijete jesti ni s jednog drveta u vrtu?" I sto mu Eva kaze... "Žena odgovori zmiji: "Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti."
Je li Eva rekla istu stvar kao i Bog. Jedna je stvar kad ti netko kaze da mozes jesti i kad ti kaze mozes slobodno jesti. Jer to zvuci da mozes uzivati u tome jer kad ti neko kaze da mozes jesti onda to zvuci kao zadovoljavanje osnovne tjelesne potrebe. I pogledaj samo svu raznolikost vrsta, mirisa, okusa, oblika voca... Zasto je to Bog tako stvorio. Mogao je stvoriti tabletice u kojima ce biti svi dostatni dnevno potrebni sastojci. Zasto je stvorio toliku raznolikost... Jel mozda zato sto zeli da uzivamo u tome???
Druga stvar: Znaci rekao je da sa svih stabala mogu slobodno jesti "ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!" .
Opet, sto je rekla Eva... Osim sto prije nije rekla da mogu slobodno jesti sa svih drugih za ovo stablo nije rekla da ne smiju jesti sa stabla spoznaje dobra i zla nego "Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: 'Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj, da ne umrete!'
Je li Eva rekla isto sto i Bog? Bog je rekao da ne jedu sa drveta spoznaje dobra i zla jer te ne treba uopce zanimati sto je u zivotu zlo... ne trebas zeliti okusiti sto je zlo, iskusiti patnje, zlo i smrt. I Bog ima je jasno rekao i zasto ne smiju jesti s toga stabla. Nisu mu morali slijepo vjerovati, "Zato jer je Bog to rekao". Onda imas razumijevanje da je to za tvoje dobro...
Ali ne , mogu jesti sa svih stabala ali ne smijem sa onog koji je NASRED VRTA. To zvuci kao da je Bog onaj koji te neceg uskracuje koji ti nesto zabranjuje a ne onaj koji te zeli zastititi.
Eva kad je ponavljala nije samo rekla da je Bog zabranio da jedu sa tog stabla nego je jos dometnula da je rekao da ga ni ne diraju. Nikad Bog to nije rekao. Rekla je ne samo da ne smijemo jesti nego ga nesmijemo ni taknuti. To je neka groza...
I onda je poslusala zmiju, koja je onaj lopov koji je dosao ukrasti izobilje koje je Bog dao... A Bog zeli da uzivamo:
"Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje;" (1.Timotej 6:17)
Bog uziva kad mi uzivamo, kad imamo izobilje zivota zbog kojeg je Isus i dosao da nam ga vrati. Ali uvijek je tu lopov koji zeli ukrasti to izobilje i koji ce sam protumaciti rijec Bozju i izokrenuti je u svoju korist... i mnoge je prevario.. o spolnosti da ne i govorimo kako u svijetu pobjedjuje, kraduci izobilje koje Bog ima za nas na tom polju. Bog nas je mogao stvoriti da se razmnozavamo kao amebe. Zasto je napravio da je spolni odnos i jedinstvo koje se tada zbiva tako posebno... Jel mozda zato sto je htio da uzivamo?
Ponavljam Eden je Vrt Uzivanja |
|
Hamm |
Posted: Dec 13 2005, 09:31 PM 442272 |
|
|
Make a final stand and die with a Beer in your hand
Member No.: 263
|
Umm...fora tekst...nemam kaj ze reci..ali po tome sex nije grijeh...bio on prije braka ili za vrijeme braka pogotovo
to je onda cisti emocionalno/fizicki užitak..koji nam je Bog dao...barem ja to zakljucujem iz teksta |
|
Evenstar |
Posted: Dec 14 2005, 12:32 AM 442434 |
|
|
:In Contact:
Member No.: 121
|
QUOTE (antocjo @ Dec 13 2005, 09:22 AM) | Prebacit cu ovo ovdje.... neki su se zalili da ne mogu sa geocities-a skinuti ono jedno predavanje pa evo ponovo LINK
|
Poslusala sam. Lik je nabrijan A tema je ono.. od A do Z. Ima svega.. malo je tesko pratiti tak skakanja s teme na temu.. Malo je komican. Al kuzim taj njegov lezeran pristup.. U pocetku pocne s miloscu pa onda ode.. nekuda.. Inace, i u ovom predavanju se spominju 'otkrivenja '. Cula sam da ih i Gomil spominje. Pa.. jesmo li vec pricali o tome? Sto je to zapravo? |
|
antocjo |
Posted: Dec 14 2005, 09:59 AM 442563 |
|
|
|
QUOTE (Hamm @ Dec 13 2005, 09:30 PM) | Umm...fora tekst...nemam kaj ze reci.. |
oces reci da se slazes... nadam se da si uvidio da Bog nije onakav kakav mislis da ga krscanstvo prikazuje...
QUOTE (Hamm @ Dec 13 2005, 09:30 PM) | ali po tome sex nije grijeh...bio on prije braka ili za vrijeme braka pogotovo |
O tome smo prije prcali, imamo topic za to i ne bi se htio opet previse vracati na to. Seks prije braka jest grijeh. Grijeh = promasaj. I ako mislis da trenutno dobivas, u stvari gubis i od one punine koju Bog ima za tebe u braku. Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi
QUOTE (Hamm @ Dec 13 2005, 09:30 PM) | to je onda cisti emocionalno/fizicki užitak..koji nam je Bog dao...barem ja to zakljucujem iz teksta |
jedinstvo koje se zbiva u tome je puno vise od emocionalno/fizicki uzitka...
nego da se nadovezem jos na prvi post jer mnogi ljudi jos uvijek imaju predodzbu krscanstva kao sustava odredbi, naredbi, zabrana, zapovjedi... "Ako prihvatim Krista izgubit cu slobodu"
Ima jedan slucaj kad je jedan nevjernik rekao krscaninu:
- "Ah da, vi krscani ste oni koji niste slobodni pusiti."
A ovaj mu odgovori:
- "Ja ne pusim jer to ne zelim. A ti, hajde probaj prestati pusiti ako si zaista SLOBODAN!"
Tko je tu zaista slobodan???
Odgovori im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: tko god čini grijeh, rob je grijeha. Rob ne ostaje u kući zauvijek, a sin ostaje zauvijek. Ako vas dakle Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni. (Ivan 8:34-36)
Isus je dosao da nas oslobodi i da u toj slobodi uzivamo zivot koji je za nas osmislio prije stvaranja da ga zivimo u punini. Lopov dolazi kao Evi i izvrce Bozju rijec da ukrade od izobilja koje Bog ima za nas. Dolazi sa rijecima: "Zar je Bog zaista rekao..."
Ako je i zastrto evanđelje naše, u onima je zastrto koji propadaju: u onima kojima bog ovoga svijeta (sotona) oslijepi pameti nevjerničke da ne zasvijetli svjetlost evanđelja slave Krista koji je slika Božja. (2.Korincanima 4:3-4) |
|
Hamm |
Posted: Dec 14 2005, 10:06 AM 442565 |
|
|
Make a final stand and die with a Beer in your hand
Member No.: 263
|
Bog je u nama..bog je ljubav, sloboda i jedninsto. Ako to zaista posjedujemo onda odista jesmo djeca Božija. Samim time ga poštujemo. Ljudi su ti koji su okaljali njegovo ime i pretvorili ga u velikog gazdu koji sve određuje i naređuje. |
|
tainani |
Posted: Dec 14 2005, 10:36 AM 442576 |
|
|
Petitioner to the Council
Member No.: 326
|
Antocjo je prichao izmedju ostalog i o slobodi koju nam Bog daje .Ima jedan zanimljiv detalj :prvi krschani koji su zivjeli sa Isusom,nazivali su sebe Isusovim robovima.Oni su koristili rijech "rob",ali njihovo ropstvo nije bilo ropstvo koje im je nametnuto.Chak je i sloboda ropstvo,ako ti je nametnuta,a ako ropstvo prihvatish od svoje volje,to je sloboda.Isus ih je izbavio ,Isus ih je oslobodio ,i toliko su voljeli tog chovjeka da su se zvali njegovim robovima.Uchenik je netko tko se predaje na osnovu svog srca.Nitko ga ne primorava da se preda.Kada se koristi ma kakva sila sve kreche naopako.Ako si krschanin zato sto su te roditelji natjerali da postanesh krschanin-to nije izbor.Iz toga se ne mozhe roditi disciplina.U stvari iz tog se radja pobuna. |
|
antocjo |
Posted: Dec 14 2005, 10:59 AM 442591 |
|
|
|
QUOTE (Hamm @ Dec 14 2005, 10:05 AM) | Bog je u nama..bog je ljubav, sloboda i jedninsto. Ako to zaista posjedujemo onda odista jesmo djeca Božija. Samim time ga poštujemo. |
U nacelu se slazem ali opet brkas redosljed...
Isus je otvoreno rekao da imamo djavla za oca i da se moramo nanovo roditi u njegovu obitelj. A cinis volju oca svoga... I upozorio je na kradljivca... i znas sam koliko si mogao proznati u ovim stvarima koliko te pokrao...
Bog jest zakonodavac ali je rekao da ce svoje zakone upisati u nasa srca (a ne kao prvi put na kamene ploce) i to ide samo po Duhu Svetom... I pise tamo gdje je Duh tu je sloboda... i onaj tko je nanovorodjen po Duhu slobodan je od Zakona koji kaze cini to i ne cini to... Taj zakon mu je upisan u srcu i cijelim bicem se slaze da je dobar i slobodan je onda i da ne grijesi protiv tog zakona jer niti ne zeli.
QUOTE (Evenstar @ Dec 14 2005, 12:32 AM) | U pocetku pocne s miloscu pa onda ode.. nekuda |
I Eve, to je ta milost o kojoj je Karlo poceo pricati... Milost je nesto sto ti Bog besplatno dadne, i to nesto sto nama nije ni na kraj pameti bilo a nasa je najveca potreba...
Bas se time ocitovala milost Bozja u svoj spasiteljskoj snazi za sve ljude da nas odgaja da se odrecemo bezboznosti i svjetskih pozuda... On je dao samog sebe mjesto nas da nas otkupi od bezakonja i ocisti nas da budemo njegov izabrani narod revan u djelima ljubavi. (Tit 2:11-14)
Ali kad se pojavila dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga, on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu: kupelji novoga rođenja i obnavljanja po Duhu Svetom koga bogato izli na nas po Isusu Kristu, Spasitelju našemu, da opravdani njegovom milošću budemo, po nadi, baštinici života vječnoga. (Tit 3:4-7)
Edited by antocjo - Dec 14 2005, 11:22 AM |
|
Morfiwen |
Posted: Dec 25 2005, 06:48 PM 451015 |
|
|
*
Member No.: 489
|
QUOTE (antocjo @ Dec 13 2005, 03:42 PM) | Bog je stvorio savrseno Edenski vrt - sto znaci Vrt Uzivanja - Bog je zelio da oni tamo uzivaju. |
Post o Edenskom vrtu je genijalan...moram priznati da me potaknuo na razmišljanje o Evi u drugacijem svjetlu... |
|
antocjo |
Posted: Dec 16 2006, 05:48 PM 657330 |
|
|
|
da se nadovezem na raspravu od tainani i Silmoshan od prije par dana...
Sto se tice dva stabla u rajskom vrtu, imadoh nedavno dublje spoznaje u vezi toga...
Dakle, bila su u vrtu dva stabla
1. stablo zivota - sa kojeg je covjek mogao jesti slobodno koliko god je zelio i 2. stablo spoznaje dobra i zla sa kojeg je Bog zabranio covjeku da jede
I u principu ta dva stabla simboliziraju dva nacina zivota, pa cak i dva saveza koja je Bog napravio sa ljudima...
1. Bog je predvidio da covjek uzima koliko god zeli sa stabla zivota. Sto je taj zivot?
Kao sto sam jednom vec rekao i to prvo stablo je stablo spoznaje - ali ne suhoparne spoznaje dobroga i losega - nego spoznaje samog Boga:
A ovo je zivot vjecni: spoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si poslao, Isusa Krista. (Ivan 17:3)
2. No, covjek se odlucio za drugaciji put da postigne zivot - da jede sa stabla spoznaje dobra i zla. Sto je u principu lista zakona... "Ovo je dobro, ovo je lose... nemoj raditi ovo... radi ono..."
I kako je covjek izabrao - Bog mu je to i dao - tako je i dosao Mojsijev zakon. Sablo spoznaje dobra i zla takodjer simbolizira i starozavjetni savez koji je Bog napravio sa ljudima - po Zakonu.
I kako Pavao pise (Rimljani 7:12) Zakon je u svojoj osnovi svet, dobar i pravedan a prije svega duhovan. No problem je tog covjeka jer nije duhovan i njegova spoznaja dobra i loseg u formi liste pravila i zapovjedi dopire samo do njegove duse - razuma, osjecaja i volje, ali ne i do samog duha (razjasnit cu kasnije).
Mala digresija: to je primjer satora sastanka (koji je slika svakog obitavalista Bozjeg tako i covjeka)... Sastojao se od dvorista, Svetinje i Svetinje nad svetinjama. Izmedju Svetinje i Svetinje nad svetinjama u kojoj je bila Bozja prisutnost je bio zastor i simbolizirao da ljudi nisu mogli doci u direktnu Bozju prisutnost....I necu duljiti - taj sator od tri dijela simbolizira i covjeka - dvoriste (tijelo), Svetinja (dusa) i Svetinja nad svetinjama (duh).
Kad je Isus umro na krizu u hramu se poderao taj zastor i sada: "Imamo dakle, braco, slobodan ulaz u Svetinju po krvi Isusovoj - put nov i ziv sto nam ga On otvori kroz zavjesu, to jest svoje tijelo... (Hebrejima 10:19-20)
Sada mozemo imati nesmetano zajednistvo sa Bogom u duhu... I ovaj put koji Isus otvorio pise da je put zivota. Nije vise na dusevnoj razini - snage uma i ljudske volje nego na razini duha...
Mozda sam sada malo zakomplicirao... ali vratimo se na ona dva stabla...
Zivot koji izvire iz stabla spoznaje dobra i zla je zivot po zakonu... Znat ces sto je dobro i sto lose ali neces imati zivotne snage to i drzati.. I taj Zakon ne sluzi nicemu do li samo, kako i Biblija kaze, spoznaji grijeha (Rim 3:20). I to se jasno vidi u primjeru Adama i Eve da kad su kusali plod sa tog stabla samo su spoznali svoju gresnost (neposluh Bogu) i onda su osijetili sram, frustraciju, strah - upravo ono sto i pise da Zakon radja - gnjev (Rim 4:15) i smrt (Rim 7:10)
I kad covjek to iskusi ili ce priznati da ne moze to drzati ili ce se jos vise uzoholiti u svojoj razumskoj spoznaji i znanju razlucivanja dobra i zla i ziviti u neovisnosti od Boga. Takav covjek ne treba cekati na Boga i cuti njegov glas savjeta, nego slusa svoj glas jer ima inteligenciju, zdrav razum koji mu govori sto je dobro a sto lose Nema zivota po duhu (tj nema zivota) nego je zivot samo po dusi...
Stablo zivota simolizira zivot po duhu, po milosti a ne po Zakonu. To je nov zivotvorni (novozavjetni) put koji nam je Isus (ponovno) otvorio. To je zivot stalne ovisnosti o Bogu, zivot koji izvire iz Boga (kao sto je mladica na trsu), kao sto sam citrao Ivan 17, zivot koji izvire iz spoznaje Boga. I ovo je sada krucijalno u cijeloj prici. Tada Zakon (razumska spoznaja dobra i zla) uopce nije potreban....
Ta zakon Duha zivota u Kristu Isusu oslobodi me zakona grijeha i smrti. (Rimljani 8:2)
Po Zakonu Duha zivota ne treba mi nista napismeno 'cini to ... ne cini ono'... to jednostavno izvire iz duha... Kao kad uzmem nesto za pojesti i jezik mi da signal da je to pokvareno ispljunut cu to bez previse razmisljanja... nije mi potrebno provjeravati je li to na listi nejestivih stvari..
A covjek je u Edenu jos dok nije skuzio zivjeti po duhu odabrao ovo drugo - "zelim SADA znati sto je lose a sto dobro..." trebao je uzimati sa stabla zivota - rasti u spoznaji Boga i onda bi u duhu naucio razabirati a ne po razumski spoznatljivoj listi...
A to je Bog jos i obecao u Starom zavjetu: Evo dolaze dani - rijec je Jahvina - kad cu s domom Izraelovim i s domom Judinim sklopiti Novi savez. Ne Savez kakav sam sklopio s ocima... Nego, ovo je Savez sto cu ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - rijec je Jahvina: Zakon cu svoj staviti u dusu njihovu i upisati ga u njihovo srce (duh). I bit cu Bog njihov, a oni narod moj. I nece vise uciti drug druga ni brat brata govoreci: 'Spoznajte Jahvu!' nego će me svi poznavati, i malo i veliko - rijec je Jahvina - jer cu oprostiti bezakonje njihovo i grijeha se njihovih necu vise spominjati." (Jeremija 30:31-34)
za primjetiti je da je Bozji zakon upisan u duhu povezan sa spoznajom Boga
Covjek je u Edenu odlucio duh podrediti dusi i svi mi smo naslijedili taj nacin zivota od svojih predaka i sada nam je vratiti se na izvor: spoznavati Boga i zivjeti po duhu, po vjeri - koja nije kontra razuma nego je iznad razuma ...
I kad imam sve ovo napameti bolje mogu razumijeti odnose Zakon, milosti i vjere: Jer da je dan Zakon koji bi mogao dati zivot, pravednost bi doista proizlazila iz Zakona. Ali je Pismo sve zatvorilo pod grijeh da se, po vjeri u Isusa Krista, obecano dade onima koji vjeruju. (Galacani 3:21-22)
Puno bi se toga jos moglo razmisljati i pisati.. pogotovo o zivotu koji je bio od pocetka (stablo zivota u Edenu) a ocitovao se u Kristu (1.Ivanova 1:1-2) ali stat cu sad
ps: zeljkica - to je istina i nagovjestaj onoga sto ce Bog uciniti u novom zavjetu - da ce u srce upisati zakon tako da ne treba zabrana nego niti neces zeljeti grijesiti |
|
Rá Lairë |
Posted: Feb 8 2007, 02:55 PM 691072 |
|
|
sajLONCI
Member No.: 896
|
antocjo, jesi li selektivno odvagivao tekstove, ili Bibliju kao cijelu zanemarivajuci neke dijelove? I jesi li citao jos neke dodatne knjige koje nisu bile oznacene kao "pogodne" da se uvrste u Bibliju?
samo me zanima, bez sarkazma |
|
|