Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < [1] 2 > ( Go to first unread post )
Tumačenje Biblije: doslovno ili..., uvijek je važan kontekst :)
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
Fedaykin
  Posted: Jul 13 2006, 09:53 AM 581645 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ossa numquam satis levantur.

Group: Members
Member No.: 368

ono sto meni nikako nije jasno je.... kako pobogu odrediti gdje je u bibliji granica izmedju zastarjelog i onog sto je nekakva alegorija i onoga sto ce se uzeti zdravo za gotovo conf44.gif i tko je (bio) pozvan odluciti kako ce se nesto rastumaciti i prevesti i blahblah.gif

moze li se to ikako nazvati nekakvim religijskim komformizmom, odnosno doslovnim uzimanjem samo podataka/pravila/itd koji nam "odgovaraju" u modernom svijetu conf44.gif nije li to uplitanje kolektivne ljudske odluke u navodnu rijec bozju conf44.gif

Evenstar
Posted: Jul 13 2006, 10:25 AM 581669 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

:In Contact:

Member No.: 121

Pitas Njega.

flowers
Posted: Jul 13 2006, 04:09 PM 581875 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

waiting for Aslan

Group: Hosts
Member No.: 442

QUOTE (Evenstar @ Jul 13 2006, 11:25 AM)
Pitas Njega.

Premda moram primijetiti da je ovo vrlo smjeli odgovor. yes.gif hug.gif
Koji zahtijeva vjeru. shocking2.gif
Eve unsure.gif

Evenstar
Posted: Jul 13 2006, 09:18 PM 581984 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

:In Contact:

Member No.: 121

QUOTE (flowers @ Jul 13 2006, 05:09 PM)
QUOTE (Evenstar @ Jul 13 2006, 11:25 AM)
Pitas Njega.

Premda moram primijetiti da je ovo vrlo smjeli odgovor. yes.gif hug.gif
Koji zahtijeva vjeru. shocking2.gif
Eve unsure.gif

Pa vjerojatno je vrlo smjeli.. vjerojatno zahtjeva vjeru ili otvorenost (openminded).. osobno imam najvecu dilemu u zivotu sa stvarima koje nemaju uhodanu sablonu.. Znaci, kada mozes napraviti obje stvari i da u danom kontekstu budu uredu.. Kada ne znam kada stati, kada nastaviti i da li tako postupiti u ponovnom slucaju na istom principiu.. Znam da ovako opcenito ovo ne zvuci smisleno, ali to su neke stvari u kojima je moj 'smisao za smisao' jednostavno bio nedostojan. I onda pomislih, okej, pa mozda je na to Antocjo mislio kad je rekao pitaj Njega. Imalo mi je smisla. To je ideja na kojoj jos 'radim'... in process..

p.s. Flowers, s onim, 'izazivam vas' si me podsjetila na Antocija wink.gif hug.gif

antocjo
Posted: Jul 14 2006, 09:45 AM 582270 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

QUOTE (Fedaykin @ Jul 13 2006, 10:52 AM)
ono sto meni nikako nije jasno je.... kako pobogu odrediti gdje je u bibliji granica izmedju zastarjelog i onog sto je nekakva alegorija i onoga sto ce se uzeti zdravo za gotovo  conf44.gif i tko je (bio) pozvan odluciti kako ce se nesto rastumaciti i prevesti i  blahblah.gif

Neke stvari je vec Gomil napisao ali ipak...

Kad imas cijelu Bibliju pred ocima i gledas kontekst velika vecina stvari je jasna i Biblija samu sebe objasnjava/nadopunjava. Kao npr. ono kad je Isus govorio o zapovjedima: "Ne ubij" i "Ne ucini preljuba" ili ono poznato "oko za oko, zub za zub" (o cemu je vec bilo rjeci). U tom smislu se cesto spocitava kontradikcija NZ I SZ. Sto proizlazi najcesce iz povrsnosti i nepoznavanja. Zakon je u SZ bio dan sa svrhom. Imao je moralni dio (kao 10 zapovjedi) koji je univerzalni i vrijedi i sada. Prakticni dio koji je bio uvjetovan kulturom i vremenom. Ceremonijalni dio (hram, zrtve...) je bio slika onoga sto ce doci - Kristove zrtve i sa njome je on dovrsen - jedna zrtva za oprostenje svih. Tocka. Isus sam je ispunio Zakon po svim tockama.

Novina (milost a ne vise zakon) koje je 'u punini vremena' dosla sa Kristom je jako logicna. Jer je Zakon bio cuvar dok smo bili maloljetni, u punini vremena nismo vise podlozni cuvaru... O tome mnogo pise Pavao u poslanici Glacanima: "Prije dolaska vjere, pod Zakonom zatvoreni, bili smo cuvani za vjeru koja se imala objaviti. Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo. A otkako je nadosla vjera, nismo vise pod nadzirateljem. Uistinu, svi ste sinovi Bozji, po vjeri u Kristu Isusu... Hocu reci: sve dok je bastinik maloljetan, nista se ne razlikuje od roba premda je gospodar svega: pod skrbnicima je i upraviteljima sve do dana koji je odredio otac. Tako i mi: dok bijasmo maloljetni, robovasmo pocelima svijeta. A kada dodje punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od zene bi rodjen, Zakonu podlozan da podloznike Zakona otkupi te primimo posinstvo. A buduci da ste sinovi, odasla Bog u srca vasa Duha Sina svoga koji klice: "Abba! Oce!" " (Galacanima 3&4)

----------
Ali kljuc koji otkljucava Bibliju je onaj isti koji ju je napisao - Duh Sveti (kojega inace Isus obecava svojim ucenicima i naziva ga Uciteljem). To je do Boga, a do nas je (sto je i preduvjet da mozemo dopustiti Duhu da objasni) ono sto je Isus rekao: Ako tko hoce vrsiti volju njegovu, znat ce da li je taj nauk od Boga ili ja sam od sebe govorim. (Ivan 7:17)

Dakle, ako je netko tragatelj za istinom samo radi hobija, znatizelje ili rasprave onda je nece niti spoznati conf44.gif Ako li je trazi i spreman joj se vec sada (ma sto god ona bila) podrediti, onda je na pravom putu klap.gif Pitanje je za svakoga: Da uistinu znas sto je istina i sto Bog ocekuje od tebe, jesi li spreman uskladiti svoj zivot sa time? (I Isus kaze: "Tko je prijatelj istine, slusa moj glas")

Iz svog iskustva znam da su se stvari na tom polju pocele brzo mijenjati u mom zivotu nakon jedne iskrene molitve kad sam ja kapitulirao: "Boze! Zelim te upoznati kakav zaista jesi!" (klik)

Dok god mislis da znas - Bog ti nema sto dati i neces traziti, kad priznas da ne znas trazit ces i naci ces jer Bog obecava da onaj koji trazi da i nalazi.
Isto tako, tesko da ti Bog moze nesto objaviti ako vec sada nisu uskladjen sa onim u sto si siguran da je istina. Ili bar pokusavas... "Tko se pokaze vjeran u malome, bit ce mu povjereno vise."

Ovo je bila mala digresija ali nuzna. Meni isto neke stvari u Bibliji nisu jasne, uglavnom sitnice (ili se meni tako cine) za koje sam lijen zaista ustrajno kucati i traziti, radije svoju snagu/vrijeme/volju trosim za stvari koje smatram vaznijima (kao i svatko) umjesto da sitinicarim...

Prije sam vec spominjao, ali evo opet cu. Prije smo u zaji imali uokvirane rijeci "U onom nuznom jedinstvo, u dvojbenom sloboda, u svemu ljubav." Tako da ja mozda imam neka uvjerenja drugacija od npr Gomila, Boromira ili Gimlija... sto je u domeni ovog dvojbenog i mozemo o tome raspravaljati u ljubavi bez da remeti nase zajednistvo u Kristu koje se temlji na onome sto nam je svima jasno hug.gif O slicnome dosta pise u Rimljanima 14 wink.gif

eto, tri duga posta za redom... brise.gif tko zna kad cu si to ponovno priustiti.. ph34r.gif

Voronwe
Posted: Nov 27 2007, 09:52 PM 827201 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Member No.: 858

QUOTE (Queen Arwen @ Nov 27 2007, 01:46 PM)
pa pogledaj noin potop - nije se to dogodilo zato jer su oni ljudi imali tvornice i ispusne plinove (dobro, to su imali, ali ne te vrste ph34r.gif ) nego zato jer su toliko ogrezli u grijeh da je sam Bog poslao potop da ocisti zemlju od njih yes.gif to je primjer globalne katastrofe

um, ovaaaaaj, ali noin potop se nije dogodio no.gif ...
Zapravo...cijela knjiga postanka je slika, prilagodba starih epova kao što je Gilgameš židovskoj kulturi i vjerovanju. Tako recimo i Adam o kojem si govorila u prošlom postu nije čovjek. Adam je stara semitska riječ za zemljanina...tj. "I stvori Bog zemljanina iz praha zemaljskog". Dakle, Adam se mora shvatiti kao cijelo čovjecanstvo koje je nastalo od zemlje, ne iz zraka, ne nekim čarobnjaštvom, već od zemlje... Dakako, zbog toga se i stav Crkve u smislu Darvinove evolucije promijenio u prošlom stoljecu...Biblija se tome ne protivi. Također, Eva je semitska riječ za ženu...etc...etc...

Želim samo reci...ne može se hvatati doslovno za rijeci napisane u Bibliji, pogotovo u Starom zavjetu, pogotovo u Postanku jer je Postanak najmlađa knjiga SZ...napisana cca. 250g BC i prožeta svecenickom tradicijom, dakle najproduhovljenijim i najapstraktnijim mislima i stavovima ondašnjih židovskih mislilaca. Tako da Noin potop možda jest primjer Božje kazne, ALI excl.gif to je židovsko viđenje Boga. Zbog toga nam je i poslao Sina da pokaže na greške, da upotpuni Zakon.. Kršćanski Bog nije Bog koji kažnjava, to nam je rekao sam Isus.

Queen Arwen
Posted: Nov 27 2007, 10:54 PM 827313 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Undómiel

Member No.: 953

Voronwe, vec sam vise puta prije naglasila da sve ovisi o necijem poimanju istine, a za mene je istina Biblija. Takoder, ne mozes s tolikom sigurnoscu govoriti da Noin potop ne postoji jer postoje znanstvne studije koje daju dokaze o globalnom potopu - zbog toga price o potopu postoje u svakom narodu, izmjenjene - pricu o potopu nalazimo i u Epu o Gilgamesu i u Mitu o Deukalionu i Piri, isto tako neki kineski znakovi koje sam prije proucavala govore o tome yes.gif sve ovo sto si naveo kao dokaze da globalnog potopa nije bilo moze se upotrijebiti i kao argument da ga je bas bilo yes.gif evo ti primjer iz Biblije - od Noinih sinova su se dalje razvili narodi koji su kasnije otisli svaki na svoju stranu, noseci sa sobom pricu o velikom potopu koja se tijekom vremena izmijenila i u svakom narodu postala nesto drugo i u nekim segmentima drugacije, a u drugim pak ostala identicna.

a Knjigu Postanka, kao i cijelo Petoknjizje, je napisao Mojsije, puuuuuuuuno prije 250. g.pr.Kr. yes.gif

Voronwe
Posted: Nov 27 2007, 10:57 PM 827316 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Queen Arwen @ Nov 27 2007, 10:53 PM)
Voronwe, vec sam vise puta prije naglasila da sve ovisi o necijem poimanju istine, a za mene je istina Biblija. Takoder, ne mozes s tolikom sigurnoscu govoriti da Noin potop ne postoji jer postoje znanstvne studije koje daju dokaze o globalnom potopu

..........

a Knjigu Postanka, kao i cijelo Petoknjizje, je napisao Mojsije, puuuuuuuuno prije 250. g.pr.Kr.  yes.gif

Biblija jest istina, ali istina koju treba na pravilan nacin protumaciti. I egzegeza se slaže da potopa planetarnih razmjera nija bilo, ne samo znanstvenici.

I, da, ovaaaaj, opca je zabluda da je Mojsije to napisao.. Imao Biblijsku teologiju koju je predavao Adalbert Rebic. Čovijek sam rekao da to nije tako.. Petoknižje je prošlo mnogo mnogo redakcija prije nego što je nastalo ono što danas zovemo Petoknižjem.

Edited by Voronwe - Nov 27 2007, 10:58 PM

Queen Arwen
Posted: Nov 27 2007, 11:40 PM 827351 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Undómiel

Member No.: 953

QUOTE (Voronwe @ Nov 27 2007, 11:57 PM)

Biblija jest istina, ali istina koju treba na pravilan nacin protumaciti. I egzegeza se slaže da potopa planetarnih razmjera nija bilo, ne samo znanstvenici.

I, da, ovaaaaj, opca je zabluda da je Mojsije to napisao.. Imao Biblijsku teologiju koju je predavao Adalbert Rebic. Čovijek sam rekao da to nije tako..

Gle, problem ti je u tome sto puno svakakvih ljudi pise o Bibliji sve i svasta i to sto svi o njoj filozofiraju i tumace si je onak kak njima pase. To sto neki Adalbert Rebic kaze o Bibliji, meni ne znaci apsolutno nista. Sori, ali stvarno mi ne znaci nista. To sto je netko veliki teolog, filozof, mislilac i tko-zna-kaj-sve-ne ne daje garanciju da su njegove teorije tocne. Uostalom, ja bi sada prestala raspravljati o tome jer vise ne pripada temi ovoj topica, a i zato jer cemo se na kraju samo vrtiti u krug - covjek kaze ono u sto vjeruje, u sto ima argumente, ali netko vjeruje nesto drugo, i sad se navlace oko toga i nikak da se dogovore jer se ni ne mogu dogovorit. Sve same neke nauke, teorije, filozofije i tisucu tumacenja, a na kraju ce si svatko protumacit kak hoce i kak mu pase. Ne kazem time da si ja tumacim Bibliju kak hocu pa da sad tu svima solim pamet, nego samo govorim ono u sto vjerujem, a to je da je Biblija istina i Bozja rijec koju covjek moze tumaciti na isti nacin kako je i napisana - nadahnut Svetim Duhom, s Bozjom objavom. I to je to.

antocjo
Posted: Nov 29 2007, 11:09 AM 828005 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Topic je Biblija pa cu citirati malo vise jer je u ovoj raspravi zaista bitno.

QUOTE (Voronwe @ Nov 27 2007, 09:51 PM)
Tako recimo i Adam o kojem si govorila u prošlom postu nije čovjek. Adam je stara semitska riječ za zemljanina...tj. "I stvori Bog zemljanina iz praha zemaljskog". Dakle, Adam se mora shvatiti kao cijelo čovjecanstvo koje je nastalo od zemlje, ne iz zraka, ne nekim čarobnjaštvom, već od zemlje... Dakako, zbog toga se i stav Crkve u smislu Darvinove evolucije promijenio u prošlom stoljecu...Biblija se tome ne protivi. Također, Eva je semitska riječ za ženu...etc...etc...

Hm huh.gif to mi je vise komformisticki nacin da se naizgled izbjegnu nevolje...

Adam zaista ima znacenje Zemljani (ili cak crvenko smilie.gif ) ali to nije nista neuobicajeno jer sva Hebrejska imena imaju neko znacenje... Adama oznacava fda je stvoren od zemlje... Isus tako znaci "Jahve spasava", Abraham - "Otac mnogih"...

Adam se definitivno ne spominje samo u Postanku vec na mnogo mjesta u Novom zavjetu gdje se na njega referencirao kao na stvarnu osobu. I usporedjuje se sa Isusom.

Zbog toga, kao sto po jednom Covjeku udje u svijet grijeh i po grijehu smrt, i time sto svi sagrijesise, na sve ljude prijedje smrt... Doista, do Zakona bilo je grijeha u svijetu, ali se grijeh ne ubraja kad nema zakona. Da, ali smrt je od Adama do Mojsija doista kraljevala i nad onima koji ne sagrijeie prekrajem sličnim kao Adam, koji je pralik Onoga koji ima doci. Ali s darom milosti nije kao s grijehom. Jer ako su grijehom jednoga mnogi umrli, mnogo se obilatije na sve razlila milost Bozja, milost darovana u jednom covjeku, Isusu Kristu. I dar - to nije kao kad je ono jedan sagrijesio: jer presuda nakon jednoga grijeha posta osudom, a dar nakon mnogih grijeha - opravdanjem. Uistinu, ako grijehom jednoga smrt zakraljeva - po jednome (Adamu, op.a.), mnogo ce vise oni koji primaju izobilje milosti i dara pravednosti kraljevati u zivotu - po Jednome, Isusu Kristu. Dakle, grijeh jednoga - svim ljudima na osudu, tako i pravednost Jednoga - svim ljudima na opravdanje, na zivot! Doista, kao sto su neposluhom jednoga covjeka mnogi postali gresnici tako ce i posluhom Jednoga mnogi postati pravednici. A zakon nadodje da se umnozi grijeh. Ali gdje se umnozio grijeh, nadmocno izobilova milost: sto grijeh zakraljeva smrcu, da tako i milost kraljuje pravednoscu za zivot vjecni po Isusu Kristu Gospodinu nasemu. (Poslanica Rimljanima 5:12-21)

Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti ozivljeni. (1.Korincanima 15:22)

Tako je i pisano: Prvi covjek, Adam, postade ziva dusa, posljednji Adam (Isus, op.a) - duh zivotvorni. (1.Korincanima 15:45)

Po ovome ako Adam samo pretstavlja cijelo covjecanstvo (sto je u odredjenom smislu istina) onda isto vrijedi i za Isusa - da predstavlja SAMO neki novi narod (sto je opet u odredjenom smislu istina) ali da NIJE bio stvarna osoba.

Mislim da ne moze biti jasnije sto i Novi zavjet uci o Adamu conf44.gif cak ga se spominje u rodoslovlju Isusa U Matejevom i Lukinom evandjelju... a i sam Isus je govorio sa pretpostvakom da su Adam i Eva bile stvarne osobe:
Pristupe mu tada farizeji pa, da ga iskusaju, kažu: "Je li dopusteno otpustiti zenu s kojega god razloga?" On odgovori: "Zar niste citali: Stvoritelj od pocetka musko i zensko stvori ih i rece: Stoga ce covjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju zenu; i dvoje njih bit ce jedno tijelo? Tako vise nisu dvoje, nego jedno tijelo. Sto, dakle, Bog zdruzi, covjek neka ne rastavlja." Kazu mu: "Zasto onda Mojsije zapovjedi dati otpusno pismo i - otpustiti?" Odgovori im: "Zbog tvrdoce srca vasega dopusti vam Mojsije otpustiti zene, ali od pocetka ne bijase tako. (Matej 19:3-8)

QUOTE (Voronwe @ Nov 27 2007, 09:51 PM)
Tako da Noin potop možda jest primjer Božje kazne, ALI  excl.gif to je židovsko viđenje Boga. Zbog toga nam je i poslao Sina da pokaže na greške, da upotpuni Zakon.. Kršćanski Bog nije Bog koji kažnjava, to nam je rekao sam Isus.

Isus nije dosao pokazati na greske SZ nego ga je dosao ispuniti i nadopuniti - kao sto kaze u Propovjedi na gori.

Gdje je Isus rekao da Bog ne kaznjava? Ovdje jasno govori da ce predati muciteljima onoga koji ne oprosti bliznjemu od svega srca:

Stoga je kraljevstvo nebesko kao kad kralj odluci urediti racune sa slugama. Kad zapoce obracunavati, dovedose mu jednoga koji mu dugovase deset tisuca talenata. Kako nije imao odakle vratiti, zapovjedi gospodar da se proda on, zena mu i djeca i sve sto ima te se podmiri dug. iti.' Gospodar se smilova tomu sluzi, otpusti ga i dug mu oprosti.
A kad taj isti sluga izadje, naidje na jednoga svoga druga koji mu dugovase sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreci: 'Vrati sto si duzan!' Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: 'Strpljenja imaj sa mnom i vratit cu ti.' Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati duga."
Kad njegovi drugovi vidjese sto se dogodilo, silno razalosceni odose i sve to dojavise gospodaru. I gospodar ga, rasrdjen, preda muciteljima dok mu ne vrati svega duga. Tako ce i Otac moj nebeski uciniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu."
(Matej 18:23-35)

Da ne spominjemo Otkrivenje "i Onoga koji sjedi na prijestolju i srdžbe Jaganjčeve" (Otk 6:16) shocking2.gif

Voronwe
Posted: Nov 30 2007, 05:26 PM 828518 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (antocjo @ Nov 29 2007, 11:09 AM)

Hm huh.gif  to mi je vise komformisticki nacin da se naizgled izbjegnu nevolje...

Adam zaista ima znacenje Zemljani (ili cak crvenko smilie.gif ) ali to nije nista neuobicajeno jer sva Hebrejska imena imaju neko znacenje... Adama oznacava fda je stvoren od zemlje... Isus tako znaci "Jahve spasava", Abraham - "Otac mnogih"...

Adam se definitivno ne spominje samo u Postanku vec na mnogo mjesta u Novom zavjetu gdje se na njega referencirao kao na stvarnu osobu. I usporedjuje se sa Isusom.

Ja govorim samo ono što sam čuo od Rebica, a on kaže kako su prve recenice Postanka igra rijeci, i kako se doista mislilo na zemljanina, tj. na cijelu rasu.
Doista se spominje Adam i kasnije, ali samo kao slika prvog čovjeka yes.gif.

Edit: uz to, semiti su se izražavali u slikama... Za njih bi preapstraktno bilo govoriti o čovjecanstvu u nekoj predaji yes.gif zato su se poslužili slikom Adama, nadjenuvši mu takvo ime da se znacenje i smisao slike ne izgubi

QUOTE (antocjo @ Nov 29 2007, 11:09 AM)

Isus nije dosao pokazati na greske SZ nego ga je dosao ispuniti i nadopuniti - kao sto kaze u Propovjedi na gori.

Naravno, krivo se izrazih. yes.gif
Mada... "Oko za oko..." je ispravljeno u "Ljubi brata svoga...". Tu je više vidljiv ispravak nego nadopuna conf44.gif

Edited by Voronwe - Nov 30 2007, 05:32 PM

antocjo
Posted: Nov 30 2007, 09:51 PM 828595 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Voronwe @ Nov 30 2007, 05:25 PM)
Ja govorim samo ono što sam čuo od Rebica, a on kaže kako su prve recenice Postanka igra rijeci, i kako se doista mislilo na zemljanina, tj. na cijelu rasu.
Doista se spominje Adam i kasnije, ali samo kao slika prvog čovjeka yes.gif.

pa dobor, covjek ima takav stav... no NZ koji jako jasno govori o Adamu kao o jednom covjeku nisu pisali semiti, stovise pisan je na tada modernom grckom jeziku... Kako objasniti ono Isusovo rodoslovlje U Mateju u Luki koje seze skroz do Adama...? Od kud sva rodoslovlja patrijaha, skroz od Adama...?

"O njima prorokova sedmi od Adama, Henok..." Juda 14

Da je Adam samo slika kako moze stvarna osoba imati njega u konkretnom rodoslovlju?

sorry, ali nema smisla uz svo duzno postovanje prema Rebicu conf44.gif

Voronwe
Posted: Nov 30 2007, 10:37 PM 828621 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (antocjo @ Nov 30 2007, 09:50 PM)
pa dobor, covjek ima takav stav... no NZ koji jako jasno govori o Adamu kao o jednom covjeku nisu pisali semiti, stovise pisan je na tada modernom grckom jeziku... Kako objasniti ono Isusovo rodoslovlje U Mateju u Luki koje seze skroz do Adama...? Od kud sva rodoslovlja patrijaha, skroz od Adama...?

"O njima prorokova sedmi od Adama, Henok..." Juda 14

Da je Adam samo slika kako moze stvarna osoba imati njega u konkretnom rodoslovlju?

sorry, ali nema smisla uz svo duzno postovanje prema Rebicu conf44.gif

Nisu pisali semiti, ali su pisali židovi kojima je grcka filozofija i nacin razmišljanja još uvijek bio stran. Još su se uvijek izražavali slikama.

Oko rodoslovlja neznam. Ali sumnjam da su se znala sva pokoljenja od Adama do Isusa conf44.gif

Nema samo Rebić takav stav... Mislim, čovjek predaje na bogoslovnom fakultetu i nemože predvati svoje stavove! Bez obzira na njegov stav, tamo mora predavati službene stavove Crkve. Isto tako, to nije samo njegov stav. Čuo sam isti stav i od drugih koji predaju na bogosloviji..

Edit: Zašto bi Vatikan na 2. koncilu proglasio Darwinovu teoriju evolucije mogucom ako je službeni stav da je Adam jedan čovjek.

Edited by Voronwe - Nov 30 2007, 10:54 PM

antocjo
Posted: Dec 1 2007, 11:36 PM 829031 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Voronwe @ Nov 30 2007, 10:36 PM )
oko rodoslovlja neznam. Ali sumnjam da su se znala sva pokoljenja od Adama do Isusa

Oces reci da su je Luka lagao (sad sam tek skuzio da je u Mateju rodoslovlje od Abrahama)? huh.gif ili predavali legendu i isto tako pisac/i petoknjižja?

Evo u cijelosti iz Luke 3:
(23) Kad je Isus nastupio, bilo mu je oko trideset godina. Bijaše - kako se smatralo - sin Josipov, Elijev, (24) Matatov, Levijev, Malkijev, Janajev, Josipov. (25) Matatijin, Amosov, Naumov, Heslijev, Nagajev, (26) Mahatov, Matatijin, Šimijev, Josehov, Jodin, (27) Johananov, Resin, Zerubabelov, Šealtielov, Nerijev, (28) Malkijev, Adijev, Kosamov, Elmadamov, Erov, (29) Jošuin, Eliezerov, Jorimov, Matatov, Levijev, (30) Šimunov, Judin, Josipov, Jonamov, Elijakimov, (31) Melejin, Menin, Matatin, Natanov, Davidov, (32) Jišajev, Obedov, Boazov, Salin, Nahšonov, (33) Aminadabov, Adminov, Arnijev, Hesronov, Peresov, Judin, (34) Jakovljev, Izakov, Abrahamov, Terahov, Nahorov, (35) Serugov, Reuov, Pelegov, Eberov, Šelahov, (36) Kenanov, Arpakšadov, Šemov, Noin, Lamekov, (37) Metušalahov, Henokov, Jeredov, Mahalalelov, Kenanov, (38) Enošev, Šetov, Adamov, Božji.
Ono 'kako se smatralo' misli se na Josipa jer mu tehnicki nije bio sin wink.gif

Bez obzira na njegov stav, tamo mora predavati službene stavove Crkve.

cek, to je zaista sluzbeni stav RKC da je Adam samo slika covjecanstva? huh.gif

Zašto bi Vatikan na 2. koncilu proglasio Darwinovu teoriju evolucije mogucom ako je službeni stav da je Adam jedan čovjek.

Vatikan je po mnogim stvarima u povjesti bio dokazano krivu tako da ih ne smatram bogom danim nepogresivim autoritetom u tumacenju Biblije conf44.gif

freya
Posted: Dec 2 2007, 07:48 PM 829426 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

no title today

Member No.: 361

QUOTE (Voronwe @ Nov 30 2007, 10:36 PM)
Nisu pisali semiti, ali su pisali židovi.........

židovi su semiti....... smilie.gif

25 replies since Jul 13 2006, 09:53 AM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < [1] 2 >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0437 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]