Welcome Guest ( Log In | Register ) Search | Member List | Help

Pages: (2) < 1 [2] > ( Go to first unread post )
Stari zavjet i okrutan Bog
« Next Oldest | Next Newest » Track this topic | Email this topic | Print this topic
Fedaykin
Posted: Aug 12 2005, 10:58 PM 365107 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ossa numquam satis levantur.

Group: Members
Member No.: 368

antocjo, stvarno me zbunjuje ovaj dio... Isus je milostiv i sama ljubav...ali... strasno je stati pred zhivoga Boga, Bozja srdjba, Sud... kad mi netko tako opisuje Boga, pomislim, pa za nekoga tko nas sve tako jako voli, taj Bog se nekako jako puno ljuti conf44.gif i prijeti se... zapravo tada mi Bog zvuci kao neki narcisoidni ludjak conf44.gif... a od koga cemo se uciti ponasanju nego od naseg Oca

ne napadam bas nista
kad slusam nekoga koji ne vjeruje govoriti o ovome, sasvim mi je jasno da je u krivu oko mnogo toga, ali slicno tome kad netko ovako tumaci kao ti, prema Bibliji, jednostavno se ne slazem. no.gif sve mi je to proturijecno

i zasto tipkam ovo kad ne mogu gledati od umora

antocjo
Posted: Aug 14 2005, 05:41 PM 366066 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

By the blood of the Lamb is my life kept safe

Group: Admin
Member No.: 5

QUOTE (Fedaykin @ Aug 12 2005, 11:57 PM)
antocjo, stvarno me zbunjuje ovaj dio... Isus je milostiv i sama ljubav...ali... strasno je stati pred zhivoga Boga, Bozja srdjba, Sud...

Razumijem te... yes.gif povrsnim razmisljanjem o Bogu mozemo biti skloni gledati samo njegovu stranu koja nam naoko vise odgovora.. milost, bezuvjetna ljubav a to zaista jesu karakteristike Boga.. wub.gif ali kakav bi to bio Bog koji nije pravedan? huh.gif koji tolerira ugnjetavanje slabijih, nepravednost, licemjerstvo onih koje je postavio da ga prezentiraju svijetu... Ima jedna uzrecica u narodu kad netko dobije zasluzenu kaznu: "Ima Boga!" prilicno je jasno da Bog mora biti i Sudac conf44.gif

QUOTE (Fedaykin @ Aug 12 2005, 11:57 PM)
kad mi netko tako opisuje Boga, pomislim, pa za nekoga tko nas sve tako jako voli, taj Bog se nekako jako puno ljuti conf44.gif i prijeti se... zapravo tada mi Bog zvuci kao neki narcisoidni ludjak

Ljudi smo tvrdoglavi, tvrde sije i ponekad stvarno ne ucimo nikako drukcije nego na tezi nacin ph34r.gif

Oni mnogi stihovi su izvadjeni iz konteksta (i sami po sebi uzasno zvuce), a za dobiti pravu sliku evo i malo kako je to izgledalu u Izraelu koji je bio Bozji narod a samim time ima vece povlastice ali i vecu odgovornost i stroze odgajan unsure.gif Skroz su se odmetnuli, ugojili i cinili nepravdu i Bog im podize proroka Jeremiju koji ih upozorava ali naravno da im rijeci nista ne znace... hah.gif

Zašto da ti oprostim? Sinovi me tvoji napustiše, zaklinju se lažnim bogovima. Ja ih nasitih, oni preljub učiniše, u bludničinu kuću nagrnuše. Oni su k'o ugojeni, sileni konji: ržu za ženom bližnjega svoga. Pa da to ne kaznim - riječ je Jahvina - narodu takvu da se ne osvetim? (Jeremija 5:7-9)

Da, u mome narodu ima zlikovaca: kao ptičari vrebaju iz zasjede, postavljaju zamke, hvataju ljude. Kao što je krletka puna ptica, tako su njihove kuće pune grabeža; postadoše tako veliki i bogati, tusti i ugojeni. Da, prevršila se mjera zla, ne brane prava, prava sirote ne sreću, ne mare za pravo sirotinje. Pa da to ne kaznim - riječ je Jahvina - narodu takvu da se ne osvetim? Strahote i grozote zbivaju se u ovoj zemlji: proroci laž proriču, a svećenici poučavaju na svoju ruku. A mojem narodu to omilje! Al' što ćete raditi na kraju? (Jeremija 5:26-31)

Jezik im je strijela ubojita, na ustima riječ prijevarna. 'Mir s tobom', pozdravljaju bližnjega, ali mu u srcu zamku spremaju. Pa da ih zbog toga ne kaznim - riječ je Jahvina - narodu takvu da se ne osvetim? (Jeremija 9:7-8)

Na kraju zavrsavaju u Babilonskom suzanjstvu... sad.gif i ima jedna cijela knjiga koju je Jeremija napisao.. a to su tuzaljke u kojima oplakuje tu sudbinu svoga naroda... ali ipak vidi i dalje...

Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! ... Jer Gospod ne odbacuje nikoga zauvijek: jer ako i rastuži, on se smiluje po svojoj velikoj ljubavi. Jer samo nerado on ponižava i rascvili sinove čovjeka. (Tuzaljke 3)

Slicno pise i Ezekiel, prorok iz tog doba:

Ovako govori Jahve Gospod: "Ipak, ako na Jeruzalem pustim sva svoja četiri ljuta biča - mač, glad, divlju zvjerad i kugu - da zatrem u njemu sve ljude i stoku, u njemu će ipak preživjeti Ostatak koji će spasiti sinove i kćeri. I evo, oni će doći k vama da vidite njihovo vladanje i njihova djela i da se utješite, jer ćete upoznati: što god poduzeh protiv Jeruzalema, ne učinih bez razloga. Da, kad vidite njihovo vladanje i njihova djela, utješit ćete se, jer ćete upoznati da ne učinih bez razloga što god poduzeh protiv Jeruzalema - riječ je Jahve Gospoda." (Ezekiel 14:21-23)

Pitanje za nas je na koji nacin cemo nauciti da sve sto Bog radi je za nase dobro a ne udovoljva svojoj tastini... a svoje dobre namjere i zudnju za nama je jasno ocitovao na krizu... hug.gif

Hamm
Posted: Nov 3 2005, 02:32 PM 413686 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Make a final stand and die with a Beer in your hand

Member No.: 263

Možemo ovdije...jer ako je svemoguć i može sve napraviti...zašto ne sprijeći mnoge stvari...od rata preko bolesti itd...
zašto jednostavno ne saćuva uboge...znam da je njihovo kraljevstvo nebesko...ali zar je potrebno da pate cijeli svoj život?

I da...samo jedno pitanje...ispravi me ako sam nekaj krivo reko...

Kada je Mojsje pokušavao zivesti židove iz Egipatskog zarobljeništva na Egipat je poslao pošasti...to nije bilo ok..ali

Kolko se ja sjecam Faraon nije posustao...dok nije našao mrtvog sina.
Kolko se ja sjećam to je bog napravio.
Zašto ako je tako dobar?

antocjo
Posted: Nov 4 2005, 02:18 PM 414170 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Hamm @ Nov 3 2005, 02:31 PM)
Možemo ovdije...jer ako je svemoguć i može sve napraviti...zašto ne sprijeći mnoge stvari...od rata preko bolesti itd...

da si poslusao ono predavanje koje si obecao vjerojatno ne bi imao ovakva pitanja. Ovaj svijet se odvojio od Boga i ne zeli ga. Kakvo li je onda cudo da u ovom svijetu nije sve dobro. Umjesto da se cudimo kako to da iako ljudi ne zele Boga (koji je izvor svega dobra) jos ima radosti, smijeha, zdravlja u ovome svijetu mi se cudimo kad nesto nije u redu... bonk.gif I sto je zanimljivo tek tada se sjetimo Boga... Dok je sve u redu onda niti mu se daje ni hvala i slava koje je vrijedan a kad nesto ne valja odmah ga se poziva na red i sa njime na optuzenicku klupu... thud.gif

Ne kazem da imam sve odgovore na patnju u svijetu, ali svaka je patnja uzrok grijeha, bilo onog jos prvog, drustvenog, nasega pojedinacnog... Grijeh daje Neprijatelju legitimno pravo da djeluje tamo gdje on prebiva. O tome cu jos kasnije...

A kakav bi ovo svijet bio kad bi Bog konstantno narusavao prirodne zakone koje je utemeljio (iznimki ima). Npr. neki lik ide opljackati zenu na ulici i izvadi noz da ce zamahnuti. Ali u taj cas pojavi se puffftiga andjeo sa macem i ovome odsjece ruku. I puf nema andjela vise... Kakav bi to zivot bio gdje ne bi bilo slobodne volje i da covjek sam odluci hoce li dragovoljno ici Bozjim putom ili nece?

QUOTE (Hamm @ Nov 3 2005, 02:31 PM)
Kada je Mojsje pokušavao zivesti židove iz Egipatskog zarobljeništva na Egipat je poslao pošasti...to nije bilo ok..ali

Kolko se ja sjecam Faraon nije posustao...dok nije našao mrtvog sina.
Kolko se ja sjećam to je bog napravio.
Zašto ako je tako dobar?

O tome je bilo rijeci... a evo sto mogu naci slicno - u vezi herema nad Jerihonom.

Slican primjer su i Sodoma i Gomora... I tamo su mnogi izginuli... Prije sam spominjao da tamo gdje grijeh prebiva Sotona imam otvoren put... I pogledaj tekst u vezi Sodome i Gomore: Onda Jahve nastavi: "Velika je vika na Sodomu i Gomoru da je njihov grijeh pretežak. Idem dolje da vidim rade li zaista kako veli tužba što je do mene stigla. Želim razvidjeti....
...Onda ona dvojica upitaju Lota: "Koga još ovdje imaš: sinove i kćeri, sve koje imaš u gradu iz mjesta izvedi! Jer mi ćemo zatrti ovo mjesto: vika je na njih pred Jahvom postala tolika te nas Jahve posla da ga uništimo."
(Postanak 18&19)

Kakva je to vika? Tko je taj sto tuzi ljude pred Bogom i poziva se na Bozji pravedni Zakon...???

Potom mi pokaza Jošuu, velikog svećenika, koji stajaše pred anđelom Jahvinim, i Satana, koji mu stajaše zdesna da ga tuži. (Zaharija 3:1)

Jednoga dana dođu sinovi Božji da stanu pred Jahvu, a među njima pristupi i Satan.Jahve tad upita Satana: "Odakle dolaziš?" - "Evo prođoh zemljom i obiđoh je", odgovori on. Nato će Jahve: "Nisi li zapazio slugu moga Joba? Njemu na zemlji nema ravna. Čovjek je to neporočan i pravedan, boji se Boga i kloni zla!" A Satan odgovori Jahvi: "Zar se Job uzalud Boga boji? Zar nisi ogradio njega, kuću mu i sav posjed njegov? Blagoslovio si djelo njegovih ruku, stoka mu se namnožila po zemlji. Ali pruži jednom ruku i dirni mu u dobra: u lice će te prokleti!" (Job 1:6-11)

ali to nije sve... klap.gif

I začujem glas na nebu silan: "Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova! Jer zbačen je tužitelj braće naše koji ih je dan i noć optuživao pred Bogom našim. Ali oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga - sve do smrti. Zato veselite se, nebesa i svi nebesnici! A jao vama, zemljo i more, jer Đavao siđe k vama, gnjevan veoma, znajući da ima malo vremena!" (Otkrivenje 12:10-12)

Je li Bog gustao u tome...? Ne no.gif Ponekad jednostavo nema izbora... Prava istina o Bogu je ovo: Jer Gospod ne odbacuje nikoga zauvijek: jer ako i rastuži, on se smiluje po svojoj velikoj ljubavi. Jer samo nerado on ponižava i rascvili sinove čovjeka. (Tuzaljke 3:31-33)

Je li ovo tesko za prihvatiti? Meni nije. I savrseno se poklapa sa situacijom koju mogu vidjeti u svijetu. Ne vidim nikakav raskorak u Bogu Biblije i onoga sto vidim vani.

Je li tesko prihvatiti takvog Boga? Mislim da nije... Takve razloge ce izvuci samo oni koji traze izgovore jer ga ionako ne zele prihvatiti i ne zele da im netko 'pametuje', kad oni znaju sami najbolje sad.gif

Boromir
Posted: Jan 13 2006, 11:52 AM 463243 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ranger of the North

Group: Hosts
Member No.: 48

QUOTE (Boromir @ Jan 12 2006, 11:37 PM)
...upravo sam skužio koliko sam se raspisao i koliko je sati... wacko.gif
Sada mi je prekasno pisati dalje, tako da nastavak o potopu, Sodomi i Gomori, natprirodnim čudima, ljudskoj mnogovječnosti, Božjoj antropomorfnosti i sl. negdje tijekom slijedećeg dana.
Čitamo se...  biggrin.gif

Da završim što sam dužan... smile.gif

Dakle, prije čitanja Starog Zavjeta moramo rasčistiti sami sa sobom nekoliko stvari: Tko su pisici starozavjetnih knjiga?
Oni nisu narodni filozofi kojima je narod dao mandat da protumače zašto se bogovi ljute kad grmi, ili zašto se Eufrat i Tigris ponekad izliju iz korita. Velika greška je u starozavjetnim prorocima tražiti, ono što mi danas zovemo "prirodna filozofija" - davanje opisa, značenja i tumačenje prirodnih fenomena. Oni o prirodnom svemiru mahom govore u pjesničkim terminima te ih mnogo, mnogo više zanima Stvoritelj Svemira od samog ustroja istog. Stari Zavjet ne daje explicite nikakva kozmološka učenja koja bi vjerni trebali prihvatiti u Božjem autoritetu.

Zato izvještaj o općem potopu nije objašnjenje lokalnog fenomena, nego jedinstveni događaj u povijesti za koje je Mojsije tvrdio da se nikada više neće dogoditi (Post 8:21-22). Zato kada se mi susrećemo s potopom u Starom zavjetu naše pitanje ne smije biti: "Da li se takvi potopi događaju ili mogu dogoditi?" nego "Da li se ovaj potop dogodio?" - ako je Božja svemoć istina a ne samo prazna priča, u skladu s razumom i trijeznošću je prihvatiti da jest. Globalno svjedočanstvo pohranjeno u večini lokalnih mitova koji pripovjedaju o potopu i nekolicini spašenih koji produljuju vrste, spojeno s geološkom pretpostavkom da je zemljina kora iskusila nagle kataklizmičke promjene - vjerovati u potop ne znači automatski nerazboritost.

Također je tako i sa dugovječnošću ranih ljudi. To nije nekakva fantazija naivnih i neupućenih ljudi nego svjedočanstvo da smrt nije dio Božjeg plana za čovjeka. Pad u grijeh čovjeka upropaštava do te mjere da je Bog stavio vremensko ograničenje na njegov fizički boravak na zemlji i skratio mu godine jer je zloća u bezbožnim uvjetima kroz stoljeća napredovala do nama nezamislive razine opaćine i okrutnosti. (Post 6:1-7).
Prvo ograničenje je bilo na 120 godina, da bi se na kraju, prema biblijskom zapisu, relativiziralo s prosjekom 70-80 godina (Ps 90:10)
Ako se ovo nekome čini apsurdnom glupošću, htio bih ga podsjetiti da je upravo to bio sentiment javnosti kada je Darwin prvi puta iznjeo svoju teoriju o podrijetlu vrsta. To nam svjedoči da bez obzira za koju opciju se mi odlučili, ljudska prošlost je utopijska, odnosno apsurdna našoj današnjoj perspektivi. Ako bi se uspjeli odmaknuti od obrazaca mišljenja koje je formiralo naše vrijeme i naša kultura (iliti biti malo manje snobovi) vidjeli bismo da pomisao da su rani (i rijetki!) ljudi živjeli po nekoliko stoljeća nije ništa više apsurdna nego pomisao da su bili bezumne životinje. wink.gif

Čini mi se da je još bilo u pitanju Božja okrutnost i "Sveti rat" u Starom zavjetu..?
Stihove koje sam dao za razumijevnje Božjih razloga za potop i uništenje Sodome i Gomore brižnom čitatelju su mogli okriti slijedeće: Bog se na te korake odlučio vrlo teško i vrlo sporo, gotovo tražeći razloge da to ne učini.
Prije potopa Biblija kaže da se Bog pokajao gledajući što njegova stvorenja čine na zemlji. Tjeskobno je žalio zbog zloće koja se umnožila. Pozvao je Nou da gradi arku 100-ak godina - to vrijeme je zapravo Bog čekao da ljudi (koji su držali da je gradnja arke apsurdna glupost) shvate kakva sudbina je dodjeljena ranoj civilizaciji (koja je bila dovoljno mala da se vijest o Noinoj gradnji i razlozima proširi).
Nakon svega toga tek je došao potop i zbrisao opaćine prvog civilizacijskog neuspjeha čovjeka. Da Bog nije uživao u tome jasno je po Njegovom obećanju Noi da više nikad neće potopiti svijet.

Prije nego što je uništio Sodomu i Gomoru, čija se zloća "uzdigla do nebesa" Bog je na tajnovit način došao Abrahamu i otkrio mu svoju nakanu. Potom je Abraham zagovarao za milost nad ovim gradovima i gle čuda - Bog pristaje na sve što Abraham traži. Prvo je tražio da Bog poštedi gradove ako u njima bude bar 50 nevinih, Bog pristane; zatim povećava svoju molbu tražeći poštedu ako ima 45 nevinih - Bog pristane, pa 30, pa 20 pa 10, Bog na sve pristade i onda Abraham, ne Bog, zaustavlja ovu "dražbu".
Jasno je da Bog ne samo da razumije nevinost nevinih nego se čak da i cijenkati za milost gotovo tražeći pogodbu po kojoj može poštedjeti nešto na što mu vlastita pravednost nalaže da treba pogubiti. Ovdje Biblija otkriva i te kako suosjećajnog i milostivog Boga.

Što se tiče smrti egipatskih prvorođenaca koje je počinio Božji zatornik to niti se trebalo dogoditi niti je to bila bezizlazna situacija za egipčane. Faraon nije htio pustiti Božji zemaljski narod koji su mu služili kao robovi i koje je počeo grdo ugnjetavati. Bilo je devet pošasti kojima je Bog pritiskao Faraona da pusti Židove prije nego što je pokrenuo fatalni pritisak - faraon se oglušio na sve. Kada je deseta pošast krenula ona nije došla nenadavno, već je najavljena kao što je najavljen i način kako izbjeći ovu strašnu smrt. Tko god, egipćanin ili židov, namaže dovratnike svog doma krvlju janjeta, prvorođenac u tom domu biti će pošteđen. Cijeli Egipat je znao da Bog židova ostvaruje svoje prijetnje i ono što su trebali učiniti jest oponašati židove kako bi izbjegli smrti.
Kada gledaš što je kršćanstvo, onda vidiš da je to zapravo globalno oponašanje naroda onoga što su židovi u prvom stoljeću u Palestini radili, prihvaćali krv Božjeg Jaganjca kako bi izbjegli Sud posljednjeg dana. Biblija kaže da Božji karakter ne tražimo prvenstveno u Sudu već u Spasenju jer Jaganjac je sam Bog i Spasenje Ga košta neusoredivo više nego Sud.

I na kraju što se tiće tobožnjeg "Svetog rata"... Naime Izraelci imaju samo jedan ofanzivni rat - osvajanje Kanaanske zemlje koju im je Bog dao nakon ropstva u Egiptu. Taj rat je trebao čekati otprilike 400 godina da se narodi u Kanaanu toliko iskvare da rat bude pravedan sud a ne okrutno osvajanje(Post 15:13-16). Koliko je to važno vidiš da su tih 400 godina židovi, i Bog s njima, čekali u teškom ropstvu. To je bio jedan jedini, ograničeni i usredotočeni rat koji su židovi vodili po Božjem vodstvu a ne kakva norma svetog ratovanja poradi religije. Normativna odredba Starog zavjeta jest "Ne ubij!", ovdje je riječ o jedinstvenom ratu koji je ujedno i pravedna egzekucija. To kaže Biblija, siguran sam da ima i samodostatnih etičara koji će reći da imaju bolji osjećaj za pravdu od Biblije.

Eto Hine, i drugi zainteresirani čitatelji, mislim da više ne bipisao o ovome (trebalo mi je dva sata brise.gif) biti će mi drago ako ovo nekako utjeće na tvoje buduće promišljanje o Bibliji i o ljudskoj prošlosti. smile.gif

Gomil
Posted: Jun 12 2006, 08:46 AM 557487 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Member No.: 12

Jako dobro ljudi. Potegnulo se dobrih pitanja gore. Mislim na milosrdnost i nemilosrdnost Bozju. Ispravno razumijevanje ovoga dovodi covjeka na pravi kurs.

Naravno objasnjenje mora biti temeljeno na Pismu i nikako drugacije, jer nije u pitanju teolosko filozofski model vec ono sto jest.

Pismo kaze kako je Bog milosrdan i on to jest.

S druge strane Bog nije nemilosrdan vec je Pravedan.

Dakle sukobljavaju se Bozja pravednost i milosrdje a ne milosrdje i nemilosrdje.

...

Biblija jasno porucuje kako se nitko nece spasiti svojim djelima, jer ako zivis jako jako ispravno jos uvijek imas grijeha. Mali ili veliki grijeh ne mijenja nista. Grijeh je grijeh i placa mu je smrt. Nadalje Katayaku je izrazio jednu fenomenalnu istinu a to je:

Ako se zbog eventualne kazne ustrucavamo od zlocina, a ne zbog iskrene dobrote, onda se to pri Bogu i ne racuna kao dobrota

Nema nikoga koji svugdje i u svemu cini takvo sto. Na jednom polju svog zivota mozda, ali ne svugdje.

Biblija nadalje govori slijedece

Jakovljeva poslanica 2:10 - Tko vrsi sav Zakon, a samo u jednoj odredbi pogrijesi, kriv je kao da je sve prekrsio.

Dakle, svi smo krivi i nema pravednog.

...

Dosta je bilo rijeci o ovome svemu no rado cu ponoviti jos jednom jer nam je svima na korist. Oprostite na velikim slovima nije deranje vec naglasavanje.

NITKO OD NAS NEMA PRAVO NA MILOST. NITKO. SVI ZASLUZUJEMO KAZNU I OCITOVANJE BOZJE PRAVDE. AKO VEC HOCETE - OCITOVANJE BOZJEG NEMILOSRDJA (iako takvo sto ne postoji).

Da li vam sada u srcu iskri razumijevanje Isusove uloge u svemu tome.

ISUS JE NA KRIZU POMIRIO JEDNO I DRUGO.

Po Isusu se izvrsava pravednost Bozja, ali i njegovo milosrdje. Slava, slava Bogu. Spasenje je placeno skupo skupo Kristovom krvi, ali je za tebe i mene besplatno ako udjemo u to. Isus je platio da nitko od nas ne mora.

Problem se javlja kada ljudi promatraju Bozje karakterne osobine i covjeka odvojeno od Krista. Bez Krista nema Bozjeg milosrdja, vec samo i iskljucivo pravednost. No po Kristu se miri jedno i drugo.

Primi to u svoje srce i zivot i bastini blagoslov.

Kao rezultat u tvoj zivot uci ce osoba Duha Svetoga i ono sto je Katayaku gore govorio postat ce stvarnost. Koliko god netko mislio da je dobar u usporedbi sa Kristom to je cista nula i Boga ne fascinira ljudski karakter vec iskljucivo predivni karakter njegovog sina Isusa.

TAJ KARATKER PO PREDANJU SVOG ZIVOTA BOGU PO VJERI U ISUSA KRISTA POCINJE STVARATI U NAMA OSOBA DUHA SVETOG.

To je radosna vijest. Ne zivim, ne cinim, ne slusam iz straha, vec iz ljubavi razumijevajuci tko je moj Bog, sto je ucinio za mene i jos vise:

Rimljani 5:5 - Jer znamo da nas Bog silno ljubi - ulio je tu ljubav u nasa srca po Svetom Duhu.

Svaki koji to zeli moze to imati vec danas.

Slava Bogu.

Ingwë
Posted: Sep 17 2008, 12:36 PM 949694 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kmice i rolade od jaja...:)

Member No.: 497

Sad se sjetih jednog primjera zbog kojih imam teškoća sa Starim Zavjetom doh.gif
Kažnjavanje djece za grijehe predaka do devetog koljena. Zašto i kako? Svako objašnjenje ili pokušaj objašnjenja dobrodošli yes.gif Vjerojatno je i ovo bilo negdje kroz topice, ali ne znam gdje pa bi bio zahvalan da me se malo uputi unsure.gif

Boromir
Posted: Sep 18 2008, 11:31 AM 949989 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Ranger of the North

Member No.: 48

Pa upozorenje nema svrhu plasiti djecu ili otkrivati Bozje poimanje pravde vec treba biti ubod otreznjenja ljudima koji zivot pretendiraju shvacati neozbiljno.
"Bdijte nad svojim zivotima jer ce njihov stil znacajno utjecati na vasu djecu i njihovu djecu u dobrom ili losem smislu" - mogla bi biti slobodna interpretacija.

Rijec "kaznjavati", kada se odnosi na Boga, treba shvacati u kontekstu savrsenog suda a ne onog bez suosjecanja i bez stvarnog uvida koji je potreban za savrseni sud. Iako nije najsjajnija usporedba, mozda ti pomogne razmisljanje o "zakonu" uzroka i posljedica: otac pijanac ce svinjariju svog zivota prenjeti na svoju djecu i dalje niz svoju lozu. To je modernom covjeku nekako lakse progutati nego zamisliti da je propala obitelj Bozja kazna za ocevo pijanstvo.
U biblijskom smislu u ovom odnosu uzroka i posljedica se ne radi o nekakvom slijepom zakonu koji lebdi u vakumu objektivne istine (a kojeg je jos Kant nepovratno osporio) nego o Božjem savršenom sudu na djelu u ljudskom zivotu.

Da Bog u sudu djece zbog grijeha roditelja nije bez razumijevanja otkriveno je i u Njegovom ultimativnom osjecaju za pravdu kojeg Stari Zavjet najavljuje da ce biti jasno otkriven u Novom: "U one dane nece se više govoriti: 'Oci jedoše kiselo grozdje, a sinovima trnu zubi.'. Nego ce svatko umrjeti zbog vlastite krivice. I onome koji bude jeo kiselo grozdje, njemu samome ce i zubi trnuti. " (Jereemija 31:29-30)

Naravno radi se o obecanju buduce intervencije Svetog Duha u zivotne sudbine pojedinaca koji u ime Isusa krista usmrcuje bastinu grijeha u dosadasnjem zivotu (Kristova smrt na krizu) i uvodi novo stvorenje i novu sudbinu (Kristovo uskrsnuce). smilie.gif

Edited by Boromir - Sep 18 2008, 12:33 PM

Ingwë
Posted: Sep 18 2008, 11:52 AM 949994 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Kmice i rolade od jaja...:)

Member No.: 497

Zvuči razumno yes.gif Thanks booyah.gif

antocjo
Posted: Sep 18 2008, 11:57 AM 949996 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

QUOTE (Boromir @ Sep 18 2008, 12:31 PM)
Da Bog u sudu djece zbog grijeha roditelja nije bez razumijevanja otkriveno je i u Njegovom ultimativnom osjecaju za pravdu kojeg Stari Zavjet najavljuje da ce biti jasno otkriven u Novom: "U one dane nece se više govoriti: 'Oci jedoše kiselo grozdje, a sinovima trnu zubi.'. Nego ce svatko umrjeti zbog vlastite krivice. I onome koji bude jeo kiselo grozdje, njemu samome ce i zubi trnuti.  " (Jereemija 31:29-30)

Naravno radi se o obecanju buduce intervencije Svetog Duha u zivotne sudbine pojedinaca koji u ime Isusa krista usmrcuje bastinu grijeha u dosadasnjem zivotu (Kristova smrt na krizu) i uvodi novo stvorenje i novu sudbinu (Kristovo uskrsnuce).    smilie.gif

I ako se mogu nadopuniti na ovo sa ovim

Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. (1. Petrova 1:18-19) klap.gif

imladris
Posted: Oct 19 2008, 04:40 PM 961478 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Frigga

Member No.: 633

Jedno pitanje, nešto što me mučilo oduvijek....Kako kršćani uopće mogu biti u stanju voljeti boga iz starog zavjeta? blink.gif boga koji je bio okrutan, nemilosrdan, bez opraštanja? unsure.gif Što je u njemu točno vrijedno divljenja i štovanja ako je bio u stanju ubiti tisuće nevine djece (beba ph34r.gif ) i ljudi? unsure.gif
Ne znam jesam li u pravom topicu, al eto, spominje se u Bibliji tongue.gif

Gomil
Posted: Oct 20 2008, 08:14 AM 961706 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Steward of Gondor

Member No.: 12

Ne mogu generalizirati ali mogu opisati sto osobno prozivljavam u pogledu iznesenog:

Na mene je prvenstveno utjecala snaga mojih vlastitih grijeha i moje vlastite gresnosti. Citajuci Bibliju prvenstveno sam dozivljavao Bozju pravednost. Puno vise u Novom nego u Starom Zavjetu. Knjiga Otkrivenja opisuje nevolju kakva nikada nije bila na zemlji. I ta nevolja Bozji je sud. Promatrajuci sto pise te uzimajuci u obzir svoju gresnost bilo mi je jasno da cu zavrsiti u paklu.

Prvenstveno sam kusao da je to ono sto ja zasluzujem svojim zivotom. Bog mi je u tom smislu stvarno bio Bog s pravom da sudi. Znao sam da kada jednog dana budem sudjen zavrsit cu u paklu.

Na sve to, Bog mi je pokazao Isusa na krizu te potom uskrslog. Pokazao mi je da je On platio cijenu svih mojih grijeha.

Od tuda ljubav. Samo od tuda.

...

Smrt je prije svega posljedica ljudskog grijeha. Gotovo da nitko ne umire prirodnom smrcu a vec i prirodna smrt posljedica je grijeha. Jedini covjek kojeg sam osobno poznavao da je umro prirodnom smrcu je moj djed. Ugasio se u 93 godini zivota bez bolesti. Lagano je slabio i samo se ugasio. I to su iznimno rijetki slucajevi. Iznimno.

Smrt zahvaca od najranijeg doba pocevsi abortusima, nastavlja ubijati bolestima, nesrecama, ratovima.

Izvoriste svega je grijeh. Vec od pocetka pad u grijeh je doveo do prokletstva tako da je u samu zoru covjecanstva, u drugoj generaciji Kain ubio Abela. Bozji odgovor na to je bio:

Postanak 4:9-10 - Potom Jahve zapita Kajina: "Gdje ti je brat Abel?" "Ne znam", odgovori. "Zar sam ja cuvar brata svoga?" Jahve nastavi: "Sto si ucinio? Slusaj! Krv brata tvoga iz zemlje k meni vice.

I tako je pocelo ...

Marin89
Posted: Jan 31 2012, 01:45 PM 1023839 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Still in the Shadow

Member No.: 2013

Dobrota Jahvina nije nestala, milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro: tvoja je vjernost velika! ... Jer Gospod ne odbacuje nikoga zauvijek: jer ako i rastuži, on se smiluje po svojoj velikoj ljubavi. Jer samo nerado on ponižava i rascvili sinove čovjeka.

Dior Aranel Eluchil
Posted: Feb 1 2012, 09:55 PM 1023843 Quote u Brbljanje Quote u Pitanja za moderatore Quote u The Best of the Board Quote u Sastanke

Uz velikoga covjeka cesto dolaze i velike greske.

Member No.: 747

čitao sam jednu knjigu "odd kares-ova borba protiv aids-a" i jedna rečenica me je izula iz cipela. "Bog je taj koji me hoće imati bolesnoga. Ako me na taj način može trebati, to je za mene u redu."

Mislim mi smo ponekad tako slijepi, ne samo očima, nego srcem, tijelom, umom, svime. Mislim Bog nas pazi, naš život bio težak, lak, ovakav ili onakav i dalje je od Boga dan, i dalje On zna koliko mi možemo podnijeti, ponijeti. Koliki je naš križ. I ako mu mogu biti potreban bolestan, siromašan... onda neka bude tako. Ja ću da ti sve od sebe da unesem svjetlost u vlastiti život, i ne samo vlastiti nego i bilo čiji tuđi, ali neću posustajati, neću se predavati i govoriti Bog je okrutan. Jer Bog nije okrutan, on sa daruje s ogromnom količinom ljubavi, pažnje. On nas ući. On zna što možemo i na kraju nam pomaže da ispunimo vlastite mogućnosti. smilie.gif

28 replies since May 6 2005, 04:09 PM Track this topic | Email this topic | Print this topic
Pages: (2) < 1 [2] >
Back to Biblija

[ Script Execution time: 0.0229 ]   [ 9 queries used ]   [ GZIP Enabled ]